In dit artikel bespreken we alle informatie die je nodig hebt om het beste fietsslot uit te kunnen kiezen. We laten je zien hoe je onafhankelijke beoordelingen kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je het sterkste, veiligste fietsslot, dat aan al jouw behoeften kan voldoen, kunt kopen. Zorg ervoor dat er geen enkele dief met jouw geliefde fiets er vandoor kan gaan!

Als je bang bent dat je fiets wordt gestolen, ben je echt niet de enige. De meeste bezitters van een fiets maken zich zorgen hierover. Het is helaas wel waar dat als je je fiets een uur of langer op straat laat staan, hij gevaar loopt om gestolen te worden. Dus heb je een geweldig fietsslot nodig, maar… welk fietsslot is er nu het beste? Er zijn zo veel soorten sloten om uit te kiezen en ze hebben allemaal hun eigen beoordelingssysteem. En dan kun je je afvragen hoe je het beste fietsslot dat bij jouw specifieke behoeften past kunt kiezen? In dit artikel vind je veel informatie, waarvan we hopen dat het je helpt bij het kiezen van het beste fietsslot.


De Beste Fietssloten van 2021

 1. ABUS Vouwslot Bordo Granit X Plus Big 6500/110
 2. Abus Fietsslot Iven Chain 8210 Kettingslot
 3. Kettingslot Axa Cherto 95
 4. Abus Ivy Steel-O-Chain 9100 Kettingslot
 5. Abus Ionus 8900 Kettingslot
 6. Axa Newton NT110 Kettingslot
 7. Vinz Makalu Motorslot ART4

1. ABUS Vouwslot Bordo Granit X Plus Big 6500/110

BORDO GRANIT XPlus™ 6500 heet het vouwslot waar fietsendieven zich letterlijk de tanden op stukbijten, want ze treffen ABUS “Graniet”. Zelfs tegen intensieve aanvallen beschermen de 5,5 mm dikke staven van speciaal gehard staal, die met speciale klinknagels met elkaar zijn verbonden. Het zogenaamde ABUS Link-Protection-Shield maakt deze klinknagels zowel flexibel als extreem robuust tegen aanvallen met een zaag.


2. Abus Fietsslot Iven Chain 8210 Kettingslot

Het Abus Steel-O-Chain Iven 8210 Kettingslot heeft een ketting met 8 mm vierkante schakels van gehard staal. Dit model is moeilijk open te breken vanwege de ergonomische body van het slot. Daarbij is dit slot erg fijn in het gebruik dankzij de functionele en extreem flexibele kettingsok met een lange levensduur, die tevens beschadigingen aan de fiets voorkomt.


3. Kettingslot Axa Cherto 95

De ketting van dit slot is gemaakt van gehard stalen schakels die niet eenvoudig open te breken zijn dankzij hun dikte van 9 mm. Dit slot straalt de kwaliteit uit die u van AXA verwacht. Dat dit slot ook goed is afgewerkt, is te zien aan de polyester hoes en het afdekkapje voor het cilinder van het slot. Beide dragen bij aan een langere levensduur.


4. Abus Ivy Steel-O-Chain 9100 Kettingslot

Maximale beveiliging tegen diefstal met dit ART-3 slot van ABUS. Dit fietsslot is extra sterk door de dikke 10 mm schakels in een speciale slijtvaste flexibele textielhoes die uw fiets beschermt tegen krassen. Dit kettingslot wordt afgesloten door een hoogwaardig cilinderslot met een uitstekende bescherming tegen manipulatie en ‘lockpicking’.


5. Abus Ionus 8900 Kettingslot

Het Abus Ionus 8900 is een kettingslot met een dikte van 8 mm. De ketting, cilinder en behuizing zijn gemaakt van gehard staal en beschermen je fiets tegen fietsdieven. Het fietsslot is daarnaast ART2-goedgekeurd en voldoet hiermee aan de kwaliteitseisen van meeste verzekeraars. Voor haastige fietsers is het vaste cilinderslot van de ABUS Ionus 8900/85 een uitkomst. Deze is een stuk gebruiksvriendelijker dan de losse hangsloten die bij andere fietssloten gebruikt worden. Je fiets houd je onbeschadigd, want het slot is voorzien van een textielhoes om krassen te voorkomen. Met dit slot geef je je fiets de bescherming die het nodig heeft.


6. Axa Newton NT110 Kettingslot

De Newton NT110 is een ketting voor dagelijks gebruik, uitermate geschikt om uw fiets kort tot middenlang te parkeren of om als tweede slot te gebruiken.
Dit kettingslot heeft een goede kwaliteit als het gaat om knipkracht van de schakels aangezien deze van gehard staal zijn gemaakt.

De Newton NT110 maakt gebruik van een handige geïntegreerde slotkop met automatische click in functie. Dit houdt in dat u de sleutel niet hoeft te draaien om het slot te sluiten.
De Newton wordt geleverd met 2 sleutels en u kunt via de internationale online sleutelservice altijd een reservesleutel nabestellen.
Deze ketting is voorzien van chique RVS details, wat hem een aanwinst maakt voor elke fiets. De sterke polyester hoes zorgt voor bescherming van uw fiets tegen eventuele beschadigingen.


7. Vinz Makalu Motorslot ART4

Het Makalu motorslot van Vinz kan zeer goed gebruikt worden om een motor te beveiligen tegen diefstal. Ook scooters en bromfietsen kunnen goed met dit slot worden beveiligd tegen diefstal. De ketting maakt het mogelijk om de tweewieler aan een vast object vast te maken, zodat de kans op diefstal enorm wordt verkleind. Het Vinz kettingslot is gemaakt van gehard staal en beschikt over een afsluitbaar sleutelgat. Dit om roest te voorkomen voor een langere levensduur. Het Vinz slot kan ook worden gebruikt als bootslot.


Zaken om rekening mee te houden bij het kiezen voor het beste fietsslot

Hieronder volgen de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het uitkiezen van je fietsslot.

Soorten fietssloten

U-sloten (soms ook wel D- of beugelsloten genoemd) zijn de beste keuze als het gaat om fietssloten. Er zijn eigenlijk drie soorten fietssloten:

 • U-sloten (ook wel D-sloten of beugelsloten genoemd);
 • Kettingsloten; en
 • Kabelsloten.

Kabelsloten zijn alleen nuttig als extra slot (bijvoorbeeld om je zadel of voorwiel te beveiligen). Ze mogen niet het primaire slot zijn omdat ze in seconden kunnen worden doorgesneden met betonscharen of een slijptol.

Kettingsloten en U-sloten van een goede kwaliteit vereisen haakse slijpers om door te kunnen slijpen. Slijpen onder een hoek vereist krachtapparatuur. Het kost ook tijd en produceert een regen van vonken, die de aandacht zal trekken. Dus eigenlijk heb je de keuze tussen een zeer stevig kettingslot of een U-slot. U-sloten werden in de jaren 1970 uitgevonden door het bedrijf dat nu Kryptonite wordt genoemd en waren voor die tijd revolutionair omdat ze de sterkte van kettingsloten boden, terwijl ze toch licht waren. Kryptonite domineert nog steeds de markt als het gaat om sterke sloten van een goede kwaliteit, maar bevestigingen voor sloten is duidelijk hun zwakke kant. Maar als je het niet erg vindt om je slot in je fietstas mee te nemen, is het verder prima.

Omdat een goed U-slot lichter is dan een kettingslot, gebruik je een kettingslot waarschijnlijk alleen als de ketting ergens kan achterblijven, zoals in de fietsenstalling op je werk of in de parkeergarage van het complex waar je woont. In die situatie zijn ze ideaal omdat ze eigenlijk veiliger zijn dan U-sloten (dieven kunnen er geen koevoet op gebruiken en het is moeilijker om met een haakse slijper aan een kettingslot te gaan slijpen dan aan een U-slot). Maar ze zijn niet handig om mee te nemen… een kettingslot met dezelfde sterkte als een U-slot zal twee keer zo groot zijn.

Hoe beoordeeld Sold Secure de sloten?

Sold Secure is een onafhankelijke non-profit organisatie, die is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Fabrikanten van fietssloten sturen ze sloten, die ze testen door ze te proberen open te breken met een reeks gereedschappen. Gebaseerd op hoe moeilijk dit blijkt te zijn, beoordelen ze de sloten als Goud, Zilver of Brons.

 • Goud gewaardeerde sloten bieden het hoogste beveiligingsniveau.
 • Zilver gewaardeerde sloten bieden een compromis tussen veiligheid en kosten.
 • Brons gewaardeerde sloten bieden bescherming tegen een opportunistische dief.

Deze beoordeling is veel nuttiger voor kopers dan de vergelijkingen onder merken omdat deze vergelijkingen de beveiligingsniveaus tussen verschillende merken niet vergelijken. Sommige verzekeringspolissen bepalen ook dat je een bepaald slot moet gebruiken.

Als een slot geen Sold Secure waardering heeft, betekent dit dat het nog niet door Sold Secure is getest.

Soorten sleutelgaten van een fietsslot

Sommige sleutelgaten zijn moeilijker binnen te gaan en dat is natuurlijk wat je wilt. In het midden geplaatste sleutelgaten zijn moeilijker open te breken. Combinatiesloten worden niet aanbevolen, omdat deze niet zo sterk zijn. Gebruik een cijferslot om iets mee te beveiligen dat niemand wil stelen, zoals bijvoorbeeld je sneakers in een kastje op de sportschool!

Aantal sloten op het fietsslot

Een geweldig U-slot (beugelslot) heeft twee sloten en dus niet maar één, waardoor het voor een dief twee keer zo moeilijk wordt om het open te breken. Dit is een belangrijk aspect om in gedachten te houden.

De dikte en het materiaal van het fietsslot

Het beste fietsslot is gemaakt van zwaar gehard staal, dat uiterst moeilijk door te snijden is. Het beste kettingslot heeft geharde stalen schakels van minimaal 15mm. U- of beugelsloten met een dikte van minder dan 13mm kunnen makkelijk met middelgrote betonscharen worden doorgesneden. U-sloten tussen 13mm en 15mm dik vereisen zeer grote betonscharen of slijptollen, die de meeste fietsendieven niet hebben. Maar sommigen hebben dat gereedschap wel en daarom raden wij je aan om alleen U-sloten tussen 16mm en 18 mm dik te gebruiken. Deze kunnen niet worden doorgesneden.

Welke grootte moet het fietsslot hebben?

Fietsenrekken zijn niet altijd door genieën ontworpen en kunnen in feite behoorlijk onhandig zijn om te gebruiken. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik echt heb staan worstelen om mijn fiets goed op slot te kunnen zetten. Daarom geef ik meestal de voorkeur aan een groter slot dat je meer opties geeft om je fiets goed mee vast te zetten. Aan de andere kant is een kleiner slot moeilijker open te breken, omdat de ruimte kleiner is.

Hoe kun je je fiets goed op slot zetten?

Zet altijd het FRAME van je fiets aan iets vast. Ook het vastzetten van het voorwiel is verstandig.

Maak natuurlijk nooit de fout om de fiets aan slechts één van de wielen op slot te zetten! Hierdoor kunnen dieven je wiel losdraaien en er met de rest van je fiets vandoor gaan. Afgezien daarvan zijn dit de basisregels:

 • Zet je fiets aan iets zwaars vast, dat niet kan worden opgetild.
 • Plaats het slot rond een deel van je frame.
 • Gebruik bij voorkeur een U-slot en ook één of twee lichtere ketting- of kabelsloten om de wielen mee vast te zetten.

Het is altijd beter om meer dan één slot te gebruiken. Ik houd me aan deze eenvoudige regel: ik weet dat alle sloten uiteindelijk kunnen worden opengebroken waardoor de fiets kan worden gestolen. Daarom wil ik dat mijn fiets minder aantrekkelijk is voor dieven dan andere fietsen. Ik gebruik altijd een U-slot plus een kettingslot en soms ook nog een kabelslot (voor mijn voorwiel). Met deze combinatie is er van mij nog nooit een fiets gestolen. Ik klop het af.

Wij hebben nog veel meer nuttige tips gepubliceerd over hoe je je fiets veilig op slot kunt zetten en ervoor kunt zorgen dat deze niet wordt gestolen. Bekijk ze hier:

Tips voor het kopen van een fietsslot

 • Koop geen gebruikte fietssloten online. Je kunt dan een slot kopen dat geen sleutel heeft!
 • Als je slot de optie heeft om het te registreren, doe dit dan ook. Dit betekent dat als je de sleutel verliest, je een reservesleutel kunt krijgen.
 • Bewaar je reservesleutel op een veilige plek thuis. Wij hebben een heel sleutelrekje vol met reservesleutels. Of bewaar de reservesleutel van je partner en vice versa.
 • Als je overweegt om een fietsslot te kopen met een garantie, besteed dan wat tijd aan het onderzoeken van de garantie. Er zijn veel voorwaarden verbonden aan deze garanties.
 • Tot slot… voor de volledige gemoedsrust… bekijk je ook de verzekering tegen diefstal als je die hebt afgesloten. Wij betalen elk jaar een paar honderd dollar voor een fietsverzekering. Dit is de gemoedsrust meer dan waard.

Laat een reactie achter