Toen ik jong was, was één van mijn favoriete traktaties om te stoppen bij de plaatselijke winkel voor fish & chips en een paar gefrituurde loempia’s of calamaresringen te kopen. Maar dat was jaren geleden. Tegenwoordig zijn in onze MasterChef georiënteerde samenleving, die de amateurchef verheft, de geneugten van gefrituurd eten niet alleen beperkt tot de winkel of het restaurant op de hoek. We hebben de beschikking over een groot aantal technologisch geavanceerde apparaten, die ons in staat stellen om in het comfort van onze eigen keuken onze eigen knapperige en smakelijke gefrituurde gerechten te creëren.

Dus als je een liefhebber van gefrituurd voedsel bent en je wilt beginnen met het bakken van je eigen recepten waar jij en je gezin dol op zullen zijn, dan zal een frituurpan het meeste werk voor je doen. Met dit innovatieve apparaat kun je bijna alles bereiden, zoals fish & chips, een kalkoen voor Thanksgiving en zelfs gefrituurde Marsrepen.

Omdat er zoveel verschillende soorten frituurpannen voor thuis beschikbaar zijn, grote en kleine frituurpannen met een scala aan bakfuncties, zijn er wel een paar dingen die je moet overwegen voordat je er een koopt en die het beste bij jouw behoeften past.


De beste frituurpannen van 2021

 1. Tefal Easy Pro Premium FR3380
 2. Princess 185000
 3. Inventum GF626
 4. Princess 183028 – Dubbele Frituurpan
 5. Inventum GF431S
 6. Aigostar Agni 30HEY
 7. Tristar FR-6937
 8. Bestron DF402B
 9. Aigostar Ushas 30HEZ
 10. Tefal Simply FF1608

1. Tefal Easy Pro Premium FR3380

De Tefal FR3380 Easy Pro Premium Frituurpan is een koude zone friteuse met kijkvenster, anti-vetfilter, regelbare thermostaat en handig controlelampje. De Easy Pro Premium is een semiprofessionele friteuse met koude zone technologie. Met de Easy Pro Premium bak je tot 1.2 kg overheerlijke frietjes. Het ondergedompelde verwarmingselement staat garant voor een snel en perfect resultaat. De roestvrijstalen binnenpan is uitneembaar en daarom makkelijk schoon te maken.


2. Princess 185000

Bak frietjes en snacks voor je hele familie in de semiprofessionele Princess 185000 Frituurpan. Deze extra ruime frituurpan heeft een inhoud van maar liefst 5 liter en kan gebruikt worden met één groot of twee medium frituurmandjes voor het tegelijkertijd bakken van friet en snacks. Dankzij het zeer krachtige vermogen van 3270 Watt is de frituurpan in ongeveer vijf minuten op temperatuur.


3. Inventum GF626

De Inventum GF626 Friteuse heeft een inhoud van 2,5 liter en een vermogen van 1800 watt. De temperatuur stel je gemakkelijk in met de draaiknop, tot maximaal 190°C. De friteuse heeft een kunststof behuizing en een koele wand. De deksel is voorzien van een kijkvenster en een uitneembaar en reinigbaar anti-reukfilter. Hierdoor kan de stoom naar buiten, maar heb je geen last van een frituurlucht in huis.


4. Princess 183028 – Dubbele Frituurpan

Dankzij het zeer krachtige vermogen van 2 x 1800 Watt is de frituurpan zeer snel op temperatuur. De koude zone zorgt ervoor dat kruimels en kleine stukjes niet verbranden en het innovatieve veiligheidsfilter voorkomt het spatten en overbruisen van de olie. De pannen hebben samen één stekker, maar kunnen toch individueel van elkaar gebruikt worden zodat je ook even snel voor jezelf en je partner frietjes kan bakken.


5. Inventum GF431S

De Inventum GF431 Frituurpan is een kleine friteuse met koude zone geschikt voor 3-5 personen (250g per persoon). Het element hangt direct in het vloeibare frituurvet. Daardoor reageert de temperatuursensor veel sneller dan bij een traditionele friteuse als je bevroren gerechten wilt frituren. De thermostaat voelt gelijk dat de temperatuur van het vet zakt en zal weer aan gaan waardoor de frites mooi dichtschroeien en extra knapperig worden.


6. Aigostar Agni 30HEY

De Aigostar Agni is gemaakt van hoge kwaliteit RVS. In de binnenpan bevinden zich markeringen van de minimale en maximale hoeveelheid olie die erin kan. Met het krachtige vermogen van 2200W en 3L capaciteit kun je snel en probleemloos frituren. Verschillende ingrediënten hebben een andere temperatuur en baktijd nodig. Draai aan de knop om de temperatuur tussen de 130 en 190 graden in te stellen. De RVS verwarmingsbuis heeft een groot verwarmingsgebied, de opwarming gaat snel en gelijkmatig en heeft een langere levensduur.


7. Tristar FR-6937

De Tristar FR-6937 Friteuse is perfect als je friet en snacks tegelijkertijd wilt bakken of als je een groot gezin hebt! Dankzij de dubbele pannen heb je een totale capaciteit van maar liefst 6 liter. Bovendien zijn beide pannen apart te bedienen waardoor je de temperatuur anders kunt instellen of één pan tegelijk kunt gebruiken.


8. Bestron DF402B

De Bestron DF402B family friteuse is geschikt voor: 1 grote frituurmand voor ca. 1500 gram friet of 20 frikadellen in één keer, of 2 kleine frituurmanden. Tevens heeft de Bestron friteuse een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding én met maar liefst 5 jaar garantie!


9. Aigostar Ushas 30HEZ

Deze semi-professionele frituurpan van hoge kwaliteit RVS en is voorzien van een kijkraam en een anti-vetfilter. In de binnenpan bevinden zich markeringen van de minimale en maximale hoeveelheid olie die erin kan.
Met het krachtige vermogen van 2200W en 3L capaciteit kun je snel en probleemloos frituren. Verschillende ingrediënten hebben een andere temperatuur en baktijd nodig. Draai aan de knop om de temperatuur tussen de 130 en 190 graden in te stellen. De RVS verwarmingsbuis heeft een groot verwarmingsgebied, de opwarming gaat snel en gelijkmatig en heeft een langere levensduur.


10. Tefal Simply FF1608

Tefal Simply One Friteuse, een friteuse voor het hele gezin. Dit is de Tefal Simply One FF1608 Frituurpan, een slimme friteuse voor het hele gezin. Met de grote mandinhoud van 1200 gram bak je knapperige frietjes voor iedereen! De friteuse is ook voorzien van een warmte-isolerende buitenbekleding die altijd koel blijft.


Twee soorten frituurpannen

Er zijn twee hoofdsoorten frituurpannen: elektrische frituurpannen en kalkoenfrituurpannen. De meest voorkomende is de elektrische frituurpan, hoewel er ook kalkoenfrituurpannen die op propaangas werken. En sommige kalkoenfrituurpannen zijn olievrij.

Elektrische frituurpannen

In tegenstelling tot het frituren van voedsel in een pan, die is gevuld met hete olie dat gevaarlijk kan zijn en brand kan veroorzaken, is een elektrische frituurpan een veiligere, efficiëntere en schonere manier om jouw favoriete gefrituurde voedsel te bereiden. Naast dat ze van geïsoleerd materiaal zijn gemaakt en je veel bakvermogen geven, worden elektrische frituurpannen ook geleverd met een groot aantal handige bedieningsfuncties, die het bakproces zoveel gemakkelijker zullen maken.

Kalkoenfrituurpannen

Kalkoenfrituurpannen zijn ideaal voor degenen die graag kalkoen willen eten met die veelgevraagde smaak van gefrituurd voedsel. Je kunt ervoor kiezen om een hele kalkoen te bakken of twee kleinere vogels van ongeveer 10 – 12 pond, afhankelijk van de capaciteit van de frituurpan.


Hoe kies je de beste frituurpan?

Voordat je besluit om jouw zoektocht naar een nieuwe, heldere en glanzend keukenapparaat te beginnen, vind je hier negen tips voor het kopen van een frituurpan.

1. Lees de instructiehandleiding

Dit lijkt als je voor het eerst een nieuw apparaat koopt misschien wel voor de hand te liggen, maar veel mensen lezen de instructies niet voordat ze een frituurpan gebruiken, wat uiteindelijk kan leiden tot een slechte productervaring.

Naast het lezen van deze kopershandleiding, is het een goed idee om ook de instructies te lezen voordat je de frituurpan inschakelt. Het product is getest door de fabrikant, dus die weet hoe je voor de beste bakresultaten de frituurpan moet gebruiken.

2. Voedselcapaciteit

Als je maar voor één of twee personen bakt, dan zou een hetelucht frituurpan van 1000 of 1500 Watt voldoende moeten zijn, maar als je een groot gezin hebt, dat veel van gefrituurd eten houdt, zoek dan naar een frituurpan met een grotere voedselcapaciteit (vanaf 1750 Watt of een capaciteit van 3,5 liter). Kijk ook naar de grootte van het frituurmandje. Sommige frituurpannen hebben wel een hoger wattage, maar de frituurmand is klein.

3. Instelbare temperatuurinstellingen

Veel frituurpannen worden geleverd met een instelbare thermostaat of met een digitale bedieningsschakelaar, die de temperatuur van de olie bewaakt en de baktemperaturen daarop aanpast. Een instelbare temperatuurfunctie is ook handig als je verschillende soorten gerechten bakt. Niet alle soorten voedsel hebben dezelfde temperatuur nodig. Veel temperatuurmeters lopen op tot 190° C, wat ideaal is voor het bereiden van grote hoeveelheden voedsel of een hele kalkoen.

4. Timer

Een timer is een handige functie, vooral als je een grote kalkoen of een gebraad bakt. Met de timer kun je de aanbevolen baktijd instellen, zodat jij gewoon achterover kunt leunen en je kunt ontspannen terwijl het apparaat al het werk doet en je vervolgens waarschuwt wanneer het eten klaar is om te worden geserveerd. Een timer kan er ook voor zorgen dat jouw eten niet te gaar wordt en tot in de perfectie is bereid.

5. Oliefilter

Eén van de nadelen van het bakken van gefrituurd voedsel is die vervelende geur van olie en vet, maar er zijn veel modellen die worden geleverd met een oliefilter dat niet alleen de overtollige olie wegfiltert in een apart bakje onderaan de frituurpan, maar het kan ook de geur van olie en vet absorberen. Met name koolstoffilters zijn erg goed in het absorberen van die geur. Er zijn ook veel frituurpannen die voorzien zijn van een ‘afvoertuit voor olie’, waarmee de olie via een slang aan de voorkant van de unit uit het apparaat wordt afgevoerd. Wees voorzichtig met hoeveel olie je gebruikt. Sommige modellen kunnen gaan lekken als je de frituurpan te vol doet met olie. En als je te veel olie gebruikt, heeft jouw voedsel mogelijk ook niet die authentieke knapperige korst.

6. Frituumandje

Om brandwonden te voorkomen of door olie of vet te worden bespat, vooral als je veel voedsel bakt, moet je naar een frituurpan zoeken met een frituurmandje met een koelblijvende handgreep. Sommige modellen hebben een frituurmandje dat in de olie kan worden neergelaten terwijl het deksel gesloten is, terwijl andere een roterende mand hebben die zorgt voor een gelijkmatiger bakresultaat, wat vooral belangrijk is voor het bakken van een groter stuk vlees zoals een kalkoen. Een roterend mandje gebruikt minder olie en is energiezuiniger, maar je moet er wel voor zorgen dat het voedsel niet te gaar wordt of verbrandt.

7. Makkelijk te reinigen

Eén ding is zeker als het gaat om het bakken in olie, je hebt een hoop afwas. Gelukkig zijn de meeste frituurpannen met antiaanbaklaag gemaakt met verwijderbare onderdelen, die gemakkelijk af te wassen zijn en sommige zijn zelfs vaatwasmachinebestendig.

8. Veiligheid en extra functies

Net als bij elk elektrisch apparaat zijn veiligheidsvoorzieningen belangrijk. Zoek naar een model met een veilig sluitend deksel en een indicatielampje dat je laat zien of je waarschuwt wanneer het eten klaar is. Sommige modellen hebben antislipvoetjes, die het apparaat veilig op jouw tafel of op het aanrecht houden en andere hebben cool-touch oppervlakken, die je beschermen tegen de super hete olie in de frituurpan. Losse snoeren zijn een goede veiligheidsfunctie, waarbij het snoer door een magneetje aan het apparaat wordt bevestigd en losschiet als er tegen de frituurpan wordt gestoten. Je kunt het snoer ook veilig losmaken als er vloeistof op is gemorst.

9. Garantie

De garantie van de frituurpan is ook een goede functie om op te letten. Sommige bedrijven bieden je een retourgarantie van 90 dagen of een garantie van één jaar, terwijl anderen een genereuzere drie jaar maar beperktere garantie bieden. Omdat frituurpannen buitengewoon populair voor thuisgebruik zijn geworden, zijn er zo veel apparaten in alle soorten en maten, maar hier zijn zeven van de beste frituurpannen die er op de markt verkrijgbaar zijn.


Handige tips om op de beste manier te frituren

De juiste olie

Het kiezen van de juiste olie is van cruciaal belang om goede resultaten te behalen omdat de olie heet genoeg moet zijn om het beslag te bakken zonder in het voedsel te dringen. Dit betekent dat je olie nodig hebt met een hoger rookpunt. Het rookpunt is de temperatuur waarbij de olie begint af te breken. Als het oxidatieproces begint, rookt het en wordt het onstabiel.Pindaolie is vaak de favoriete olie voor frituren. Het is zuinig en kan in bulk worden gekocht. Kies voor een ongeraffineerde olie met een hoog rookpunt en een neutrale smaak zoals pinda-, canola-, extra lichte olijf-, soja- of zonnebloemolie. Saffloerolie is een andere ongeraffineerde olie, die kan worden gebruikt om op hoge temperaturen te bakken. Vermijd ongeraffineerde oliën die vaak worden gebruikt voor saladedressings, zoals koudgeperste of geperste oliën, omdat hun rookpunten veel lager liggen.

Een oliethermometer gebruiken

Aangezien de juiste temperatuur nodig is voor het bakken van licht, knapperig gefrituurd voedsel, zal het proberen te raden meestal tot teleurstelling leiden. Gebruik voor alle zekerheid een oliethermometer, zelfs voor apparaten met een ingebouwde thermostaat. Ze zijn goedkoop en zullen tijdens het frituren de investering zeker waard zijn. De meeste recepten specificeren de gewenste temperatuur, maar als er geen wordt gegeven, is 180° C een standaardtemperatuur voor het frituren van de meeste soorten vis en zeevruchten.

Onderhoud een constante temperatuur

Als voedsel op de juiste manier in een hete frituurpan is gebakken, zal er eigenlijk heel weinig olie op zitten. Daarom is het belangrijk om de temperatuur van de olie tussen 160° C en 200° C te houden. Bij temperaturen boven 200° C beginnen zelfs gefilterde en geraffineerde oliën te roken. Voeg beetje bij beetje voedsel toe aan je frituurpan, omdat de temperatuur zal dalen wanneer nieuwe items worden toegevoegd. Geef het voedsel en de olie ruimte om samen te werken zonder te verdringen. Om te voorkomen dat er te veel in het mandje zit en om de temperatuur snel te herstellen, moet je in kleine porties bakken. Vul nooit meer dan ongeveer de helft van het oppervlak van de olie met voedsel tegelijk.

Afdichting door natuurlijk vocht

De meeste gefrituurde voedingsmiddelen worden meestal in een beslag gedoopt of gepaneerd om hun inherente sappen te beschermen en te verzegelen. Omdat olie en water niet vermengen, vormt het natuurlijke vocht van het voedsel ook een barrière tegen de olie waarin het wordt ondergedompeld. Als je ooit water in een hete, geoliede pan hebt laten vallen, weet je hoe explosief de reactie kan zijn. Hoe heter de olie, des te heftiger zal het vocht afstoten. Dus terwijl de olie het voedsel bakt, wordt het niet echt in het voedsel opgenomen, tenzij de olie niet heet genoeg is. Bakken op lage temperaturen resulteert in voedsel dat zwaar en vettig is.

Goed laten uitlekken

De traditionele methode voor het uitlekken van voedsel dat in hete olie is gebakken, is om het overschot te absorberen met keukenpapier of kranten. Een efficiëntere methode – en een methode die zal resulteren in lichter smakende gerechten – is echter het gebruik van een afkoelrek. Als je een afkoelrek gebruikt, kan het gefrituurde voedsel boven en onder uitlekken en blijft het knapperiger, omdat het niet in de uitgelekte olie ligt. Dep de uiteinden met een stuk keukenpapier als er olie wordt verzameld. Voordat je begint met frituren, zet je je op laag om jouw gebakken en uitgelekte gerechten warm te houden terwijl de volgende batch bakt.

Probeer tempura voor een lichtere beslag

Een beetje anders dan het gebruikelijke bierbeslag, dat voor de meeste gefrituurde zeevruchten wordt gebruikt, verwijst tempura naar zowel de bakmethode als naar het gebakken eten – een subtiele techniek die zowel smaak als textuur toevoegt zonder dat de natuurlijke smaken van het eten verloren gaan.

Een tempurabeslag, samen met de juiste baktechniek, maakt het eten licht en smakelijk. Het is een dunner beslag dat wordt gebruikt op kleinere stukken voedsel, die vervolgens snel worden gebakken, net lang genoeg om het beslag krokant te maken en het voedsel door te bakken. Het resultaat is een lichte, doorschijnende en bijna kanten coating, die het voedsel beschermt en voorkomt dat het te veel olie opneemt. En in tegenstelling tot sommige versies van met bier of anderszins gecoat voedsel, smaakt tempura schoon, fris en delicaat.

Het past zich goed aan de meeste ingrediënten aan, waaronder gesneden groenten zoals paprika’s, sperziebonen, courgette, gesneden aardappelen, yams en verschillende soorten pompen, maar ook aan zeevruchten zoals garnalen, oesters en dunne plakjes zalm, kabeljauw en heilbot. Tempurabeslag wordt meestal gemaakt van meel, ijswater en eierdooiers. Maar het moet snel en gemengd worden gebruikt om de glutenactivering te voorkomen, waardoor het taai wordt.

Probeer deze variatie eens, die gemaakt is met sodawater, voor een tempurabeslag met een fijne textuur:

 • 128gr zelfrijzend bakmeel
 • 32gr maïszetmeel
 • 1 theelepel zeezout
 • 325ml ijskoud sodawater

Meng de droge ingrediënten door elkaar, voeg een 150ml sodawater toe en roer lichtjes met een vork. Voeg de rest van het sodawater toe terwijl je snel mengt en maak je geen zorgen over de klontjes. Doop en bedek de stukjes voedsel lichtjes en bak ze dan ongeveer 3-5 minuten in hete olie op 180° C tot het beslag licht goudbruin is en het voedsel zacht maar niet overdreven gaar is.

Laat een reactie achter