Voor veel mensen bieden de beste home cinema sets een uitstekende balans tussen geluid van goede kwaliteit en een eenvoudige installatie.
Tegenwoordig kan een goede home cinema set je een geweldige audio-ervaring bieden terwijl de opstelling heel compact kan zijn. Ook hoef je niet langer meer afzonderlijke componenten te kopen.
Deze handleiding voor het kopen van een home cinema set geeft je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan.
Eerst zal ik je een algemeen overzicht geven van wat een alles-in-één systeem is en zal ik enkele functies met je bespreken, waarop je moet letten.
Daarna zal ik een korte beoordeling van enkele van mijn favoriete modellen geven en benadrukken waarom ze je een geweldige bioscoopervaring in jouw eigen woonkamer kunnen geven.
1. Sony BDV-E2100 3D
Het vullen van jouw woonkamer met helder en gedetailleerd bioscoopgeluid hoeft helemaal niet duur te zijn. De Sony BDV-E2100 is een Blu-ray-home cinema set voor de muziek en filmliefhebber met een beperkt budget. Door het 5.1-kanaals Surround Sound-Systeem zorg je voor een filmbelevenis waar jezelf midden in zit. Muziek speel je gemakkelijk af met bluetooth, NFC of via de ingebouwde wifi die de Sony BDV-E2100 heeft. Koppel eenvoudig je smartphone en gebruik deze vervolgens ook als afstandsbediening.
2. Pioneer FAYOLA 2.1
Muziek in een netwerk zoals het hoort: draadloos, elegant en extreem veelzijdig. De FS-W50 is voorzien van een volwaardig 2.1-luidsprekersysteem dat ook grote kamers vult met een krachtige, uitgebalanceerde sound. Hiervoor zijn buiten stroomkabels geen extra aansluitingen meer nodig, omdat de subwoofer en de speakers draadloos werken. Ook de muziek hangt niet meer vast aan kabels: met de ingebouwde dual-band WiFi heeft de FS-W50 toegang tot de onuitputtelijke middelen van de streamingdiensten Tidal, Spotify en Deezer, tot duizenden internet-radiostations, en natuurlijk ook tot uw lokale muziekbibliotheken. Chromecast ingebouwd, Airplay en Bluetooth zorgen ervoor dat jouw favoriete nummers ook in de hoogste kwaliteit uit iedere tablet of smartphone uit de luidsprekers kunnen komen, ongeacht het besturingssysteem en de app die je op dat moment gebruikt. De TV en eventuele A/V-spelers laten zich via de volledig UltraHD HDMI-aansluitingen in de FS-W50 integreren.
3. Onkyo HT-S3800 – 5.1
De Onkyo HT-S3800 is de ultieme 5.1 Home Cinema Set van Onkyo. De set bestaat uit een versterker, 6 speakers, speakerkabels en een compacte hub waardoor alle systemen aan de televisie zijn te koppelen. Door middel van Bluetooth is alle muziek ook naar deze set te streamen. Door de meer dan 70 jaar ervaring van Onkyo ben je verzekerd van de beste technologie en geluidskwaliteit.
4. Sony BDV-N5200W – 5.1
Alles wordt scherper en beter. Met de opkomst van 4K televisie blijft audio gelukkig ook niet achter. De Sony BDV-N5200 speelt hier goed op in. Dit complete 5.1 surround home cinema systeem tilt de bioscoopervaring naar een nog hoger niveau. Uiterst scherp beeld dankzij de 3D Blu-ray speler en indrukwekkend helder geluid dankzij het 1000 Watt sterke 5.1-kanaals magnetic fluid speakersysteem. De ingebouwde receiver zorgt voor een indrukwekkende upsampling van het geluid naar 24bit / 192 kHz. Daarnaast maken functionaliteiten als Wi-Fi, NFC, Bluetooth en screen mirroring het leven net even een stukje makkelijker én leuker.
5. Onkyo HT-S9800THX 7.1
De Onkyo HT-S9800THX is voorzien van een THX keurmerk, een high fidelity geluidssysteem standaard. Oorspronkelijk werd het keurmerk ontwikkeld voor een geluidsstandaard in de filmindustrie. Dit betekent dat het geluid van een bioscoop over de juiste akoestiek moet beschikken om zichzelf THX-gecertificeerd te mogen noemen. Wat betreft home cinema apparatuur houdt het keurmerk in dat het een zo optimaal mogelijke audio- en/of video kwaliteit garandeert.
De HT-S9800 beschikt over een usb-poort, bluetooth, AirPlay, WiFi met DLNA, ethernet en toegang tot streamingdiensten als Spotify, Deezer en Tidal. Multiroom is alom aanwezig in de vorm van FlareConnect, DTS Play-Fi en Chromecast built-in. Verder komt het apparaat met zeven hdmi-ingangen, twee hdmi-uitgangen en ondersteuning voor Ultra HD, HDCP 2.2, BT.2020, HDR10 en Dolby Vision. Er zijn daarnaast twee component-ingangen, twee optische ingangen, een coaxiale ingang, zes analoge rca-poorten, een phono MM-ingang en een multi-zone aansluiting aanwezig.
Wat is een home cinema set?
Het lijkt misschien een domme vraag, maar het is eigenlijk best moeilijk om precies vast te stellen wat een home cinema set nu eigenlijk is.
Simpel gezegd, maakt een home cinema set het gemakkelijk om de audio geluiden in een kamer te verbeteren. Als je een dergelijke set gebruikt, kun je die vreselijke luidsprekers van de televisie uitschakelen en een veel intenser en bevredigender geluid tijdens het kijken naar een film krijgen.
En dit allemaal zonder dat je verstand van elektrotechniek hoeft te hebben!
Maar het probleem is dat er verschillende manieren zijn om dit te doen. Dus de term ‘home cinema set’ kan voor iedereen iets anders betekenen.
Geen wonder dat mensen in de war raken wanneer ze informatie over dit onderwerp proberen te zoeken!
Wanneer je op zoek bent naar de beste home cinema set die je kunt kopen, word je meestal geconfronteerd met een lange lijst met termen zoals AV-ontvangers, soundbars, surround sound speakers en alles-in-één systemen.
Dus, hoe bepaal je nu wat de beste keuze voor jou is? Laten we bij het begin beginnen en dit allemaal een beetje vereenvoudigen.
Naar mijn mening zijn er twee manieren waarop home cinema sets audio van een goede kwaliteit kunnen krijgen:
- Door een AV-ontvanger en een aparte speakers te kopen
- Door een home cinema set of een soundbar te kopen
Dit artikel gaat niet over de eerste optie. Ga naar de volgende artikelen als je een receiver of losse surround sound speakers wilt kopen:
- De 13 beste AV-ontvangers en hoe je de beste voor jou kunt kiezen
- De 12 beste beoordelingen en een handleiding voor de beste home cinema luidsprekers
Voor veel mensen is het kopen van een aparte versterker en speakers echter te ingewikkeld. Ze willen een eenvoudigere oplossing.
Voor hen is het de beste optie om te zoeken naar een alles-in-één systeem of een soundbar. Dit zijn systemen met een versterker en speakers, die allemaal in dezelfde doos worden geleverd.
Wanneer je één van deze systemen koopt, heb je alles wat je nodig hebt zonder je zorgen te hoeven maken over het kopen van extra componenten.
Ik zal daar zo verder op ingaan.
Handleiding voor het kopen van een home cinema set
Dus om het nog even samen te vatten, een compleet alles-in-één systeem dat is ontworpen voor home cinema set, combineert een versterker en speakers in hetzelfde pakket.
Een paar jaar geleden zag een alles-in-één systeem er heel anders uit dan nu.
Voorheen bestond een systeem vaak uit een versterker, een dvd-speler en surround speakers. Een alles-in-één pakket dus eigenlijk. Dit werd dan ook vaak een home-theater-in-a-box genoemd.
De tijden veranderen echter en dit soort systeem zie je eigenlijk nog nauwelijks. Je ziet nu steeds vaker goedkopere systemen.
Ik denk dat je je zuurverdiende geld beter aan iets beters kunt uitgeven.
De belangrijkste keuze die je moet maken, is welke van de twee soorten systemen het wordt:
- Een alles-in-één home cinema-systeem: deze worden geleverd met een vorm van versterker en een complete set surround sound speakers en een subwoofer.
- Een soundbar-systeem: alle speakers zijn ingebouwd in één enkele, stijlvolle en compacte unit die je onder (of boven) je tv installeert. Sommige hebben aparte surround speakers en een subwoofer die je in de kamer kunt installeren. De meeste hebben alle speakers in één box.
Dus de eerste keuze die je moet maken is, wil je een meer traditioneel alles-in-één systeem of een soundbar-systeem?
Wat zijn belangrijke punten om op te letten?
Moet ik een versterker of speakers kopen?
Elk compleet systeem zal deze beide bevatten.
Het belangrijkste voordeel van een alles-in-één systeem is dat je een versterker en speakers krijgt, die zijn ontworpen om goed samen te kunnen werken.
Je hoeft je geen zorgen te maken over het verbinden van de speakers met de versterker. En je hoeft je ook geen zorgen te maken over veel van de technische details wat lastig kan zijn.
Een compleet pakket bevat meestal alle extra’s, die nodig zijn om een goed systeem op te kunnen zetten. Zoals bijvoorbeeld de speakers die met of zonder draad kunnen worden verbonden.
Het is duidelijk dat als je een draadloos systeem koopt, de kabels van de speakers geen probleem zullen zijn!
Wees ook voorzichtig bij het zoeken naar deze systemen. Je vindt alle soorten producten in deze categorie – inclusief complete surround sound speaker pakketten – zonder versterker.
Veel mensen raken hierdoor in de war. Ze kunnen uiteindelijk een speaker pakket kopen zonder te beseffen dat ze eigenlijk een versterker nodig hebben om het allemaal te kunnen laten werken.
Alle systemen, die ik op deze pagina noem, zijn complete systemen met speakers en versterkers.
Welke soorten aansluitingen heb ik nodig?
Dit is waar het iets lastiger kan worden. Het punt van het verbeteren van het audio geluid is dat je de audio, die uit je apparaten komt, beter kunt horen.
Dus wil je gewoon het geluid van je televisie horen?
Hoe zit het met je Blu-ray speler? Bij sommige systemen kun je je Blu-ray speler rechtstreeks aansluiten. Maar bij anderen gaat dit niet.
Hoe zit het met Netflix of Amazon Prime? Of je gameconsole?
Misschien wil je in de toekomst ook andere aankopen kunnen verbinden?
Je moet goed weten wat je via de speakers wilt kunnen afspelen en dan het juiste systeem kiezen dat dit toelaat.
Sommige systemen hebben één of meer HDMI-ingangen. Hiermee kun je je gameconsole of Blu-ray speler met één enkele HDMI-kabel aansluiten.
Anderen hebben mogelijk optische of coaxiale audio-ingangen voor alleen de audio. Sommigen systemen hebben ze ook allemaal.
Maar er zijn ook systemen, die veel beperkter in hun aansluitingen zijn.
Vooral een soundbar kan heel weinig ingangen hebben. Deze zijn voornamelijk ontworpen om alléén audio van je televisie af te kunnen spelen. Sommige modellen bieden echter meer input opties.
De manier waarop veel moderne soundbars het geluid van je tv halen, is via een HDMI ARC-verbinding. Met HDMI ARC kan de tv de audio via de HDMI-kabel naar je soundbar sturen.
Als je echter een oudere tv hebt, is er mogelijk geen HDMI ARC-connector aanwezig. HDMI waarschijnlijk wel maar misschien niet de ARC-versie – die nieuwer is.
In dit geval heb je mogelijk een systeem met een optische verbinding nodig. Dit komt vaker voor bij oudere tv’s.
Bedenk goed wat je op je nieuwe audiosysteem wilt aansluiten en koop vervolgens het juiste product dat bij jouw behoeften past.
Welke surround sound speakers wil ik?
Omdat dit speaker systemen voor een home cinema set zijn, worden de meesten geleverd met subwoofers en surround speakers. De meest voorkomende soorten zijn de 5.1 en de 7.1.
Zo heeft een surround sound 5.1 speaker systeem een speaker in het midden, twee speakers links en rechts en twee speakers achter.
De .1 verwijst naar een subwoofer, die voor extra bas zorgt.
Sommige systemen bevatten mogelijk geen surround sound-audio en bieden in plaats daarvan gewoon 2.1 of 3.1.
Misschien is dit wel alles wat je wilt?
Mijn artikel over het instellen van surround sound geeft meer details over deze verschillende lay-outs.
Systemen met een soundbar hebben meestal alle speakers in één box. Deze bevinden zich allemaal aan de voorkant onder de tv.
Sommige soundbar-systemen worden echter geleverd met afzonderlijke draadloze achter- of zijspeakers. In dit geval zitten de speakers linksvoor, middenvoor en rechtsvoor in de soundbar.
Enkele all-in-one-systemen ondersteunen mogelijk de nieuwere 3D-audioformats van Dolby Atmos en DTS: X. Een Dolby Atmos home cinema set met upfiring- of hoogtespeakers zie je minder vaak, maar er zijn er zeker enkele beschikbaar.
Sommige soundbars hebben ook Dolby Atmos. Deze extra speakers bevinden zich echter meestal in de soundbar, in plaats van als afzonderlijke achter- of hoogtespeakers in de kamer.
Speciale speakers in de kamer zorgen voor een veel betere surround sound-ervaring.
Als dit belangrijk voor je is, beslis dan welke speakers je wilt en koop het model dat hierin voorziet.
Welke indeling voor je speakers je ook kiest, je moet ook rekening houden met de plaatsing van de speakers in je kamer om zo het beste geluid uit je systeem te kunnen halen.
Hoeveel stroom heeft mijn home cinema set nodig?
Dit is een interessante vraag. Bij het kopen van een afzonderlijke versterker en speakers is één van de belangrijkste specificaties om op te letten het vermogen.
Het vermogen geeft een richtlijn voor hoe luid een systeem in de kamer zal zijn. En hoe goed een versterker een set speakers aanstuurt.
Als het gaat om alles-in-één systemen en soundbars, zou mijn algemene advies zijn om de vermogenswaarden te vergeten.
Ik heb gemerkt dat het bijna onmogelijk is om vermogenswaarden te krijgen waarmee je het ene systeem met het andere kunt vergelijken.
Sommige modellen, zoals bijvoorbeeld de Yamaha en Onkyo all-in-one-systemen, geven een geweldig vermogen. Het zijn specificaties die volgens een geaccepteerde standaard zijn gemeten.
Hiermee kun je het ene apparaat met het andere vergelijken. En hierdoor heb je door alleen maar naar de cijfers te kijken al een redelijk goed idee van hoe hard het zal zijn.
Maar voor veel all-in-one systemen en soundbars gaat dit helaas ook niet op.
Sommige merken bieden beoordelingen, die indrukwekkend klinken omdat ze erg hoog zijn. Ze worden echter niet volgens dezelfde normen als die van Yamaha en Onkyo gemeten.
Elk systeem dat verklaart dat het 1000 watt vermogen heeft, zegt mij niet echt veel. Nou, dat is niet helemaal waar. Ze vertellen me dat ik niet op hun cijfers kan vertrouwen om te weten hoe luid hun systeem is.
In het echt zullen hun systemen niet zo luid zijn als de specificaties suggereren.
Sommige fabrikanten zoals Sonos en Bose bieden helemaal geen vermogenswaarden.
In sommige opzichten is dit misschien de beste manier om met het nominale vermogen voor een alles-in-één systeem om te gaan.
De versterkers en speakers zijn gebouwd om goed samen te kunnen werken. Ze zijn ontworpen om een woonkamer van gemiddelde grootte met audio te kunnen vullen.
Als een ruwe richtlijn moet je er van uitgaan dat als de kijkafstand ongeveer 2,5 meter is dat elk systeem of elke soundbar geschikt zou moeten zijn.
Grotere ruimtes hebben misschien andere systemen nodig, maar het hangt allemaal af van hoe hard je het geluid wilt hebben. Heb je meer specifieke wensen, dan is een alles-in-één systeem misschien niet de juiste keuze voor jou?
In dit geval geven een aparte home cinema ontvanger en speakers je meer opties om het volume in de kamer te verhogen.
Hoe dan ook, als je geïnteresseerd bent, lees dan de artikelen over het vermogen van de AV-ontvanger en bijpassende versterkers en speakers.
Je zult leren dat de vermogensspecificaties misschien niet zo belangrijk zijn als dat je aanvankelijk dacht.
Heb ik bekabelde of draadloze speakers nodig?
Een paar jaar geleden had je geen keus, maar er zijn nu enkele serieuze opties als je draadloze speakers wilt.
Sommige mensen zullen zich afvragen of je dezelfde geluidskwaliteit kunt krijgen als met een goede oude kabel. Anderen geven er minder om en kunnen niet wachten om al die vervelende kabels juist te verwijderen.
Welk type mens ben jij?
Veel soundbars worden geleverd met draadloze subwoofers en surrounds. Alles-in-één systemen vertrouwen eerder op kabels, maar niet alle systemen trouwens.
Hoe goed is de geluidskwaliteit van de home cinema set?
Als de kwaliteit van het geluid belangrijk voor je is, dan is een vuistregel dat je krijgt waar je voor betaalt.
Maar toch geldt dit niet altijd!
Het zal waarschijnlijk geen verrassing dat de duurdere modellen beter klinken dan de budgetsystemen.
Als je echter een audiofiel bent die op zoek is naar de beste audioprestaties, dan zijn misschien een aparte ontvanger en speakers in plaats van een alles-in-één systeem een beter idee.
Er is hier geen goed en fout. We hebben allemaal verschillende opvattingen over wat goed klinkt en wat goed genoeg is.
Wat voor de één geweldig klinkt, is voor de ander niet zo goed. Ik heb vrienden die absoluut dol zijn op het geluid van hun thuisbioscoopsystemen terwijl ik daar een andere mening over heb!
Er is altijd een afweging tussen wat je bereid bent te betalen en wat je beschouwt als waar voor je geld.
Voor soundbars geldt dat elke soundbar het geluid dat je uit je tv-luidsprekers haalt zal verbeteren. Zelfs de goedkoopste modellen. Dus als dat alles is wat je nodig hebt is het onzin om de hoofdprijs te betalen.
Als je echter iets wilt dat het geluid van tv, films en muziek beter laat klinken moet je bereid zijn om iets meer te betalen. Ik zou minimaal een budget van € 400 – € 500 voorstellen.
Je moet bereid zijn om nog meer te betalen als je kritisch bent over de audio en de beste geluidskwaliteit.
Klinken soundbars en budget all-in-ones net zo goed als goede hifi-versterkers en toren speakers van goede kwaliteit?
Eerlijk gezegd, nee. Maar het hangt af van waar je naar luistert.
Als je nog geen speciaal muzieksysteem hebt, dan is een compleet systeem waarschijnlijk geschikt voor al je luisterbehoeften.
Grotere speakers en drivers met speciale hifi-versterkers klinken altijd beter dan de kleine speakers die je krijgt in soundbars en de meeste alles-in-één systemen.
Maar ze kosten dan ook meer.
Hoe kies ik een home cinema set?
Denk voordat je een home cinema set koopt na over de volgende punten:
- Type: wil je een meer traditioneel alles-in-één surroundsysteem – dat wordt geleverd met een versterker en home cinema speakers – of een moderner soundbar-systeem? Vergeet ook niet dat je ook een AV-ontvanger en een apart surround sound speakersysteem kunt kopen.
- Prijs: je budget zal je keuzes snel beperken. De goedkoopste home cinema set is een eenvoudige stereosoundbar. Surround sound is beter voor het kijken naar films, maar dit hoef je natuurlijk niet te hebben. Systemen die duurder zijn hebben over het algemeen meer features, een betere kwaliteit en verbeterde geluidskwaliteit. Je hoeft alleen maar te beslissen wat je budget is.
- Speakers: hoeveel speakers wil je? Wil je gewoon stereogeluid? Of een stereo 2.1-systeem met een subwoofer? Vanaf hier kun je 3.1, 5.1 surround sound… of meer krijgen. Dolby Atmos-systemen hebben verhoogde kanalen voor meeslepend 3D-geluid. Dit kunnen 5.1.2 of 7.1.4 zijn.
- Midden speaker: wil je een systeem met een speaker in het midden? Dit zal de spraak duidelijker maken. Of is stereo genoeg? De meeste alles-in-één systemen hebben speciale centra. Sommige soundbars hebben een speaker in het midden ingebouwd. Sommige niet en zijn alleen stereo.
- Surround sound: wil je een systeem met speciale surrounds, die je in je woonkamer moet installeren? De meeste all-in-one 5.1-systemen hebben dit. De meeste soundbars hebben alle speakers in de daadwerkelijke soundbar zelf. Maar er zijn ook enkele soundbarsystemen die wel surround speakers aan de achterzijde hebben.
- Aansluitingen: welke externe apparaten wil je op je systeem aansluiten? Of wil je gewoon het geluid van je tv horen? Wil je een Blu-ray speler aansluiten? Of je mobiele apparaat via Bluetooth? Controleer ook hoe het systeem verbinding maakt met jouw tv. Veel soundbars gebruiken HDMI ARC, dus je tv moet dit ondersteunen.
- Kenmerken: welke andere opties heb je nodig? Bluetooth? Mogelijkheden voor muziekstreaming? Videostreamingservices zoals Netflix of Spotify?
- Draadloos: wil je draadloze speakers? Sommige soundbars hebben een draadloze subwoofer en opties om draadloze surrounds toe te voegen. Veel all-in-one surround sound-systemen gebruiken kabels om de speakers mee aan te sluiten. Sommigen ook niet.
Laat een reactie achter