Wanneer heb je voor het laatst je kussens nog eens goed bekeken? Als je antwoord ‘het is lang geleden’ of ‘helemaal nooit’ is, ben je niet de enige. Ik kom veel patiënten tegen die bij het nadenken over hoe ze slapen vooral aan het matras denken. Er wordt niet voor niets veel aandacht aan matrassen besteed. Het investeren in een goed matras is heel erg verstandig. Maar als het om de kwaliteit van je slaap gaat, zijn kussens bijna net zo belangrijk als je matras.

Als je op een versleten kussen slaapt of je kussen elk nacht opvouwt om een comfortabele houding te kunnen vinden, is dat een teken dat het aan vervanging toe is. Zelfs als je kussen niet oud en dun is geworden, is het misschien verstandig om voor het comfort en de ondersteuning te overwegen om een nieuw kussen aan te schaffen.


De beste hoofdkussens van 2021

  1. Best Life hoofdkussen
  2. M LINE Athletic Pillow
  3. Bedsure Traagschuim Hoofdkussen
  4. Tempur Hoofdkuss Queen Medium
  5. Emma Hoofdkussen
  6. Slaapcity Hoofdkussen Memory foam

1. Best Life hoofdkussen

De eindeloze zoektocht naar een hoofdkussen wat zich aan past aan je persoonlijke wensen… Wakker worden zonder onverklaarbare pijntjes… het lijkt een onmogelijke zoektocht, maar je bent niet de enigste zoeker. Dit vonden wij namelijk ook. Best Life zet zich in tegen deze vervelende pijntjes. Iedereen verdient toch een comfortabele nachtrust!

Dit ergonomische hoofdkussen brengt je wervelkolom in een neutrale houding waardoor je eenvoudig in de juiste slaappositie terecht komt. Je hoofd ligt hierdoor min of meer in rechte lijn met je wervelkolom. Dit vermindert pijn in je nek en rug zodat je lichaam kan ontspannen. Het traagschuim heeft een drukverlagende werking, wat je lichaam ontlast en de bloedsomloop optimaliseert.


2. M LINE Athletic Pillow

De M line Athletic Pillow heeft een vlindervorm die ervoor zorgt dat het hoofd in het midden van het kussen blijft liggen en de nek op een juiste manier wordt omsloten. Door de nekuitsparing ligt de nek vrij, waardoor zenuwen en bloedbanen worden ontzien. Het Athletic Pillow heeft twee hoogtes, waardoor hij geschikt is voor mensen met brede en smalle schouders. De uitholling in het midden van het kussen voorkomt dat het hoofd, bij volledige ontspanning, gaat kantelen. Hierdoor wordt frictie op de halswervel vermeden en ondervinden mensen met nekklachten enorm veel baat bij dit kussen. Ten slotte heeft het kussen een gat in het midden welke de druk op het trommelvlies vermindert en dus schade aan het evenwichtsorgaan voorkomt
De tijk is voorzien van HCC-technologie. De tijk is afritsbaar en wasbaar.
Er zijn passende kussenslopen verkrijgbaar van M Line voor een optimaal slaapcomfort.


3. Bedsure Traagschuim Hoofdkussen

Het maakt niet uit of je een rug-, buik- of zijslaper bent met dit Memory Foam kussen slaap je altijd goed. Door de ideale verdeling van het lichaamsgewicht draagt dit kussen bij aan een gezonde bloedsomloop en soepele spieren en gewrichten. Dankzij een nieuwe techniek hebben deze kussens een extra verkoelend effect. De ventilatieopeningen zorgt er dus voor dat je niet ligt te zweten op je kussen.


4. Tempur Queen Medium

Het TEMPUR® Original Queen hoofdkussen vormt zich perfect naar de contouren van uw nek en hoofd waardoor een uitstekende ondersteuning en verlichting aan de nek – en schouderspieren ontstaat. Het TEMPUR® materiaal, de kern van het hoofdkussen, mag niet worden gewassen of gestoomd. Om het kussen te reinigen, kan de hoes worden verwijderd en kan het materiaal worden gelucht. Ook kan het materiaal voorzichtig, met een goed uitgewrongen doek, schoongemaakt worden om vlekken en vuil te verwijderen. Er dient wel regelmatig te worden geventileerd om vochtvorming te voorkomen.


5. Emma Hoofdkussen

Eén kussen, oneindig veel mogelijkheden. Het Emma Kussen bestaat uit drie lagen, elk met hun eigen functie. Zo creëer je zelf jouw optimale kussen. De blauwe laag is lekker zacht Hypergelschuim. Deze laag biedt een goede ondersteuning, maar geeft toch mee waar nodig. Leg deze kant boven als je van een lekker zacht kussen houdt. De witte laag Airgocell® schuim in het midden geeft de nodige tegendruk, zodat je ongeacht je slaappositie lekker ligt. De beige laag Visco-elastisch schuim verdeelt de druk van je hoofd over het hele kussen. Vind je het kussen te hoog? Dan kun je één of zelfs twee lagen verwijderen om het kussen te verlagen.


6. Slaapcity Hoofdkussen Memory foam

Als je wilt genieten van een goede nachtrust en wakker wilt worden zonder vervelende nek-, schouder- en rugpijn, zijn gewone kussens gewoon niet goed genoeg. Het is belangrijk om een kussen te kiezen dat de juiste ondersteuning en uitlijning biedt. Het is ontworpen en getest door een chiropractor met meer dan 6 jaar ervaring. Met de voorgevormde vorm, het speciale dichtheidsschuim en het orthopedisch ontwerp is het een uiterst comfortabel kussen en biedt het de juiste ondersteuning precies waar je die nodig hebt.


Waarom is een goed kussen belangrijk?

Een goede slaaphouding is het belangrijkste voor gezond slapen want anders kun je wakker worden met pijn in je lichaam of een stijve nek. Je kussen helpt je om een gezonde slaaphouding te kunnen ondersteunen. Hoe ziet die houding eruit? Je lichaam moet van de knieën tot de heupen en van de ruggengraat tot de borst en de schouders, het hoofd en de nek in één rechte lijn liggen.

Als je nek en schouders niet voldoende ondersteuning krijgen of een verkeerde hoek aannemen, kan dat knarsen veroorzaken of kan je ruggengraat bekneld raken wat leidt tot spanning en ongemak in je nek, schouders en rug. Het zal ook voor een slechte nachtrust zorgen.

Net als bij je matras zijn comfort en ondersteuning beide belangrijk bij het kiezen van het juiste kussen. Het beste kussen is een kussen dat comfortabel aanvoelt. Je moet je hoofd en je nek er fijn op kunnen laten liggen en je schouders moeten worden ondersteunt. Ook moet je kijken of je kussen bij je matras past.

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het kiezen van een kussen en in dit artikel zullen we een aantal van die punten met je doornemen.


Wanneer is het tijd om je hoofdkussen te vervangen?

In het algemeen moeten hoofdkussens na 18 maanden worden vervangen. Kussens van traagschuim gaan doorgaans langer mee, maar moeten na drie jaar ook worden vervangen. Kussens die zijn gemaakt van natuurlijke materialen hebben de neiging langer mee te gaan dan synthetische kussens. En kussens van een hogere kwaliteit gaan langer mee dan goedkope kussens. Als je een kussen gebruikt dat vijf of zes jaar oud is, krijg je niet meer de ondersteuning die je nodig hebt en slaap je niet zo comfortabel, terwijl je lichaam die rust wel nodig heeft.

Kussens moeten regelmatig worden vervangen, maar denk er eens over na: je kussen wordt ongeveer 7-8 uur per nacht gebruikt en dat is meer dan 2500 uur per jaar! Net als je matras, is je kussen een investering in slaap van goede kwaliteit, die zich tijdens de uren die je in je leven wakker bent zeker uitkeert.

Als je niet zeker weet of je kussen nog wel goed is, kun je enkele eenvoudige testen doen:

Trek eerst de kussensloop van je kussen en onderzoek je kussen dan aandachtig. Zijn er zweetplekken? Is het gescheurd? Ruikt het onfris? Dit zijn allemaal tekenen van een kussen dat moet worden vervangen. Kussens verzamelen dode huidcellen, meeldauw, schimmels en huisstofmijten (evenals hun uitwerpselen). In de loop van de tijd kan maar liefst de helft van het gewicht van een kussen worden toegeschreven aan deze ongewenste organismen, die allergieën kunnen veroorzaken en de ademhaling tijdens de slaap kunnen verstoren. Ook kunnen er geuren ontstaan, wat het moeilijker kan maken om goed te slapen.

Als je kussen de geurtest doorstaat en er nog goed uitziet, is het tijd om de vouwtest te doen:

Vouw je kussen eens dubbel. Als het daar gewoon opgevouwen blijft liggen, in plaats van terug te springen naar zijn oorspronkelijke vorm, is dat kussen echt aan vervanging toe. Bij kussens met een natuurlijke vulling kun je deze test met je arm doen. Hangt en valt je kussen over je uitgestrekte arm? Dan heeft dat kussen zijn beste tijd gehad.

Bij synthetische kussens moet je het kussen dubbelvouwen en wat gewicht op het kussen leggen. Een sneaker of schoen kan je helpen. Haal het gewicht dan van het kussen. Als je kussen niet terugspringt naar zijn oorspronkelijke vorm, is het tijd voor vervanging.

Met grote, kingsize kussens moet je ze in drieën of in tweeën vouwen.


Jouw handleiding voor het kiezen van het beste hoofdkussen

Het selecteren van een kussen is een heel persoonlijk proces. Als het gaat om het kiezen van het juiste kussen, is er echt niet één maat, vorm of materiaal dat bij iedereen past. De beste manier om het kussen te vinden dat bij je past, is door je individuele criteria te bepalen. Je kunt dit met behulp van de zes onderstaande tips doen en vervolgens kun je je instinct gebruiken om te bepalen wat voor jou het meest comfortabel en geschikt is.

Er zijn tal van vullingen voor kussens beschikbaar. Geen enkele vulling is echt slecht, want ze hebben allemaal, afhankelijk van jouw behoeften en je voorkeuren, hun voor- en nadelen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende soorten.

1. Hoe zit het met de vulkracht?

Dit is wat je hierover moet weten: hoe hoger het cijfer, hoe beter de kwaliteit van het kussen en hoe langer het kussen ook meegaat. Een vulkracht van 600 en hoger is een teken van een hoogwaardig synthetisch of natuurlijk donzen kussen. Maar er zijn grenzen aan de kracht van de vulkracht. Een vulkracht van meer dan 800 betekent niet dat je kussen tien jaar meegaat ook al doet de verkoper je dat misschien graag geloven.  

Dons

Deze kussens zijn licht en zacht. Als je van een zachte plek houdt om ’s nachts je hoofd op te laten rusten, dan heb je misschien een donzen kussen nodig. Donzen kussens zijn meestal gemaakt van ganzen- of eendendons. Ganzendons is meestal zachter dan eendendons – en ook duurder – hoewel er ook variaties in zachtheid binnen de soorten ganzendons bestaat. Donzen kussens zijn gemaakt van verschillende combinaties van dons, veren en andere vullingen. Houd er rekening mee dat ‘pure dons’ kussens nog steeds veren en andere vulling kunnen bevatten.

Veel mensen maken zich zorgen over allergische reacties en de gevoeligheid voor dons. Er zijn mensen met een allergie voor dons en veren. Vaak komt de allergische reactie op dons echter van een donsvulling van mindere kwaliteit, die niet voldoende is schoongemaakt. Het vuil dat op de dons achterblijft, in plaats van de dierlijke vezels zelf, kan allergie en ongemak veroorzaken. Je kunt dan op zoek gaan naar hypo-allergeen dons. Dit is een gereinigde mix van puur dons en een natuurlijke stof genaamd syriaca, die de allergievrije eigenschappen van het dons helpt te versterken en de levensduur van het kussen verlengt. Donzen kussens van goede kwaliteit zijn duur, maar de moeite waard als dit het soort kussen is dat je verkiest.

Synthetisch dons en polyester vulling

Synthetische donzen kussens zijn goedkoper dan natuurlijk, hypo-allergeen dons en moeten ook vaker worden vervangen. Kussens met een polyester vulling zijn in vergelijking met andere soorten kussens een relatief goedkope keuze. Ze zijn medium zacht of zacht, hoewel ze wel minder zacht zijn dan dons. Ze zullen na verloop van tijd afvlakken en moeten meestal vaker worden vervangen dan andere soorten kussens.

Wol

 Deze kussens zijn van nature hypo-allergeen en bestand tegen schimmel en huisstofmijt. Wollen kussens voeren vocht en zweet van je hoofd en nek af en kunnen effectief zijn bij het reguleren van je temperatuur tijdens het slapen, waardoor je warm blijft in de winter en koel in de zomer. Wollen kussens hebben wel de neiging om behoorlijk stevig te zijn. Ze hebben ook een lange levensduur. Als je de voordelen van wol zonder alle stevigheid wilt, zoek dan naar alpacawol in plaats van naar kussens met een vulling van kasjmier vezels.

Katoen

 Net als wol, zijn katoenen kussens in veel opzichten ook van nature hypo-allergeen en bestand tegen huisstofmijt en schimmels. Katoenen kussens zijn meestal wat plat en stevig. Katoenen kussens zijn vaak een slimme keuze voor mensen met allergieën. 

Latex

 Latex kussens hebben de neiging om steviger te zijn dan dons, maar nog steeds erg comfortabel. Deze kussens behouden ook beter hun vorm. Latex is bestand tegen schimmel en huisstofmijt. Vaak zijn voorgevormde kussens gemaakt om extra ondersteuning aan het hoofd en de nek te bieden of om beweging tijdens het slapen te beperken.

Traagschuim

 Deze kussens zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Traagschuim past zich aan je lichaam aan. Traagschuim reageert op je gewicht en de lichaamswarmte en verzacht en vormt zich naar de lijnen van je hoofd, je nek en je schouders. Het verdeelt het gewicht ook gelijkmatig over het oppervlak. Deze eigenschappen maken het een populaire keuze voor mensen met hoofd- en nekpijn. Het vermindert ook de drukpunten, die tijdens de slaap ongemak veroorzaken. Traagschuim houdt warmte vast, wat kan leiden tot ongemak en zweten. Kussens van hoogwaardig traagschuim worden tegenwoordig vaak gemaakt met ingebouwde ventilatie in het kussen – maar vergis je niet, dit blijft een materiaal dat warmte vasthoudt. Deze kussens kunnen ook chemische geuren afgeven – vooral als ze gloednieuw zijn. Dit kan voor sommige mensen hinderlijk zijn.

2. Het vulgewicht

Donzen kussens en synthetische kussens zijn lichtgewicht keuzes, terwijl traagschuim en latex zwaarder zijn. Het gewicht van je kussen gaat over persoonlijke voorkeur. Als je je kussen graag opnieuw wilt vormen en verplaatsen terwijl je rust, is een lichter kussen wellicht een betere keuze.

3. De kwaliteit van de vulling

Bij elk soort kussen is de kwaliteit van belang voor het comfort, de ondersteuning en een lange levensduur en dit wordt weerspiegeld in de prijs. Als je eenmaal hebt besloten welk kussen het beste bij je past, selecteer je het kussen van de hoogste kwaliteit dat binnen je budget past. Vergeet niet dat je gedurende de hele levensduur duizenden uren op dit kussen zult slapen.

4. De maat

Voor de meeste mensen is een standaard kussen groot genoeg. Als je liever een groter kussen hebt, is dat prima, op voorwaarde dat je je slaaphouding in één lijn kunt houden. De dikte van het kussen moet je in staat stellen om met je hoofd, je nek en je schouders in één lijn met je ruggengraat te kunnen slapen en het moet ook comfort bieden. Zorg ervoor dat ook de kussensloop goed past. Stop een groot kussen niet in een te kleine sloop of laat een standaard kussen niet in een extra grote kussensloop verzuipen.

Kussens zijn voor extra ondersteuning en stabiliteit voor je hoofd en voor je nek ook in speciale vormen gemaakt. Sommige hiervan kunnen nuttig zijn: cervicale- en contourkussens kunnen helpen bij nek- en rugpijn en voorgevormde lichaamskussens kunnen ondersteuning, stabiliteit en verlichting voor drukpunten van het lichaam bieden.

5. De stof

Gebruik natuurlijke, ademende stoffen om je kussens mee te bedekken. Kussenslopen helpen de levensduur van het kussen te verlengen en het kussen te beschermen tegen vlekken en zweet. Decoratieve kussens zien er op het bed geweldig uit, maar moeten voor het slapengaan worden verwijderd.

6. De chemie

Synthetische materialen zoals traagschuim en polyester worden gemaakt door middel van chemische processen en veel kussens krijgen anti-microbiële behandelingen. Ken de chemie die is gebruikt bij het maken van je kussen, wees bereid om te investeren in een goed gemaakt product en houd rekening met je eigen allergieën.


Is de slaaphouding belangrijk voor de keuze van het kussen?

Het antwoord is: ja. Waarom? Omdat we bijna allemaal de hele nacht van slaaphouding wisselen. Misschien ben je een zijslaper, die ook ’s nachts op je rug gaat liggen. Hetzelfde geldt voor de buikslaper die af en toe naar één kant verschuift. Je wilt een kussen dat je in al je slaapposities optimaal kan ondersteunen.

Dat gezegd hebbende zijn hier enkele algemene richtlijnen:

Zijslapers hebben mogelijk een steviger kussen nodig. Zoek er een die zo dik is als de afstand tussen je oor en je schouder.

Buikslapers hebben mogelijk een zacht kussen – of helemaal geen kussen – onder hun hoofd nodig. Een kussen onder je buik en bekken kan rugpijn helpen voorkomen.

Rugslapers hebben mogelijk een platter kussen nodig om zo het hoofd en de nek in één lijn te houden. Rugslapers willen misschien een zachter kussen, maar als je nekpijn hebt en op je rug slaapt, zoek dan een kussen dat extra ondersteuning biedt terwijl het toch de zachtheid behoudt die voor jou comfortabel is.


Maakt je soort matras uit ?

Nog een JA. Als je een stevig matras hebt, is een zachter kussen misschien beter omdat het kussen op een stevig oppervlak ligt en zich moet aanpassen aan de druk van het gewicht van je hoofd. Als je een zachter matras hebt, is een steviger kussen misschien beter om je hoofd en nek zo in één lijn te kunnen houden.

Laat een reactie achter