Zoals met alles wat je koopt, moet je, als je goederen of diensten van hoge kwaliteit wilt, precies weten wat je zoekt. Kijken naar een prijskaartje en er een kiezen is geen garantie voor goede kwaliteit of waarde. Hetzelfde principe geldt voor kassasystemen. Je moet weten hoe je wilt dat het systeem presteert, wat je wilt dat hij doet en welke resultaten je wilt zien.

EPoS software en systemen kunnen tegenwoordig zo verschillend zijn, door de voortdurende vernieuwing in de technologie-industrie. Nog niet zo lang geleden was een pos systeem een standaard kassa, nu zijn sommige ervan volledig aanpasbare, cloud-gebaseerde, intuïtieve pos systemen die je helpen de verkoop te stimuleren.

Om het voordeligste kassasysteem voor je horeca zaak te kiezen, moet je nagaan welke functies voor jou het belangrijkst zijn. Het spreekt ook vanzelf dat je je budget voor de aanschaf moet afwegen.

Deze blog helpt je te bepalen welke functies belangrijk zijn bij de aankoop van een nieuw systeem, zoals het kassasysteem van MplusKASSA bijvoorbeeld. We laten je ook zien wat een goed pos systeem moet doen, en wat de voordelen zijn van een intuïtief systeem. Gebruik deze gids om het juiste pos systeem voor je bedrijf te kiezen.

Wat is een EPoS systeem?

kassasysteem-beeldscherm

EPoS, wat staat voor elektronisch verkooppunt, is de combinatie van hardware en software waarmee je betalingen kunt accepteren. Epos software accepteert betaalsoorten zoals betaalkaarten, creditcards, mobiele betalingen, contant geld, online betalingen, contactloze betalingen, en meer.

Epos software is de laatste jaren geëvolueerd. Vroeger waren het veredelde kassalades, maar nu zijn het volwaardige verkoopsystemen die klantgegevens opslaan, de voorraad beheren, en de klantervaring verbeteren. De meeste pos systemen hebben ingebouwde analytische hulpmiddelen, waardoor je meer inzicht krijgt in hoe je zaak loopt.

Wat moet een goed kassasysteem het beste doen?

Een goed kassasysteem of PoS systeem zal de basisfuncties heel goed uitvoeren. Een goed systeem zal een groot aantal soorten betalingen accepteren, en je voorzien van nauwkeurig voorraadbeheer. Het zal ook naadloos integreren met de rest van je bestaande systemen, zoals je restaurantreserveringssysteem of je boekhoudsoftware.

Het beste kassasysteem fungeert tegenwoordig meer dan alleen een verkooppunt systeem. Het zal helpen bij het klantenbeheer, door bij de kassa de klantgegevens vast te leggen. Een pos systeem is meer dan een kassabeheersysteem voor restaurants. Het kan dienen als anker voor andere technologie-oplossingen, zoals personeelsbeheer, reserveringssystemen, en inkoop.

De software van een goed pos systeem kan zo geprogrammeerd worden dat het integreert met andere oplossingen voor een gestroomlijnde bedrijfsvoering en om de efficiëntie op te voeren. Als je bedrijf bijvoorbeeld in de horeca zit, is het een goed idee een epos systeem te kiezen dat compatibel is met andere restaurant- en cafétechnologieën. Het kiezen van een horeca kassasysteem is daarom essentieel.

Belangrijke kassa hardware en software

Elke kassa oplossing bestaat uit zowel software als hardware. De pos software vergoedingen zijn over het algemeen veel duurder dan de pos hardware, vooral bij moderne pos systemen.

Hardware

Op een basisniveau is de pos hardware datgene waarmee je betalingen kunt aanvaarden. Zoals eerder gezegd, moet je ervoor zorgen dat het een grote verscheidenheid aan betalingsmogelijkheden accepteert, zoals contant geld, betaalkaarten en creditcards. De hardware is wat de klant bij de kassa kan zien.

Je hardware moet ook kassabonnen kunnen afdrukken, barcodes scannen, en geld in kassalades kunnen bewaren. Veel voorkomende hardware in een epos pakket zijn het kassasysteem/de kassalade, de kaartlezer/betaalprocessor/ontvangstprinter, en iPads. Een iPad werkt uitstekend om onderweg de verkoop te noteren, want hij fungeert als een mobiel pos systeem.

Software

De software componenten van het pos systeem zijn het brein van de operatie. Dit is wat klanteninformatie vastlegt, voorraadbeheer biedt, gedetailleerde verkooprapporten, en meer. Als je een restaurant runt en je zoekt het beste systeem dat er is, dan zal het zelfs functies hebben als informatie over voedingswaarde en allergenen bij elk gerecht.

Wat moet ik in een kassasysteem zoeken?

Er zijn een aantal functies die je in een pos systeem kunt zoeken. Het is echter belangrijk te onthouden dat wat je zoekt in overeenstemming moet zijn met je bedrijfsdoelstellingen. Wat voor de één van cruciaal belang is, is dat voor de ander misschien niet.

Als je een nieuw pos systeem wilt kopen, moet je weten wat je wilt dat de pos oplossing doet, en hoe je wilt dat ze presteert, samen met welke pos functies voor jou belangrijk zijn. Hier hebben we een overzicht van alle belangrijke functies waar je naar moet zoeken. Als je er een vindt die al of de meeste van deze vakjes aankruist, dan zou je tevreden moeten zijn met je pos leverancier.

1. Een kassasysteem met grote functionaliteit

kassasysteem-boekhouding

Functionaliteit is de kern van de functies waaraan zelfs het beste pos systeem prioriteit zal geven. Je kassasysteem moet een goede functionaliteit hebben. Je moet precies weten wat je wilt dat het doet en het moet kunnen presteren om aan je behoeften te voldoen.

Voorbeelden van enkele veel voorkomende, maar belangrijke functionaliteiten zijn voorraadbeheer, snelle verwerking van betalingen, geavanceerde rapportage, en het accepteren van een grote verscheidenheid aan betalingsmogelijkheden.

Enkele steeds populairder wordende functionaliteiten zijn de mogelijkheid om het klantenbeheer te stimuleren, populaire schotel tracking, en upselling/marketing inspanningen. Het is ook een pluspunt als het epos getrouwheidsprogramma’s vergemakkelijkt.

2. Een kassasysteem dat gemakkelijk te gebruiken is

Een goede kassasysteem is zeer gebruiksvriendelijk. Dit is een van de belangrijkste factoren waar je naar moet zoeken. Het is niet te gecompliceerd en is opgezet op een manier die bij je bedrijfsvoering past. Een aanpasbaar kassasysteem helpt je daarbij.

Alle medewerkers moeten zich op hun gemak voelen bij het dagelijks gebruik van de pos software. Het mag niet lang duren om nieuwe werknemers op te leiden in het gebruik van de pos software, en het gebruik van het pos systeem mag voor geen enkele werknemer in je zaak een last zijn.

3. Een kassasysteem dat uitzonderlijke ondersteuning biedt

De epos leverancier moet een ondersteuningsteam hebben dat binnen de standaard kantooruren bereikbaar is. De wetenschap dat er technische ondersteuning ter beschikking is van de epos aanbieders geeft gemoedsrust aan de ondernemer en zijn werknemers.

Het maakt zaken doen gemakkelijker als er klantenondersteuning beschikbaar is als er dingen misgaan. De klantenondersteuning moet ook antwoord geven op alle vragen die je over het epos systeem hebt.

4. Een kassasysteem met goede beveiliging

Het is belangrijk te weten dat je epos systeem goed beveiligd is. Het pos systeem moet over actuele beveiligingsnormen beschikken om fraude met betalingen te voorkomen. Het moet ook gemakkelijk bij te werken zijn, zonder dat je contact hoeft op te nemen met de epos leverancier.

Een goede oplossing is er een die op de cloud gebaseerd is, wat betekent dat je geen gegevens verliest als het systeem tijdelijk uitvalt.

5. Een kassasysteem met flexibiliteit

kassasysteem-layout

Zoals eerder gezegd, moeten kassasystemen meerdere soorten betalingen accepteren. Het moet alles accepteren, van creditcard transacties tot contant geld, contactloze betalingen, en nog veel meer. Dit opent meer verkoopkanalen voor je bedrijf. Het hebben van een iPad pos systeem geeft flexibiliteit aan de werknemers, want ze kunnen er betalingen mee verwerken terwijl ze onderweg zijn.

Het beste kassasysteem is niet eendimensionaal, het moet gemakkelijk terugbetalingen verwerken en de verkoop en voorraad dienovereenkomstig bijhouden, zodat de hele zaak vlot kan lopen.

6. Een kassasysteem dat aanpasbaar is

Het verkooppunt systeem moet volledig aanpasbaar zijn. Zo kun je het zo inrichten dat het aan de behoeften van je bedrijf voldoet. Zo zullen winkels of kledingboetieks misschien artikelen willen groeperen als onderdeel van een package deal, terwijl een restaurant misschien tafels wil groeperen voor grotere boekingen.

7. Een kassasysteem dat tijd bespaart

kassasysteem-horeca

Kassasystemen moeten je tijd besparen op administratieve taken, zoals voorraadbeheer. Omdat het afrekensysteem geïntegreerd is met voorraad en boekhouding, worden alle gegevens op één plaats opgeslagen, zodat het deze administratieve taken voor je doet.

De pos oplossing moet je ook tijd besparen op het verwerken van betalingen, waardoor de lijnen sneller lopen, wat een van de veel voorkomende pijnpunten is die kleine ondernemers hebben.

8. Een kassasysteem met interessante bonusfuncties

Bonusfuncties bestaan uit niet-essentiële functies die je zaak efficiënter laten werken. Voorbeelden zijn loyaliteitsprogramma’s, het volgen van populaire artikelen, en extra informatie over artikelen. Kassasystemen die een loyaliteitsprogramma mogelijk maken geven klanten een stimulans om naar je zaak terug te keren.

9. Software die verkooprapportage biedt

Kassasysteem | MplusKASSA online backoffice

Met deze functie kun je bijhouden welke goederen of diensten het goed doen, terwijl je ook geïnformeerd wordt over welke goederen of diensten het niet goed doen. Bijvoorbeeld, in restaurants is het belangrijk dat je een duidelijk idee hebt van welke menu-artikelen het beter doen dan andere.

Deze functie geeft een nauwkeurig inzicht in waar je rekening mee moet houden bij het samenstellen van menu’s en gerechten, om zo meer verkoop te stimuleren. Kassasystemen die verkooprapporten uitvoeren spelen meestal een sleutelrol in de bedrijfsgroei. Als je huidige systeem geen verkooprapporten levert, is het misschien tijd om naar andere handelaren te kijken.

Laat een reactie achter