De eerste stap die je moet nemen bij het kiezen van een koelkast, is uitzoeken welke maat in jouw keuken past en vervolgens een beslissing nemen over de deurstijl die je wilt. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor koelkasten met Franse deuren omdat ze er strak uitzien en brede schappen en laden hebben, die fruit en groenten op ooghoogte houden. Misschien geef jij de voorkeur aan een side-by-side model als je een grotere vriezer wilt, een klassieke koelkast met de vriezer boven als je een beperkt budget hebt of een diepe koelkast om waardevolle ruimte te besparen en jouw keuken wat meer ruimte te geven. Wij raden je raden om onze handleiding voor de beste koelkasten specifieke modellen te lezen. Wat we in deze handleiding niet behandelen, zijn de speciale koelkasten zoals ingebouwde of geïntegreerde units, maar ons advies over de functies waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een nieuwe koelkast is ook op die van toepassing.

Een koelkast is voor een huishouden vaak een grote en complexe aankoop, dus we moedigen je ook aan om zelf wat onderzoek te doen. Bezoek een paar showrooms om het gevoel te krijgen en de kenmerken van de verschillende modellen en merken te bekijken. Deze handleiding helpt je bij het stellen van de juiste vragen over elke koelkast waarin je geïnteresseerd bent. En wanneer je iets koopt, raden wij je aan om via de winkel een verlengde garantie te krijgen, want eventuele problemen doen zich meestal in de eerste vier jaar voor (en de verzekering van de fabrikant is dan al voorbij).


De beste koelkasten van 2021

 1. Bosch KGN33NL20 – Serie 2 
 2. Inventum KV1808R
 3. Everglades EVUD426
 4. Samsung RB31FERNDSA
 5. Frilec BONN275-4A++INOX
 6. Samsung RB37J5018SA/EF
 7. Inventum KV1435S

1. Bosch KGN33NL20 – Serie 2 

De Bosch KGN33NL20 Serie 2 koel-vriescombinatie is een van de populairste modellen van dit moment, aangezien hij mooi, betrouwbaar en lekker stil is. Deze RVS-look koelkast heeft daarnaast NoFrost, wat betekent dat je hem nooit hoeft te ontdooien. En je kunt rekenen op de degelijke Duitse kwaliteit van Bosch, voor jaren aan koude drankjes!


2. Inventum KV1808R

Inventum KV1808R – Koelkast – RVS met energieklasse A++, een koelruimte van 201 liter en een vriesruimte van 64 liter. De KV1808R heeft onder andere een elektronische temperatuurregeling, die regelt de gewenste temperatuur makkelijk en duidelijk. Tevens beschikt de koelvriescombinatie over LED verlichting, deze verlicht de koelkast gelijkmatig zonder te verblinden en hoeft nooit vervangen te worden want de verlichting gaat net zo lang mee als de koelkast zelf. Ook beschikt de KV1808R over NoFrost dit betekent nooit meer ontdooien dankzij de perfecte bescherming tegen rijp- en ijsvorming, scheelt tijd en moeite!


3. Everglades EVUD426

De Everglades EVUD426 is een ruime koel-vriescombinatie met waterdispenser met inhoud van 196 liter koelgedeelte en 66 liter vriezer. De koel-vriescombinatie is met zijn vier glasplateaus erg overzichtelijk en gemakkelijk in te delen. De watertank is gemakkelijk te vullen en groot genoeg om meerdere lekker koude glazen water te tappen. Door het nieuwe koelsysteem heeft hij maar een gemiddeld geluidsniveau van 40 Db. en met het energielabel van A+ is hij ook nog zuinig in gebruik. In het kort samen gevat: deze koel-vriescombinatie met titaniumlook en waterdispenser is een echte eyecatcher in iedere ruimte.


4. Samsung RB31FERNDSA

Bewaar je etenswaren koel en vers dankzij deze royale Samsung Koel/vriescombinatie RB31FERNDSA/EF! Met een netto inhoud van 212 liter voor het koelgedeelte en 98 liter voor het vriesgedeelte kun je al je boodschappen in een keer kwijt. Ook valt deze koel/vriescombinatie in de energiezuinigheidsklasse A+. Het geluidsniveau is slechts 39 Db. De afmetingen zijn (H x B x D) 185 x 59,5 x 66,8 cm


5. Frilec BONN275-4A++INOX

Frilec koel- en vriescombinatie BONN 275-4 A++INOX. Deze stijlvolle 55 cm brede koel/vriescombinatie is luxe afgewerkt met RVS-accenten, een robuuste RVS handgreep en mooie aluminium strips aan de hardglazen plateau’s (3 stuks). Heeft een mooie uitstraling door zijn INOX-look kleur. Praktisch ingericht en voorzien van handige LED-binnenverlichting. Beschikt over een magnetische deursluiting. Lekker energiezuinig met A++ energielabel. Liefst 190 liter netto inhoud (135 liter koelgedeelte en 55 liter vriesgedeelte).


6. Samsung RB37J5018SA/EF

Dankzij een nieuwe isolatietechnologie bieden de nieuwste Samsung koelkasten tot 20 procent méér inhoud met dezelfde buitenmaat. Zo geeft Samsung je met slimme oplossingen nog meer gemak in de keuken zonder dat het je ruimte kost.


7. Inventum KV1435S

De Inventum vrijstaande koelkast KV1435S met vriesgedeelte heeft een totale netto inhoud van 165 liter. Het is een zuinige koelkast met energieklasse A+. Het vriesgedeelte, met een netto inhoud van 43 liter, heeft een invriesvermogen van 2,5 kg/24u. Verder is de koelkast voorzien van energiezuinige LED verlichting. De koelkast heeft drie draagplateaus en onderin een transparante groentelade. Met twee deurvakken, een flessenvak en een eierrekje berg je al je etenswaren netjes op. Deze onderdelen zijn eenvoudig te verwijderen, zodat je deze goed kunt schoonmaken.


Tips om de beste koelkast te vinden


Voor welke maat koelkast moet je kiezen?

De belangrijkste factor bij het kiezen van een nieuwe koelkast, is te bepalen welke maat in jouw keuken past. Van koelkasten wordt meestal hun interne capaciteit vermeld, maar het is belangrijker om je te focussen op de externe afmetingen en dan is de breedte meestal de belangrijkste factor. Hier lees je hoe je voor de verschillende scenario’s kunt meten.

Wil je je huidige koelkast vervangen? Moet je een nieuwe met een vergelijkbare breedte kopen?

 • Meet de breedte, de diepte (van de muur tot aan de voorkant) en de hoogte van jouw huidige koelkast. Hierdoor wordt jouw zoekopdracht gerichter dan elke andere stap die je kunt nemen.
 • Houd er rekening mee dat de afmetingen van koelkasten van de fabrikant tot 2,5 centimeter dunner zijn, zodat er ruimte is voor installatie.

We raden je aan om de inhoud van de koelkast laag op je lijst met criteria te plaatsen. Een goede indeling van laden en schappen is belangrijker dan alleen het volume.

Zoek je een koelkast voor een nieuwe woning of een verbouwde keuken? Je moet dan de ruimte waar je de koelkast wilt plaatsen opmeten.

 • Meet de diepte niet alleen op taillehoogte, maar ook aan de bovenkant, waar je kastjes kunt hebben en aan de onderkant waar je een plint kan hebben. Ook vloer- en wandbekleding kan je beschikbare ruimte in de koelkast beperken. (Houd er echter rekening mee dat het meestal mogelijk is om een beetje bekleding te verwijderen en dit is de moeite waard als het betekent dat je je favoriete koelkast kunt plaatsen.)
 • Voer verschillende breedte- en hoogtemetingen uit, zoals aangegeven in de onderstaande afbeelding, voor het geval de ruimte voor jouw koelkast asymmetrisch is (huizen kunnen niet waterpas afgewerkt zijn).
 • Laat aan de zijkant, de bovenkant en de achterkant minstens één centimeter over voor een goede ventilatie en luchtcirculatie. Koelkasten werken door warmte van binnen naar buiten te transporteren via spoelen aan de achterkant van het apparaat, dus ze hebben die ruimte echt nodig.

Voer metingen uit op verschillende hoogtes en aan beide kanten en doe hetzelfde voor de diepte van de koelkast om er zeker van te zijn dat een nieuwe koelkast volledig in de toegewezen ruimte past.

Vergeet vooral niet als je voor een grote nieuwe koelkast gaat om de ingangen naar jouw keuken en jouw huis te meten. Het heeft geen zin om een nieuwe koelkast te kopen, als je hem niet door de deur kunt krijgen.

Zoals opgemerkt, leggen fabrikanten veel nadruk op de inhoud van de koelkast. We raden je aan om dit laag op jouw lijstje met criteria te plaatsen. Ten eerste is een goede indeling van laden en schappen belangrijker dan het volume. Voor al het overige is er geen standaard voor hoe de verschillende fabrikanten dit meten, dus er is geen manier om ze te vergelijken. Maar als vuistregel kan voor een gezin van vier personen de benodigdheden in een koelkast van 510 liter passen. Voor elke extra persoon in het huishouden moet je nog eens 55 liter erbij optellen. Bijna elke koelkast met standaard diepte van 90cm heeft 680 liter of meer ruimte, wat genoeg is voor een groot gezin.


Hoe kies je de juiste deurstijl?

Na afmetingen is het tijd om erachter te komen welke deurstijl het beste bij je past. Franse deuren zijn momenteel het populairst, maar als je maar een beperkte ruimte hebt of een beperkt budget, moet je misschien voor een andere stijl kiezen.

Vaak bepalen jouw levensstijl en de ruimte in de keuken welke stijl van de koelkastdeur het beste bij je past.

Franse deur

Modellen met een Franse deur hebben een aan de onderkant gemonteerde vriezer, die als een la opent en twee halfhoge deuren op het koelkastgedeelte. Dit is volgens de branchegegevens en elke verkoper die we hebben gesproken, voor de meeste mensen de beste stijl. Ze variëren meestal van 75cm tot 90cm breed.

Je zou een koelkast met een Franse deur kunnen overwegen als je:

 • Voornamelijk verse producten, delicatessen en zuivelproducten eet. Dat doen de meeste mensen: de gemiddelde persoon opent de koelkast vijf tot zeven keer vaker dan de vriezer, volgens Mike Eveland, hoofdontwerper en ingenieur bij BlueStar Refrigeration (een fabrikant van hoogwaardige koelkasten) dus een koelkast met franse deuren is vaak het meest praktisch. Met het koelkastgedeelte volledig op taille-tot-oogniveau, worden items zoals fruit en groenten, broodbeleg, melk en sap binnen handbereik gehouden.
 • Een minder georganiseerde koelkast niet erg vindt. Koelkasten met een Franse deur hebben meestal maar heel weinig schappen. Meestal bestaan ze uit slechts één of twee grote, diepe lades. Sommige mensen merken dat ze het overzicht over de etenswaren in deze laden verliezen. Als je veel diepvriesproducten eet, is een koelkast naast de vriezer misschien wel beter.
 • Vaak brede schalen of containers bewaart. Pizzadozen, grote bakplaten en een grote kalkoen passen eerder in een Franse koelkast of vriezer dan in een smallere side-by-syde.
 • Een beperkte ruimte in je keuken hebt. Een koelkast met openslaande deuren kan recht naar buiten worden getrokken in plaats van open te zwaaien, zodat deze niet wordt belemmerd door een muur aan weerszijden van het apparaat. De dubbele deuren van de koelkast steken wanneer ze worden geopend slechts half zo ver uit als één enkele deur over de volledige breedte, wat betekent dat deze stijl beter past in kleinere ruimtes.
 • Over een budget van minimaal € 1.500 beschikt. Dit is ongeveer het minimum bedrag voor basis Franse koelkast van 90cm zonder extra’s. Voor Franse koelkast van 90cm met een standaard diepte en een ijsblokjesmachine, een ijs/waterdispenser en een roestvrijstalen afwerking, moet je een prijs van € 2.300 verwachten. De duurdere koelkasten geven over het algemeen extra capaciteit en functies, maar volgens de beperkte beschikbare gegevens, zijn ze niet betrouwbaarder, hebben ze geen langere levensduur, een stillere werking of een betere voedselconservering, tenzij je voor een premium ingebouwde/geïntegreerde unit kiest.

Side-by-side

Het koel- en vriesgedeelte zitten bij deze koelkast met dubbele deur naast elkaar, met de vriezer aan de linkerkant en de koelkast aan de rechterkant. De meeste mensen zullen gelukkiger zijn met een koelkast met franse deuren, want verschillende verkopers met wie we spraken, vertelden dat ze side-by-syde maar één op de tien verkopen. Side-by-side modellen variëren doorgaans van 85cm tot 90cm breed.

Overweeg een side-by-side koelkast als je:

 • Meer bevroren dan vers voedsel eet. De koelkasten en de vriezer naast elkaar hebben meer verticale opslagruimte voor diepvriesproducten. Het is ook gemakkelijker om jouw diepvriesproducten te bekijken en te ordenen omdat het diepvriesgedeelte meer schappen op ooghoogte heeft.
 • Premium functies voor een geweldige prijs wilt. Side-by-side koelkasten zijn vaak goedkoper dan Franse koelkasten met dezelfde kwaliteit en het interieur en extra’s.
 • Word beperkt door de ruimte in de keuken. Net als modellen met een Franse deur zijn side-by-sise koelkasten geschikt voor smalle keukens omdat de draaicirkel van de deur niet zo groot is als die van een deur op een traditionele koelkast met een vriezer boven.

Koelvriescombinatie met vriezer boven

Koelvriescombinatie’s met een vriezer boven hebben (geen grapje) een op de bovenkant gemonteerde vriezer en een deur over de volledige breedte van de koelkast. Het is de klassieke en de gewone gebruiksvriendelijke koelkast. Ondanks de toenemende populariteit van modellen met Franse deuren, koelvriescombinatie’s met een vriezer boven nog steeds volgens de Association of Home Appliance Manufacturers het populairste model koelkast. Deze modellen variëren doorgaans van 60cm tot 85cm breed.

Koelvriescombinatie’s met een vriezer boven van 75cm

Heb je een goedkope koelkast nodig die normaal werkt? Met dit model is heb je waarschijnlijk de minste problemen. Het is ook een geweldige optie als je een tweede koelkast nodig hebt om in een kelder of in een garage te zetten of als je het voor huurders koopt. Dit model moet je overwegen als je:

 • Een budget van minder dan € 1000 hebt. Een no-nonsense, 75cm brede koelkast met voldoende capaciteit voor vier personen kan variëren van een standaard koelkast van € 475 of tot een bijna € 1.000 voor een roestvrijstalen versie met enkele upgrades zoals glazen schappen.
 • Om betrouwbaarheid geeft. Deze koelkasten worden meestal niet geleverd met extra functies zoals waterdispensers of ijsmachines, wat betekent dat ze ook minder onderdelen hebben die stuk kunnen gaan of verslijten.
 • Bezorgd bent over de energie-efficiëntie. Veel van de nieuwste modellen zijn in vergelijking met andere stijlen koelkasten zeer energiezuinig. (Alle koelkasten die tegenwoordig worden gemaakt, zijn vanwege de strengere efficiëntienormen echter veel energiezuiniger dan die van zelfs tien jaar geleden.)
 • Veel ruimte in je keuken hebt. Deuren over de volledige breedte hebben veel vrije ruimte nodig om te kunnen openen, dus meet voordat je koopt.

Aanrecht-diepe koelkasten

Aanrecht-diepe koelkasten zijn ondieper dan standaard koelkasten, meestal 64 cm vanaf de achterkant van de koelkast tot aan de deur. De deuren steken nog steeds een paar centimeter uit ten opzichte van het aanrecht (ze moeten immers openzwaaien), maar visueel integreren de koelkasten netjes met het aanrechtblad, waardoor keukens een meer open gevoel krijgen en de loopruimte vrij blijft. Standaard koelkasten daarentegen, kunnen 15 tot 25 centimeter ten opzichte van het aanrecht uitsteken en in kleine keukens kunnen ze visueel en fysiek erg opvallend zijn. Aanrecht-diepe koelkasten zijn verkrijgbaar in Franse en side-by-side stijlen. Ze kosten doorgaans enkele honderden euro’s meer dan anders vergelijkbare standaard koelkasten.

Je zou een aanrecht-diepe koelkast kunnen overwegen als je:

 • Een krappe ruimte in de keuken hebt. Als je een keuken hebt met aan weerszijden kastjes, een kookeiland dichtbij de koelkast of een andere keukenindeling, die de ruimte voor je koelkast zou kunnen beperken, zijn deze modellen een goede optie.
 • Het belangrijk vindt hoe de koelkast in jouw ruimte staat. Omdat deze koelkasten niet uitsteken ten opzichte van het aanrecht, ziet het er ordelijker en netter uit en kunnen ze een ruimtelijker gevoel geven aan een ruimte.
 • Je niet al die opslagruimte van een diepe koelkast nodig hebt. Als je een klein huishouden hebt of vaak winkelt in plaats van wekelijks grote aankopen te doen, heb je misschien niet alle opbergruimte nodig, die een standaardkoelkast biedt. In dat geval is aanrecht-diep een prima optie.

Andere koelkast stijlen

Minder vaak zie je ook nog andere stijlen. Het ontwerp met een vriezer beneden is momenteel niet in de mode, afgezien van supersmalle units die zijn gebouwd voor kleine, luxe appartementen. Net als bij modellen met een diepvriezer, kunnen de wijd openzwaaiende deuren moeite hebben om volledig te openen in de buurt van een keukeneiland of in andere krappe ruimtes. Ingebouwde koelkasten zijn standaard in de duurdere keukens, waar ze populair zijn omdat hun panelen en afmetingen aanpasbaar zijn en in elk keukenontwerp kunnen worden verwerkt. Kolomkoelkasten zijn ingebouwd met volledig gescheiden koelkasten en vriezers. Geïntegreerde koelkasten zijn vergelijkbaar met ingebouwde koelkasten, maar kunnen nog verder worden verborgen zonder zichtbare scharnieren en aangepaste overlay-panelen.

Problemen met de keukenindeling oplossen

Voordat je een deurstijl kiest, moet je ervoor zorgen dat de deuren vrij kunnen openzwaaien zonder andere apparaten te raken, de toegang en de looppaden te blokkeren of een muur te raken. Koelkastdeuren moeten meer dan 90 graden kunnen worden geopend om de schappen en de bakken te kunnen verwijderen om ze schoon te maken.

Hier botst een koelkast met een standaard diepte met een side-by-side met de deur van een vaatwasser – het soort probleem dat moet worden geïdentificeerd voordat je je nieuwe koelkast koopt.

Als je een koelkast direct in een hoek moet plaatsen, werken Franse deuren en side-by-side opties waarschijnlijk niet (omdat één deur nooit helemaal opengaat). In dit geval kan een ouderwetse koelkast met een deur over de volledige breedte een betere optie zijn, omdat je het scharnier van links naar rechts kunt verplaatsen, wat de flexibiliteit geeft om dergelijke interferentie te omzeilen.

Als je een keukeneiland of een smalle keuken in met zijkastjes hebt, heb je mogelijk niet genoeg ruimte voor een deur over de volledige breedte (zoals die op modellen met een boven- of ondervriezer) om volledig te openen.

Standaard deuren zijn zo breed als de koelkast zelf en hebben veel ruimte nodig om open te kunnen zwaaien.

Koelkasten met openslaande deuren of deuren van side-by-side modellen zijn een goede optie in een krappe ruimte omdat de smallere deuren niet zoveel ruimte nodig hebben om open te zwaaien. Overweeg voor echt krappe ruimtes een aanrecht-diepe koelkast: deze stijl is 15-20cm ondieper dan standaard koelkasten, waardoor de deuren veel meer ruimte hebben om open te zwaaien. (Veel mensen geven ook de voorkeur aan het uiterlijk van een koelkast, die op één lijn ligt met de rand van het aanrecht, in plaats van eruit te steken.)

Franse koelkasten hebben niet zoveel ruimte nodig, omdat de deuren van halve breedte en een kleinere draaiboog hebben.


Andere functies om te overwegen

Hier zijn enkele andere functies waarvan we denken dat ze het overwegen waard zijn voordat we ons committeren aan een specifiek model.

 • De afwerking. Roestvrij staal is het populairst. Het is duurzaam en past in de meeste decoraties en bij sommige modellen zijn nu ook vingerafdrukbestendige afwerkingen beschikbaar. Wees je ervan bewust dat sommige roestvrijstalen deuren niet magnetisch werken, dus als je koelkast je prikbord is, neem dan een magneet mee naar de winkel om te controleren of ze blijven hangen. Zwart roestvrijstaal is regelmatig roestvrijstaal met een donkere polymeer coating en is aantoonbaar makkelijker schoon te houden dan traditioneel roestvrijstaal. Standaard glanzend zwart en wit zijn niet altijd beschikbaar op high-end modellen. Heldere effen kleuren zijn tegenwoordig vaak gereserveerd voor koelkasten in retro-stijl.
 • Het afstemmen van je andere apparaten. Kleuren en oppervlakte texturen kunnen van fabrikant tot fabrikant verschillen, zelfs voor iets wat ogenschijnlijk universeel is, zoals bijvoorbeeld roestvrijstaal. Dus als je wilt dat je apparaten perfect bij elkaar passen, moet je wellicht bij hetzelfde merk blijven.
 • Stijl van de handgrepen. De handgrepen zijn één van de weinige onderdelen van de koelkast die je ziet wanneer deze gesloten is, dus voor sommige mensen is het een grote esthetische keuze. Er zijn twee basistypes: een Europese stijl, die rond, glad en ‘ergonomischer’ aanvoelt en professionele handgrepen, die recht zijn, vaak gestructureerd en meer ‘industrieel’ aanvoelen. Je betaalt ten opzichte van vergelijkbare koelkasten vaak extra voor deze stijl. Sommige fabrikanten bieden beide stijlen aan, anderen slechts één. Koelkasten zonder handgrepen, ontworpen met groeven aan de zijkant van de deur, komen minder vaak voor en zijn naar onze mening iets minder functioneel omdat een handgreep vanuit elke richting gemakkelijker vast te pakken is.
 • Functionele lades en schappen. Laden met rollers openen en sluiten soepeler dan die met kunststof-op-kunststof glijders. De lekvrije schappen houden ongelukken binnen de perken. Een opvouwbaar of wegklapbaar schap is handig, want hiermee kun je een hoge fles of taartlade plaatsen zonder de hoogte van de schappen aan te hoeven passen. Een opslagruimte in de deur kan een heleboel kastruimte vrijmaken door je sap of melk in de deur te bewaren. Veel Franse koelkasten worden geleverd met een lade over de volle breedte onder de vers laden; het is ontworpen om borden en schotels gemakkelijk te kunnen bewaren, maar het is ook een geweldige plek om snacks te bewaren op een plek, die kinderen kunnen bereiken. Deze functies zijn gebruikelijk maar zijn niet standaard op koelkasten boven de budget categorie.
 • IJsmachines en ijs- en waterdispensers. Deze zijn buitengewoon handig en het wordt moeilijk om een niet-budget koelkast te vinden zonder ten minste de eerste. Het nadeel is dat het volgens onze experts de onderdelen zijn die het meest kapot gaan of defect raken. Onze topkeuze heeft een sterk trackrecord van betrouwbaarheid op dit gebied.
 • Multi-zone klimaatbeheersing. Veel koelkasten hebben dit nu, maar we zouden er niet extra voor betalen. Geen enkele fabrikant was bereid om ons zelfs maar een schatting van het honkbalveld te geven over hoeveel beter deze koelkasten zijn om de versheid van voedsel te behouden.
 • Geluidsniveau. We hebben bepaalde koelkast modellen specifiek genegeerd omdat we in gebruikersrecensies herhaalde klachten lazen over zeer hard geluid. Het is iets dat mensen gek maakt. Gebruikersbeoordelingen en Consumer Reports (abonnement vereist) zijn jouw beste bronnen voor het bepalen van het geluidsniveau op specifieke modellen. We hebben alleen modellen aanbevolen met zeer goede of betere geluidsscores op CR en die niet regelmatig werden bekritiseerd door gebruikers.

Wat dacht je van een slimme koelkast?

De meest eenvoudige ‘slimme’ koelkasten zijn wifi- en/of Bluetooth verbonden en de meest flitsende hebben gemonteerde touchscreen tablets, camera’s binnenin en apps waarmee je boodschappenlijstjes kunt maken en interne temperaturen kunt regelen.


Hoe zit het met energie-efficiëntie?

Alle nieuwe koelkasten gebruiken veel minder energie dan de oudere modellen en jouw elektriciteitsrekening zal vrijwel zeker dalen na jouw upgrade. Deze rekenmachine schat dat als je een 10 jaar oude koelkast vervangt, je ongeveer € 30 per jaar aan energie bespaart; als het een koelkast van 25 jaar oud is, bespaar je ongeveer € 200 per jaar. Gebruik het engergielabel als referentie voor de energie-efficiëntie van een koelkast. Voor een 90cm koelkast met Franse deuren verwacht de overheid dat je ergens tussen de € 70 en € 90 per jaar besteedt. Kleinere standaard koelkasten kosten minder dan € 50 per jaar.


Wanneer is de beste tijd om een koelkast te kopen?

Volgens sommige bronnen is de beste tijd in het voorjaar, met name in mei, omdat de fabrikanten dan nieuwe modellen op de markt brengen en de prijzen van oude modellen verlagen. Maar als je geen tijd hebt om op die kortingen te wachten, hebben retailers vaak het hele jaar door uitverkopen. Kijk voor de verkoop van vakantie uitverkopen en houd rekening met de algemene prijsklassen voor verschillende koelkaststijlen (die we hebben beschreven in onze koelkastdeur sectie) om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt.


Hoe lang moet een nieuwe koelkast meegaan?

De meeste koelkasten, die vandaag de dag beschikbaar zijn, variëren weinig in termen van betrouwbaarheid of prestaties. De typische levensduur van een vrijstaande koelkast is volgens de meeste experts met wie we hebben gesproken ongeveer 10 tot 15 jaar.

Laat een reactie achter