Op zoek naar dat perfecte kopje koffie? Dit zijn de beste handmatige espresso-, filter-, volautomatische- en Nespresso machines, die je kunt kopen

Koffie maakt al sinds de 16e eeuw onze ochtenden beter verteerbaar en in de tussenliggende 500 jaar heeft de bescheiden koffieboon een enorm scala aan verschillende op koffie gebaseerde drankjes voortgebracht. Maar of je nu een fan bent van cappuccino, macchiato, espresso of gewoon oudewetse filterkoffie, er is een machine die jou elke keer de koffie geeft die jij wilt.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wil je een handmatige espressomachine voor de perfectie van een coffeeshop, een filtermachine die een kan hete koffie levert of wil je de eenvoud van een koffiepad- of capsulemachine?

Als je niet helemaal zeker weet waarnaar je op zoek bent, helpt onze uitgebreide handleiding voor koffiezetapparaten onderaan de pagina je bij het sorteren van jouw espresso voor je Nespresso. Als je gewoon wilt beginnen met winkelen voor jouw perfecte koffiezetapparaat, lees dan verder en we zullen je snel de verschillende soorten koffiemachines, die er op de markt zijn, uitleggen.

Zo kies je de beste koffiemachine

Er zijn vier hoofdsoorten koffiemachines, die elk geschikt zijn voor verschillende behoeften:

Handmatige espressomachines

Als je de volledige flexibiliteit wilt om, van espresso en ristretto tot cappuccino, te kunnen maken, is een handmatige espressomachine, vergelijkbaar met wat je in coffeeshops krijgt, de beste keuze. Het nadeel is dat je de koffie handmatig moet malen en toevoegen, je eigen melk moet stomen en het proces voor elk kopje koffie moet herhalen.

Volautomatische machines

Als dat een beetje te veel werk is, maar je nog steeds van het idee houdt om koffiebonen te gebruiken, is een volautomatische machine de juiste keuze omdat deze automatisch koffie maalt en maakt. Doe gewoon water en koffiebonen in de machine en jij kunt met één druk op de knop een kop koffie krijgen, zonder tussendoor te hoeven opruimen. Als je meer geld besteed, bevatten de machines geïntegreerde melkopschuimers die het werk doen om de melk op precies de juiste temperatuur voor jou te verwarmen. Dit kost je bijna geen inspanning als je een cappuccino of koffie met melk wilt.

Pad- of capsulemachines

Deze kosten meer per kopje koffie dan de andere soorten machines hier, maar het voordeel is de eenvoud. Elke pad of capsule bevat de perfecte hoeveelheid koffie en je kunt eenvoudig het soort kopen met de sterkte (dit wordt normaal beoordeeld op een schaal van tien) en de smaak, die jij het lekkerst vindt. Zonder gedoe, zonder rommel, ze zijn moeilijk te verslaan.

Filterkoffiezetapparaten

Als je gewoon eenvoudige koffie wilt om een mok te vullen of als je genoeg koffie voor meerdere personen tegelijk wilt kunnen zetten, is een filterkoffiezetapparaat een goede keuze. Over het algemeen moet je gemalen koffie gebruiken (hoewel een paar ook geïntegreerde molens hebben), maar ze zijn wel een goede keuze voor het maken van eenvoudige, zwarte koffie zonder al te veel gedoe.


De beste koffiemachines / koffiezetapparaten


De beste budget handmatige espressomachine | De’Longhi Dedica EC685M

Deze slanke machine is slechts 15cm breed en zet een zeer fatsoenlijke kop espresso. De ingenieuze, uit twee lagen bestaande lekbak, biedt gemakkelijk plaats voor grote mokken en de heetwaterdispenser is handig voor americano’s (of zelfs, het zou verboden moeten worden, om snel een kopje thee te zetten). Veel waarde voor je geld.

De beste volutomatische machine uit het middensegment | Gaggia Brera

Er zijn een aantal geweldige machines onder € 550 en dit is één van onze favorieten. De geïntegreerde melkopschuimer is een handmatige aangelegenheid, maar combineer dat met de fijne espresso-shots van de Brera en je hebt een recept voor fantastische cappuccino’s en meer.

De beste Nespresso machine | Creatista Uno by Sage

Deze schitterende machine is perfect voor de meer veeleisende koffiedrinker. Het is niet volledig automatisch, zoals sommige rivalen, maar je krijgt met één druk op de knop perfect opgeschuimde melk en de resultaten zijn altijd fantastisch.

Het beste filterkoffiezetapparaat | Melitta Look Timer

De duurdere modellen zijn voorzien van thermoskannen en hoogwaardige functies, maar de Look Timer is de beste machine die er is. In de winkel rond € 55, levert het filterkoffie voor een zeer betaalbare prijs en de timerfunctie bereidt koffie voor wanneer jij die het meest nodig hebt.


De beste handmatige espressomachines


1. Sage Bambino Plus: een sierlijke, stijlvolle espressomachine met een automatische draai

De handmatige espressomachine voor beginners van Sage is misschien duurder dan de meesten, maar het kan de kosten goed rechtvaardigen. De buitenkant van geborsteld metaal en van luxe kunststof ziet er fantastisch uit en het compacte, stevige ontwerp past gemakkelijk in kleine keukens.

Het helpt ook dat het een geweldig kopje espresso maakt, maar het beste aan dit apparaat is de automatische melkopschuimer. Zelfs als je geen flauw idee hebt wat je aan het doen bent, produceert de Bambino met één druk op de knop gestoomde melk met een dicht, romig microschuim. Onze enige klacht is dat, net als de andere goedkopere modellen hieronder, de meegeleverde filters niet het meeste uit de smaak van de beste koffie halen, zelfs als ze het voor amateurs gemakkelijker maken om halfwaardige resultaten te behalen met in de supermarkt gekochte koffie.

Sage Bambino Plus | Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 320 x 200 x 310mm; Watercapaciteit: 1,9 liter; Kopjesverwarner: Ja; Melkopschuimer: Automatisch/Handmatig (stoompijpje); Soort koffie: Gemalen


2. De’Longhi Dedica EC685.M: een goedkope, stijlvolle espressomachine

De Dedica EC685 is perfect geschikt voor rommelige keukens. Met een afmeting van slechts 15cm breed, past hij in de kleinste ruimtes, maar hij heeft wel alle belangrijke functies die je nodig hebt om een goede kop espresso te kunnen maken. Er is een handig kopjesverwarmingsplateau bovenaan, een afneembaar reservoir van 1 liter en het dubbele lekbakje is ongelooflijk handig – verwijder het bovenste bakje en het ondiepe exemplaar, dat eronder verborgenzit, is laag genoeg om plaats te bieden aan grote mokken.

De algehele prestaties zijn ook geweldig voor de prijs. Breng wat tijd door met het kiezen van de perfecte maling en aanstamping en de Dedica beloont je met een knetterende shot espresso. De melkopschuimer heeft een groot aantal instellingen en hoewel hij letterlijk zonder stoom grotere kannen melk kan verwarmen, kan hij met een beetje moeite een mooi laagje microschuim produceren.

De’Longhi Dedica EC685.M | Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 303 x 149 x 330mm; Watercapaciteit: 1 liter; Kopjesverwarmer: Ja; Melkopschuimer: Handmatig (stoompijpje); Soort koffie: Gemalen


3. Sage the Barista Touch: handmatige espresso excellentie gemakkelijk gemaakt

Een aanraakscherm? Op een handmatig espressoapparaat? Nee, Sage is niet helemaal de weg kwijt. De Barista Touch combineert enkele van de beste aspecten van de handmatige espressomachines van Sage met het gebruiksgemak dat je normaal gesproken zou kunnen associëren met een koffieboonmachine. Stel je een handmatige espressomachine voor, die jouw hand tijdens het hele proces vasthoud en je helpt om een barista in je eigen huis te worden – de Barista Touch is zo’n machine.

De Barista Touch heeft een geïntegreerde maalmolen, met een trechter van 250g bovenaan, waarmee je keer op keer de perfecte hoeveelheid koffie kunt malen. Als dat gedaan is, kun je de portafilter eenvoudig op zijn plaats draaien en op het touchscreen tikken om een selectie van op koffie gebaseerde dranken zoals espresso, latte en cappuccino te maken. Wil je een drankje op basis van melk, zoals een cappuccino? Geen probleem. Tik eenvoudig op de knop op het scherm om de espresso te maken, giet de melk in de meegeleverde kan, plaats deze onder de stoompijp en de temperatuursensor zorgt ervoor dat jouw melk opschuimt tot een perfect microschuim.

Het resultaat is dat je consistent geweldige koffie krijgt, maar je kunt ook jouw perfecte voorinstellingen voor de koffie aanpassen en met één druk op de knop opslaan. Als je niet helemaal zelfverzekerd genoeg bent om een volledig handmatige machine te kopen, maar betere koffie wilt dan de meest exotische volautomatische machines kunnen leveren, is de Barista Touch elke cent waard.

Sage the Barista Touch | Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 380 x 350 x 370mm; Watercapaciteit: 2 liter; Kopjesverwarmer: Ja; Melkopschuimer: Automatisch/Handmatig (stoompijpje); Soort koffie: Bonen (ingebouwde koffiemaalmachine)


4. De’Longhi Scultura Coffee Machine: een geweldige budgetoptie

Als je geweldige koffie van een machine wilt, die geen klein fortuin kost, dan is de glanzende metalen De’Longhi Scultura de machine voor jou. Eenvoudige bediening in combinatie met een perfecte waterstroom maakt het gemakkelijk om een geweldige espresso te maken. Met een kraantje om de stoom te regelen, is het krijgen van perfect opgeschuimde melk slechts een kwestie van tijd en oefening en de sierlijke voetafdruk betekent dat de Scultura in nog kleinere keukens past.

De’Longhi Scultura | Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 305 x 242 x 382mm; Watercapaciteit: 1,4 liter; Kopjesverwarmer: Ja; Melkopschuimer: Handmatig (stoompijpje)


5. Gaggia Gran Prestige: een geweldige eenvoudige handmatige espressomachine

Deze plek op ons lijstje werd eerder bezet door de meer betaalbare Philips Saeco Poemia, maar doordat de Philips nogal moeilijk te verkrijgen is, is de Gaggia een beetje gemakkelijker op te sporen. De Gran Prestige deelt dezelfde binnenkant als de Philips, maar vervangt de kleurrijke kunststoffen door een meer stijlvolle strook geborsteld metaal. Het is even netjes en compact en produceert een fatsoenlijke, zij het een beetje schuimige, shot espresso. Met een lang pijpje voor het stomen van melk is dit een geweldige keuze voor iedereen met een beperkt budget. Als je de Philips nog steeds kunt vinden (en het kost zo rond de € 125), neem die dan, maar de super stijlvolle Gaggia blijft een topkeuze voor hoogwaardige espresso zonder veel geld uit te hoeven geven.

Gaggia Gran Prestige | Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 297 x 200 x 265mm; Watercapaciteit: 1 liter; Kopjesverwarmer: Ja; Melkopschuimer: Handmatig (stoompijpje)


6. Sage the Dual Boiler: de beste handmatige espressomachine

Afbeeldingsresultaat voor Sage dual boiler

De Dual Boiler van Sage door Heston Blumenthal is een serieuze machine gericht op mensen, die thuis de volledige coffeeshopervaring willen. Het is uitzonderlijk goed gemaakt, heeft componenten van industriële kwaliteit en dubbele ketels, zodat je tegelijkertijd melk kunt stomen en espresso kunt schenken. Wat nog belangrijker is, het levert geweldige koffie. Het is duur, maar voor de echte liefhebber is dit echt de beste.

Sage the Dual Boiler Belangrijkste specificatiesAfmeting (HBD): 405 x 378 x 377mm; Watercapaciteit: 2,5 liter; Kopjesverwarmer: Ja; Melkopschuimer: Handmatig (soompijpje); Soort koffie: Bonen (ingebouwde koffiemaalmaalmachine)


De beste volautomatische koffiemachines


1. Gaggia Brera: de beste volautomatische machine

Terwijl veel volautomaische machines moeiteloos naar de € 1.100 kruipen, heeft de Gaggia Brera een wat scherpere prijs. Je krijgt geen luxe zoals one-touch cappuccino-opties (je moet je budget verhogen als dat is wat je zoekt), maar de Brera is in staat om een zeer fatsoenlijke espresso-lungo te maken en je krijgt de kans om met het stoompijpje van de Brera je eigen melkschuimvaardigheden te verfijnen. Er zijn enkele minpuntjes – de espresso is niet helemaal de beste en we willen graag een fijnere maaloptie van de ingebouwde molen van de Gaggia – maar de algehele kwaliteit is genoeg om te zorgen voor een goede aankoop.

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 220 x 430 x 340mm; Watercapaciteit: 1,7 liter; Kopjesverwarmer: Nee; Melkopschuimer: Ja; Verstelbare maling: Ja; Regelbare sterkte: Ja


2. Melitta Caffeo Barista TS: de beste luxe volautomatische machine

De Melitta Caffeo Barista TS is al sinds we hem voor het eerst testte onze favoriete volautomatische koffiemachine. Het oversteeg onze verwachtingen, want het produceert op espresso gebaseerde drankjes, die net zo goed zijn als die een handmatge machine kan maken.

Het is ongelooflijk volledig uitgerust, met twee bonencontainers waarmee je verschillende soorten koffie kunt produceren. Het kan rechtstreeks vanaf het aanraakscherm aan de voorzijde een grote verscheidenheid aan verschillende dranken produceren. De nieuwe Smart-versie, die momenteel dezelfde prijs heeft, voegt Bluetooth toe, waarmee je het hele proces van het maken van drankjes kunt regelen tot op de temperatuur en de volgorde waarin de verschillende elementen in jouw kopje worden afgeleverd.

Hiermee kun je ook nieuwe recepten downloaden en zelfs op het scherm van jouw smartphone door de verschillende onderhoudstaken van de machine lopen. De Melitta Caffeo Barista TS en de TS Smart zijn allerbeste automatische koffiemachines: ze produceren geweldige koffie en zijn ongelooflijk eenvoudig te gebruiken en te onderhouden.

Belanrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 365 x 255 x 465mm; Watercapaciteit: 1,8 liter; Kopjesverwarmer: Ja; Melkopschuimer: Ja (automatisch); Verstelbare maling: Ja; Regelbare sterkte: Ja (vijf standen)


3. Melitta Caffeo Varianza CSP: de beste onder de €750

Deze volautomatische machine, het kleine broertje van de Caffeo Barista TS, heeft misschien niet dezelfde reeks functies of de flexibiliteit, maar produceert wel het allerbelangrijkste: uitstekende koffie. Van uitstekende espresso, die gelijk is aan de beste handmatige machines tot langere drankjes met automatisch gevulde getextureerde melk, de Varianza CSP doet alles uitzonderlijk goed. Het is netjes en compact, uitstekende waarde en gemakkelijk te onderhouden. Simpel gezegd, voor deze prijs komt niets anders in de buurt voor die kwaliteit.

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 405 x 380 x 253mm; Watercapaciteit 1 liter; Kopjesverwarmer: Ja; Melkopschuimer: Ja (automatisch); Verstelbare maling: Ja; Regelbare sterkte: Ja (vijf standen)


4. Gaggia Naviglio: de beste onder de €450

Gaggia is sterk teruggekomen met deze uitstekende volautomatische machine. Hoewel is het relatief goedkoop, produceert een uitstekende espresso en ik hoefde het alleen maar een beetje aan te passen om de beste smaak te krijgen. Met een handmatige stoompijpje kun je melk in een kan opschuimen en uitstekende dranken op basis van melk maken, zoals bijvoorbeeld latte of cappuccino. Voor deze prijs is het moeilijk te verslaan en moet je meer geld uitgeven voordat je echt betere resultaten krijgt.

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 340 x 440 x 256mm; Watercapaciteit: 1,5 liter; Kopjesverwarmer: Ja; Melkopschuimer: Ja (stoompijpje); Verstelbare maling: Ja; Regelbare sterkte: Ja (drie)


De beste pad- en capsule-koffiemachines om te kopen


1. Lavazza A Modo Mio: een geweldig koffieapparaat voor minder dan € 80

Lavazza werd opgericht in 1895 en sindsdien is het bedrijf synoniem met koffie. Het antwoord op de Nespresso-familie van Nestlé is het assortiment A Modo Mio koffiecapsules en compatibele machines en het is eerlijk om te zeggen dat ze net zo goed zijn als de concurrentie.

Het ontwerp is buitengewoon eenvoudig. De capsules vallen eenvoudig in de bovenkant van de machine op hun plaats en het grote zilveren handvat vergrendelt ze op hun plaats. Met twee verlichte knoppen bovenaan kun je kiezen uit espresso (30ml) of lungo (100ml) koffie en je kunt deze aanpassen om precies de juiste hoeveelheid koffie in je ochtendkopje te krijgen. Druk op één van beide knoppen en je krijgt in minder dan 30 seconden een kopje verse koffie. Je kunt grotere kopjes of mokken plaatsen door het plastic inzetstuk te verwijderen.

De watercapaciteit is een beetje aan de zuinige kant, maar dat is alleen een probleem als je van plan bent om veel koffie te maken. Anders kun je kiezen uit 16 verschillende sterktes en melanges van de A Modo Mio-capsules – er is ook een cafeïnevrije optie als dat belangrijk voor je is – en de a modo mio serveert fatsoenlijke koffie zonder poespas.

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 330 x 125 x 215mm; Watercapaciteit: 600ml; Kopjesverwarmer: Nee; Melkopschuimer: Nee


2. De’Longhi Lattissima Pro: het beste Nespresso-apparaat

Er is geen eenvoudiger manier om het te zeggen, de De’Longhi Lattissima Pro is het beste Nespresso-apparaat dat we ooit hebben getest. Het is ook één van de meest veelzijdige, want het is in staat om automatisch eenvoudige dranken op basis van espresso en melk te maken. Het ziet er fantastisch uit en het produceert heerlijk smakende koffie. Wat wil je nog meer?

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 274 x 194 x 332mm; Watercapaciteit: 1,3 liter; Kopjesverwarmer: Nee; Melkopschuimer: Ja (automatisch)


3. Nespresso Creatista Uno by Sage: de beste Nespresso-machine voor perfectionisten

Voor meer creatieve vrijheid, zonder al te veel gedoe, ga je voor de Creatista Uno. Je krijgt uit zijn slimme capsulestelsel nog steeds een espresso shot met een fluweelzacht crema laagje of een aromatische lungo, maar in plaats van automatisch melk bovenop te geven, geeft hij het pijpje terug aan jou. Dit komt omdat de methode voor het opschuimen van melk meer gemeen heeft met hoe het wordt gedaan door professionele barista’s, maar zonder al dat gedoe.

Je vult gewoon zijn roestvrijstalen kan met melk, steekt het pijpje erin, selecteert hoe heet en schuimig je wilt, drukt op de stoomknop en loopt weg. Een speciale temperatuursensor in de lekbak houdt in de gaten hoe warm de kan wordt en stopt met opschuimen wanneer deze klaar is. Dit betekent dat als je eenmaal een shot koffie hebt gezet, je de melk er vervolgens kunt ingieten om elke gewenste vorm aan de bovenkant te maken. Bovendien reinigt het pijpje zichzelf, met een paar spuitjes water, telkens wanneer deze wordt gebruikt.

Dat wil niet zeggen dat de Creatista Uno andere slimme functies mist – het ontwerp ervan als een capsulemachine heeft grote sprongen gemaakt. Je kunt dus met eenmaal drukken de houder met gebruikte capsules legen en het heeft een platform voor espressokopjes, een royale watertank en een lekbak, die breed genoeg is voor de grootste mok. In wezen is deze koffie met melk, zo simpel of zo chique als je wilt, perfect voor liefhebbers van een latte en of een gewone cappuccino.

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HWD): 310 x 170 x 410mm; Watercapaciteit: 1,5 liter; Kopjesverwarmer: Nee; Melkopschuimer: Ja (stoompijpje); Soort koffie: Capsules


4. Krups Inissia: de beste Nespresso-machine onder de € 100

De Krups Inissia is het nieuwe instapmodel Nespresso-apparaat. Om de prijs laag te houden, is het gemaakt van kunststof, maar dit moet je niet afschrikken. Het ziet er prachtig uit en is verkrijgbaar in een reeks felle kleuren, die in elke ruimte passen. Het enige dat het niet doet, is automatisch melk stomen, hoewel je wel een Aeroccino 3-opschuimer apart kunt kopen. Voor deze prijs is dit een geweldige introductie tot echte koffie.

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 230 x 120 x 310mm; Watercapaciteit: 0,7 liter; Kopjesverwamer: Nee; Melkopschuimer: Nee


De beste filterkoffiezetapparaten om te kopen


1. Melitta Aroma Elegance Therm Deluxe: Het beste filterkoffiezetapparaat voor minder dan € 110

Als je filterkoffie van de beste kwaliteit wilt, is de Melitta Aroma Elegance Therm Deluxe de machine voor jou. Het is uiterst gemakkelijk te gebruiken, heeft een verwijderbaar waterreservoir voor eenvoudig vullen en het allerbelangrijkste, het produceert uitstekende koffie zonder gedoe. Dankzij het gebruik van papieren filters krijg je de beste kwaliteit en de mogelijkheid, door van papier te wisselen, om de smaak aan te passen.

Deze machine geeft koffie af in een thermoskan, die jouw koffie warm houdt zonder deze constant te verwarmen en de smaak te verpesten.

Eindelijk met een klok- en timerbediening aan de voorkant, zodat je snel de koffie kunt instellen wanneer jij wilt dat hij koffie begint te brouwen.

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 335 x 265 x 270mm; Watercapaciteit: 1,25 liter; Soort apparaat: Filter; Warmhoud functie: Ja (thermoskan); Garantie: vijf jaar RTB


2. Melitta Look Timer: een briljante filterkoffiezetmachine

Koffie van hoge kwaliteit hoeft niet duur te zijn, zoals de Melitta Look Timer laat zien. Ondanks zijn redelijke prijs is dit één van de beste filtermachines die je kunt kopen.

Er zijn papieren filters voor nodig, die zorgen voor vers smakende koffie, terwijl je ook de mogelijkheid hebt om de smaak met behulp van verschillende soorten filters aan te passen. Het is ook degelijk gebouwd: er is zelfs een draaiknop om de sterkte en de smaak van jouw koffie aan te passen.

Een glazen kan vangt de koffie op, terwijl een plaatje het warm houdt, als je het niet allemaal in één keer kunt drinken. Houd de koffie daar echter niet te lang, omdat de smaak begint te veranderen.

Belangrijkste specificaties – Afmeting (HBD): 330 x 240 x 225mm; Watercapaciteit: 1,5 liter; Soort apparaat: Filter; Warmhoudfunctie: Ja (warmhoudplaatje); Garantie: één jaar RTB


Hoe je de beste koffiemachine voor jou kiest

Koffiemachines kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdsoorten: filter en espresso. Filtermachines druppelen heet water door gemalen koffie en zijn geweldig voor het snel en gemakkelijk zetten van veel koffie – ze zijn perfect voor etentjes, grote gezinnen of gewoon om veel koffie klaar te hebben wanneer je maar wilt. Espressomachines gebruiken heet water onder druk om het sterke, kleine shot koffie te geven, die ook in coffeeshops wordt geserveerd en zijn het beste voor kleinere aantallen mensen, die de best mogelijke kwaliteit koffie willen. Ze zijn ook geweldig als je met drankjes wilt experimenteren: de espresso is van americano tot macchiato en van latte tot cappuccino de basis van elk belangrijke soort koffiedrank. Hier zullen we een beetje meer uitleggen over de voor- en nadelen van elk soort koffiemachine.

Espresso machines

Een goede shot espresso kan worden herkend aan de crema, de schuimende laag op de koffie. Crema moet enkele millimeters dik zijn, een gladde en vettig ogende bovenkant hebben en moet roodachtig bruin van kleur zijn. Een espresso is een drankje op zich, maar het is ook de basiscomponent van veel andere dranken, zoals latte, cappuccino, americano en macchiato.

Eenvoudig gezegd zijn er drie verschillende soorten koffiemachines beschikbaar om espresso te maken: capsule, handmatig en volautomatisch. We helpen je bij elk soort om je te helpen de juiste keuze te maken.

Koffiemachines voor capsules

Deze koffiemachines gebruiken, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal vervaardigde koffie voorverpakt in capsules, die je in de machine steekt. De koffie is precies goed verpakt om de perfecte espresso te zetten, wat betekent dat er geen gedoe is. Ze zijn ook ongelooflijk netjes en opgeruimd, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het weggooien van koffiedik.

Er zijn veel verschillende soorten koffiecapsulesystemen, die allemaal niet compatibel zijn met de andere. Deze omvatten de Nescafe Dolce Gusto, Tassimo, A Modo Mio en, de bekendste, Nespresso.

Hiervan is Nespresso onze beste keuze, omdat het het breedste assortiment koffie heeft om uit te kiezen en de beste resultaten oplevert. We zijn niet onder de indruk van de andere capsulesystemen, die we hebben getest. Alle koffies zijn op basis van de intensiteit geclassificeerd van één tot tien, dus het is gemakkelijk om de koffie te kiezen, die jij lekker vindt.

Qua gemak zijn capsulemachines de beste, omdat je geen kennis van koffie nodig hebt om een fatsoenlijke kop te maken en je hebt veel variatie om uit te kiezen. Er zijn echter nogal wat nadelen. Om te beginnen zijn de capsules in vergelijking met bonen over het algemeen vrij duur: Nespresso-capsules variëren van 35 tot 50 cent per capsule. Het is nog steeds goedkoper dan je lokale Starbucks, maar je betaalt minder als je voor echte bonen gaat.

Het tweede probleem waaraan je vastzit, zijn de aangeboden melanges. Blended koffie wordt gekozen en geplukt op basis van het feit dat het producerende bedrijf het hele jaar door dezelfde smaken kan behouden. Ga voor een handmatige of volautmatische machine en je kunt naar een koffiespecialist gaan om specialistische bonen van één oorsprong te kiezen om verschillende smaken te ervaren.

Veel capsulemachines kunnen melk opschuimen en stomen, maar alleen de duurdere modellen bieden deze optie. Dit kan jouw vermogen om een breed scala aan koffiedranken te maken beperken.

Capsulemachines zijn een geweldige, eenvoudige manier om een fatsoenlijke koffie te zetten en toch een ruime keuze aan smaken te hebben. De kosten en de beperkingen van capsules betekenen echter dat ze het beste zijn voor mensen, die niet veel koffie drinken en die niet graag willen experimenteren met echte bonen.

Handmatige espressomachines

Handmatige espressomachines zijn voor veel mensen de enige manier om koffie te zetten. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben ze wat handmatig werk nodig om ze op te zetten, maar als je eenmaal de juiste vaardigheden hebt geleerd, kun je de beste espresso maken.

Allereerst heb je de juiste soort koffie nodig. Voor espresso moet de koffie een fijne maling hebben, zodat het de juiste tijd kost om de shot te maken. Als je koffiebonen gaat kopen, heb je een braamkoffiemolen nodig – een mesmolen zal zowel de koffie verbranden als een maling met grote deeltjes creëren. Als je voorgemalen koffie gaat kopen, zorg er dan voor dat het gemalen is voor espressomachines: de meeste gespecialiseerde koffieshops zullen pas malen als je bestelt, dus maak de juiste keuze wanneer je koopt.

Met handmatige machines heb je een verbazingwekkende keuze aan koffie, van koffie uit een special gebied tot speciale melanges. Doorgaans biedt een gespecialiseerde koffieretailer u de breedste reeks opties, dus experimenteer en ontdek wat u graag drinkt.

Bij de juiste soort koffie draait het allemaal om techniek en wat je ermee doet. Handmatige machines hebben een handgreep, waar je de gemalen koffie in doet, voordat je deze op de plaats vastklemt waar het water onder druk naar buiten komt.

Voordat u de handgreep in de machine plaatst, moet de koffie worden aangestampt, waardoor het koffiedik wordt samengedrukt en er een platte bovenkant ontstaat. Je hebt hier niet veel druk voor nodig. Sommige machines hebben automatische aanstampsystemen, maar we moeten er nog een vinden die net zo goed is, als dat je het handmatig doet. Als je te veel aanstampt, duurt het te lang voordat de koffie is geëxtraheerd en krijg je een dunne crema en verbrande koffie; stamp je aan zonder genoeg druk en je zult eindigen met een lichte, schuimige crema en water smakende koffie. Je zult een beetje moeten experimenteren om het goed te krijgen, maar het is gemakkelijk om een goede shot espresso te onderscheiden van een slechte.

Het shot espresso moet de juiste temperatuur hebben, wat ongeveer 60 tot 65˚C is. Dit is aanzienlijk koeler dan oploskoffie, maar espresso moet direct uit de machine kunnen worden gedronken. Om deze reden moet je, als je een langer drankje wilt maken, zoals een Americano of een lungo, heet water (uit een waterkoker of uit de machine zelf) toevoegen om de temperatuur te behouden.

Het is verstandig om de machine eerst een paar minuten op te warmen, terwijl het spoelen van heet water door de machine en de lege handgreep kan helpen om eerst alle componenten voor te verwarmen. Zoek een machine met een kopjesverwarmer bovenop, zodat je je kopjes kunt voorverwarmen.

Hoewel een shot espresso idealiter 30ml is, heb je met een handmatige machine handmatige controle over hoe lang je schenkt, zodat je een langere shot kunt maken om de smaak te verzachten (of een dubbele hoeveelheid kunt tappen). Als je langere drankjes wilt maken, zoals hierboven beschreven, kan het handiger zijn om je koffie rechtstreeks in een grotere mok te schenken. Bekijk onze beoordelingen om de vrije ruimte hiervoor te vinden, omdat sommige machines niet veel vrije ruimte hebben, dus misschien moet je speciale espressokopjes kopen.

De meeste machines worden geleverd met afzonderlijke filters, die in de handgreep van de groep kunnen worden geklikt. Deze zijn meestal geschikt voor één of twee shots espresso, zodat je een enkele of dubbele shot of twee enkele shots tegelijk kunt gieten. Voor het gemak kunnen handmatige espressomachines meestal worden gebruikt met Easy Serve Espresso (ESE)-pads. Deze lijken een beetje op theezakjes, alleen de koffie is steviger verpakt (perfect voor espresso). Ze zijn handig, maar als dat de belangrijkste factor is, koop dan in plaats daarvan een capsulemachine.

Als je naar specificaties kijkt, laat je dan niet misleiden. De ideale druk om espresso te produceren is negen bar, maar de meeste huishoudelijke apparaten zijn geclassificeerd als 15 bar of 19 bar. Dit is de piekdruk en de overhead is er om ervoor te zorgen dat de juiste druk consistent aan de koffie kan worden geleverd.

Het aantal ketels zijn belangrijk. De meeste thuismachines hebben slechts één ketel. Dit betekent dat ze espresso kunnen schenken of stoom kunnen maken, maar niet beide tegelijkertijd. Voor een enkele ketel om stoom te maken voor het opschuimen van melk, moet deze de warmte van zijn ketel verhogen; zodra je de melk hebt gestoomd, moet je de stoom door de machine laten ontsnappen, anders wordt het water te heet om koffie te zetten en krijg je een verbrande espresso. Als je dranken op basis van melk maakt, dan is het logisch om de melk eerst naar een hogere temperatuur te schuimen, de espresso als tweede, waarbij de temperatuur van de hele drank wordt behouden.

Machines met twee ketels zijn zeldzamer en duurder. Deze hebben een enkele ketel op espressotemperatuur en een enkele ketel op stoomtemperatuur. Dit betekent dat je tegelijkertijd espresso en opgeschuimde melk kunt maken. Dit vermindert de hoeveelheid tijd die nodig is om op melk gebaseerde dranken te maken. Tenzij je echt van melkachtige koffie houdt, is een machine met één ketel echter logischer.

Volautomatische machines

Volautomatische machines zijn ontworpen om jou het beste van twee werelden te bieden: toegang tot de enorme verscheidenheid aan koffiebonen, maar zonder het gedoe vaneen handmatige machine. De machines hebben een trechter voor het bewaren van je bonen, die vervolgens op aanvraag worden gemalen, automatisch worden gestampt en in een kopje worden gegoten – allemaal met één druk op de knop. De gebruikte koffie worden vervolgens in een interne bak gedaan, die regelmatig moet worden geleegd.

De belangrijkste nadelen van volautomatische machines zijn dat ze duurder zijn dan handmatige machines en over het algemeen niet hetzelfde kaliber van espresso produceren. Als je echter echte bonen wilt gebruiken en niet de rommel en leercurve van een handmatige machine wilt, zijn ze de beste optie.

In termen van waar je op moet letten, gelden ook alle bovenstaande punten voor volautomatische machines. Een espresso shot moet dus de juiste crema hebben en op de juiste temperatuur worden gegoten. De machine zal het meeste hiervan voor je regelen, maar je hebt wel enige controle over de laatste koffie. Laat je ook niet meeslepen door de nominale druk van een machine. De meeste worden beoordeeld op 15 bar, maar de ideale espresso vereist slechts 9 bar – het extra volume is overhead, vereist voor een soepele stroom.

Zoek naar een intensiteitsregeling om in te kunnen stellen hoe sterk je je espresso wilt. Dit varieert de hoeveelheid koffie die wordt gebruikt om een shot te schenken. Vervolgens kun je de maling van de bonen handmatig aanpassen, wat handig is als je vindt dat de koffie te waterig is of een beetje bitter smaakt.

Onze beoordelingen vertellen je de maat van de mok die je onder de uitloop kunt plaatsen. Kijk voor meer ruimte als je een longdrink rechtstreeks in een mok wilt schenken, wat een optie is op de meeste volautomatische machines.

De duurdere machines hebben automatische melkopschuimers. Het enige dat je hoeft te doen is melk toe te voegen aan het melkreservoir en het gewenste soort koffie selecteren; de machine doet al het werk en giet alles voor je uit. Het is heel slim, maar verwacht veel geld te moeten betalen voor een machine die dat allemaal kan.

Goedkopere volautomatische machines hebben meestal handmatige melkopschuimers. Net als bij een handmatige espressomachine moet je de stoompijp en handmatig bedienen om jouw eigen melk te kunnen verwarmen. Deze zijn een beetje lastiger om te leren, maar met een melkthermometer en een beetje oefening kunnen ze resultaten opleveren, die minstens zo goed, zo niet beter, zijn als de automatische modellen.

Net als bij handmatige modellen, moet een volautomatische machine met een enkele ketel zijn temperatuur verhogen om stoom te kunnen maken om koffie te schuimen. Dit kost tijd en betekent dat de stoom moet worden afgeblazen (in de meeste gevallen automatisch) om nog een shot koffie te maken. Voor snellere melkdranken en meer flexibiliteit is een machine met twee ketels het beste, omdat deze tegelijkertijd espresso en stoom kan produceren.

Wat betreft het gemak van de bediening van een volautomatische machine kun je iets minder flexibiliteit verwachten, omdat je de machine moet instellen om het exacte volume voor jouw maten kopjes te kunnen leveren. Let op de grootte van het waterreservoir. Je wilt minstens één liter, omdat dit betekent dat je de machine minder vaak hoeft bij te vullen.

Filterkoffiezetapparaten

Filterkoffiezetapparaten zijn eenvoudig te gebruiken en zetten gewone zwarte koffie. Wanneer je er een koopt, moet je beslissen of je een apparaat met een afwasbaar filter wilt of een die papieren filters gebruikt. Wasbare filters zijn gemakkelijk in de omgang, omdat je ze kunt verwijderen en reinigen voordat je ze opnieuw gebruikt. Ze kunnen echter de smaak van koffie na verloop van tijd aantasten. Papieren filters zijn slechts voor eenmalig gebruik, dus zijn een beetje meer gedoe, maar ze zijn goedkoop en je kunt veel verschillende soorten proberen om de smaak van je koffie te veranderen.

Vervolgens moet je bedenken of je een glazen of een thermoskan wilt. Een glazen kan is standaard en staat op een plaatje om de koffie warm te houden. Warmhoudplaatjes hebben twee problemen. Ten eerste zegt de EU-wetgeving dat ze slechts maximaal 40 minuten kunnen werken. Ten tweede smaakt koffie, die constant wordt verwarmd, bitter. Een thermoskan gebruikt alleen isolatie om koffie warm te houden, zodat je van het begin tot aan het einde dezelfde koffie van dezelfde kwaliteit krijgt.

Zoek naar een machine, die voldoende koffie voor je zet. Machines worden meestal gekenmerkt door het aantal kleine (ongeveer 85ml) of grote (ongeveer 125ml) kopjes dat ze zullen maken. Een machine met tien kopjes is voldoende voor de meeste mensen, maar ga voor groter als je veel drinkt of veel mensen hebt om te entertainen. Wil je ten slotte warme koffie hebben als je wakker wordt? Als dit het geval is, moet je een filterkoffiezetapparaat kopen met een klok en een timer erin, zodat je deze de avond ervoor kunt instellen zodat er ‘s ochtends warme koffie op je wacht.

Laat een reactie achter