Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat zonlicht ons energie geeft, maar wist je dat gloeilampen op een vergelijkbare manier werken? Lampen die blauwe lichtgolven produceren, zorgen voor de aanmaak van serotonine waardoor we gefocust, wakker en alert zijn. Lampen die geen blauwe lichtgolven uitstralen, zorgen ervoor dat onze hersenen melatonine produceren, waardoor we ontspannen, slaperig voelen en klaar zijn voor een goede nachtrust.

  • Lampen met een lagere temperatuur produceren warm wit licht, vergelijkbaar met de zon, terwijl lampen met een gemiddelde temperatuur neutraal wit licht produceren en lampen met een hogere temperatuur koel wit licht, gelijk aan daglicht, produceren.
  • Het is ook een algemene misvatting dat de helderheid van een gloeilamp wordt gemeten in Watt. Het aantal Watt meet feitelijk het energieverbruik, terwijl Lumens de helderheid meten.

Voor iedere kamer is een bepaalde verlichting LED toepasbaar. Lees daarom snel verder hieronder om uit te zoeken wat voor LED verlichting je per kamer nodig hebt.

LED-verlichting voor gebruik in de slaapkamer

Voor onze slaapkamers willen de meesten van ons dat de sfeer ontspannen, kalm en vredig is. Het vermijden van blauwe lichtgolven in de slaapkamer zal je circadiane ritme behouden want je lichaam zal het licht in je slaapkamer dan niet verwarren met het natuurlijke licht buiten. Hierdoor kunnen je hersenen de melatonine, die nodig is voor een comfortabele nachtrust, produceren. Lees je graag voor het slapengaan? Als je een leeslampje bij het bed hebt of van plan bent er een te kopen, zijn zachte blauwe of neutrale tinten beter voor het lezen, omdat de koel witte kleur een te hoog contrast met de pagina oplevert.

Het aanbevolen totale helderheidsniveau – 1500 tot 4000 Lumen
De voorgestelde kleurtemperatuur: 2700-3000K

led verlichting slaapkamer

LED-verlichting voor een kantoor aan huis

Wanneer we een kantoor aan huis willen verlichten, moeten we ervoor zorgen dat de lichten ons vermogen om productief te zijn in de beschikbare ruimte maximaliseren. Door koel witte lampen op kantoor, die het daglicht nabootsen, op te hangen, verhoog je de de aanmaak van serotonine, zodat je gefocust, alert en energiek blijft. Zorg ervoor dat je wel een plaats kiest waar het niet voor ongewenste schitteringen op je computerscherm zorgt. Je kunt ook overwegen om bureaulampen met LED te gebruiken, die geweldig licht om te werken bieden en de mogelijkheid hebben om op aanvraag van kleurtemperatuur te wisselen.

Het aanbevolen totale helderheidsniveau – 3.000 tot 6.000 Lumen
Voorgestelde kleurtemperatuur: 3000-5000K

led verlichting kantoor

LED-verlichting voor gebruik in de woonkamer

De woonkamer is een populaire plek om gasten te ontvangen, te entertainen of gewoon een beetje te ontspannen. Of je nu een film bekijkt of met vrienden praat, het is belangrijk om een ​​mix van lichtbronnen in de woonkamer te hebben, die je aan de gelegenheid kunt aanpassen. Net als in de slaapkamer is het goed om heldere, blauwe lichtgevende lampen die serotonine aanmaken en ons energie geven te vermijden. Led inbouwspots zijn een aanrader, omdat het mooi afgewerkt is en het geeft de juiste verlichting die je nodig hebt in een woonkamer (zie foto hieronder). Vind ook een leuk armatuur voor je LED lamp bij Living99.nl

Verstelbare spotjes kunnen op de wanden worden gericht om kunstwerken en familiefoto’s te verlichten of eenvoudigweg het licht dat op de tv schijnt te verminderen. Het plaatsen van spotjes op muren of plafonds is ook een geweldige manier om ongewenste schaduwen te elimineren. Nieuwe LED-lampen met 3 tonen kunnen in alle schemerlampen, die je in je woonkamer hebt staan, worden gebruikt.

Het aanbevolen totale helderheidsniveau – 1.500 tot 3.000 Lumen
De voorgestelde kleurtemperatuur: 2200-3000K

led verlichting woonkamer

LED-verlichting voor gebruik in de eetkamer

Bij het eten van een lekkere maaltijd met het gezin of met gasten, willen we niet dat de verlichting te fel en onaangenaam is en we willen zeker niet dat het zo zwak is dat we in slaap dommelen. Of het nu gaat om een ​​middagbrunch of een laat diner, dimbare hanglampen zorgen op elk moment van de dag voor die perfecte helderheid. We raden voor de eetkamer zachte tot neutrale tinten aan, die een perfecte ambiance creëren. Overweeg ook LED-lampen voor kroonluchter armaturen, die vaak worden gebruikt in een eetkamer, want een kroonluchter met LED-lampen biedt prachtige kleuren en de juiste hoeveelheid licht.

Het aanbevolen totale helderheidsniveau – 3.000 tot 6.000 Lumen
De voorgestelde kleurtemperatuur: 2200-3000K

LED-verlichting voor gebruik in de keuken

De keuken is in wezen een werkruimte. Velen van ons beginnen onze ochtenden in de keuken en die blauwe lichtgevende lampen boven het aanrecht helpen ons tijdens het bereiden van het ontbijt om alert en wakker te worden. Als je ook een tafel in je keuken hebt, kan een dimbare hanglamp met een warmere kleurtemperatuur een mooie ambiance creëren om het heldere blauwe licht boven het aanrecht in balans te brengen. Keukens kunnen ook profiteren van verzonken bovenlichten, waarvoor LED-lampen of inbouw-spots kunnen worden gebruikt.

Het aanbevolen totale helderheidsniveau – 4000 tot 8000 Lumen
De voorgestelde kleurtemperatuur: 2700-5000K

led verlichting keuken

LED-verlichting voor gebruik in de badkamer

Voordat we naar school of naar het werk gaan, maken de meesten van ons zich klaar door in de badkamerspiegel te kijken. Idealiter willen we dat de verlichting in plaats van het plafond van rond de spiegel komt. Het gebruik van felle lichten zorgt ervoor dat we ons pijnloos kunnen scheren of onze make-up niet verknoeien. Aangezien velen van ons de dag met een douche beginnen, is het plaatsen van een waterdichte retrofit-armatuur net boven de douche een goede manier om te ontwaken voordat je aan de nieuwe dag begint. Gebruik grotere globe lampen in de badkamer om plaatsen waar veel licht nodig is, zoals boven en/of rond de spiegel, te verlichten.

Het aanbevolen totale helderheidsniveau – 4000 tot 8000 Lumen
De voorgestelde kleurtemperatuur: 3000-5000K

badkamer led verlichting

Laat een reactie achter