Wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld een leren relaxfauteuil of loungebank, dan is er veel te kiezen. Eén ding is zeker, wil je een stoel die bekleed is met het beste leer? Dan moet je het leer uit Italië hebben. De Italianen zijn bijzonder goed in het bewerken van een huid tot leer. Eén van dé top-leersoorten van dit moment is Vicenza leer uit de Arzignano streek in Noord-Italië. Ruig, natuurlijk en met die typische vintage look.

Voor het beste leer moet je in Italië zijn

leren-tas

Vicenza leer wordt gemaakt in verschillende leerlooierijen in Noord-Italië. De looierijen bij Florence en Napels, in het zuidelijkere gedeelte van Italië, oriënteren zich meer op leer voor schoenen en lederwaren. De dorpen in de Arzignano streek zijn écht gespecialiseerd in meubelleer. Voordat leer klaar is om op een leren relaxstoel te worden gestoffeerd, is het al door vele handen gegaan. Het looiproces vindt niet op één locatie plaats. Talloze kleurrijke open auto’s met huiden over bokken rijden af en aan van de ene looierij naar de andere. Een vrolijke verfraaiing van het Noord-Italiaanse straatbeeld.

Van huid tot leren stoel

Maar hoe ziet het looiproces er precies uit? Nadat haren en vleesresten zijn verwijderd, worden huiden in een vat met looistoffen gedompeld. Hierdoor kunnen huiden niet meer rotten en zijn ze klaar om bewerkt te worden. De huiden worden stapsgewijs gedroogd, op dikte gesplit, geschaafd en afhankelijk van de kwaliteit gecorrigeerd. Hierna kan het verf- al of het printproces beginnen.

Het Vicenza leer vraagt om een speciale verfbehandeling

leren-laarzen-zwart-dr-martens

Bij Vicenza leer worden de huiden in een vat geverfd en niet in een spuitstraat. In de vaten worden verfstoffen toegevoegd. De hoeveelheid en mix van de verfstoffen luistert nauw. Net als bij de huid van een mens verschilt de grootte van de poriën. Sommige delen nemen hierdoor meer op dan andere delen, waardoor een natuurlijk kleurverschil ontstaat. De leerlooier probeert dit kleurverschil te minimaliseren. Kleine verschillen blijven maar dat maakt iedere leren stoel juist uniek.

The finishing touch; beschermlaag en glans

De laatste fase van het looiproces bestaat uit het machinaal soepel maken van de huiden en ze voorzien van een beschermlaag. Ook wordt hierbij de glansgraad bepaald en worden de huiden gesnoeid en op maat gemeten. Klaar om te worden vervoerd naar de fabrikant.

Vicenza leer maakt iedere leren relaxfauteuil of loungebank anders

leren eettafelbank

Bij Vicenza leer blijft het natuurlijke nerfbeeld in tact omdat de huiden minimaal gecorrigeerd worden. Bij de wat goedkopere leren stoelen zie je vaak dat er veel gecorrigeerd en veel verf gespoten wordt. Op deze manier krijg je een wat kunstmatigere look. Die zorgt weliswaar voor minder onderhoud, maar ook voor minder unieke modellen en een stugger gevoel. Doordat Vicenza leder minimaal wordt gecorrigeerd, behouden huiden hun oorspronkelijke, natuurlijke uitstraling. Nerven, schrammen, nekstrepen van een oudere koe, maar ook littekens van doorns, tekenbeten of een keizersnede maken dat geen twee huiden hetzelfde zijn. Maar één van de belangrijkste eigenschappen die de huid op deze manier behoudt, is zijn zachtheid. Het leer is uitermate aaibaar en zorgt voor een prettige zit een leren relaxfauteuils.

Laat een reactie achter