Stress, lichaamsbeweging, het weer, maskers dragen en – nou ja – mens zijn… Het maakt niet uit wanneer, waarom, waar of hoeveel mensen er zweten, er is één ding dat de meeste mensen gemeen hebben: een verlangen om minder (of in ieder geval om niet overmatig) te transpireren.

Om je te helpen, hebben we vijf verrassende manieren gevonden om overmatig transpireren tegen te gaan, plus beproefde aanbevelingen, die niemand over het hoofd mag zien.

De 5 beste manieren om minder te zweten

1. Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur kan vrouwen in de menopauze helpen om verlichting te vinden. Ze ervaren minder opvliegers, minder nachtzweten en daardoor een beter slaappatroon. Resultaten werden al gezien na slechts 15 minuten acupunctuur per week gedurende 3 tot 6 weken.

2. Tatoeages

tattoo-laten-zetten

Een verrassend voordeel van het krijgen van een tatoeage is dat veel mensen een dramatische daling van het zweten ervaren op de plaats van hun huidkunst. In een klein onderzoek in Medicine & Science in Sports & Exercise ontdekten onderzoekers dat een getatoeëerde huid ongeveer half zoveel zweet produceerde als een niet-getatoeëerde huid. Niet praktisch voor de dagelijkse zweetverlichting voor de meeste mensen, maar desondanks toch interessant. Theorieën over waarom tatoeages kunnen leiden tot locatiespecifieke zweetreductie hebben betrekking op de derde onverwachte manier om het zweten te stoppen, die hierna wordt beschreven.

3. Ontharen

silver faucet

Het blijkt dat ontharen de huid droger kan maken. Hoe minder haren je onder je oksels hebt, hoe minder bacteriën zich daar kunnen vestigen en hoe minder last je kunt krijgen van vervelende geurtjes. Door je te scheren, kan het zweet sneller drogen en wordt het gemakkelijker om anti-transpiranten aan te brengen.

Een MiraDry behandeling tegen overmatig okselzweet bij Mauritskliniek is een oplossing om veilig en effectief het okselzweten te verminderen of zelfs geheel te doen verdwijnen. Het is een techniek waar door middel van elektromagnetische energie de zweetkliertjes in de oksels definitief uitgeschakeld (onder plaatselijke verdoving). Na een behandeling zullen je zweetklieren niet opnieuw aangroeien, waardoor het resultaat blijvend is.

4. Rituelen voor het slapengaan

Op de een of andere manier raakten anti-transpiranten verwikkeld in de ochtendroutines. Maar om het meeste zweet te stoppen, is het VEEL beter om anti-transpiranten voor het slapengaan te gebruiken. Voor het slapengaan zweten mensen meestal het minst, waardoor de actieve ingrediënten van een anti-transpirant ‘s nachts de tijd hebben om de oppervlakkige zweetkliertjes te blokkeren. Als een anti-transpirant wordt aangebracht op een reeds zwetende huid, spoelt het zweet het product gewoon weg voordat het kan beginnen te werken. Het aanbrengen van een anti-transpirant op een vochtige of natte huid kan ook tot irritatie of jeuk leiden. En ja, transpiratiewerende middelen kunnen ook het zweten op andere lichaamsdelen vertragen. Test je product eerst op een klein plekje om er zeker van te zijn dat het geen irritatie veroorzaakt. Overleg zoals altijd met een arts of een dermatoloog, als je je zorgen maakt.

5. Dieet

Sorry cafeïneverslaafden, jullie gewoontes helpen je niet bij je zoektocht naar droogheid. Hetzelfde geldt voor pittig eten. Cafeïne (ongeacht of het warm of koud wordt geserveerd) en kruiden kunnen de neurotransmitter acetylcholine activeren, die een sleutelrol bij het stimuleren van zweten speelt. Probeer je inname aan te passen en controleer je zweten om te zien of het een verschil maakt. Merk op dat sommige behandelingen voor hyperhidrose acetylcholine onderbreken om overmatig zweten te helpen verminderen.

Laat een reactie achter