Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan materialen beschikbaar bij het uitzoeken van tuinmeubelen. Maar hoe bepaal je nu welk materiaal het meest geschikt is? Hieronder hebben we de verschillende tuinmeubel materialen voor jou op een rij gezet. Zo bepaal jij zelf, na het lezen van dit artikel, het perfecte materiaal voor jouw tuinmeubelen!

#5 – Rotan tuinmeubelen

houten rotan tuinmeubel set tafel stoelen licht

Rotan is een populair materiaal voor tuinmeubelen. Het geeft je buitenruimte een natuurlijke uitstraling en is gemakkelijk te verplaatsen vanwege het lichte gewicht. Daarnaast is rotan ecologisch verantwoord, omdat het afkomstig is van een snelgroeiende plant uit het tropische regenwoud. Deze plant kan wel tot 2 cm per dag groeien.

Het onderhouden van dit materiaal is eenvoudig. Waar je wel rekening mee moet houden is dat rotan relatief slecht vocht tegen kan. Kies je dus voor een rotan tuinmeubel, dan is het belangrijk om deze goed af te dekken bij slecht weer. Zorg er ook voor dat ze niet te veel worden blootgesteld aan direct zonlicht, omdat rotan anders kan uitdrogen en kan breken.

#4 – Outdoor stoffen tuinmeubelen

stoffen zitzakken tuin laag

Outdoor stoffen tuinmeubelen, zoals zitzakken, lijken misschien niet de meest voor de hand liggende keuze als het gaat om tuinmeubilair. Toch zijn ze juist een ideale optie vanwege hun functionaliteit.

Deze stoffen zijn namelijk speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen de verschillende weersomstandigheden, zoals fel zonlicht en regen. Bovendien bieden ze het voordeel dat je de zitzakken gemakkelijk kunt verplaatsen naar het zonnigste plekje in je tuin, zodat je optimaal van het mooie weer kunt genieten. Is de zitzak vuil geworden? Dan spuit je hem eenvoudig weer schoon met de tuinslang!

Een nadeel van outdoor zitzakken is dat ze minder steun en stabiliteit bieden in vergelijking met traditionele tuinmeubelen. Zitzakken zijn ontworpen om zich naar het lichaam van de gebruiker te vormen, wat betekent dat ze mogelijk niet de beste keuze zijn als je van plan bent langdurig op de zitzak te zitten.

#3 – Rope tuinmeubelen

rope tuinstoel donkerbruin

Rope tuinmeubelen beginnen steeds meer aan populariteit te winnen. Ze zijn gemaakt van een type dun gesponnen touw, gemaakt van polypropyleenvezels of acryl en speciaal ontworpen voor buitengebruik. Daarnaast is rope duurzaam, eenvoudig schoon te maken en zit het enorm comfortabel doordat het materiaal zich vormt naar jouw lichaam.

Wel kan rope mogelijk afdrukken achterlaten op je benen als je geen kussen gebruikt en kan het materiaal wat oprekken bij tuinmeubelen van lagere kwaliteit. Behalve dat heeft rope weinig nadelen, behalve dan dat je misschien last kunt krijgen van keuzestress bij het uitzoeken van hét perfecte tuinmeubel. Het aanbod is tegenwoordig namelijk erg breed!

#2 – Aluminium tuinmeubelen

aluminium tuinstoelen design

Aluminium is een uitstekende keuze voor tuinmeubelen. Het materiaal is lichtgewicht, duurzaam en goed bestand tegen zon en regen. Ze gaan dan ook met gemak een leven lang mee! Daarnaast zijn aluminium tuinmeubelen gemakkelijk te onderhouden. Simpelweg af en toe schoonmaken met water en zeep volstaat.

Een nadeel van aluminium is dat het vaak wel minder stabiel is door het lichte gewicht. Bij sterke wind kan het daarom van zijn plek waaien. Veranker de tuinmeubelen daarom tijdens een storm of zet ze binnen om schade te voorkomen. Daarnaast kan aluminium heet worden in de zon. Om ongemak te voorkomen, is het daarom slim om de meubelen te voorzien van kussens of te zorgen voor wat schaduw op warme dagen.

#1 – Teakhouten tuinmeubelen

teakhout loungeset met parasol

Teakhout is een uitstekende keuze als het gaat om tuinmeubelen. Wat dit hout namelijk zo bijzonder maakt in vergelijking met andere houtsoorten, zijn de natuurlijke oliën die erin aanwezig zijn. Deze oliën bieden een ingebouwde bescherming tegen diverse weersinvloeden, waardoor het hout goed bestand is tegen het wisselvallige Noord-Europese weer en lang meegaat.

Een nadeel van teakhout is dat het wel onderhoud vereist. Wil je jouw teakhouten tuinset zo lang mogelijk mooi houden? Dan raden we aan om het teakhout minimaal één keer per jaar van een onderhoudsbeurt te voorzien. Hoe je het teakhout onderhoudt, hangt af van hoe jij de uitstraling van het teakhout het mooist vindt. Teakhout dat buiten wordt gebruikt, krijgt namelijk een grijze tint door blootstelling aan de zon.

Vind je de vergrijzing mooi? Reinig het hout dan met een teak cleaner en bescherm het vervolgens met een teak shield. Als je de natuurlijke kleur van het teakhout weer wilt herstellen, gebruik dan ook een teak protector tussen de cleaner en de shield.

Wat is nu het beste materiaal tuinmeubelen?

Het beste materiaal voor tuinmeubelen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke voorkeuren, budget en onderhoudsbehoeften. Er is geen universeel “beste” materiaal, omdat elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen heeft.

Nu je de verschillende materialen en hun eigenschappen hebt ontdekt, is het tijd om jouw perfecte tuinmeubelen uit te zoeken. Of je nu valt voor de natuurlijke charme van rotan, de praktische veelzijdigheid van outdoor stoffen, het eigentijdse design van rope, de lange levensduur van aluminium of de tijdloze elegantie van teakhout, bij &moss vind je een uitgebreid aanbod luxe tuinmeubelen.

Laat een reactie achter