Waarom houden we van misdaadfilms? Misschien is het de roes van angst die we voelen als een personage een gruwelijke daad begaat. Of misschien is het de voldoening die ons vervult als we een koelbloedige moordenaar eindelijk achter de tralies zien. Misdaadfilms variëren als het gaat om de afgebeelde illegale activiteiten: Alles van kleine diefstal tot wrede moord is in het genre te vinden. Sommige van de grootste misdaadjuweeltjes haken ons aan door inzicht te geven in de psyche van gestoorde individuen, waarbij ze minder geïnteresseerd zijn in wat ze gedaan hebben dan in waarom ze het gedaan hebben.

Hongerig naar verhalen over wetsovertreding? De volgende films zijn perfect voor wie een kijkje wil nemen in de ruwe onderbuik van de maatschappij. Dit zijn de 55 beste misdaadfilms aller tijden, gerangschikt van louter fantastisch tot absoluut voortreffelijk.

Elke week verschijnen er nieuwe misdaadfilms in de bioscoop. We houden deze lijst actueel om het allerbeste van het genre weer te geven. Kom regelmatig terug om te zien of we onze lijst hebben bijgewerkt met nieuwe verhalen over illegale activiteiten.

55. El Camino: een Breaking Bad film

Als een epiloog van de legendarische “Breaking Bad” serie, brengt “El Camino” ons bij Jesse Pinkman als hij Todd’s Brotherhood compound ontvlucht, waar hij gevangen wordt gehouden en gedwongen wordt meth te maken. Door flashbacks te mengen met het heden volgen we Pinkman terwijl hij vecht om zijn duistere verleden achter zich te laten. Simpel gezegd is “El Camino” leuk. Voor wie verlangt naar de goede oude tijd van pas verschenen “Breaking Bad” afleveringen, voelt dit misdaadjuweeltje warm vertrouwd en moeiteloos geweldig.

Met in de hoofdrollen: Aaron Paul, Jesse Plemons, Charles Baker
Regisseur: Vince Gilligan
Jaar: 2019
Speelduur: 123 minuten
Rotten Tomatoes Score: 91%

54. Natural Born Killers

Mickey en Mallory zijn smoorverliefd – maar ze zijn ook psychopathische seriemoordenaars die in het zuidwesten op moordpad gaan. Naarmate hun aantal lijken toeneemt, neemt ook de obsessie van de media voor het duo toe, wat leidt tot een bizarre verheerlijking. “Natural Born Killers” was verre van een hit toen het uitkwam, en de pers hekelde de verheerlijking van gewelddadige misdaden. Desondanks dient het als een fantastisch denkstuk over de verliefdheid van de maatschappij op echt geweld. Een van de meest bloederige en intense road-trip films die er zijn, het is pure chaos.

Met in de hoofdrollen: Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey Jr.
Regisseur: Oliver Stone
Jaar: 1994
Speelduur: 118 minuten
Rotten Tomatoes Score: 48%

53. Shoplifters

De Shibata’s, een worstelende familie in Tokio, komen nauwelijks rond met hun leven van kleine diefstallen. Ongelooflijk genoeg lijken ze gelukkig – maar nadat hun jonge zoon is gearresteerd, komen er geheimen aan het licht die de banden van verwantschap op de proef stellen en hun rustige leventje overhoop halen. Regisseur Kore-eda doet fenomenaal werk door je in het leven van deze familie te lokken met hartelijke momenten die aanvoelen als warme omhelzingen. Dan, plotseling, blijf je achter met het gevoel dat je hart eruit gerukt is. “Winkeldieven” is een gelaagd en werkelijk uniek kijkstuk.

Met in de hoofdrollen: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka
Regisseur: Hirokazu Kore-eda
Jaar: 2018
Speelduur: 121 minuten
Rotten Tomatoes Score: 99%

52. Big Deal on Madonna Street

Een van de meer luchtige inzendingen op deze lijst, “Big Deal on Madonna Street” is een Italiaanse misdaadkomedie over twee beste vrienden, Peppe en Mario. Deze stuntelende dieven bedenken een meesterlijke list om een tunnel te graven van een appartement naar het pandjeshuis ernaast. Met de hulp van andere criminelen bedenken Peppe en Mario dat hun plan waterdicht is – behalve één probleem. Niemand in hun team heeft ervaring met het graven van tunnels. Een duidelijke parodie op klassieke overvalfilms uit de jaren ’50, de incompetente maar ongelooflijk sympathieke hoofdrolspelers van deze charmante capriolen zullen je aan het denken zetten.

Sterren: Vittorio Gassman, Renato Salvatori, Memmo Carotenuto
Regisseur: Mario Monicelli
Jaar: 1958
Speelduur: 111 minuten
Rotten Tomatoes Score: 89%

51. The Old Man and the Gun

Op 70-jarige leeftijd slaagt Forrest Tucker in het ondenkbare: Hij ontsnapt uit de San Quentin Staatsgevangenis. Daarvandaan gaat hij op een succesvolle misdaadgolf, waarbij hij verschillende overvallen pleegt die zijn gijzelaars op vreemde wijze fascineren en de politie en rechercheur John Hunt volledig in de steek laten. Een geestige en hartelijke rit, waarbij je niet anders kunt dan Tucker een warm hart toedragen. Naar verluidt Redfords laatste film, “The Old Man and the Gun” bewijst dat de acteur, ver in zijn gouden jaren, nog steeds die speciale vonk voor de camera heeft. Het is het perfecte afscheid van een filmlegende.

Met in de hoofdrollen: Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck
Regisseur: David Lowery
Jaar: 2018
Speelduur: 93 minuten
Rotten Tomatoes Score: 93%

50. Pusher III

Alle drie de films in de “Pusher” trilogie nemen ons mee naar de louche onderwereld van Kopenhagen, maar richten zich ook op drie verschillende personages. De derde, een op zichzelf staande misdaadfilm, verwelkomt Milo, een ouder wordende drugsbaron wiens imperium langzaam afbrokkelt. Milo is een sluwe bakker in de keuken en plant ook de 25e verjaardag van zijn dochter … en dat alles terwijl hij te maken heeft met een enorme, defecte drugslading. Refn levert een opwindend niveau van geweld en chaos, maar het is Buric die echt schittert in deze film. Zich verdiepen in Milo’s psyche maakt dit deel van de serie het meest interessant.

Sterren: Zlatko Buric, Marinela Dekic, Ilyas Agac
Regisseur: Nicolas Winding Refn
Jaar: 2005
Speelduur: 108 minuten
Rotten Tomatoes Score: 93%

49. Good Time

De gebroeders Safdie voeren de filmische angst op met “Good Time”. De kleine boef Connie verprutst een bankoverval waardoor zijn jongere broer Nick wordt gearresteerd. Terwijl onze hoofdpersoon worstelt om Nick te redden (in de loop van één nacht vol adrenaline, niet minder), zien we hoe manipulatief hij is – en hoe graag hij wil dat beiden aan de wet ontsnappen. Het camerawerk in deze hit uit 2017 is springerig en claustrofobisch, terwijl de beukende score van Daniel Lopatin meedogenloos is. We dagen je uit om een meer nagelbijtende heist flick te vinden dan deze.

Met in de hoofdrollen: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh
Regisseur: Josh Safdie, Benny Safdie
Jaar: 2017
Speelduur: 101 minuten
Rotten Tomatoes Score: 92%

48. Drive

Ryan Gosling speelt de rol van de naamloze “Driver”, een Hollywood stuntman die zijn avonden doorbrengt als vluchtchauffeur voor criminelen. We weten niet veel over onze humeurige antiheld, maar toch zien we warmte opborrelen als hij gevoelens ontwikkelt voor zijn buurvrouw Irene, een alleenstaande moeder. Nadat haar man, die net uit de gevangenis komt, hun leven binnenkomt, neemt het tweetal deel aan een mislukte overval. “Drive”, een moeiteloos stijlvol met fluorescerende kleuren doordrenkt juweeltje, is een visueel buffet en een van de eerste nietjes van de neon-esthetiek van de jaren 2010.

Met in de hoofdrollen: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston
Regisseur: Nicolas Winding Refn
Jaar: 2011
Speelduur: 100 minuten
Rotten Tomatoes Score: 93%

47. Angst

Deze Oostenrijkse misdaadthriller, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, volgt een net uit de gevangenis ontslagen massamoordenaar die inbreekt in een afgelegen huis om een oudere vrouw, haar dochter en haar gehandicapte zoon te vermoorden. Wat “Angst” zo angstaanjagend maakt, is de angstaanjagend realistische weergave van een huisinbraak. Het onwerkelijke camerawerk van Oscar-winnaar Zbigniew Rybczyński draagt bij aan de verontrustende sfeer: “Angst” zit vol met indrukwekkende point-of-view en luchtopnamen die je bij elke wending verrassen. Als je maag het aankan, is het een absolute aanrader.

Met in de hoofdrollen: Erwin Leder, Silvia Ryder, Edith Rosset
Regisseur: Gerald Kargl
Jaar: 1983
Speelduur: 83 minuten
Rotten Tomatoes Score: 100%

46. Run Lola Run

Manni is een kleine boef in Berlijn die geld moet afleveren bij zijn baas. Helaas slaagt hij erin een zak met geld achter te laten in een metrowagon. Verwoed smeekt hij zijn vriendin, Lola, om binnen 20 minuten met het geld over de brug te komen om zijn leven te redden. We krijgen drie verschillende uitkomsten te zien die voortkomen uit dit uitgangspunt, allemaal afhankelijk van verschillende gebeurtenissen. Voor een film die letterlijk zijn titel belichaamt, wordt “Run Lola Run” nooit eentonig, grotendeels dankzij de knallende technomuziek, minimale dialoog en opzwepende energie.

Met in de hoofdrollen: Franka Potente, Moritz Bleibtreu, Herbert Knaup
Regisseur: Tom Tykwer
Jaar: 1998
Speelduur: 80 minuten
Rotten Tomatoes Score: 93%

45. The Italian Job

Charlie Croker is net vrijgelaten uit de gevangenis – maar dat betekent niet dat hij iets geleerd heeft van zijn ervaring. In feite is hij al bezig met het plannen van zijn volgende grote overval. Nadat hij ontdekt heeft dat zijn vriend een riskante klus in Italië met de maffia heeft laten mislukken, neemt Croker de leiding: Hij plant verschillende voertuigen te gebruiken om een verkeersopstopping te creëren, zodat hij de buit veilig naar buiten kan brengen. Maar lukt het hem? Doorspekt met ironie en klassieke Britse humor is deze film een rel. Bovendien zullen de Mini Coopers die Charlie gebruikt je doen smeken om er zelf een te nemen.

Met in de hoofdrollen: Michael Caine, Noël Coward, Benny Hill
Regisseur: Peter Collinson
Jaar: 1969
Speelduur: 99 minuten
Rotten Tomatoes Score: 81%

44. Branded to kill

“Branded to Kill” is een yakuza noir klassieker die het absurdisme van de jaren zestig combineert met satire en biedt een eenvoudig plot: Een huurmoordenaar, Gorô, verprutst zijn laatste opdracht en raakt op de vlucht voor een hoger geplaatste moordenaar. Regisseur Suzuki is algemeen bekend om zijn bizarre yakuza-films, die traditionele verhaallijnen opgeven ten gunste van hypergestileerde beelden en over-the-top vechtscènes. Deze cultklassieker neemt zichzelf ook niet al te serieus, wat resulteert in een misdaadcaper van unieke verve.

Met in de hoofdrollen: Joe Shishido, Kôji Nanbara, Isao Tamagawa
Regisseur: Seijun Suzuki
Jaar: 1967
Speelduur: 91 minuten
Rotten Tomatoes Score: 100%

43. Ms .45

Thana is een stomme naaister die werkt in het kledingdistrict van New York. Op een vreselijke dag wordt ze twee keer seksueel misbruikt, door twee verschillende mannen. Dit brengt haar op een plotselinge, gewelddadige zoektocht naar burgerlijke gerechtigheid. Onze hoofdpersoon is er echter niet alleen op uit om wraak te nemen op haar belagers – ze wil wraak nemen op alle roofzuchtige mannen. Regisseur Ferrara creëert in deze film enkele duurzame beelden, vooral Thana’s transformatie van verlegen jonge vrouw tot het soort verleidster dat een pistool aan haar jarretelgordel vastmaakt. Het is soms moeilijk om naar te kijken, maar de visuele spil tegen het einde is beklemmend en zal ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten.

Met in de hoofdrollen: Zoë Tamerlis, Albert Sinkys, Darlene Stuto
Regisseur: Abel Ferrara
Jaar: 1981
Speelduur: 80 minuten
Rotten Tomatoes Score: 85%

42. The Sting

Twee boeven uit Chicago komen na de moord op hun gemeenschappelijke vriend bij elkaar om wraak te nemen op Lonnegan, een maffiabaas en een ervaren oplichter. De mannen zetten een nep-gokhol op om hun steekoperatie uit te voeren, en er ontstaat allerlei chaos. “The Sting” is zo’n film met zoveel onverwachte wendingen, dat hij meerdere malen opnieuw bekeken moet worden. De stijlvolle beelden en het prachtige kleurenpalet maken het moeilijk Redfords rood-witte pak te vergeten.

Sterren: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw
Regisseur: George Roy Hill
Jaar: 1973
Speelduur: 129 minuten
Rotten Tomatoes Score: 94%

41. True Romance

Elvis fanboy Clarence en sekswerker Alabama krijgen een wervelende romance en trouwen. Het huwelijksgeluk duurt echter niet lang, nadat het duo per ongeluk een enorme zak cocaïne steelt van haar pooier. Nadat Alabama besluit dat ze de drugs moeten verkopen voor een flinke betaaldag, zijn de twee plotseling op de vlucht voor een gangster en de autoriteiten. Moeiteloos charmant en leuk, onderscheidt “True Romance” zich door zijn memorabel geestige dialoog. Als het doet denken aan een Tarantino-film, komt dat omdat “True Romance” is geschreven door Tarantino: het was zelfs het eerste script dat hij schreef voor een grote film.

Met in de hoofdrollen: Christian Slater, Patricia Arquette, Michael Rapaport
Regisseur: Tony Scott
Jaar: 1993
Speelduur: 118 minuten
Rotten Tomatoes Score: 93%

40. Léon: The Professional

De New Yorkse huurmoordenaar Léon woont in hetzelfde gebouw als de 12-jarige Mathilda. Nadat een onwettige DEA-agent haar familie vermoordt, gaat Léon met tegenzin voor haar zorgen. Als het meisje de carrière van haar plotselinge voogd verneemt, smeekt ze hem haar de kneepjes van het vak te leren, zodat ze wraak kan nemen. “Léon: The Professional” is veel meer dan een klassiek wraakverhaal: Het voegt verrassend veel diepte toe aan zijn personages, vooral aan de van kamerplanten houdende Léon. Bovendien steelt Portman volkomen de show van de zwaargewichten om haar heen.

Sterren: Jean Reno, Natalie Portman, Gary Oldman
Regisseur: Luc Besson
Jaar: 1994
Speelduur: 110 minuten
Rotten Tomatoes Score: 73%

39. American Psycho

“American Psycho”, gebaseerd op de brute roman van Bret Easton Ellis, gaf ons het legendarische personage Patrick Bateman, een rijke en egoïstische investeringsbankier die zijn dagen doorbrengt met het proberen te overtreffen van zijn even succesvolle collega’s. Maar er is een twist: ’s nachts is hij een losgeslagen seriemoordenaar. Doorspekt met gladde satire pakt regisseur Harron vrouwenhaat en classisme op zo’n hilarische en boeiende manier aan, dat je niet anders kunt dan lachen. Let goed op de nauwgezette introscène, want die vertelt ons alles wat we moeten weten over de persoonlijkheid van deze obsessieve psychopaat.

Met in de hoofdrollen: Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto
Regisseur: Mary Harron
Jaar: 2000
Speelduur: 102 minuten
Rotten Tomatoes Score: 69%

38. BlacKkKlansman

“BlacKkKlansman” laat ons kennismaken met Ron Stallworth, een zwarte agent in het Colorado Springs van de jaren zeventig, en zijn Joodse partner, Flip Zimmerman. Samen gaan ze undercover om te infiltreren in de Ku Klux Klan. Regisseur Lee snijdt met succes belangrijke kwesties aan met snedige humor en inventieve camerastandpunten, die ons injecteren in een onstabiele wereld die elke vorm van controle ontbeert. Het einde weigert het publiek oppervlakkige troost te bieden, wat resulteert in een aangrijpend gevoel van historisch gewortelde zwaarte.

Met in de hoofdrollen: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier
Regisseur: Spike Lee
Jaar: 2018
Speelduur: 135 minuten
Rotten Tomatoes Score: 96%

37. Blow Out

Vol met hommages aan enkele van de beste suspense flicks ooit gemaakt, volgt “Blow Out” Jack Terry, een geluidseffect professional voor B-grade slasher flicks. Hij is op een avond geluiden aan het opnemen voor een komende film als hij plotseling iets gruwelijks hoort. Als Terry dieper graaft, raakt hij ervan overtuigd dat hij op een politieke moord is gestuit. Samen met een andere ooggetuige is hij vastbesloten de waarheid van deze samenzwering aan het licht te brengen. Gedrenkt in paranoia is “Blow Out” gevuld met voyeurisme, moord en vunzigheid. De Palma serveert met deze film een van de meest heerlijk schokkende eindes in de geschiedenis van de misdaadfilms, waardoor hij absoluut bekeken moet worden.

Met in de hoofdrollen: John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow
Regisseur: Brian De Palma
Jaar: 1981
Speelduur: 108 minuten
Rotten Tomatoes Score: 85%

36. Charade

Regina en Peter worden verliefd tijdens een skivakantie, maar zij is een getrouwde vrouw. Bovendien komt ze er al snel achter dat haar man is vermoord. Peter biedt aan Regina te helpen, die nu op de vlucht is voor misdadigers die beweren dat haar man het fortuin had dat ze samen tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden gestolen. Maar is er meer aan de hand met Peter dan je op het eerste gezicht zou denken? “Charade” leent veel elementen van veel Hitchcockiaanse thrillers, heeft ontelbare wendingen en bevat ongelooflijke banter tussen Grant en Hepburn. Voeg daarbij een score van de altijd elegante Henry Mancini en deze misdaadklassieker is een absoluut genot.

Met in de hoofdrollen: Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau
Regisseur: Stanley Donen
Jaar: 1963
Speelduur: 113 minuten
Rotten Tomatoes Score: 94%

35. They live by night

Bowie is een onschuldige man die ten onrechte veroordeeld is voor moord. Als hij uit de gevangenis ontsnapt, duikt hij onder en ontmoet het nichtje van een collega-crimineel, Keechie, op wie hij een oogje heeft. Omdat hij toch zijn naam wil zuiveren en een advocaat wil betalen, stemt Bowie in met deelname aan een overval, waarbij hij gewond raakt. Terwijl Keechie zijn wonden verzorgt, verlangt onze held er steeds sterker naar om opnieuw te beginnen met zijn liefde. “They Live by Night” is een prachtige film noir, waarbij Granger de onschuldige Bowie ongelooflijk goed neerzet. Terwijl hij zich met Keechie voor de wereld verbergt, is het onmogelijk niet te duimen voor hun gedoemde romance.

Met in de hoofdrollen: Cathy O’Donnell, Farley Granger, Howard Da Silva
Regisseur: Nicholas Ray
Jaar: 1948
Speelduur: 95 minuten
Rotten Tomatoes Score: 96%

34. Shoot the piano player

De verlegen Charlie, een voormalig klassiek pianist, speelt nu jazz in een louche Parijse bar. Nadat zijn twee broers de plaatselijke gangsters hebben opgelicht, vragen ze Charlie om hulp. Hij moet hen helpen verdwijnen – maar hoe? Een gangsterthriller en een komedie, “Shoot the Piano Player” is gewoon leuk. Charlie is anders dan veel andere mannen die in Franse New Wave-flicks voorkomen: Hij is zachtaardig en lief en probeert uit de weg te blijven, in de hoop zijn leven in vrede te kunnen leven. Truffaut voegt slim een gevoel van naderend onheil toe aan onze held, wat zorgt voor een absoluut bitterzoete kijkbeurt.

Met in de hoofdrollen: Charles Aznavour, Marie Dubois, Nicole Berger
Regisseur: François Truffaut
Jaar: 1960
Speelduur: 81 minuten
Rotten Tomatoes Score: 90%

33. Pierrot le Fou

Ferdinand (ook bekend als Pierrot) is zijn high society leven beu en loopt weg met de oppas van zijn familie, Marianne, en wordt vervolgens verliefd. Helaas wordt zijn nieuwe metgezel achtervolgd door misdadigers. Het tweetal wordt gedwongen een auto te stelen en een leven op de vlucht te leiden, waarbij ze uiteindelijk op weg gaan naar de Middellandse Zee. Deze film, een grillige traktatie van de Franse New Wave beweging, maakt op briljante wijze gebruik van primaire kleuren in zowel de omgeving als de kostuums van de hoofdrolspelers om levendige emoties over te brengen. Het resultaat is een Mondriaan-verrukking.

Met in de hoofdrollen: Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Graziella Galvani
Regisseur: Jean-Luc Godard
Jaar: 1965
Speelduur: 110 minuten
Rotten Tomatoes Score: 87%

32. Blue Velvet

David Lynch verruilt beruchte, door misdaad geteisterde steden voor Lumberton, North Carolina, waar hij het aangename karakter van suburbia wegneemt om een macabere wereld te onthullen. Nadat student Jeffrey Beaumont thuiskomt om zijn zieke vader te bezoeken, ontdekt hij een afgesneden oor in een veld. Dit leidt hem in een konijnenhol naar de verleidelijke Dorothy Vallens, een nachtclubzangeres met een verdraaid verleden. In “Blue Velvet” doet Lynch waar hij goed in is: Het creëren van een levende nachtmerrie in een wereld die niet is wat hij lijkt.

Met in de hoofdrollen: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper
Regisseur: David Lynch
Jaar: 1986
Speelduur: 120 minuten
Rotten Tomatoes Score: 94%

31. Jackie Brown

Flight attendant Jackie Brown smokkelt geld het land in voor haar gunrunner-baas. Maar als ze betrapt wordt, dwingt de politie haar mee te werken aan de arrestatie van de crimineel. Brown heeft echter andere ideeën en beraamt al snel een plan om al het geld voor zichzelf te houden. Vol met Tarantino’s geestige dialogen en een fantastische score is “Jackie Brown” puur vermaak. De imperfectie van de personages is bijzonder goed gedaan en maakt ze perfect menselijk.

Met in de hoofdrollen: Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert De Niro
Regisseur: Quentin Tarantino
Jaar: 1997
Speelduur: 154 minuten
Rotten Tomatoes Score: 87%

30. Serpico

Gebaseerd op het ware verhaal van NYPD-agent Frank Serpico, onderzoekt deze misdaadfilm uit de jaren ’70 het verzet van de titularis tegen politiecorruptie. Serpico ontkent steekpenningen, in tegenstelling tot zijn collega’s, en als het misbruik van het systeem steeds erger wordt, begint hij officiële klachten in te dienen. Uiteindelijk zorgt dit voor een groot probleem. Pacino is absoluut magnetisch als Serpico: Je ziet hem veranderen van een beginnende agent in een gefrustreerde maar idealistische held. Lumet’s New York is ook ongelooflijk gruizig, met een bijna documentaire benadering die de procedure nog realistischer maakt.

Sterren: Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe
Regisseur: Sidney Lumet
Jaar: 1973
Speelduur: 130 minuten
Rotten Tomatoes Score: 91%

29. Thief

Frank, een zeer vaardige diamantendief, verlangt ernaar het geld dat hij heeft verdiend te gebruiken om zich te settelen met zijn vriendin. Hij tekent voor een laatste diefstal voor Leo, een almachtige maffiabaas, om er zeker van te zijn dat hij genoeg geld heeft. Leo is echter niet van plan Frank zo snel met pensioen te laten gaan. Mann laat Chicago op zijn grimmigst zien – iets wat meteen duidelijk wordt in de eerste paar shots, die zonder woorden zijn. Deze in neon gedrenkte wereld beïnvloedde de neonrevival van de jaren 2010 op een belangrijke manier, dus als dat een visuele stijl is waar je naar verlangt, is dit een must-see.

Met in de hoofdrollen: James Caan, Tuesday Weld, Willie Nelson
Regisseur: Michael Mann
Jaar: 1981
Speelduur: 123 minuten
Rotten Tomatoes Score: 94%

28. Fallen Angels

Dit verbluffend mooie neo-noir juweeltje bestaat uit twee criminele verhalen. Het ene volgt een huurmoordenaar terwijl hij probeert op het rechte pad te komen, wiens collega, die zijn “partner” wordt genoemd (die in het geheim naar hem verlangt), hem een laatste opdracht geeft. Het andere richt zich op een stomme schurk die, ontsnapt uit de gevangenis, plotseling verliefd wordt. “Fallen Angels” is een bedwelmende en droevige kijk op de liefde waarin met succes komische elementen zijn verwerkt die uniek zijn in Wong Kar-wai’s filmografie.

Met in de hoofdrollen: Leon Lai, Charlie Yeung, Takeshi Kaneshiro
Regisseur: Wong Kar-wai
Jaar: 1995
Speelduur: 96 minuten
Rotten Tomatoes Score: 95%

27. Bob le Flambeur

Door de invloed van Amerikaanse gangsterfilms te vermengen met de innovatieve technieken van de Franse New Wave beweging, laat “Bob le Flambeur” ons kennismaken met Bob Montagné, een deskundige gokker die geliefd is bij vrijwel iedereen in de stad. Als voormalig crimineel heeft Bob bankovervallen ingeruild voor een legale carrière. Maar wanneer zijn gokgeluk opdroogt, besluit hij terug te keren naar zijn vroegere beroep voor een laatste overval: Het beroven van het beroemde casino van Deauville. “Bob le Flambeur” ademt stijlvolle cool, waardoor dit een van de meest elegante misdaadcapriolen aller tijden is. Het maakte Melville ook tot mentor van zijn Franse New Wave tijdgenoten.

Met in de hoofdrollen: Roger Duchesne, Isabelle Corey, Daniel Cauchy
Regisseur: Jean-Pierre Melville
Jaar: 1956
Speelduur: 102 minuten
Rotten Tomatoes Score: 97%

26. M

Ondanks dat “M” in het begin van de jaren dertig uitkwam, blijft het naar hedendaagse maatstaven een ongemakkelijke kijkfilm. Hans Beckert is een seriemoordenaar in Berlijn die het op kinderen gemunt heeft. Zelfs zijn medemisdadigers zijn afkerig van zijn gruwelijke misdaden. Als mensen van beide kanten van de wet achter hem aan gaan, raakt Hans in een roes om te ontsnappen. Langs eerste geluidsfilm is een masterclass in psychologische sensatie; het is gemakkelijk te zien waarom filmlegendes als Hitchcock hebben geleend van de ongemakkelijke en boeiende “M.”

Met in de hoofdrollen: Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut
Regisseur: Fritz Lang
Jaar: 1931
Speelduur: 111 minuten
Rotten Tomatoes Score: 100%

25. Badlands

Terrence Malick’s debuutklassieker “Badlands” is losjes gebaseerd op de levens van Charles Starkweather en Caril Ann Fugate, die in het middenwesten van Amerika op moordpad gingen. De film volgt Holly, een naïeve tiener die verliefd wordt op haar veel oudere vriendje Kit. Op de vlucht voor de autoriteiten nadat Kit Holly’s familie heeft vermoord, zet het paar hun slachtpartij voort terwijl ze door de Dakota Badlands rennen. “Badlands” is een indrukwekkende introductie tot Malicks stijl, vooral zijn gebruik van uitgestrekte, natuurlijke landschappen als achtergrond voor ijzingwekkend geweld.

Met in de hoofdrollen: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates
Regisseur: Terrence Malick
Jaar: 1973
Speelduur: 93 minuten
Rotten Tomatoes Score: 97%

24. Elevator to the Gallows

Florence, een klassieke femme fatale, overtuigt haar minnaar Julien ervan haar man te vermoorden. Julien vermoordt de rijke industrieel nadat hij op een avond een touw in zijn kantoor is geklommen, maar nadat hij is ontsnapt, realiseert hij zich dat hij het touw buiten het raam heeft laten bungelen. Terugkerend naar het gebouw via een lift, zit Julien plotseling gevangen in het gebouw. Een spookachtig mooi debuut, dat nog specialer wordt door een geïmproviseerde score van jazzicoon Miles Davis.

Met in de hoofdrollen: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly
Regisseur: Louis Malle
Jaar: 1958
Speelduur: 91 minuten
Rotten Tomatoes Score: 93%

23. Fargo

Een uitstekende zwarte komedie, “Fargo” laat ons kennismaken met Jerry, een slonzige autoverkoper vol schulden. Hij beraamt een plan om twee schurken in te huren om zijn vrouw te ontvoeren zodat hij losgeld kan krijgen van haar rijke vader, maar zijn list loopt uit de hand nadat een politiechef zijn spoor begint te volgen. “Fargo” slaagt omdat het een schijnbaar welwillende wereld voorschotelt die eigenlijk veel gewelddadiger is dan het lijkt. Coen slaat hier het mooie camerawerk over en kiest in plaats daarvan voor een geestige dialoog en uitvoering. Dit is een geweldige keuze die hem en zijn broer Ethan een Academy Award opleverde voor het beste schrijfwerk.

Met in de hoofdrollen: Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi
Regisseur: Joel Coen
Jaar: 1996
Speelduur: 98 minuten
Rotten Tomatoes Score: 94%

22. The Bad Sleep Well

Wat krijg je als je film noir combineert met een moderne interpretatie van “Hamlet”? Dan krijg je “The Bad Sleep Well”, Kurosawa’s verkenning van corruptie en hebzucht in het naoorlogse Japan. We volgen Kôichi, een buitenechtelijke zoon, terwijl hij opklimt in de rangen van een Japans bedrijf en trouwt met de dochter van de vice-president van de organisatie. Tijdens de receptie ontdekken we dat Kôichi (die fungeert als stand-in voor Hamlet) eigenlijk uit is op wraak voor zijn vader, een leidinggevende die naar verluidt uit een hoog raam doodviel.

Met in de hoofdrol: Toshirō Mifune, Masayuki Mori, Kamatari Fujiwara
Regisseur: Akira Kurosawa
Jaar: 1960
Speelduur: 151 minuten
Rotten Tomatoes Score: 100%

21. American History X

Voormalig leider van blanke supremacisten Derek Vinyard wordt vrijgelaten uit de gevangenis nadat hij drie jaar heeft gezeten voor moord. Terwijl hij hervormd is, is hij vastbesloten te voorkomen dat zijn broer Danny in zijn voetsporen treedt – een pad dat moeilijk blijkt, want Derek’s schrijnende verleden heeft zijn jongere broer en zus sterk beïnvloed. “American History X” is provocerend en onverzettelijk, grotendeels dankzij Edward Norton’s carrièrebepalende optreden als Derek. Hij presenteert ons een complex personage wiens verlossingsreis allesbehalve soepel verloopt.

Met in de hoofdrollen: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D’Angelo
Regisseur: Tony Kaye
Jaar: 1998
Speelduur: 119 minuten
Rotten Tomatoes Score: 83%

20. No country for old men

Op een dag stuit de Texaanse jager Llewelyn op het bloedbad van een mislukte drugsdeal. Nadat hij een grote zak met geld heeft meegenomen, is hij plotseling op de vlucht voor zowel een sheriff die antwoorden wil als een huurmoordenaar die erop gebrand is het geld voor zichzelf op te eisen. Javier Bardem’s Anton Chigurh is een van de koudste en meest berekende moordenaars die ooit op het witte doek te zien was. Met een verdovingsgeweer als zijn favoriete wapen zien we hoe hij zijn slachtoffers vergelijkt met vee, wat hem nog angstaanjagender maakt.

Met in de hoofdrollen: Javier Bardem, Tommy Lee Jones, Josh Brolin
Regisseurs: Joel Coen, Ethan Coen
Jaar: 2007
Speelduur: 122 minuten
Rotten Tomatoes Score: 93%

19. Mean Streets

“Mean Streets” is het verhaal van twee mannen: Charlie, een kleine oplichter die voor zijn oom werkt, en zijn vriend Johnny Boy, een opstandige man die erop uit is chaos te veroorzaken waar hij ook komt. Plotseling is het aan Charlie om zijn gokvriend uit de problemen te houden. Dit vroege juweeltje laat Scorsese’s liefde voor de Italiaans-Amerikaanse cultuur zien door de geweldige schrijfstijl en de geweldige soundtrack. Koppel dat aan het gebruik van handcamera’s en je hebt een grimmig en realistisch beeld van het maffialeven in New York, heel anders dan de meer verheerlijkte voorstellingen van andere gangstermeesterwerken.

Met in de hoofdrollen: Robert De Niro, Harvey Keitel, David Proval
Regisseur: Martin Scorsese
Jaar: 1973
Speelduur: 112 minuten
Rotten Tomatoes Score: 95%

18. Dog Day Afternoon

“Dog Day Afternoon” is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en biedt een blik op twee mannen die een bankoverval in Brooklyn verprutsen. Buiten vormt zich een mediacircus terwijl een impasse met de politie escaleert, die uiteindelijk 12 uur duurt. Deze klassieker uit de jaren ’70 is een fantastische kijk op de obsessie van de maatschappij met criminelen, lang voordat ware misdaad hoogtij vierde. Lumet mengt moeiteloos satire en tragedie, terwijl de cinematografie gedrenkt is in gouden tinten, die een lange en ongemakkelijke zomermiddag in New York levendig weergeven.

Met in de hoofdrollen: Al Pacino, John Cazale, Charles Durning
Regisseur: Sidney Lumet
Jaar: 1975
Speelduur: 125 minuten
Rotten Tomatoes Score: 96%

17. Bonnie en Clyde

“Bonnie and Clyde” is misschien wel een van de meest invloedrijke misdaadfilms ooit, vanwege het geweld dat werd uitgebeeld toen de Hays Code nog hoogtij vierde. Dankzij deze klassieker van Penn werden het jaar daarop de beoordelingsrichtlijnen van de Motion Picture Association of America opgesteld, die nog steeds van kracht zijn. We zien hoe onze gelijknamige hoofdrolspelers verliefd worden en in heel Amerika moorden, zich bezighouden met kleine criminaliteit en bankovervallen. Bonnie and Clyde” was niet alleen echt spannend, maar ook technisch vernieuwend voor zijn tijd, en heeft nog steeds een van de beste eindes in de filmgeschiedenis.

Met in de hoofdrollen: Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard
Regisseur: Arthur Penn
Jaar: 1967
Speelduur: 111 minuten
Rotten Tomatoes Score: 89%

16. Dirty Harry

Een van de meest iconische films van Clint Eastwood, “Dirty Harry” laat hem de gelijknamige figuur spelen, een ruige detective die een gestoorde moordenaar genaamd Scorpio probeert te pakken. Na een illegale zoektocht is Harry’s zaak tegen Scorpio gesneuveld, wat hem op een juridisch grijs pad brengt om hem voor eens en altijd te pakken. Eastwood, die voor het eerst bekend werd door oorlogsfilms en westerns, levert een fenomenale prestatie in zijn eerste hedendaagse filmrol, waarmee hij een Hollywood-grootheid wordt. Zijn kalme houding als de toegewijde Harry maakt hem des te dodelijker.

Met in de hoofdrollen: Clint Eastwood, Harry Guardino, Reni Santoni
Regisseur: Don Siegel
Jaar: 1971
Speelduur: 102 minuten
Rotten Tomatoes Score: 88%

15. Se7en

Twee rechercheurs krijgen de opdracht een reeks gewelddadige moorden te onderzoeken die gebaseerd zijn op de zeven hoofdzonden in deze strakke thriller. De intelligente moordenaar leidt hen op een bloedige ontdekkingsreis, die uitmondt in een climax die je nooit ziet aankomen. “Se7en” is somber: De belichting is donker, de moorden zijn maagdelijk en de sfeer is volkomen deprimerend. De sterren in deze film zijn beslist de detectives; hun momenten van filosofische introspectie bieden een korte onderbreking van de verschrikkingen die we zien ontvouwen.

Met in de hoofdrollen: Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey
Regisseur: David Fincher
Jaar: 1995
Speelduur: 127 minuten
Rotten Tomatoes Score: 82%

14. The third man

Het naoorlogse Wenen is een verdeelde stad die geregeerd wordt door louche overheidsfunctionarissen. Wanneer de gebroken Holly Martins, een pulpschrijver, aankomt om zijn jeugdvriend Harry Lime op te zoeken, vindt hij hem dood. Natuurlijk gelooft Martins dat er meer achter de dood van zijn vriend zit dan je zou denken, dus begint hij een onderzoek – alleen om te worden weggejaagd door iedereen die hij ontmoet. “The Third Man” bevat enkele van de meest iconische scènes in de hele filmwereld, van een nagelbijtende rioolachtervolging tot Lime’s eigen entree. Welles is nauwelijks 10 minuten in beeld, maar dat is net genoeg tijd voor hem om zich te vestigen als een van de meest geraffineerde en dodelijke personages van de cinema.

Sterren: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles
Regisseur: Carol Reed
Jaar: 1949
Speelduur: 108 minuten
Rotten Tomatoes Score: 99%

13. The Shawshank Redemption

Nadat Andy Dufresne’s vrouw en haar minnaar beiden dood worden aangetroffen, wordt hij beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan en zit hij vervolgens een levenslange gevangenisstraf uit in Shawshank State Prison. Dankzij zijn werk als bankier wordt hij boekhouder voor het personeel van de gevangenis en werkt hij stilletjes door, terwijl hij de bewondering van zijn medegevangenen oogst. “The Shawshank Redemption” is een aangrijpende film, waarin wanhoop, tegenslag en hoop worden onderzocht. Freeman’s werk als Red (die de voice-over van de film verzorgt) is fantastisch: hij observeert Dufresne’s hartverscheurende pogingen om zowel geestelijke als lichamelijke kwellingen te doorstaan met diepgevoelde helderheid en mededogen.

Sterren: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton
Regisseur: Frank Darabont
Jaar: 1994
Speelduur: 142 minuten
Rotten Tomatoes Score: 91%

12. Taxi Driver

Travis Bickle, een Vietnam-veteraan met slapeloosheid, werkt als taxichauffeur. Terwijl hij door de louche onderbuik van New York rijdt, wordt hij verteerd door het verlangen om mensen in nood te helpen. Wanneer hij een 12-jarige sekswerker probeert te redden van een macaber leven, beseffen we echter dat hij uiteindelijk degene is die gered moet worden. De Niro is een absolute tour de force in “Taxi Driver”, die het indrukwekkende script van de film naar de hoogste toppen van karaktervorming brengt. Ook Jodie Foster verdient een knipoog, wiens doorbraakrol werkelijk veeleisend is.

Met in de hoofdrollen: Robert De Niro, Jodie Foster, Albert Brooks
Regisseur: Martin Scorsese
Jaar: 1976
Speelduur: 114 minuten
Rotten Tomatoes Score: 96%

11. Rififi

Tony is een juwelendief die net uit de gevangenis komt en vastbesloten is wraak te nemen op zijn ex-vriendin, die een relatie heeft gekregen met een gangster en politie-informant. Hij bereidt een team voor om een juwelierszaak te beroven, waarbij hij ook probeert in te breken in de kluis van de winkel. Natuurlijk gaan de dingen niet volgens plan. Let goed op de overvalsequentie van deze verbluffende film: Zonder dialoog of muziek zien we onze dieven in volledige stilte hun werk doen. Het is een wonder van filmmaken dat vele imitators heeft voortgebracht.

Sterren: Jean Servais, Carl Möhner, Robert Manuel
Regisseur: Jules Dassin
Jaar: 1955
Speelduur: 115 minuten
Rotten Tomatoes Score: 92%

10. Scarface

In deze remake van de gangsterklassieker uit 1932 bouwt Tony Montana, een Cubaanse vluchteling, een gewelddadig cocaïne-imperium op. Maar als de paranoia zich in Montana’s geest nestelt, wordt zijn ondergang onvermijdelijk. “Scarface” is een decadent gewelddadig jaren tachtig epos. In tegenstelling tot andere beroemde gangsterklassiekers als “The Godfather” heeft deze film een antiheld die weinig verlossende kwaliteiten heeft. Montana doet niet veel om ons met hem te laten meeleven, maar toch kunnen we niet wegkijken van zijn brute vernietiging.

Met in de hoofdrollen: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer
Regisseur: Brian De Palma
Jaar: 1983
Speelduur: 170 minuten
Rotten Tomatoes Score: 81%

9. Pulp Fiction

Een van de meest iconische en citeerbare misdaadfilms van de jaren ’90, “Pulp Fiction” draait om drie samenhangende verhalen: Eén over twee huurmoordenaars die voor hun baas werken, één over een aan lager wal geraakte bokser en de nasleep van een vast gevecht waaraan hij deelneemt, en één over een overval op een restaurant. Door niet-lineaire vertelling en overlappende plots houdt “Pulp Fiction” het publiek geboeid. De hartveroverende momenten (letterlijk) en pittige dialogen laten je meehuilen met deze onvergetelijke antihelden. Tarantino heeft talloze knipogen naar cultcinema in deze populaire capriolen gestopt, dus houd je ogen open.

Met in de hoofdrollen: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman
Regisseur: Quentin Tarantino
Jaar: 1994
Speelduur: 154 minuten
Rotten Tomatoes Score: 92%

8. The Public Enemy

Tom Powers en zijn vriend Matt Doyle groeien op in de criminele onderwereld, eerst als dieven, dan als smokkelaars en uiteindelijk als echte moordenaars. Maar als de mannen eenmaal de top bereiken, realiseren ze zich dat hun persoonlijke leven in de war is. Ze hebben meer afgebeten dan ze kunnen kauwen, op een werkelijk rampzalige manier. “The Public Enemy” dient als blauwdruk voor vele maffiafilms die daarna volgden en is iconisch in de ware zin van het woord.

Met in de hoofdrollen: James Cagney, Jean Harlow, Edward Woods
Regisseur: William A. Wellman
Jaar: 1931
Speelduur: 83 minuten
Rotten Tomatoes Score: 100%

7. The Maltese Falcon

San Francisco detective Sam Spade raakt verwikkeld in een mysterie na de dood van zijn partner. De zaken worden nog ingewikkelder door de verschijning van Joel Cairo, een man die op jacht is naar de met juwelen bezette Maltese Falcon. “The Maltese Falcon” is essentieel voor fans van film noir: deze film zit vol met mysterieuze personages, gevoed door hebzucht en geweld, die allemaal hun bedoelingen verbergen terwijl ze hetzelfde einddoel nastreven. Bogart’s optreden als onze leidende privé-detective verdient een ovatie. Dit stoere personage zou later weer opduiken in filmklassiekers als “Casablanca”.

Sterren: Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre
Regisseur: John Huston
Jaar: 1941
Speelduur: 101 minuten
Rotten Tomatoes Score: 100%

6. In the heat of the night

Sidney Poitier speelt de rol van Virgil Tibbs, een zwarte detective die plotseling wordt gearresteerd op verdenking van de moord op een rijke industrieel in een klein stadje in Mississippi. Nadat arresterende politiechef Gillespie Tibbs met tegenzin vrijlaat, slaat het tweetal de handen ineen om de echte moordenaar op te pakken. “In the Heat of the Night” is een belangrijke film die alom bekend staat om zijn portrettering van racisme op het Amerikaanse platteland. Dit uitstekende stuk maatschappelijk commentaar wordt versterkt door de twee hoofdrolspelers, die een onwaarschijnlijke vriendschap vormen. Het is zowel tot nadenken stemmend als een onderhoudende whodunit.

Met in de hoofdrollen: Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates
Regisseur: Norman Jewison
Jaar: 1967
Speelduur: 110 minuten
Rotten Tomatoes Score: 95%

5. Goodfellas

De jonge Henry Hill ontwikkelt zich van kleine boodschappen voor een plaatselijke bende tot een volwaardige maffioso. Terwijl de half-Italiaanse crimineel worstelt om zijn plaats te vinden binnen de groep, geniet hij toch van de rijkdom van zijn succes. Maar na een paar ongelukken begint de band die deze criminelen delen te ontrafelen. “Goodfellas” doet briljant werk met het vermenselijken van maffiosi. Hoewel we zien hoeveel bloedvergieten en afpersing hun leven beheersen, zien we ook hun kameraadschap, grotendeels dankzij Scorsese’s uitstekende (en vaak humoristische) scenario.

Met in de hoofdrollen: Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci
Regisseur: Martin Scorsese
Jaar: 1990
Speelduur: 146 minuten
Rotten Tomatoes Score: 96%

4. Chinatown

Wanneer privé-detective J.J. “Jake” Gittes wordt ingehuurd door de socialite Evelyn om haar vermeende vreemdgaande echtgenoot te bespioneren, weet hij niet dat hij op het punt staat meegezogen te worden in een grimmige wereld van corruptie, schandalen en bedrog. “Chinatown” biedt een wat ingewikkelde plot, maar de reis is volkomen fascinerend, grotendeels dankzij het briljante scenario van Robert Towne. Een jonge Jack Nicholson schittert als onze hoofdrolspeler, met de duivelse grijns en het cynisme dat zijn handelsmerk werd. Er is een reden dat “Chinatown” een hoofdrol speelt in het neo-noir genre: het is gewoon geweldig.

Met in de hoofdrollen: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston
Regisseur: Roman Polanski
Jaar: 1974
Speelduur: 131 minuten
Rotten Tomatoes Score: 99%

3. The Godfather

In de kern gaat “The Godfather” over de machtsstrijd en loyaliteit die familie bepalen. In dit eerste deel van de legendarische trilogie botst Don Corleone, een ouder wordende maffioso, met de rest van zijn bende vanwege zijn afkeer van het pushen van drugs. Nadat hij ternauwernood een moordaanslag overleeft – die een bendeoorlog ontketent – neemt zijn zoon Michael het familiebedrijf over. “The Godfather” presenteert ons moreel grijze personages waarmee we sympathiseren, door Coppola’s slimme weergave van hun meest intieme momenten. Het is een van de meest invloedrijke films in de Amerikaanse cinema en een absoluut kenmerk van het misdaadgenre.

Met in de hoofdrollen: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan
Regisseur: Francis Ford Coppola
Jaar: 1972
Speelduur: 175 minuten
Rotten Tomatoes Score: 97%

2. 12 Angry Men

“12 Angry Men” heeft een eenvoudige premisse: 12 juryleden moeten beraadslagen over het moordproces van een tiener die beschuldigd wordt van de moord op zijn vader. Als de mannen de jurykamer binnengaan (waar bijna de hele film zich afspeelt), denken ze te maken te hebben met een duidelijke zaak – toch begint jurylid 8 aanzienlijke twijfel te zaaien, waardoor conflicten en spanningen ontstaan. Voor een film die uitkwam in de jaren ’50 doet “12 Angry Men” ongelooflijk goed werk door het systematisch racisme in het Amerikaanse rechtssysteem aan de orde te stellen. Hij is nog net zo doordacht, onderhoudend en ronduit spannend als op de dag van zijn debuut.

Sterren: Martin Balsam, John Fiedler, Henry Fonda
Regisseur: Sidney Lumet
Jaar: 1957
Speelduur: 96 minuten
Rotten Tomatoes Score: 100%

1. Rashomon

Algemeen beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt, vertelt “Rashomon” een duister verhaal over moord en verkrachting. In de nasleep van deze verschrikkelijke misdaden onderzoekt de film de uiteenlopende herinneringen van vier ooggetuigen aan het gebeurde. “Rashomon” verbaast nog steeds door zijn niet-lineaire vertelwijze en levendige flashback-sequenties. Deze film is zo iconisch dat hij de uitdrukking “het ‘Rashomon’-effect” voortbracht, waarmee een gebeurtenis wordt aangeduid die door meerdere mensen op zeer verschillende manieren wordt beschreven. Hij heeft ook talloze andere films, boeken en tv-programma’s geïnspireerd. Kortom, het is een klassieker onder de klassiekers die iedereen zou moeten zien.

Met in de hoofdrol: Toshirō Mifune, Machiko Kyō, Takashi Shimura
Regisseur: Akira Kurosawa
Jaar: 1950
Speelduur: 88 minuten
Rotten Tomatoes Score: 98%

Laat een reactie achter