Mobiele abonnementen hoeven niet ingewikkeld in elkaar te zitten, maar zien er op papier vaak wel ingewikkeld uit. De abonnementen lijken allerlei kleine lettertjes en voorwaarden te hebben zodat jij luistert naar een verkoper die er verstand van heeft en het abonnement afsluit dat je wordt voorgelegd. Deze handleiding helpt je om over de verschillen tussen de abonnementen een goed overzicht te krijgen en door het lezen van dit artikel kun je het abonnement kiezen, dat je de meeste waarde voor je geld geeft.

Hoe kun je een goede aanbieding krijgen?

Voordat je de honderden combi-pakketten van een abonnement met een toestel bekijkt, moet je eerst beslissen wat voor soort gebruiker je eigenlijk bent. Denk eens over de volgende punten na:

  • Hoeveel keer per dag bel je? Dat moet je dan vermenigvuldigen met ongeveer 30 om een maandelijks gemiddelde te krijgen.
  • Wat voor soort nummers draai je het meest (bel je naar vaste of andere mobiele nummers?).
  • Waar bel je naar toe (is dit naar een lokaal, interlokaal of internationaal nummer?).
  • Hoeveel mobiele data heb je nodig? Hoeveel media zoals muziek of video’s zul je elke maand gaan downloaden?

We raden je aan om op goedkoopste-telefoonabonnement.nl te kijken en daar de beste abonnementen met elkaar te vergelijken.

Wil je vooruit betalen (zoals bij een prepaid abonnement) of liever achteraf betalen?

iphone-drankje

Dit is echt een belangrijke beslissing. Denk eens na over het volgende. Natuurlijk is achteraf betalen geweldig en erg handig, maar kun je de maandelijkse factuur wel betalen? Of kun je beter gewoon opwaarderen als dat nodig is? Sommige mensen zijn beter in het budgetteren dan anderen en soms kan het afsluiten van een contract je veel meer kosten dan dat je kwijt zou zijn als je daadwerkelijk alleen betaalt waarvoor je belt.

Abonnementen waar je achteraf betaalt

Dit zijn meestal abonnementen die 12 tot 24 maanden lopen en waar je minimale maandelijkse servicekosten betaalt. Je betaalt voor een bepaald aantal oproepen, sms’en en dataverbruik. Ze omvatten ook de kosten van een mobiele telefoon waardoor een nieuwe telefoon gemakkelijker in termijnen kan worden afbetaald, maar je kunt er zeker van zijn dat jij de telefoon uiteindelijk betaalt en dus niet gratis krijgt.

Abonnementen waar je vooraf betaalt (prepaid abonnement)

Bij dit soort abonnementen koop je een startpakket (met of zonder mobiele telefoon) waar een SIM-kaart in zit waarmee je toegang hebt tot het telefoonnetwerk en voor een bepaald bedrag aan oproepen en dataverbruik tegoed hebt. Wanneer dat op is, kun je het beltegoed ‘opladen’ (of simpel gezegd nieuw beltegoed kopen) en je toegang tot het netwerk verlengen (die beperkt is tot een bepaalde periode, afhankelijk van hoeveel je betaalt. Het tegoed is een bepaalde periode geldig en als je het tegoed niet binnen die periode gebruikt, zul je het verliezen!).

Op maat gemaakte abonnementen

Sommige abonnementen, die je voor een bepaalde tijd kunt afsluiten, bieden ook een telefoon die bij de prijs is inbegrepen in hun maandelijkse kosten of je kunt ook een nieuwere telefoon naar keuze kopen en deze dan in maandelijkse termijnen, maar los van het abonnement, zelf afbetalen. Je kunt ook zelf bepalen hoe je de limieten voor het internetgebruik en het bellen wilt verdelen. In beide gevallen moet je, als je het abonnement vroegtijdig opzegt, de prijs van de telefoon afbetalen.

Wat zijn de verschillende mobiele netwerken?

man-iphone

Het GSM- of 2G-netwerk wordt gebruikt om de belangrijkste delen van Australië te dekken, maar ondersteunt feitelijk niet langer mobiele telefonie. Veel toestellen met een dubbele SIM (waarbij de mobiele telefoon een sleuf heeft waarin je twee afzonderlijke SIM-kaarten kunt plaatsen) ondersteunt alleen een 2G-netwerk voor de tweede SIM, waardoor het in feite een mobiel voor alleen de Australische markt is. Deze mobiele telefoons kunnen echter tijdens het reizen nog steeds nuttig zijn, omdat er onderweg wel landen zijn, die het 2G-netwerk nog steeds ondersteunen.

Het Third generation- of 3G-netwerk is een netwerk dat videotelefoongesprekken en internetdiensten evenals spraakoproepen ondersteunt. Momenteel wordt 3G door Telstra, Optus en Vodafone aangeboden.

Het NextG- of Next Generation-netwerk is een service van Telstra. Zie het als 3.5G. Het beweert 99% van de Australische bevolking te dekken en gebruikt de 850MHz. Optus heeft ook zijn versie van 3.5G uitgerold, ‘yes’G genaamd, en beweert dat dat 96% van de bevolking kan dekken.

Het 4G- of Long Term Evolution-netwerk (LTE) is een draadloze standaard om snellere online prestaties te kunnen leveren. 4G begon op het netwerk van Telstra met een zeer beperkt gebied (dat ongeveer 40% van de bevolking bedient) maar is nu aanzienlijk verbeterd. Andere netwerken zoals Optus en Vodafone hebben nu met behulp van de verschillende Australische 4G-netwerkbanden ook 4G-netwerken, dus op de meeste plaatsen in Australië moet je hiervan gebruik kunnen maken. Neem contact op met jouw eigen provider voor meer gedetailleerde informatie over hun dekking. De 700MHz-band wordt ook gebruikt door Optus en Telstra, met andere frequenties die worden toegevoegd in een poging om zo een zo breed en snel mogelijk 4G-netwerk te kunnen krijgen.

Kan ik mijn SIM-kaart in het buitenland gebruiken?

Het is mogelijk om je telefoon te gebruiken als je op vakantie bent in het buitenland, maar er zijn wel beperkingen. De bandbreedte van de telefoon moet compatibel zijn met het systeem in het land dat je bezoekt en je serviceprovider moet daar roamingsregelingen hebben. Plus dat het meestal ongelooflijk duur is – hoewel de situatie wel wat is verbeterd nu netwerken zoals Vodafone voor compatibele abonnementen een 5 euro plan aanbiedt. Je betaalt dan in het buitenland € 5 per dag en je gebruikt gewoon je abonnement dat je thuis ook gebruikt.

Wat gebeurt er als ik mijn datalimiet overschrijd?

Het overschrijden van je toegewezen datalimiet kan leiden tot het betalen van extra kosten per megabyte. Praat met mensen die je kent en die al een data abonnement hebben om erachter te komen hoe ze hun abonnement gebruiken zonder voor extra kosten komen te staan. Wees altijd op je hoede voor de termen ‘gratis’ en andere marketingvoorwaarden, die worden gebruikt om je het abonnement te verkopen – lees altijd de algemene voorwaarden om te bekijken wat je echt krijgt. Lees alle informatie over de limieten en de extra kosten die in rekening worden gebracht voor het overschrijden van deze limieten.

Toegang tot WiFi

Bijna alle nieuwe smartphones hebben toegang to WiFi dus je kunt naar een persoonlijk netwerk of draadloze hotspot surfen. Dit betekent dat als je de mogelijkheid hebt om in te loggen op een WiFi-netwerk je dit kunt gebruiken, waardoor je je eigen dataverbruik bespaart. Een telefoon waarmee je zowel 3G-internettoegang als WiFi-gebruik kunt controleren, is erg handig.

Controleer je verbruik

Veel providers hebben een programma waarmee je je dataverbruik kunt volgen. Anders kun je dat ook online of via hun klantenservice doen. Sommige telefoons hebben zelfs de mogelijkheid om het gebruik via de instellingen op de telefoon te controleren. Het is handig om het overzicht over het verbruik elke factureringsperiode te kunnen resetten.

Aan wie betaal ik?

Een reden waarom het afsluiten van een abonnement zo ingewikkeld kan zijn, is dat er verschillende bedrijven (vaak ‘providers’ genoemd) bij betrokken kunnen zijn of dat dezelfde providers het netwerk, de service en de facturering kunnen beheren.

Zogenaamde carriers

Optus, Telstra en Vodafone worden ook wel carriers genoemd. Ze bezitten, exploiteren en installeren netwerkinfrastructuren voor mobiele telefoondiensten.

Service providers

Deze bedrijven bieden je diensten en concurreren met de carriers door diensten van hen te kopen en ze opnieuw aan jou door te verkopen. Ze kunnen een aangepaste facturering bieden en hebben over het algemeen een meer persoonlijke service en een groter aantal soorten abonnementen.

Verkopers

In een winkel waar ze mobiele telefoons verkopen kun je over het algemeen een aantal telefoons kopen en abonnementen afsluiten. Het contract sluit je echter af met de serviceprovider of de carrier en dus niet met de winkel.

Wat zijn overdraagbare nummers?

Je mag als je dat wilt van het ene bedrijf naar het andere overschakelen en dan je huidige nummer meenemen. Over het algemeen duurt het niet meer dan een paar uur om je nummer over te dragen. Dit is echt goed nieuws als je op zoek bent naar de beste aanbieding omdat je dan niet met iedereen contact hoeft op te nemen om hen een nieuw telefoonnummer door te geven.

Als je een klein bedrijf runt, kan dit ook een aanzienlijke besparing voor je opleveren. Een klein bedrijf kan het zich niet veroorloven om lang onbereikbaar te zijn of om de contactgegevens te wijzigen.

Wat kosten prepaid SIM’s of telefoonabonnementen waarbij je vooraf betaalt?

Deze abonnementen variëren in prijs en je komt ze tegen van minder dan € 15 per maand voor een prepaid abonnement als je je eigen telefoon hebt, tot € 150 of meer per maand voor intensief gebruik maar dan is de koop van een toestel wel inbegrepen.

Laat een reactie achter