Een paar generaties geleden, ging je voor een echt glad scheerresultaat naar de kapperszaak, waar je je leven in de handen van de kapper zou leggen. De kapper zou je dan, met een scheermes op slechts een centimeter van je halsslagader, vragen om je te ontspannen.

Echt niet.

Gelukkig kun je tegenwoordig thuis met behulp van elektrische scheerapparaten een gladde scheerbeurt bereiken, waardoor de mogelijkheid om je huid open te halen of nog erger te snijden wordt geëlimineerd. Elektrische scheerapparaten kunnen niet tippen aan de scheerbeurt die je van een getalenteerde kapper zou krijgen, maar ze zijn wel veel handiger en veiliger dan het scheermes. Dit is overigens niet hetzelfde als een tondeuse, die zijn namelijk gemaakt om langere haren te snijden.

Een elektrisch scheerapparaat maakt gebruik van draaiende mesjes of mesjes die heen en weer oscilleren om de grove haren op het gezicht strak tegen de huid te kunnen snijden.

Een beschermende laag omringen de mesjes van het scheerapparaat om jouw huid te beschermen tegen de bewegende mesjes. De meeste beschermlagen bevatten ook gleufjes of gaten die de haren vangen en naar boven tillen, zodat de mesjes ze effectiever kunnen afsnijden.

De koppen van de elektrische scheerapparaten buigen afzonderlijk van elkaar, waardoor het scheerapparaat de contouren van je gezicht kan volgen, wat weer helpt om je beter te kunnen scheren.

Eén van de beste eigenschappen van moderne elektrische scheerapparaten is de mogelijkheid om ze in natte of droge omgevingen te kunnen gebruiken, evenals met scheergel of schuim.

Kies je voor een vibrerend of een roterend scheerapparaat?

De primaire keuze die je bij elektrische scheerapparaten zult hebben, is het ontwerp dat je wilt. Sommige mensen geven de voorkeur aan een scheerapparaat in vibrerende stijl (folie), terwijl anderen graag een roterend scheerapparaat gebruiken.

  • Vibrerend (folie): het elektrische scheerapparaat dat vibreert, bevat oscillerende mesjes die met hoge snelheden heen en weer bewegen. Deze mesjes zijn bedekt met een beschermlaag die het haar optillen om te snijden en die de huid beschermen. Een folie scheerapparaat heeft vaak een paar afzonderlijke mesjes, die onafhankelijk buigen om zich aan de contouren van jouw gezicht aan te passen. Omdat een folie kop echter een rechthoekige vorm heeft, past deze mogelijk niet zo goed als een roterend scheerapparaat bij jouw gezicht.
  • Roterend: het roterende scheerapparaat heeft ronde mesjes die ronddraaien. Je krijgt door een gleufbeveiliging die bovenop de mesjes zit bescherming van de ronddraaiende mesjes en deze helpt om de haren op te tillen zodat ze gemakkelijker af te snijden zijn. De koppen buigen in meerdere richtingen en voor een glad scheerresultaat volgen ze de contouren van je gezicht. Roterende koppen zijn echter na het scheren moeilijker schoon te maken dan het vibrerende scheerapparaat.

De beste scheerapparaten onder elkaar:

  1. Braun Series 7
  2. Braun Series 9290CC
  3. Philips Aquatouch
  4. Panasonic Arc5 LV65-S
  5. Remington 4125
  6. Andis T-outliner

Het beste elektrische scheerapparaat in het algemeen

1. Braun Series 7

De Braun Series 7 kan je baard ‘lezen’ en past automatisch de kracht ervan aan om jou de beste scheerbeurt ooit te geven.

De Braun Series 7 is misschien wel het handigste item in de badkamer van een man. Dit scheerapparaat is in staat om te bepalen hoe dik je gezichtshaar is om automatisch het vermogen aan te passen, zodat je je in één keer schoon en zelfs geschoren bent.

Deze magische kracht wordt je aangeboden dankzij de Sonic- en AutoSense-technologie van Braun en in combinatie met zijn flexibele scheerkop, die in acht richtingen kan bewegen, beweegt het scheerapparaat met de contouren van je gezicht en nek mee voor een zorgvuldige, gladde scheerbeurt.

Dankzij de MicroMotion-technologie kun je elk element van het scheersysteem onafhankelijk van elkaar over delicate of moeilijk te scheren plekken zoals je nek of de Adam’s appel verplaatsen. MacroMotion daarentegen laat de kop van het scheermes tot 40 graden draaien, zodat je je scheermes alle kanten op kunt draaien terwijl je je over je gezicht baant.

Al met al betekenen deze twee functies dat je snel je ochtendscheerbeurt kunt uitvoeren en er overtuigd van kunt zijn dat je geen plekje hebt gemist of stoppels hebt achtergelaten.

De Braun Series 7 wordt geleverd met een Clean and Charge Station met reinigingsoplossing, een schoonmaakborsteltje en een reisetui, waardoor het scheerapparaat eenvoudig te onderhouden is.

De Series 7 is ook volledig waterdicht, dus je kunt hem zelfs onder de douche gebruiken of afspoelen als je klaar bent.

Voordelen: hoogwaardige constructie, waterdicht, biedt in slechts één keer een geweldige, gladde scheerbeurt.

Nadelen: sommige klanten maken melding dat het redelijk langzaam gaat.


Het beste high-end elektrisch scheerapparaat

2. Braun Series 9290CC

De Braun Series 9290CC biedt de nieuwste ontwerpkenmerken van een elektrisch scheerapparaat om het comfortabeler in het gebruik te maken terwijl het ook een glad scheerresultaat oplevert.

De Braun Series 9290CC elektrisch folie scheerapparaat is een upgrade met de nieuwste ontwerpkenmerken voor zowel de scheerapparaten van Braun van de Series 7 als de oudere Series 9. Hoewel je extra voor deze functies betaalt, is de 9290CC het extra geld zeker waard.

De snijkop bestaat uit vier afzonderlijke gebieden. De buitenste gebieden snijden dicht bij de huid, terwijl de twee binnenste gebieden de haren optillen en afsnijden. Op die manier vang je ook de haren die plat op de huid liggen en de haren die in een vreemde richting groeien.

Als je in het verleden het gevoel van de draaiende koppen van elektrische scheerapparaten niet fijn vond omdat ze niet goed bij de contouren van je gezicht pasten, maak je dan geen zorgen over dat probleem met de 9290CC. Braun heeft een draaikop die in 10 richtingen kan en die alle flexibiliteit biedt die jij nodig hebt.

Als laatste voordeel ten opzichte van zijn voorgangers, heeft de 9290CC één van de grootste koppen op een elektrisch scheerapparaat, waardoor je het scheren een beetje sneller kunt voltooien dan met andere elektrische scheerapparaten. Dit Braun scheerapparaat werkt onder natte of droge omstandigheden en je kunt het gebruiken met scheerschuim of gel.

Op Bol krijgt de 9290CC ook geweldigde beoordelingen. Een koper genaamd JS zegt dat de Braun 9290CC vooral goed is in het trimmen van hardnekkige en extra grove witte en grijze haren in je baard en hij blinkt ook uit in de persoonlijke verzorging op andere plaatsen.

Voordelen: flexibele draaiende kop in 10 richtingen, biedt vier verschillende snijgebieden voor glad scheren, blinkt uit in het snijden van hardnekkige haren op het gezicht, heeft een grote scheerkop om het werk sneller te kunnen voltooien.

Nadelen: het plastic ontwerp van de behuizing van het scheerapparaat voelt dun aan en het heeft een extreem hoge prijs.


Het beste roterende elektrische scheerapparaat

3. Philips Aquatouch

De Philips Aquatouch beschikt over een ContourDetect-technologie in acht richtingen en V-Track Precision-mesjes voor een soepele, comfortabele scheerbeurt.

Als je op zoek bent naar een alles-in-één scheerapparaat, zoek dan niet verder dan de Philips Aquatouch. Dankzij de mogelijkheid om accessoires zoals trimmers en gezichtsborstels toe te voegen, is dit een scheerapparaat dat alles voor jou verzorgt, waardoor jouw ochtend routine binnen een mum van tijd klaar is.

De reden waarom de Philips Aquatouch zo effectief is, is de ContourDectect-technologie en de V-Track Precision-mesjes, die in staat zijn om elke afzonderlijke gezichtshaar te snijden, terwijl het driekoppige scheerapparaat dicht jouw gezicht volgt en alle andere overtollige haren te verwijderen.

Dit scheerapparaat is in staat om op een opmerkelijk schone manier elk individuele haar te bereiken, zonder snijwondjes of krasjes te veroorzaken. Dat komt omdat het ontwerpen van het driekoppige scheerapparaat ervoor zorgt dat elk kop zich in acht richtingen kan bewegen, zich naar je gezicht vormt en meer haren in één keer kan vangen dan andere scheerapparaten op de markt.

Bovendien snijden de V-Track Precision-mesjes van de Philips Aquatouch zorgvuldig de haren in twee richtingen, zodat je in feite het haar trimt en niet uit je gezicht trekt.

Dit scheerapparaat wordt ook geleverd met een SmartClickc-precisietrimmer zodat je je verzorging kunt afmaken en nooit een haartje zult missen. Je hebt de volledige controle over het mesje en de mogelijkheid om het gemakkelijk te vervangen als het bot is.

Er is ook een groot digitaal display dat het niveau van de batterij aangeeft, een reinigingsindicator, een indicator voor de vervanging van de koppen en nog meer in één oogopslag weergeeft. Het ligt ook opmerkelijk ergonomisch in de hand, dus scheren is in alle opzichten comfortabel.

Voordelen: superieure scheerervaring, gemakkelijk af te lezen display en extreem glad en comfortabel scheren.

Nadelen: in het prijzige opbergtasje is geen plaats voor extra accessoires.


Het beste elektrische scheerapparaat voor dik gezichtshaar

4. Panasonic Arc5 LV65-S

Als jouw elektrische scheerapparaat jouw grove baardharen meer pijnlijk trekt dan ze daadwerkelijk afsnijdt, koop dan het Panasonic Arc5 LV65-S scheerapparaat voor een echte geweldige scheerbeurt voor stoere baarden

Sommige mensen hebben grove baarden, terwijl sommigen van ons, na een week proberen een baard te laten groeien, worden gevraagd wat die vlek op ons gezicht is.

Hoewel het hebben van dik gezichtshaar er goed uitziet, heeft het ook een nadeel als je schoon geschoren wilt zijn. Dat grove haar afsnijden kan moeilijk zijn, vooral met veel elektrische scheerapparaten, waardoor je een permanente 5 o’clock shadow hebt.

De Panasonic Arc5 LV65-S gebruikt vijf folie scheerkoppen om elk haar op het gezicht te vangen, zelfs de echte dikke. Bovendien heeft de Arc5 een motor die tot 14.000 sneden per minuut kan leveren, wat ervoor zorgt dat het scheeraparaat grof haar nauwkeurig afsnijdt.

De Panasonic wint ook op het gebied van accessoires. Er zit een kapje op het scheerapparaat zodat je kunt voorkomen dat je mesjes bot worden wanneer het niet in gebruik is, een reisetui en een vergrendeling dat ervoor zorgt dat je scheerapparaat niet op magische wijze wordt ingeschakeld wanneer je niet in de buurt bent (en ik heb mijn eerlijke aandeel van zelf vibrerende scheerapparaten gehad, ik kan je vertellen dat dat een groot voordeel is).

Er zijn vijf mesjes die een extreem glad scheerresultaat bieden en de nauwkeurig afgestemde 30-graden binnenste mesjes leveren in feite een zeer veeleisend resultaat. De lineaire motor van 14.000cpm klinkt niet alleen indrukwekkend: hij levert ook een snelle verzorging. De efficiëntie van het scheerapparaat heeft mannen in mijn leven ervan overtuigd dat dit de beste manier is om elektrisch scheerapparaat te gebruiken.

De Multi-Flex draaibare kop zorgt voor eenvoudige contouren rond jouw gezicht en op dezelfde manier voldoet de Multi-Fit folie aan de rondingen van jouw gezicht voor een comfortabelere ervaring. En wat dat fraaie oplaaddock betreft, het dient ook als een reinigingsstation dat je scheerapparaat automatisch reinigt en droogt als je klaar bent voor die dag.

In tegenstelling tot sommige andere elektrische scheerapparaten, die zijn gemaakt voor dik gezichtshaar en die meer trekken dan snijden, zegt de beoordeling in Autumn Damask dat je dankzij de snel bewegende oscillerende mesjes na het gebruik een perfect geschoren baard hebt.

Dit is ook een nat/droog scheerapparaat, wat betekent dat je het desgewenst met scheerschuim of gel kunt gebruiken. Het gebruik van de Arc5 met scheerschuim levert nog betere prestaties bij het scheren van grof haar.

Voordelen: biedt voor dikke baarden een extreem glad scheerresultaat, snijdt grof gezichtshaar beter dan scheermesjes die trekken, een redelijke prijs voor deze stijl van een elektrisch scheerapparaat, inclusief de meerdere extra’s en accessoires.

Nadelen: een te grote kop kan het moeilijk maken om plekken onder de neus te bereiken en kan voor sommige mensen in de nek te ruw zijn.


Het best betaalbare elektrische scheerapparaat

Remington MB4125

Als je geld op je scheerapparaat wilt besparen, heeft de Remington MfB4125 net genoeg functies om er een slimme, budgetvriendelijke keuze van te maken.

Elektrische scheerapparaten kunnen duur zijn, vooral scheerapparaten in folie stijl, maar Remington biedt consequent modellen aan de onderkant van de markt, die goed werken. De Remington MB4125 is één van de betere scheerapparaten die beschikbaar zijn voor zo’n lage prijs. Het heeft zeker enkele nadelen, maar het geeft je toch, gezien wat je betaalt, een behoorlijk prestatieniveau.

De MB4125 heeft een mooi vormgegeven handgreep, die hem comfortabel in gebruik maakt. Ondertussen heeft de kop van dit elektrische scheerapparaat precies de juiste maat om moeilijk te scheren gebieden, zoals net onder de neus, te bereiken. Houd er echter wel rekening mee dat de Remington  geen natte scheerbeurten toestaat en dat hij niet werkt met scheerschuim of gel.

De oplaadbare batterij van de Remington MB4125 werkt goed en het handvat van het scheerapparaat bevat een aantal LED’s, die het huidige laadniveau aangeven, wat handig is.

Veel mensen gebruiken de MB4125 vanwege zijn kleine formaat en lage prijs graag als scheerapparaat of als tweede scheerapparaat op kantoor. Deskundige recensenten zijn het erover eens dat dit een solide budgetoptie is.

Omdat de MB4125 twee folie gebieden heeft, komt deze beter overeen met de contouren op je gezicht dan folie scheerapparaten met slechts één folie.

Kopers op Bol beoordelen het scheerapparaat van Remington ook hoog. Een koper genaamd Philip zegt dat hij zijn grove baard twee keer per dag moet scheren en de MB4125 kan dit regelmatig gebruik buitengewoon goed aan, waardoor hij elke keer een glad scheerresultaat krijgt.

Een probleem dat veel recensenten op Bol ervaren, is het falen van de folie schermen op het scheerapparaat na enkele maanden. Hierdoor kunnen er scherpe randen op de MB4125 ontstaan, die tijdens het scheren wondjes veroorzaken.

Voordelen: extreem lage prijs voor een scheerapparaat in folie stijl, klein formaat en comfortabel handvat, inclusief een pop-up trimmer voor nauw verzorgend werk, de folie op het scheerapparaat kantelt heen en weer zodat ze zich aan jouw gezicht aanpassen.

Nadelen: heeft niet de levensduur van andere elektrische scheerapparaten, werkt niet met schuim of gel, kan na verloop van tijd scherpe randjes ontwikkelen.


Het beste professionele elektrische scheerapparaat voor het scheren van je hoofd

Andis T-Outliner

De Andis T-Outliner is het perfecte elektrische scheerapparaat voor mannen, die hun hoofd kaal willen scheren omdat de koppen van een professionele kwaliteit zijn.

Als je je hele hoofd meerdere keren per week kaal scheert en als je nar de kapper moet om het voor elkaar te krijgen, wil je misschien de professionele Andis T-Outliner eens proberen. Dit elektrische scheerapparaat wordt in veel kapperszaken gebruikt en mannen die hun volledige hoofd kaal scheren, zweren erbij. Je kunt het ook gebruiken voor het trimmen van je nek, je baard, je snor en de randen rondom je oren.

De Andis T-Outliner trimmer maakt gebruik van een T-vormig mesje dat strak snijdt en dat perfect is voor het scheren, het faden en designs voor het volledig hoofd. Andis verkoopt een draadloze versie, maar degene die we hebben beoordeeld, heeft een snoer van 2,5 meter, dus hoewel het snoer heeft, heb je nog steeds genoeg ruimte om je te bewegen.

De RVS stalen mesjes van de trimmer zijn speciaal gehard zodat ze langer meegaan dan jouw gemiddelde mesjes. De messen zijn echter vrij eenvoudig en goedkoop te vervangen, dus als het zover is, is het een gemakkelijke te verwisselen.

Je moet het vaak oliën om het soepel te laten werken en zo nu en dan moet het volledig worden afgesteld. Dat vereist wel het losdraaien van enkele kleine schroefjes om de binnenkant te kunnen oliën, maar dit hoef je niet regelmatig te doen.

Onze eigen tester heeft deze trimmer al 12 jaar in gebruik en hij gebruikt hem minstens twee keer per week om zijn hoofd volledig kaal te scheren. Het heeft al die jaren perfect gewerkt en hij verwacht ook dat dit zo zal blijven. Hij hoefde het mesje ook maar één keer in de 12 jaar te vervangen en het apparaat te openen voor olie.

Beoordelaars op Bol onderschrijven de verklaringen van onze tester. Velen zeggen dat dit de enige trimmer is die ze zullen gebruiken en anderen zeggen dat ze de T-Outliner al 25 jaar of langer gebruiken.

Voordelen: professioneel, betaalbaar, droog scheren, faseren, ideaal voor het volledig kaal scheren van het hoofd, gaat jaren mee.

Nadelen: moet worden geolied, waarbij de schroefjes moet worden verwijderd.

Laat een reactie achter