Waar je elke nacht je hoofd legt, speelt een cruciale rol in de kwaliteit van je slaap. Ja, een matras is een cruciaal onderdeel voor een goede nachtrust, maar hoe zit het met kleur?

Kleur heeft het vermogen om onze stemming en slaap te beïnvloeden. Als we angstig of boos zijn, vallen we moeilijker in slaap dan wanneer we ontspannen en gelukkig zijn.

Of je nu je slaapkamer opnieuw schildert of nieuw beddengoed koopt, zorg ervoor dat je jezelf omringt met kleuren die je helpen om in slaap te vallen en fris wakker te worden.

Kan kleur de slaap beïnvloeden?

Kleuren kunnen stemming, emoties en gedrag beïnvloeden. Verschillende kleuren kunnen worden gebruikt om bepaalde emoties op te roepen – van agressiviteit en boosheid tot kalmte en geluk.

De inrichting van je slaapkamer kan zeker invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van je slaap per nacht. Omdat kleur je een bepaald gevoel kan geven, waarom zou je je slaapkamer dan niet vullen met tinten die kalmte uitstralen en positieve energiestromen bevorderen?

Meubels van bijvoorbeeld White Label Living met pastelkleuren en gedempte kleuren zijn meestal beter voor de slaap dan levendige kleuren, omdat felle kleuren een opwekkend effect kunnen hebben. Als je begrijpt hoe deze kleuren je stemming beïnvloeden, kun je je slaapruimte manipuleren voor een betere slaap.

De beste slaapkamerkleuren voor een goede slaap

A color wheel showing the calmest colors for sleep, including: blue, light pink, green, white, and beige.

De beste kleuren om in te slapen zijn kleuren die je een gelukkig, ontspannen en veilig gevoel geven. Hoewel de beste slaapbevorderende kleur per persoon verschilt, vind je hieronder onze lijst van de beste slaapkamerkleuren en de voordelen van elke kleur.

1. Blauw

Welke kleuren zie je als je gevraagd wordt om je een kalmerende scène voor te stellen? Meestal is het blauw. We zien de kleur blauw elke dag – in de lucht, de zee. Blauw bevordert een gevoel van kalmte en sereniteit. Het kan ook worden gekoppeld aan gevoelens van vertrouwen, stabiliteit en betrouwbaarheid.

Uit een onderzoek is gebleken dat huishoudens met blauwe slaapkamers het beste slapen in vergelijking met andere kleuren. Blauw in je kamer kan je een veilig, ontspannen en rustig gevoel geven. Daarom is het een van de beste slaapkamerkleuren.

Als je een blauwe kleur kiest, ga dan op zoek naar lichtere kleuren. Overweeg een lichte kleur blauw – denk aan een helderblauwe lucht – voor de muren of het beddengoed van je slaapkamer.

2. Groen

Groen symboliseert de natuur. Het wordt beschouwd als gunstig voor lichaam en geest omdat het een kalmerend effect kan hebben. Het wordt geassocieerd met kalmte en rust – waardoor het ideaal is om te slapen. Voor de slaapkamer raden we aan om saliegroen te kiezen in plaats van felgroen. Saliegroen is zachter en gedempt, waardoor het beter is om in te slapen.

Planten toevoegen aan je slaapkamer is een geweldige manier om de kleur erbij te betrekken zonder te overdrijven.

3. Lichtroze

Lichtroze is misschien niet je eerste keuze voor een slaapkamerkleur, maar luister naar ons. Roze – vooral lichtroze – vertegenwoordigt een zachte tederheid. Het is kalmerend, niet bedreigend en kan worden gekoppeld aan een naïeve zachtheid. Als je een hectisch, stressvol leven leidt, overweeg dan om lichtroze toe te voegen aan je slaapkamer.

Roze hoeft niet op je muren geschilderd te worden, maar kan een mooie kleur deken of kussen zijn.

4. Wit

Wit is de lichtste kleur van het spectrum. Het staat symbool voor sereniteit en is daarom perfect voor de slaapkamer. Wit is schoon en gepolijst. Het kan je troost en hoop brengen. Met al deze geweldige voordelen is wit een geweldige kleur voor de slaapkamer.

Witte dekbedden zijn comfortabel en chique. Overweeg een combinatie met witte meubels en een lichtgekleurd vloerkleed om de look compleet te maken.

5. Beige

Beige heeft een lichte, neutrale tint, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor interieurdecoratie. Het wordt beschouwd als een warmere vorm van wit. Door de gelijkenis met wit staat het voor sereniteit en eenvoud. Beige is sober en rustig – een perfecte aanvulling op saliegroen in de slaapkamer.

Overweeg om beige toe te voegen aan je muren, beddengoed of meubels voor een rustige uitstraling van je slaapkamer.

Voor meer tips over hoe je kleur kunt manipuleren om beter te slapen, bekijk je infographic hieronder.

De slechtste slaapkamerkleuren

A color wheel showing the worst colors for sleep, including: red, brown, purple, orange, and black.

Hoewel er een verscheidenheid aan kleuren is die je kunt toevoegen aan je slaapkamer, zijn er een aantal tinten die niet thuishoren in je slaapruimte. De slechtste slaapkamerkleuren zijn donker, fel en kunnen energie en creativiteit oproepen.

1. Rood

Rood is een van de meest energieke kleuren van het spectrum. Het straalt niet alleen liefde uit, maar staat ook voor oorlog, gevaar en macht. De kleur rood is zo’n krachtig pigment dat het zelfs agressie of woede kan oproepen. Omdat het zo’n intensiteit uitstraalt, is rood geen aanbevolen kleur voor de slaapkamer.

Als je op zoek bent naar een knaller van kleur in je inrichting, kies dan in plaats daarvan voor lichtroze.

2. Donker paars

Paars heeft de energie van rood, maar wordt geassocieerd met creativiteit, kracht en extravagantie. Paars heeft de neiging om creativiteit te stimuleren en slapen in een paarse kamer kan levendige dromen of zelfs nachtmerries bevorderen, waardoor je je ‘s ochtends moe voelt. Met zoveel sterke eigenschappen die eraan verbonden zijn, is het aan te raden om donkerpaars uit de slaapkamer te houden.

Als je een fanatiek paarsliefhebber bent, overweeg dan om in plaats daarvan voor een lichte lavendelkleur te kiezen. Donkere paarstinten kunnen verdriet en frustratie overbrengen, twee gevoelens die je beter buiten de slaapkamer kunt houden.

3. Donkerbruin

Uit onderzoek bleek ook dat mensen die in bruin gekleurde kamers sliepen gemiddeld zes uur en vijf minuten per nacht sliepen – de op één na slechtste slaap na paars. Terwijl lichtere bruintinten de slaap kunnen bevorderen, kan donkerder bruin een ernstiger effect hebben. Bruin kan somber en deprimerend aanvoelen, waardoor de slaper zich angstig en geïsoleerd voelt – wat vaak resulteert in een onrustige slaap.

Zoek naar lichtere kleuren zoals beige of crème.

4. Zwart

Hoewel we niet verwachten dat je je muren zwart gaat schilderen, is het ook niet aan te raden om zwart toe te voegen aan andere delen van je slaapkamer. Volgens de kleurenpsychologie kan zwart een verzameling negatieve gevoelens symboliseren, waaronder woede, angst, verdriet en zelfs de dood. Niet echt ontspannend toch? Volgens de principes van feng shui kan zwart echter spaarzaam worden gebruikt in je huis om een rustgevender effect te creëren.

In plaats van zwart beddengoed te kiezen, strooi je zwarte accessoires door je hele kamer – denk aan fotolijstjes, kaarsen en plantenhouders.

5. Oranje

Oranje heeft een vergelijkbaar effect als rood. Het heeft het vermogen om je energieker en wakkerder te laten voelen, waardoor je meer kans hebt op een onrustige slaap. De kleur oranje trekt de aandacht. Het roept gevoelens van opwinding en energie op. Terwijl felle oranje tinten energie kunnen opwekken, kunnen lichtere, meer gedempte kleuren geluk brengen. Vergelijkbaar met de kleur zwart, kun je overwegen om schakeringen van licht oranje door de slaapkamer te verspreiden in plaats van een felle kleur op je muur te plakken.

Voeg lichtoranje tinten toe aan je slaapkamerinrichting in de vorm van schilderijen, vloerkleden en boeken.

Tips voor het inrichten van je slaapkamer om beter te slapen

Als je moeite hebt met slapen, ben je niet de enige. Probeer naast een goede slaaphygiëne ook je slaapkamer slaapvriendelijker te maken.

Je kunt beginnen met de onderstaande tips:

  • Verander de kleuren van je beddengoed om meer slaapverwekkende tinten weer te geven.
  • Zachte, natuurlijke en gedempte kleuren zijn het beste voor de slaap.
  • Vermijd donkere tinten en zoek naar lichte complementaire kleuren.
  • Wees niet bang om een accent toe te voegen, maar zorg ervoor dat het niet te fel is.
  • Vermijd eierschaal en glanzende afwerkingen omdat deze licht kunnen weerkaatsen. Kies liever voor vlakke verf.

Als je eenmaal het kleurenschema voor je slaapkamer hebt gekozen, zorg er dan voor dat je beddengoed vindt dat bij je stijl past.

Laat een reactie achter