Het vinden van de beste stofzuiger is lastiger dan je denkt. Je hebt een apparaat nodig dat ervoor zorgt dat het bij jouw thuis stofvrij is, een apparaat dat past bij je huis en bij je behoeften en ook nog eens binnen je budget past. In dit artikel zullen we je helpen.

Wij hebben in verschillende winkels eens een kijkje genomen om zo de beste stofzuigers, die er nu beschikbaar zijn, voor je te kunnen vinden. De stofzuigers die wij hebben gevonden, zullen je tapijten en kleden lekker schoon zuigen, je vloeren oogverblindend schoon maken en een deel van je schoonmaak stress wegnemen. Bovendien hoef je waarschijnlijk minder uit te geven dan je denkt.

We hebben er een aanzienlijk aantal uren stofzuigen op zitten om de hieronder vermelde stofzuigers te kunnen beoordelen en te kunnen bekijken, zodat jij straks na het lezen van dit artikel een idee hebt over wat de beste modellen zijn en welke stofzuigers je in 2021 het beste kunt kopen.

Het goede nieuws is dat de beste stofzuigers ook steeds slimmer worden, dat ze steeds lichter zijn en dat ze elk jaar weer eenvoudiger te gebruiken zijn. Dat betekent dat de beste stofzuigers van 2021, die wij hebben geselecteerd, je echt zullen verrassen. We kunnen je uit de eerste hand vertellen dat deze stofzuigers een allemaal een enorme zuigkracht hebben.

Je zou kunnen opmerken dat veel van de toonaangevende stofzuigers op deze lijst, draadloos zijn en vaarwel hebben gezegd tegen die vervelende snoeren waar je altijd over struikelde. Na het succes van de Cyclone V10 (hieronder verder besproken), is Dyson helemaal gestopt met het maken van stofzuigers met snoeren.

Naast de nieuwe, draadloze modellen, kunnen enkele van de beste stofzuigers nu ook zelf denken: kies voor een robot stofzuiger en je hoeft om te kunnen stofzuigen geen vinger meer uit te steken. Je hoeft niet eens naar huis te gaan om de stofzuiger aan- of uit te zetten.


De beste stofzuigers

  1. Dyson Cyclone V10 Motorhead
  2. Shark IF250
  3. Dyson V8 Absolute
  4. Dyson Cinetic Big Ball Multi Floor
  5. iRobot Roomba 980
  6. Eufy RoboVac 11
  7. Neato Botvac Connected

1. Dyson Cyclone V10 Motorhead

De nieuwste draadloze stofzuiger van Dyson is zo goed, dat het bedrijf helemaal geen stofzuigers meer maakt met snoeren. Zo zeker weet Dyson dat de Cyclone V10 (en al die apparaten die zullen volgen) aan al je schoonmaakbehoeften kunnen voldoen.

Simpel gezegd, de Cyclone V10 is de beste stofzuiger die Dyson ooit heeft gemaakt. De geherdefinieerde cycloontechnologie produceert meer zuigkracht dan ooit – naar verluidt 20% meer dan het vorige V8-model – en wij kunnen dit volmondig beamen.

De V10 biedt ten opzichte van de oudere V-modellen enkele belangrijke veranderingen. De cilinder is nu naar de voorkant gericht, alle hulpstukken kunnen direct worden aangesloten en het ontwerp is aangepast voor een grotere zuigefficiëntie. Volgens Dyson kan de V10 daarom verschillen in hoogte, luchtdruk en temperatuur detecteren, wat dan weer voor maximale prestaties zorgt.

De prijzen en de modellen verschillen per regio, maar je betaalt meer voor een Cyclone V10 met meer zuigvermogen. En terwijl de Cyclone V10 krachtiger is dan ooit en ook een sterkere accu heeft dan de vorige modellen, kan de accu op de hoogste stand in ongeveer vijf minuten leeglopen.

Op de laagste stand gaat de accu echter tot 60 minuten mee en dat zou genoeg moeten zijn voor je dagelijkse behoeften.


2. Shark IF250

Wil je geen Dyson stofzuiger? Deze Shark IF250 is een goedkoper alternatief voor enkele van de topproducten van Dyson op deze lijst. Het is een andere draadloze stofzuiger die gedurende 22 minuten kan zuigen zonder de accu te hoeven opladen. Maar een groot voordeel is dat er twee accu’s in de stofzuiger zitten, dus je kunt gewoon tijdens het schoonmaken, als dat nodig is, de accu verwisselen en dan kun je in totaal 44 minuten stofzuigen.

Wij vinden het ontwerp van de Shark IF250 echt geweldig, hoewel de stofzuiger wel een beetje aan de zware kant is. Het wordt geleverd met de Flexology-technologie van Shark wat betekent dat de stofzuiger in het midden buigzaam is, zodat het ook op moeilijk te bereiken plaatsen, zoals onder je bank, kan zuigen.

Zoals we al hebben gezegd, is deze stofzuiger niet zo licht als de Dyson, die hierboven staat vermeld, maar wij vinden het nog steeds voldoende draagbaar en voor de meeste mensen met gemak te tillen.

Dit is een krachtige stofzuiger. Als je een huisdier hebt, kun je een speciale editie met huisdiervriendelijke functies krijgen, maar in een diervrij huis hebben wij ervaren dat de Shark IF250UK gemakkelijk bij het gebruik van de maximale zuigmodus het huis prima schoon krijgt.

Goedkoper dan de Dyson V10 is de Shark IF250 een zeer goede keuze als je op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger – hij komt qua vermogen overeen met de concurrentie en de stofzuiger is zeer eenvoudig in gebruik.


3. Dyson V8 Absolute

De Dyson V8 Absolute is nog altijd de beste draadloze stofzuiger die er te koop is en is nog altijd een accu-aangedreven stofzuiger van topklasse, zelfs nu de Cyclone V10 de nummer 1 positie heeft ingenomen. Dus het blijft een plezier om te gebruiken.

Ten eerste het ontwerp. Met een afneembare en uitschuifbare stang en zes verschillende zuigmondjes voor verschillende oppervlakken is de V8 Absolute zeer licht in gewicht en kan hij zich gemakkelijk door het huis voortbewegen. Omdat de zuigkracht in de handgreep zit, kun je hem eenvoudig rechtop zetten en op de hoofdunit klikken en zo het apparaat gemakkelijk in een draagbare kleinere stofzuiger veranderen, wat perfect is om bijvoorbeeld de trap of de auto mee schoon te maken.

Met een volle accu kun je de stofzuiger ongeveer 40 minuten gebruiken, wat echt indrukwekkend is voor een draadloos model, hoewel deze tijd wel kan verkorten als je de gemotoriseerde opzetstukken gaat gebruiken of gaat overschakelen naar de MAX-modus van de V8 Absolute. Je zult het echter zelden nodig hebben: rechtopstaande stofzuigers zorgen namelijk voor een maximaal vuilopname-vermogen. De grote opvangbak kan ook veel afval vasthouden voordat hij leeggemaakt moet worden, wat een ander gemak is dat je niet vaak bij draadloze modellen tegenkomt.

Het beste van alles is dat hij echt leuk is om te gebruiken. De sci-fi esthetiek maakt het tot één van de weinige gadgets in de categorie ‘witgoed’ die je met plezier in huis kunt gebruiken en het transformerende ontwerp is zowel handig als slim. Het is nog steeds de moeite waard om het kopen van dit model te overwegen, zelfs nu ook de V10 op de markt verkrijgbaar is.


4. Dyson Cinetic Big Ball Multi Floor

Als je serieuze zuigkracht zoekt in een stofzuiger, dan is Dyson toch echt wel de marktleider. Zijn cycloontechnologie staat bekend als de beste en ook bij de Light Ball Multi Floor kunnen we gerust stellen dat hij zijn naam eer aan doet. Dit valt dan ook zeker tot een van de beste stofzuigers op de markt.

Met 90AW aan zuigkracht kan de Dyson Light Ball Multi Floor Tackles tapijt, houten vloeren, laminaat en nog veel meer oppervlakken grondig schoon krijgen. Dit apparaat zuigt stof, haren en andere deeltjes op, die vastzitten in je tapijt en reinigt zo dus niet alleen maar het bovenste oppervlak.

We waren verrast door en onder de indruk van de hoeveelheid vuil dat er tijdens de eerste paar rondjes door ons huis nog van de vloeren kwam – onze vorige stofzuiger deed duidelijk zijn werk niet zo effectief.

Wanneer de grote opvangbak vol raakt, is het gewoon met een eenvoudige éénknops-ontgrendeling van de behuizing van de Light Ball los te maken en dan druk je op een andere knop om de inhoud van de opvangbak te legen. Soms moet je wel de opvangbak wat schuin houden om de inhoud volledig te kunnen legen.

Naast dat het als een standaard rechtopstaande stofzuiger werkt, wordt de Light Ball ook geleverd met een ingebouwde in lengte verstelbare slang en stang en hulpmiddelen, waardoor je moeilijk bereiken plaatsen, zoals bijvoorbeeld plafonds en trappen relatief makkelijk kunt bereiken.

Het is nog steeds wel een gevaarte om de trap op en af te dragen en soms kan het lange snoer van 9,4 meter dan in de weg zitten, waardoor je zou willen dat dit een draadloze stofzuiger zou zijn – maar je krijgt er wel geweldige zuigkracht voor terug.

De Dyson Light Ball is misschien iets voor jou, als je op zoek bent naar een stofzuiger, die je vloeren grondig schoonmaakt. Het is een gebruiksvriendelijke, uiterst manoeuvreerbare en verrassend stille stofzuiger.


5. iRobot Roomba 980

Dyson is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met robotica voor in huis en verschillende recensies zijn dan ook zeer enthousiast over iRobot en de Roomba 980 stofzuiger.

Als een compacte schijf met behoorlijk wat zuigkracht, is hij slim genoeg om thuis voor het stofzuigen te zorgen zonder veel te vragen van de mensen die het apparaat gebruiken. De Roomba 980 zal je huis op intelligente wijze in kaart brengen en ook de probleemlocaties detecteren en overschakelen naar de krachtigste modus wanneer er tapijten worden geïdentificeerd of als hij rond stoelpoten en andere potentiële obstakels moet zuigen.

Met een accu, die tot 2 uur lang meegaat, kan hij langer zuigen dan de Dyson voordat hij zelf terugkeert naar zijn oplaadstation.

Andere slimme functies van de Roomba 980 zijn onder meer de accu aangedreven ‘Dual Mode Virtual Wall Barriers’ die de bot laat weten welke gebieden hij moet vermijden zoals bijvoorbeeld een deuropening en je hebt ook door de begeleidende app meer controle over de schoonmaakprocedures.

Hoe dan ook, de Roomba 980 heeft nog altijd ruimte voor verbetering want zo is de app bijvoorbeeld niet altijd verschrikkelijk intuïtief en de robot zelf wordt soms door door kabels tegengehouden.

Het is een luxe hulpmiddel voor bij het schoonmaken en het kiezen tussen deze stofzuiger en haar rivaal de Dyson is een moeilijke keuze. Maar voor wie het zich kan veroorloven, is de Roomba 980 een uitstekende stofzuiger. Sterker nog, het is de beste robot stofzuiger die je kunt vinden op dit moment!


6. Eufy RoboVac 11

Je hebt misschien nog niet gehoord van de naam Eufy, maar deze zeer betaalbare robot stofzuiger biedt een aantal fantastische voordelen en het is van het zustermerk van Anker, dat echt een begrip is in de wereld van draagbare opladers.

De RoboVac 11 heeft een automatische modus, maximaal vermogen, een speciale reinigingstechniek voor langs randen en kan één ruimte of juist een groter gebied grondig schoonmaken.

Het probleem is, dat in tegenstelling tot de twee hierboven genoemde stofzuigers, je de RoboVac 11 niet kunt aansluiten op een app en dus de robot niet kunt monitoren of uitschakelen wanneer je niet thuis bent. (De meer recente RoboVac 30C is wel compatibel met de EufyHome-app, hoewel je dan naar een prijsklasse gaat van richting de € 335 in plaats van € 225.)

In plaats daarvan kan de stofzuiger worden geactiveerd door middel van een afstandsbediening, die wordt geleverd in de doos met de RoboVac 11. Je kunt wel een timer instellen, zodat de stofzuiger automatisch een keer per dag zal gaan zuigen, maar dit is niet zo handig als het hebben van een app waarmee je overal ter wereld je stofzuiger thuis kunt besturen.

Er is dus in dit apparaat ook geen ingebouwde mapping-technologie en in plaats daarvan zal de RoboVac 11 gewoon zijn eigen weg door je huis gaan totdat de accu leeg is. Het maakt gebruik van infrarood sensoren om te voorkomen dat het tegen het meubilair in huis stoot, maar het kan heel frustrerend want het maakt lang ziet zo efficiënt schoon als sommige andere stofzuigers.

Met een opvangbak met een inhoud van 600ml kun je wel meerdere keren stofzuigen. Wij hebben gemerkt dat de levensduur van de accu ongeveer 90 minuten op de automatische modus is en dat als je het maximale vermogen aan zuigkracht selecteert, deze tijd korter is.

De Eufy is misschien niet de meest efficiënte of krachtige robotstofzuiger die er op de markt verkrijgbaar is, maar gezien de superlage prijs, is het indrukwekkend hoeveel waarde je krijgt met de RoboVac 11.


7. Neato Botvac Connected

Hoewel het minder bekend is dan Dyson of Roomba is Neato er met de Neato Botvac Connected in geslaagd om een stofzuiger te maken, die je zeker waar geeft voor je geld.

Met een hoogte van 10cm gaat het comfortabel onder de meeste meubels door en het heeft een ingebouwde laser om niet tegen het meubilair en de muren aan te botsen. Het is heel leuk om te zien hoe het langs en rond meubels kan navigeren.

Het enige wat een beetje jammer is, is dat er geen rekening is gehouden met het kleine uitstekende logo van Neato op de bovenkant van de unit waardoor de bot soms vast blijft zitten.

Je kunt met je telefoon de Neato Botvac Connected bedienen, tijden instellen wanneer je hem wilt laten zuigen en zelfs halverwege het schoonmaken laten pauzeren. En er zijn handige knoppen op het apparaat zelf: een voor ‘spot clean’ die een kamer zal schoonmaken of ‘house clean’ die je hele huis zal aanpakken, voordat hij zichzelf veilig terug zal rijden naar het basisstation.

Met een opvangbak van 700ml is de grootte van de behuizing groter dan zowel de Dyson 360 als de Roomba, maar het is nog steeds klein in vergelijking met een standaard stofzuiger. Als je een grotere woning hebt of als het extreem stoffig is, moet je misschien tijdens het zuigen de opvangbak een keertje legen.

Er is de mogelijkheid om de Neato in ofwel de Eco- of de Turbo-modus te laten werken en daardoor kun je de stofzuiger naar jouw voorkeur, krachtiger of stiller laten zuigen. Vanaf het moment dat we ermee bezig zijn, biedt de diepere reinigingsmodus een zeer grondig reinigingsniveau – hoewel het altijd gebieden mist waar obstakels moeten worden verplaatst, dus je hebt nog steeds af en toe een keer een handstofzuiger nodig.

Laat een reactie achter