Er zijn waarschijnlijk honderden soorten strijkijzer van verschillende merken op de markt verkrijgbaar. Ze hebben allemaal verschillende functies en de prijzen variëren van minder dan €20 tot wel meer dan €200. Het kan daarom best verwarrend zijn om een strijkijzer van goede kwaliteit voor het strijken van je kleding tegen een redelijke prijs te vinden. Verschillende merken en verschillende modellen leveren ook verschillende resultaten op. Als koper moet je ook weten dat de prijs niet noodzakelijk de kwaliteit of de prestaties van een strijkijzer weerspiegelt. De beste strijkijzers onderscheiden zich echter van hun tegenhangers en kunnen met een beetje onderzoek gemakkelijk worden geïdentificeerd.

De beste strijkijzers van 2021

 1. Philips GC4909/60
 2. Braun Texstyle 3 SI3030PU
 3. Philips Azur Performer Plus
 4. Tefal Liberty SV7030
 5. Philips PerfectCare Elite GC9640/60
 6. Philips GC4567/80
 7. Tefal Ultimate Anti-Calc FV9788 
 8. Tefal Freemove Air
 9. Swan SI3070N
 10. Philips Azur GC4556/20

1. Philips GC4909/60

Met de Philips Azur GC4909/60 verwijder je moeiteloos de meest hardnekkige kreuken. Daarnaast heeft dit stoomstrijkijzer van Philips een snel kalkverwijderingssysteem zodat je strijkijzer eenvoudig wordt gereinigd. Hoe werkt dit? De kalkdeeltjes worden afgebroken en automatisch verzameld in het uitneembare kalkreservoir. De kalk kan gemakkelijk in minder dan 15 seconden worden weggespoeld. Dit zorgt voor geweldige resultaten op lange termijn.


2. Braun Texstyle 3 SI3030PU (goedkoopste strijkijzer)

Het Braun TexStyle 3 SI3030PU stoomstrijkijzer heeft een 3D-strijkzool, de eerste afgeronde strijkzool ter wereld geïnspireerd door snowboards.
Een strijkijzer waarmee je achterwaarts over knopen, ritsen en zakken kunt strijken. Dit maakt je strijkklus een stuk gemakkelijker. De Braun TexStyle 3 SI3030PU is uitgeroepen tot Beste Koop van de Consumentenbond maart 2019 en Beste uit de test van de Consumentenbond maart 2019!


3. Philips Azur Performer Plus GC4516/20

Het Philips Azur Performer Plus GC4516/20 stoomstrijkijzer is in juli 2017 als beste getest door de Consumentenbond. Met dit strijkijzer ben je verzekerd van krachtige prestaties voor een extra glad strijkresultaat. Met een vermogen van 2400 W is de GC4516/20 zeer snel opgewarmd. Kreuken zijn snel verleden tijd door de continue stoomproductie tot 45 g/min. De stoomstoot van 190 gram en de SteamGlide Plus-zoolplaat zorgen voor een comfortabele strijkbeurt. Dankzij het ruime waterreservoir van 300 ml hoef je minder vaak bij te vullen.


4. Tefal Liberty SV7030

De compacte Tefal Liberty SV7030 Stoomgenerator is een goede mix van snel strijken en uitstekend comfort. Liberty werkt sneller dan een traditioneel stoomstrijkijzer dankzij de krachtige stoomprestaties en een XL waterreservoir om constant bijvullen te voorkomen. Deze gebruiksvriendelijke stoomgenerator heeft een afneembaar waterreservoir wat het bijvullen nog gemakkeijker maakt. Lees alles over de kenmerken van deze stoomgenerator in deze weblog.


5. Philips PerfectCare Elite GC9640/60

Deze Philips stoomgenerator heeft de krachtigste stoom voor het snelste strijkwerk. De PerfectCare Elite is de beste en meest efficiënte stoomgenerator van Philips. Ideaal voor als je vaak en veel strijkt. Hij glijdt moeiteloos over je kleding en heeft een stoomstoot van maarliefst 480g om kreuken sneller dan ooit te laten verdwijnen. Deze snelste stoomgenerator met de krachtigste continue stoom van 140g/min brengt je het allerbeste op het gebied van strijken, met perfecte resultaten. Dit systeem heeft een afneembaar waterreservoir van 1,8 liter voor langer gebruik en is eenvoudig bij te vullen. Bovendien is het strijkijzer ultralicht, namelijk maar 0,8kg, voor de beste strijkbeweging en minste belasting van je pols. Je strijkt tot wel 30 minuten minder lang per strijkbeurt met deze stoomgenerator in vergelijking met een Philips stoomstrijkijzer!


6. Philips GC4567/80

Met de Philips Azur GC4567/80 verwijder je moeiteloos de meest hardnekkige kreuken. Daarnaast heeft dit stoomstrijkijzer een snelle kalverwijderingssysteem zodat je strijkijzer eenvoudig wordt gereinigd. Hoe werkt dit? De kalkdeeltjes worden eenvoudig afgebroken en automatisch verzameld in het uitneembare kalkreservoir. De kalk kan gemakkelijk in minder dan 15 seconden worden weggespoeld. Dit zorgt voor geweldige resultaten op lange termijn.


7. Tefal Ultimate Anti-Calc FV9788 

De FV9788 van Tefal warmt snel op en verpakt veel kracht in een strijkijzer van normaal formaat, maar je vraagt je waarschijnlijk wel af wat het voor zijn prijskaartje nog meer te bieden heeft? Het antwoord is een hele reeks functies, die samen zorgen voor een moeiteloze strijkervaring. De durilium laag van Tefal glijdt met nauwelijks enige weerstand over kleding en de ergonomische stoomtrigger, de automatische stoomfunctie, het antidrupsysteem en de zelfreinigende functie zijn ook welkome toevoegingen.

De verticale stoomfunctie betekent dat je ook hangende kleding kunt behandelen en de antikalk functie is een ander leuk detail. De eerste functie elimineert de noodzaak van een aparte kledingstomer en de laatste is de extra centen zeker waard als je in een gebied met hard water woont. Zo blijft je strijkijzer optimaal werken en veel langer meegaan.

Belangrijkste specificaties – gewicht: 1.8kg; laag op het ijzer: durilium; watercapaciteit: 350ml; stoomproductie: 55g continue/230g stoot; vermogen: 3,000W


8. Tefal Freemove Air

We houden van de Ultimate Pure van Tefal vanwege het hoge wattage, maar als je een snoerloos strijkijzer verkiest, kun je ook het snoerloze maar minder krachtige model van Tefal overwegen. Je moet dan voor de Freemove Air van Tefal gaan, die meer bewegingsvrijheid biedt en het risico op struikelen over draden elimineert (vooral handig als je strijkt terwijl kinderen of huisdieren om je heen rennen).

Draadloze strijkijzers kunnen soms zwaar zijn, maar dit apparaat is lichtgewicht en heeft ook de automatische uitschakel functie. Ik vind het handig dat het horizontaal met de voorkant naar beneden wordt opgeladen waardoor er minder kans is dat het omvalt of dat je jezelf verbrandt aan de onderkant van het ijzer. Vervelend is echter dat het strijkijzer niet in balans is, wat betekent dat je het terug op het oplaadstation moet plaatsen wanneer je je shirt met beide handen wilt verplaatsen.

Het is eenvoudig op te laden: sluit gewoon de basis aan. Als het een groen lampje geeft, dan is hij aan het opwarmen en als hij niet meer knippert, is het ijzer klaar voor gebruik. Wanneer het strijkijzer weer op de basis moet worden geplaatst om op te laden, zie je een knipperend rood lampje en klinkt er een pieptoon.

Je weet dus wanneer het de juiste temperatuur heeft bereikt voor de instelling, die jij hebt geselecteerd (duidelijk gemarkeerd). Wanneer er een groen lampje gaat branden, kun je gaan strijken. En hoewel het zijn werk doet, zou ik zeggen dat je echt betaalt voor de naam en niet voor het vermogen omdat het een wattage van slechts 2400W heeft.


9. Swan SI3070N

De SI3070N van Swan is niet het beste apparaat voor zware strijkbeurten, maar het is wel ideaal voor tijdens vakanties, zakenreizen of om bij de hand te hebben voor als je even snel iets moet strijken en je je grote stoomijzer niet tevoorschijn wilt halen. Het ontwerp is eenvoudig en het is even eenvoudig te gebruiken. Er is een indicatielampje voor het opwarmen en één enkele stoomknop.

Ondanks het compacte formaat en het betaalbare prijskaartje, wordt het reisstrijkijzer van Swan geleverd met instelbare warmte-instellingen, zodat je de temperatuur kunt aanpassen aan de kleding en deze op de meeste stoffen kunt gebruiken. Je zult waarschijnlijk een paar keer over de stof moeten gaan omdat het vermogen niet erg hoog is en het ontbreken van een goed handvat maakt het in het begin een beetje lastig om vast te houden. Maar dit ijzer is veel beter dan de meeste stoomstrijkijzers voor op reis.

Belangrijkste specificaties – gewicht: 599g; laag op het ijzer: roestvrij staal; watercapaciteit: 100ml; stoomproductie: knop voor een enkele stoomstoot; vermogen: 2750W


10. Philips Azur GC4556/20

Dit is één van de best verkochte strijkijzers van het vertrouwde merk Philips en het apparaat ziet er strak uit. Met een waterreservoir van 300ml kan hij continu 50g per minuut stomen en heeft hij een stoomstoot van 210g om de kreuken snel uit meerdere lagen van de kleding te kunnen halen en dikkere stoffen kreukvrij te kunnen maken.

Het heeft het standaard vermogen van 2600W en net als de Ultimate Pure van Tefal heeft het ook een ingebouwde antikalk functie, die voorkomt dat kalkaanslag ontstaat. Omdat het reservoir verwijderbaar is, kun je de eventuele opbouw van kalk in 15 seconden wegspoelen en dit is om precies te zijn sneller en beter dan de zelfreinigende knop in het strijkijzer van Russell Hobbs met één temperatuur en het strijkijzer van Funky Iron Company. Het reservoir is gemakkelijk in en uit het ijzer te klikken.

In werkelijkheid is dit waarschijnlijk het meest onderscheidende kenmerk van de Azur. Als je het schoonmaken en het onderhouden van je strijkijzer een vervelende klus vindt, is dit misschien wel de beste optie voor jou.

Het heeft een beetje korte snoer van 2,5m en wordt geleverd met twee jaar garantie. Al met al is dit wel een solide koop.


Welk strijkijzer kun je het beste kopen?

Concentreer je in 2021 op de eigenschappen van het strijkijzer in plaats van op hoe het apparaat eruit ziet. Let op bijzondere eigenschappen. Sommige strijkijzers bevatten een nieuwe technologie, die niet beschikbaar is in de andere modellen. Identificeer dit vooral als er weinig of geen prijsverschil is. Kies voor strijkijzers die hoge prestaties bieden en weinig of geen onderhoud vergen. Veiligheid is ook een belangrijke factor om te overwegen. Het is belangrijk om te gaan voor een model dat na een periode van inactiviteit automatisch uitschakelt. Een goed strijkijzer moet tijdens het strijken gemakkelijk glijden en licht genoeg zijn. Het moet gemaakt zijn van duurzaam materiaal en mag niet te omvangrijk zijn om zo het opbergen veel gemakkelijker te maken.

Factoren en functies waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een strijkijzer

 • Stroomvermogen: hoe hoger het wattage, hoe sneller het strijkijzer opwarmt en hoe gemakkelijker het is om kreuken uit de kleding te verwijderen.
 • De onderkant van het ijzer: het ijzer moet gemaakt zijn van een duurzaam materiaal dat niet aan kleding blijft plakken. Gebruikelijke materialen zijn onder meer roestvrij staal, geanodiseerd aluminium en keramiek.
 • Het doel van het strijkijzer: verschillende strijkijzers bereiken verschillende resultaten en zijn ook gebouwd voor verschillende doeleinden. Er zijn enkele stoomstrijkijzers die speciaal zijn gebouwd voor professioneel gebruik en mogelijk niet geschikt zijn voor thuisgebruik omdat ze bepaalde functies missen.
 • Stoomproductie: sommige stoomstrijkijzers hebben een hogere stoomproductie dan andere. Strijk je regelmatig met moeilijke stoffen, dan is een stoomstrijkijzer met een hoge stoomproductie meer geschikt.
 • Gewicht: sommige stoomstrijkijzers zijn aanzienlijk zwaarder dan andere. Hoewel een zwaarder strijkijzer zijn voordelen heeft, heeft het zeker ook zijn nadelen.
 • Zelfreinigend: sommige stoomstrijkijzers hebben een zelfreinigende functie waarmee ze vuil en andere afzettingen die zich binnenin hebben opgehoopt, kunnen verwijderen. Hierdoor hebben ze minder onderhoud nodig.
 • Antikalk systeem: dankzij deze functie kunnen stoomstrijkijzers hun werk doen zonder dat calcium en andere minerale afzettingen zich als gevolg van het gebruik van hard water ophopen. Hierdoor kan de gebruiker dus gewoon kraanwater gebruiken.
 • Automatisch uitschakeling: met deze functie kan het strijkijzer automatisch de stroom na een periode van inactiviteit uitschakelen, waardoor de kans op het ontstaan van brand wordt verkleind.
 • Lengte en type snoer: sommige modellen worden geleverd met korte snoeren, terwijl andere juist weer langer zijn. Sommige snoeren zijn intrekbaar, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken en op te bergen zijn. Sommige modernere modellen hebben een draadloze snoertechnologie ingebouwd.
 • Grootte van het waterreservoir: stoomstrijkijzers moeten worden gevuld met water om stoom te kunnen produceren. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak het moet worden bijgevuld.

Tips voor het kiezen van het beste strijkijzer

Moet ik extra geld uitgeven aan een strijkijzer dat stoom kan produceren?

Het antwoord hangt af van wat je zoekt. In vergelijking met een stoomgenerator is een stoomstrijkijzer goedkoper en minder omvangrijk. Dus als je van plan bent om kleine hoeveelheden kleding te strijken of de benodigde opslagruimte mist, is dit verreweg de beste optie. Ondanks het uiterlijk stoten strijkijzers een enorme hoeveelheid stoom uit en zijn dus effectief. Als je meer dan €100 over hebt voor een strijkijzer moet je echter overwegen om voor een stoomgenerator met een veel groter waterreservoir te betalen, die veel minder vaak hoeft te worden bijgevuld.

Hoeveel moet ik uitgeven aan een strijkijzer?

Je hoeft geen fortuin uit te geven aan een goed strijkijzer, maar het is de moeite waard om als je het apparaat meer dan één keer per week gaat gebruiken hier wel in te investeren. Verticale stoom (zodat je kleding kunt strijken terwijl ze hangen) is bijvoorbeeld een fantastische bonusoptie, die het apparaat slechts €20 tot €25 duurder maakt en een zelfreinigende functie kan je later veel gedoe besparen.

Is een grotere onderkant beter?

Een grotere onderkant (en een groter strijkijzer in het algemeen) betekent bijna altijd een zwaarder strijkijzer. Dat kleine beetje extra gewicht kan je werk gemakkelijker maken omdat het een deel van het werk voor je doet, maar het kan ook vermoeiender voor de armen zijn. Maar een grotere onderkant dek je een groter oppervlak, wat betekent dat je de klus sneller kunt klaren. De beste stoomijzers hebben super gladde coatings die moeiteloos over kleding heen glijden, waardoor hun gewicht minder opvalt.

 • Kies voor een strijkijzer met materiaal van goede kwaliteit: keramiek is het beste materiaal voor het strijkijzer omdat het duurzaam en glanzend is en daardoor gemakkelijk over de kleding glijdt. Roestvrij staal is ook geschikt omdat het niet krast en lang meegaat.
 • Kies een strijkijzer met een hoog watt vermogen in plaats van een laag watt vermogen: een strijkijzer met een hogere watt warmt sneller op en zal waarschijnlijk meer stoom produceren dan een strijkijzer met een laag watt vermogen.
 • Kies een strijkijzer met verticale stoom en variabele stoomfuncties: met de verticale stoomoptie kun je kleding zelfs als deze nog aan de lijnen hangt kreukvrij maken. De variabele stoom geeft controle over hoeveel stoom het stoomstrijkijzer produceert.
 • Kies voor een strijkijzer met een groter aantal gaten voor stoomproductie: hoe meer gaten, hoe meer stoom er kan vrijkomen. Microgaten hebben ook meer de voorkeur dan macrogaten omdat ze effectiever zijn.
 • Kies een strijkijzer met zelfreinigende eigenschappen en een antikalk systeem: door de zelfreiniging kan het strijkijzer zich ontdoen van vuil en onzuiverheden. De antikalk functie verlengt de levensduur van het stoomstrijkijzer en maakt het mogelijk om leidingwater voor de tank te gebruiken.
 1. Controleer de grootte van het reservoir: een groter reservoir is niet zo snel leeg als een kleiner reservoir. Er zijn stoomstrijkijzers die een reservoir van wel 350ml hebben.
 • Kies het type snoer: een uittrekbaar snoer is beslist wenselijker dan een snoer die dat niet doet.
 • Prijs: sommige modellen hebben hoogwaardige functies waardoor ze duur zijn, maar er zijn ook enkele goedkopere merken, die geavanceerde functies bieden.
 • Het belang van een ergonomische handgreep en bedieningselementen: het handvat moet soepel en comfortabel zijn om vast te houden. Sommige modellen hebben antislip handvatten en zijn over het algemeen comfortabeler in gebruik dan andere.

Laat een reactie achter