Je hebt nu waarschijnlijk wel de beste thriller films op Netflix en Amazon Prime gekeken, maar heb je ook al de beste thrillers boeken gelezen? We laten je hier onze keus voor de beste thrillers ooit zien! Hieronder vallen de beste psychologische thrillers, misdaadromans en mysteries.


1. Huis vol leugens 

De vijfenveertigjarige Neve leidt een ogenschijnlijk gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan; zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire aan het licht komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, haar collega’s en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft…

NU KOPEN


2. Laatste weduwe

Een onschuldig uitje verandert in een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd terwijl ze met haar dochter aan het winkelen is. De politie zet een grote zoekactie op touw en haar partner doet een emotionele oproep in de media, maar Michelle is en blijft spoorloos. Een paar weken later, op een rustige zondagmiddag, worden Will Trent en Sara Linton plotseling opgeschrikt door het geluid van explosies. Ze gaan erop af, maar binnen no time loopt alles volledig uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will moet noodgedwongen undercover. De situatie voert hen naar een afgelegen plek in de bergen, naar de vreselijke waarheid over het lot van Michelle en een moordzuchtige radicale groepering…

NU KOPEN


3. Façade

Hij leek zo aardig.
Dat je hem ontmoette, was toeval.
Of niet?
Twee jaar na haar pijnlijke scheiding komt jonge moeder Iris van der Steen eindelijk aan vakantie toe. Een roadtrip dwars door snikheet Europa met oldtimer Toet, en stapels cassettebandjes uit haar jeugd, moet haar dichter bij zichzelf en bij haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze de knappe, charismatische sportinstructeur Mischa de Jong laat instappen lijkt de reis een romantische wending te nemen.
Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn.
Façade is Verhoefs meest beklemmende thriller ooit; je doet geen oog meer dicht.

NU KOPEN


4. Enduring Love 

In een van de meest verontrustende openingsscènes in de literatuur worden twee mannen als onderdeel van een geïmproviseerd reddingsteam samengebracht, wanneer een jongetje wordt weggevoerd in een op hol geslagen hete luchtballon. Maar de dingen worden alleen maar verontrustender als Jed geobsedeerd raakt door Joe, zijn mede-redder. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal maakt McEwan’s voorliefde voor detail en flair voor obsessie Enduring Love tot een pervers omgekeerd liefdesverhaal.

enduring love

NU KOPEN


Na de dood van haar tweelingzusje Zelda verlaat Ava Parijs om terug te keren naar haar geboortestad New York. Terwijl ze haar ouders helpt bij het plannen van de begrafenis van Zelda, begint Ava de details rond de dood van haar zus in twijfel te trekken, die zich opstapelen als ze e-mails en berichten van de zogenaamd overleden Zelda ontvangt. Naarmate de vreemde correspondentie van Ava met haar zusje voortduurt, ontdekt zij dat haar tweelingzusje haar dood veinsde in een poging om een berg van schulden te ontvluchten, die zij als gevolg van haar drugsmisbruik heeft opgebouwd. Gewapend met aanwijzingen waar haar zus zou kunnen zijn, begint Ava aan een reis die haar leven zal veranderen. Het opvallende debuut van Caite Dolan-Leach is een onvoorspelbaar onderzoek naar zusterschap, geheimen en intimiteit.

5. Dead Letters

dead letters

NU KOPEN


6. The Hound of the Baskervilles 

Conan Doyle had eigenlijk al afscheid genomen van het personage van Sherlock Holmes tot zijn terugkeer in The Hound of the Baskervilles, dat voor het eerst geserialiseerd werd in 1902. De roman en Holmes zelf waren beiden zo populair bij de lezers dat Conan Doyle genoodzaakt was hem uit de dood terug te brengen. De roman heeft talloze televisie-, film- en radiotoepassingen voortgebracht en zelfs zijn eigen psychologische term, het Baskerville-effect: de overtuiging dat er een verhoogd aantal sterfgevallen door hartstilstand is op de dagen van de maand, die als ongelukkig worden beschouwd.

The Hound of the Baskervilles

NU KOPEN


7. One Flew Over the Cuckoo’s Nest 

Gedeeltelijk geïnspireerd op zijn ervaringen in de jaren vijftig als schoonmaker in een psychiatrische instelling, heeft Kesey’s roman permanente schroeiplekken op het Amerikaanse geweten achtergelaten en is sindsdien voortdurend uitgeleend in scholen en bibliotheken. De anti-held Randle McMurphy (gespeeld door Oscar-winnaar Jack Nicholson in de onvermijdelijke verfilming van het boek) confronteert magistraal de institutionele onderdrukking en Kansy’s elektrische proza geeft een sterke aanwijzing voor de verwaarlozing van dat deel van de bevolking dat is opgesloten en een reflectie op onze samenleving in het algemeen.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest

NU KOPEN


8. Strangers

Na meer dan twee decennia zich met sci-fi en horror-fictie te hebben beziggehouden, komt Koontz in 1986 met de hardcover Strangers. Het is zijn eerste bestseller, die draait om een groep individuen die zich aangetrokken voelen tot een motel in de woestijn van Nevada. Duizenden kilometers uit elkaar, verenigd in een escalerend gevoel van angst dat zich in elk van hen anders manifesteert. Deze thriller is het moment waarop Koontz zichzelf aankondigde bij het grote publiek als een onbetwistbare autoriteit op het gebied van de kunst van het opbouwen van spanning.

strangers

NU KOPEN


9. Eileen

Otessa Moshfegh’s huiveringwekkende en prijswinnende roman is een sombere maar betoverende opvolger van het werk van literaire titanen zoals Shirley Jackson en Flannery O’Connor. Aan het einde van het openingshoofdstuk onthult de protagonist van Moshfegh, die als counsellor bij een jeugdgevangenis voor tienerjongens werkt, op een zenuwslopende rechtlijnige manier de eigenaardigheid van de roman: “Dit is het verhaal van hoe ik verdween.” De proza van Moshfegh heeft een directheid, die bij elke zin de halsader van de lezer bereikt. Moedig, grimmig en met name beklijvend, houdt Eileen een spiegel voor over de duisternis die in ieder van ons aanwezig is en doet dat zonder verontschuldiging. Zo mooi als het is, is deze roman ook alarmerend en meer dan slechts een thriller. Het is een bespiegeling over de mensheid.

eileen

NU KOPEN


10. The Girl on the Train 

In The Girl on the Train van Paula Hawkins worstelt de emotioneel beladen Rachel Watson met haar obsessieve gevoelens voor haar ex-man. Terwijl ze probeert om haar relatiebreuk te verwerken, weet Rachel tijdens haar dagelijkse treinreis van Oxfordshire naar Londen haar gedachten en angsten te doorgronden. Elke dag tijdens passeert de trein het huis waar ze woonde met haar ex. In pogingen om zich af te leiden van de realiteit van hun scheiding, verschuift Rachel haar aandacht naar een huis in de buurt van haar vorige huis, dat wordt bewoond door een man en een vrouw waarvan zij denkt dat ze gelukkig en erg verliefd zijn. Wanneer de vrouw wordt vermist en haar verdwijning voer voor de lokale roddelbladen wordt, wordt het leven van Rachel op zijn kop gezet. Een opwindende blik in het onvermogen van een vrouw om met het verleden om te gaan. The Girl on the Train verwoordt een verontrustende waarheid over geweld en liefde.

The Girl on the Train

NU KOPEN


11. The Talented Mr. Ripley, Ripley under Ground, Ripley’s Game

Patricia Highsmith had een talent voor macabere scenario’s en is de koningin van de psychologische thriller. In de Tom Ripley serie creëerde ze één van de meest fascinerende personages uit de literatuur – charmant, intelligent, volkomen meedogenloos en a-moreel. In de loop van vijf romans, te beginnen met The Talented Mr. Ripley, creëerde ze een personage die zowel gewetenloos als zenuwslopend sympathiek was. The talented Mr. Ripley is zowel een subtiele typering van de personages als een oefening op het puntje van je stoel zitten als de sinistere spanning wordt opgevoerd.

The Talented Mr. Ripley, Ripley Under Ground, Ripley’s Game

NU KOPEN


12. Rebecca

De romantische thriller Rebecca van Daphne du Maurier uit 1938 is eigenlijk altijd al een succes geweest. Een bestseller in zijn tijd en lang daarna, werd het boek door niemand minder dan de master of suspense zelf, Alfred Hitchcock, verfilmd. Rebecca haalt inspiratie uit één van de grootste romans in de Engelse taal, Jane Eyre. Een naamloze verteller is met een Europese playboy getrouwd en verhuist naar zijn enorme huis. Maar ze voelt zichzelf achtervolgd door de nagedachtenis van zijn overleden vrouw, Rebecca en haar nog steeds zeer loyale huishoudster, mevrouw Danvers.

Rebecca

NU KOPEN


13. In the Woods

In In the Woods maakt de lezer kennis met de detectives van de Dublin Murder Squad, evenals de genuanceerde en emotioneel resonerende sensaties van Tana French. Het verhaal volgt detective Rob Ryan en zijn partner Cassie Maddox terwijl ze een bizarre moord onderzoeken met verontrustende overeenkomsten met een gruwelijke gebeurtenis uit het verleden van Ryan. Het is een mysterische, ingenieuze en onverbiddelijke sombere thriller, die de lezer zeker tot de laatste onthulling in het ongewisse zal houden.

in the woods

NU KOPEN


14. Tinker, Tailor, Soldier, Spy

John Le Carré’s spionageklassieker Tinker, Tailor, Soldier, Spy is zo gecompliceerd, dat de meeste schermversies er niet in zijn geslaagd om het complexe plot adequaat aan te passen. Aan de hand van het boeiende verhaal legt Le Carré de essentie van spionage en de futiliteit van het werk vast en zelfs van de oorlog zelf. Nu wordt het beschouwd als één van de grootste spionagethrillers ooit, waarvan CIA-agenten, natuurlijk anoniem, het “een van de meest duurzame weergaven van het beroep” vinden.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

NU KOPEN


15. The Annotated Big Sleep

Als je de thriller als literatuur beschouwt, zou The Big Sleep één van je eerste boeken moeten zijn. Niet alleen dient het als het debuut van de cynische detective Philip Marlowe, het toont Chandler’s meedogenloze spaarzaamheid met woorden en het wringen van de maximale hoeveelheid spanning en sfeer uit de meest bescheiden beschrijvingen. De titel (een eufemisme voor de dood) kan niet misleidender zijn – als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen totdat je de laatste pagina hebt omgedraaid.

The Annotated Big Sleep

NU KOPEN


16. Gone Girl

Gillian Flynn heeft naam gemaakt met ongelooflijk donkere, draaiende verhalen over gecompliceerde, schijnbaar onsympathieke vrouwelijke karakters. Met Gone Girl bracht Flynn lezers diep in een verhalende spiegelzaal – een langzaam brandend, zwart getint doolhof gebouwd om de lezer voortdurend op een dwaalspoor te zetten. Het verhaal over de verkering en het afbrokkelende huwelijk van Nick en Amy en Amy’s uiteindelijke verdwijning, is een buitengewone oefening in literaire vaardigheid. Het is tot de laatste verwoestende pagina bijna onmogelijk om het boek weg te leggen.

gone girl

NU KOPEN


17. The Expendable Man

De thriller The wrong man is een betrouwbare bron van narratieve spanning over een breed scala aan verhalenmedia. In haar roman The Expendable Man uit 1963 geeft Dorothy B. Hughes een zenuwslopende ontknoping af. We volgen een arts wiens reizen in het zuidwesten van de VS leiden tot betrokkenheid bij een moordonderzoek. Maar Hughes neemt ook grotere sociaal-politieke thema’s op en verandert een aangrijpend verhaal in een sociale aanklacht.

The Expendable Man

NU KOPEN


18. The Widow

Problematische huwelijken zijn altijd geweldig voer voor psychologische thrillers geweest en de debuutroman van Fiona Barton, The Widow, is daar een perfect voorbeeld van. Als haar man verdacht wordt van een verdraaide misdaad, staat Jean naast hem en bedekt zij de donkere kanten van hun huwelijk met de façade van een plichtsgetrouwe en perfecte vrouw te zijn. Maar nu haar man dood is, is er geen reden meer om de geheimen, die ze heeft, te bewaren… en de leugens die ze over zichzelf heeft verteld.

the widow

NU KOPEN


19. The Da Vinci Code

Je kunt het historische succes van dit boek verklaren door het feit dat het echt iets voor iedereen is. Een uitgewerkt moordmysterie vindt plaats op het exacte punt waar religie, geschiedenis, kunst en samenzweringstheorieën elkaar kruisen en de culturele pijnpunten, die tot de dag van vandaag gevoelig blijven, worden hier uitgediept. De gesprekken over Brown’s onderzoek en de creatieve licentie zijn al net zo intens, wat het lezen van deze thriller zoiets als een initiatie in een geheim genootschap van waarheidszoekers maakt; een waardig onderzoek door de protagonist Robert Langdon zelf.

The Da Vinci Code

NU KOPEN


20. Double Indemnity 

Als een fundamentele tekst van geëngageerde literatuur werd het klassieke verhaal van Cain in de invloedrijke film met dezelfde naam aangepast, waarbij de hooghartige Barbara Stanwyck de rol van de gemene feeks van het boek op zich nam. Het personage Phyllis Nirdlinger (in de film omgedoopt tot Phyllis Dietrichson), die een verzekeringsagent tot een dodelijk plan dwingt, is een teken van het femme fatale archetype dat zo vaak in thrillers wordt gezien. Maar de tragedie wacht op iemand wiens wensen zo slecht zijn.

Double Indemnity 

NU KOPEN


21. A Rage in Harlem

De Harlem Detective Series van Chester Himes heeft bewezen een baanbrekend stuk harde geëngageerde fictie te zijn en het begon allemaal met A Rage in Harlem. Gevestigd in Harlem, waardoor het meteen groter, levendiger en authentieker aanvoelt, introduceert A Rage in Harlem Coffin Ed Johnson en Gravedigger Jones in een ruige wereld vol oplichters, prostituees en gevaarlijke vendetta’s. Het is een mijlpaal in de misdaadromans, die Chester Himes in het gezelschap van namen als James Ellroy en Raymond Chandler bracht.

A Rage in Harlem

NU KOPEN


22. Fatale

In deze strak geplotte thriller vertelt Jean-Patrick Manchette het verhaal van Aimée, een ingehuurde moordenaar die zich in een idyllisch stadje schuilhoudt. Manchette combineert de spannende scènes van het leven in de onderwereld met satirische voorstellingen van de mores in de kleine steden. Het resultaat is een opleving van het vertrouwde genre, geleverd in een krachtige destillatie.

Fatale

NU KOPEN


23. The Girl with the Dragon Tattoo

Terwijl Nordic noir al lang bestond voordat wijlen Stieg Larsson een misantrope hacker genaamd Lisbeth Salander introduceerde, bracht The Girl with the Dragon Tattoo het genre naar een internationaal publiek op een manier die nog niet was vertoond. Het is een sombere en labyrintische verkenning van een decennia oude zaak over een vermist persoon, lang bestaande familiegeheimen en de beschadigde psyche van één van de meest fascinerende heldinnen in het recente geheugen.

The Girl with the Dragon Tattoo

NU KOPEN


24. The Night of the Hunter

De Southern Gothic-thriller van Davis Grubb is een boek dat een miljoen tatoeages op de knokkels inspireerde en is een vreemde bijbelse allegorie. Een corrupte kapelaan met een mysterieus verleden biedt een afschuwelijk inzicht in de aard van het kwaad terwijl hij zijn jonge prooi besluipt. Later aangepast tot een klassieke expressionistische film met Lillian Gish in de hoofdrol, verwijst dit verhaal naar een handvol gelijksoortige films, variërend van Rocky Horror tot The Right Thing.

The Night of the Hunter

NU KOPEN


25. The Other Lady Vanishes

The Other Lady Vanishes speelt zich af in het Californië van de jaren ‘30 en opent met Adelaide Blake’s zoektocht, na haar ontsnapping uit een sanatorium, naar een nieuwe start in een badplaats, die door belangrijke mensen uit Hollywood wordt bezocht. De heldin van Quick krijgt een baan bij een kruidentheewinkel waar ze gewend raakt aan het onderzoeken van de waarheid, die achter de façade van haar blitse clientèle gewoonlijk schuilgaat. Onder haar klanten bevindt zich ook Madame Zolanda, het beroemde medium, wiens aanwezigheid details uit het verleden van Adelaide dreigt bloot te leggen, waarmee ze liever niet mee geconfronteerd wordt. The Other Lady Vanishes is een betoverend mysterie doordrenkt met nostalgie en spanning en is net zo fascinerend als het historische tijdperk dat hiermee opnieuw tot leven komt.

The Other Lady Vanishes

NU KOPEN


26. Y is for Yesterday 

Net als de vorige vierentwintig romans in Sue Grafton’s veelgeprezen Alphabet/Kinsey Millhone-serie, wordt in Y is for Yesterday behendig en gestaag de spanning opgevoerd via Grafton’s slimme complot en scherpzinnig karakterwerk. Y ziet de privé-detective Kinsey Millhone verwikkeld in een zenuwslopend mysterie rond een tien jaar oude aanranding en moord op een elitaire privéschool. Temidden van dit verwrongen drama, voelt Millhone zichzelf overeenkomsten met een vluchtige sociopaat die een langdurige wrok koestert tegen de privé-detective. Helaas is Y de laatste in de veelgeprezen en langlopende serie van Sue Grafton. Het is trouwens ook één van haar beste.

Y is for Yesterday 

NU KOPEN


27. Red Harvest

Dashiell Hammett’s Red Harvest heeft sinds de publicatie in 1929 talloze werken geïnspireerd, waaronder films als Ako Yojimbo en Rian Johnson’s Brick. Door het verhaal te vertellen van een onderzoeker, die twee strijdende bendes tegenover elkaar plaatst, heeft Hammett de detectiveroman naar een hoger niveau getild en nieuwe lagen morele complexiteit toegevoegd.

Red Harvest

NU KOPEN


28. Orient Express

Greene beweert de Orient Express te hebben geschreven met de bedoeling om het boek te verfilmen. Indertijd geclassificeerd als een ‘entertainment-roman’ (in tegenstelling tot meer hoogstaande literatuur), is het kronkelige verhaal van het boek niet zonder intellectuele of artistieke verdienste. Door verschillende passagiers op een gelijknamige treinreis te volgen, zijn de angsten van Greene tijdens de Grote Depressie voelbaar op elke pagina.

Orient Express

NU KOPEN


29. The Secret History of Las Vegas

Iedereen die ooit in Las Vegas is geweest, weet wat een andere wereld te wachten staat als je eenmaal de strip verlaat. Abani’s roman speelt in op de dromen van de lezer over de woestijnstad, de voortdurend verschuivende locaties en de perspectieven om een smerig verhaal te vertellen over levens en geschiedenissen, die ver buiten het dagelijkse leven rondspoken, waardoor de onderzoekers een spoor van gruwelijke moorden kregen om te bestuderen. Degenen die de voorkeur geven aan wraak zullen genoeg vinden om te kwijlen, maar niets daarvan zou uitstijgen zonder Abani’s talent voor overtuigende, uiterst ongebruikelijke karakters.

The Secret History of Las Vegas

NU KOPEN


30. He Died with His Eyes Open

De Factory-romans van Derek Raymond, waarvan dit de eerste is, bieden een schrijnend kijkje in het politiewerk en de psychologische belasting, die het onderzoek naar brute misdaden kan hebben voor degenen die het onderzoek uitvoeren. Raymond zorgt voor een sfeervolle, bijna tastbaar gevoel van plaats hier. Het is een onbegrijpelijke sombere kijk op de gehele procedure.

He Died with His Eyes Open

NU KOPEN


31. The Hunt for Red October

Tom Clancy heeft zichzelf synoniem gemaakt met de technisch onderlegde militaire thriller. The Hunt for Red October is waar het allemaal mee begon en blijft één van zijn beste boeken. Het legde de basis voor veel van het latere werk van Clancy, waaronder de introductie van CIA-analist Jack Ryan. De roman is een uitgesponnen kat-en-muisspel waarin Jack Ryan een hightech Sovjetonderzeeër en zijn ploeg van overlopers opspoort. Met The Hunt for Red October heeft Clancy zichzelf neergezet als een schrijver van thrillers en bewees hij dat hij de beste in zijn soort is.

The Hunt for Red October

NU KOPEN


32. The Alienist

Caleb Carr’s spannende boek, dat tijdens de vorige eeuwwisseling verscheen, bestaat voor een deel uit historische fictie en is een griezelige moordmysterie. Met een 19e-eeuws New York City als kleurrijke achtergrond, introduceerde The Alienist lezers niet alleen de briljante en gedreven psycholoog Laszlo Kreizler, maar ook de flamboyante bevolking van New York City, de louche buurten en allerlei misdaden. Mix dit met een bruut en goed opgebouwd moordmysterie en het is niet moeilijk te begrijpen waarom deze klassieker meteen een bestseller werd.

The Alienist

NU KOPEN


33. Killing Floor 

Het boek dat de rondtrekkende ex-militaire onderzoeker Jack Reacher heeft gevestigd als een kracht waarmee rekening moet worden gehouden in de criminele onderwereld en die niet één maar drie opvolgers heeft voortgebracht (The Enemy, Night School, The Affair) heeft ook de positie van Child onder de grote schrijvers van het genre bevestigd. Reacher zorgt voor een moediger, energiekere protagonist dan je elders zult vinden – ‘een niet te stoppen kracht’ volgens zijn maker, dat het aantal dode lichamen in de Killing Floor lijkt te bevestigen.

Killing Floor 

NU KOPEN


34. The Shadow of the Wind

The Shadow of the Wind bevat een groot aantal spannende elementen. Een jonge man die verstrikt is geraakt in een samenzwering die hij amper begrijpt, een onderzoek naar een mysterieuze dood een decennia later en het gruwelijke Franco-tijdperk in Spanje. Deze geschiedenis is allemaal verweven in een mysterieuze roman – die de een obsedeert en de ander tot moord drijft.

The Shadow of the Wind

NU KOPEN


35. Tell No One

Wat is het statuut van beperkingen op een levenslange romance? Het verdriet van een dokter over de moord op zijn vrouw verandert in een intrige – en vervolgens een obsessie – als hij eenmaal struikelt over de mogelijkheid dat ze nog steeds in leven is, een openbaring die hem naar zijn eigen ondergang kan brengen. Het boek eindigt met een onverwachte wending en dat zou de reden kunnen zijn dat dit tot op heden het bestverkochte boek van de auteur blijft. Naast zijn zware literaire carrière heeft Coben ook twee misdaad series voor de televisie geschreven.

Tell No One

NU KOPEN


36. Out

In Natsuo Kirino’s bekroonde Out volgen we de levens van vier vrouwen die elkaar kruisen en die samen de nachtploeg in een fabriek in Tokio doen, waar ze lunchpakketten samenstellen. De vrouwen worden meer dan collega’s wanneer Yayoi, de jongste van de vier, hulp zoekt nadat ze haar beledigende dwangmatige gokkende echtgenoot heeft vermoordt. Samen sneden de vrouwen het lichaam van Yayoi in stukken en gooiden het weg, een gruwelijke daad die hun band met elkaar verzegelt. Door de misdaad van Yayoi te verdoezelen, verandert hun bloedige solidariteit geleidelijk in toevallige vigilantes terwijl ze worstelen om het leven te leven in een stad die gedomineerd wordt door de het patriarchaat. Een literaire voorganger van de #MeToo-beweging en #TimesUp, is Out van Kirino een onheilspellende momentopname van trauma, wraak en overleving.

Out

NU KOPEN


37. The Spy Who Came in from the Cold

John le Carré is echt een klasse apart. Zijn ingewikkelde plottheoriëen in deze spionageroman zijn grotendeels te danken aan de eigen ervaringen als spion en geheimagent. The Spy Who Came in from the Cold lanceerde de carrière van le Carré als een internationaal bestsellerauteur en bracht zijn carrière als geheim agent tot een einde. Het introduceerde de lezers ook aan George Smiley, een bescheiden en methodische man die bijna het tegenovergestelde is van James Bond. Met zijn onverwachte wendingen, intriges en een verwoestende conclusie, blijft The Spy Who Came in from the Cold de standaard waaraan alle andere spionage-fictie wordt gemeten.

The Spy Who Came in from the Cold

NU KOPEN


38. Basic Black With Pearls

Basic Black with Pearls is zeker de moeite waard om te lezen. Het thema van het gevaar van een sociaal geïsoleerd leven is helaas nog net zo actueel als 35 jaar geleden. De roman biedt geen oplossing en zelfs nog minder duidelijkheid, waardoor het een nog authentieker commentaar wordt op de valkuilen en de uitdagingen van het huiselijke leven in de voorsteden. De lezer blijft ongemakkelijk, verstoord en net zo verloren als Shirley achter, wat misschien wel de krachtigste manier is waarop Weinzweig haar feministische boodschap kon overbrengen.

Basic Black With Pearls

NU KOPEN


39. The Couple Next Door

Met Devil in a Blue Dress, luidde Walter Mosley één van de meest bewonderde personages in de Amerikaanse detectives in: Ezekiel ‘Easy’ Rawlins. Devil in a Blue Dress volgt Rawlins, een zwarte veteraan die in Los Angeles woont en krijgt onverwacht een carrière als detective, waarbij hij lang bewaarde begraven geheimen en corruptie blootlegt.

The Couple Next Door

NU KOPEN


40. Frankenstein

Het verhaal achter het idee van Frankenstein is bijna net zo fascinerend als de roman zelf: Mary Shelley zou het op een stormachtige nacht hebben geschreven na aanmoediging van Lord Byron. Hoewel haar eindproduct ongetwijfeld angstaanjagend was en zijn een van de meest herkenbare en geliefde monsters in de westerse beschaving creëerde, hebben de thema’s over creatie meer gemeen met de ervaring van het moederschap dan met het spelen voor God. Frankenstein is een aangrijpende thriller die alleen geschreven zou kunnen zijn door een vrouw die bekend is met de verwoestende en de gevaarlijke risico’s van deze creatie.

frankenstein

NU KOPEN


41. Monkey Beach

Hideo Yokoyama’s gedetailleerde misdaadroman Six Four is een zorgvuldig geconstrueerd verhaal over zowel misdaad als de nasleep van criminaliteit. Het verhaal beging met een onopgeloste ontvoering, die veertien jaar geleden plaatsvond. Hoewel het idee van een lang sluimerende misdaad, die weer op de voorgrond treedt, geen nieuw concept is, maakt de aandacht voor details in dit boek volkomen aangrijpend.

Monkey Beach

NU KOPEN


42. Hannibal

De ingetogen emotionele verschrikking van Silence of the Lambs wordt versterkt in de derde aflevering van Harris quadrilogy over de favoriete fictieve kannibaal van Amerika. De gelijknamige antiheld wordt geconfronteerd met een ernstig psychisch zieke schurk, die letterlijk het bloed onder je nagels vandaan haalt terwijl Clarice Starling zich staande probeert te houden. Met surrealistische verhaallijnen over een verstikking door palingen en oversekste vrouwelijke bodybuilders, kan het boek worden geïnterpreteerd als een psychotische verkenning van het geslacht – maar er is genoeg ultra-geweld om diegenen, die minder geïnteresseerd zijn in Freud, ook te boeien.

Hannibal

NU KOPEN


43. Jurassic Park

Er is een verbazingwekkende techniek ontdekt voor het terugwinnen en het klonen van dinosaurus-DNA. Nu zijn de meest opwindende fantasieën van de mensheid werkelijkheid geworden. Wezens die al eeuwen zijn uitgestorven trekken door Jurassic Park met hun geweldige aanwezigheid en diepzinnig mysterie en de hele wereld kan ze bezoeken, maar dat heeft wel een prijs.

Tot er iets misgaat…

In Jurassic Park spreekt Michael Crichton al zijn betoverende talent en wetenschappelijke helderheid aan om zijn meest opwindende technothriller te creëren.

Jurassic Park

NU KOPEN


44. Jaws 

Niemand in het redactieteam van dit boek, zelfs niet Benchley, dacht dat een roman over een dodende haai aan zou slaan bij de lezers. Benchley werd bekritiseerd vanwege het gebrek aan karakterisering als het ging om de menselijke karakters, maar de lezers prezen de intense scènes met Jaws zelf. De opname van de roman in de Club van het Boek van de Maand trok de aandacht van Steven Spielberg, die het tot een van meest winstgevende films aller tijden maakte. Jaren later uitte Benchley zijn schuldgevoel over het feit dat hij haaien in een kwaad daglicht had gezet en drong hij er op aan Jaws pure fictie. Later werd hij een gepassioneerd natuurbeschermer van het mariene leven.

jaws

NU KOPEN


45. The Woman in White 

De jonge Walter Hartright wandelt op een avond door Londen naar huis als hij wordt aangesproken door een wanhopige vrouw in het wit. Hij realiseert zich later dat een van de vrouwen in de familie waarmee hij bevriend raakt een griezelige gelijkenis vertoont met de vrouw in het wit. Gepubliceerd in 1859 wordt het boek door veel geleerden beschouwd als het allereerste detective verhaal. Terwijl The Woman in White een episch geval van identiteitsverwisseling is, geeft het een gevoel dat het iets weg heeft van Shakespeare. Dit komt omdat de hebzuchtige intriges van zijn schurken onmiskenbaar tijdloos zijn.

The Woman in White 

NU KOPEN


46. A Time to Kill

John Grisham is de onbetwiste koning van de juridische thriller. Als voormalig praktiserend advocaat en politicus brengt hij een fascinerend gevoel van authenticiteit met zich mee voor de grote belangen die in zijn thrillers aan de orde komen. Terwijl The Firm hem bekend maakte bij het grote publiek, brak Grisham echt door met zijn boek A Time to Kill. Dit verbijsterende verhaal van raciale spanningen, burgerwacht en gruwelijke misdaad is zowel verontrustend als opwindend en zet je aan het denken.

A Time to Kill

NU KOPEN


47. The Witches of Eastwick 

Gorky Park vestigde Smith als een echte krachtpatser in het thrillergenre en terecht. Dit meesterwerk over spionage in de Koude Oorlog inspireerde twee vervolgromans en een verfilming van het boek. Hoewel het meer dan vermakelijk is, hebben de meer artistieke aspiraties van het boek geleid tot vergelijkingen met de romantische literatuur. Het onderdrukkende regime van de Sovjet-Unie dient als achtergrond voor de ontvouwing van een internationale (en existentiële) samenzwering.

The Witches of Eastwick

NU KOPEN


48. Kindred

Dana, een moderne zwarte vrouw, viert haar zesentwintigste verjaardag met haar nieuwe echtgenoot wanneer ze abrupt uit haar huis in Californië wordt weggerukt en naar het vooroorlogse zuiden wordt getransporteerd. Rufus, de blanke zoon van een plantage-eigenaar, dreigt te verdrinken en Dana wordt opgeroepen om hem te redden. Dana wordt herhaaldelijk teruggetrokken in de tijd naar de slavenverblijven en elke keer worden de verblijven langer, zwaarder en gevaarlijker totdat het niet zeker is of het leven van Dana zal eindigen, lang voordat het de kans krijgt om te beginnen.

Kindred

NU KOPEN


49. Rant

Buster ‘Rant’ Casey is misschien wel de meest efficiënte seriemoordenaar van onze tijd. Rant Casey, al een rebel op de middelbare school, ontsnapt uit zijn huis in een klein stadje en vertrekt naar de grote stad. Daar wordt hij de leider van een stedelijke demolition derby genaamd Party Crashing. Rant Casey zal een spectaculaire dood sterven, waarna zijn vrienden getuigenissen verzamelen, die nodig zijn om een mondelinge biografie van zijn korte, gewelddadige leven op te bouwen. Met hilariteit, horror en een bliksemsnel inzicht is Rant een breinbrekende visie op de toekomst, zoals alleen Chuck Palahniuk zich ooit zou kunnen voorstellen.

rant

NU KOPEN


50. American Tabloid

Met een verscheurende proza en een verzameling antihelden, die de grenzen van de moraliteit verleggen, heeft James Ellroy’s kijk op detectives (inclusief het Los Angeles Quartet) een revolutie teweeggebracht binnen dit genre. In American Tabloid verschoof hij van lokaal naar nationaal niveau en beschreef een reeks verweven samenzweringen, die leidden tot de moord op John F. Kennedy.

American Tabloid

NU KOPEN

? Tijdelijke Winactie: maak kans op gratis boeken!?

Via deze link kan je jezelf inschrijven en kans maken op een paar nieuwe boeken! Je hoeft alleen even je gegevens in te vullen. Dit duurt slechts 1 minuut en de kans is groot dat je iets wint, aangezien dit een tijdelijke en vrij onbekende winactie is! Pak je kans dus snel ;-).

Laat een reactie achter