Wil je niet alleen een gezonder gewicht, maar ook een betere gezondheid? Dit zijn zes tips om af te vallen en tegelijkertijd je gezondheid een boost te geven.

1. Vul je bord met vezels

Vezels geven je niet alleen langer een verzadigd gevoel na een maaltijd, zodat je minder eet en gemakkelijker afvalt. Ze zijn enorm bovendien belangrijk voor gezonde darmen en eveneens voor een stabiel bloedsuikerspiegel.

Vezels kunnen eveneens bijdragen aan een gezond cholesterol. Dat is weer belangrijk voor je hart en bloedvaten. Je vindt deze gezonde voedingsstoffen volop in groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten. Een gemakkelijke manier om veel vezels binnen te krijgen, is een sapje of smoothie met green juice. Klik hier voor meer informatie.

Tip: om gemakkelijker af te vallen kun je het beste kiezen voor granen die naast vezels relatief veel eiwitten en vetten bevatten. Deze geven nóg langer een verzadigd gevoel en zijn nóg beter voor je bloedsuikerspiegel. Havermout is een voorbeeld van zo’n gezonde graansoort.

2. Zaden en pitten op het menu

white ceramic bowl with brown nuts

Zaden en pitten bevatten net als granen behoorlijk wat vezels en daarnaast ook gezonde eiwitten en vetten. Deze werken niet alleen verzadigend, maar leveren je lichaam eveneens stoffen om gezond te blijven.

Eiwitten vormen bijvoorbeeld de bouwstoffen voor je cellen en spieren. De omega 3-vetzuren in zaden en pitten zijn gunstig voor je hersenen en dragen eveneens bij aan de vermindering van buikvet. Daarnaast ondersteunen deze vetten een gezond cholesterol en een gezonde bloeddruk. Wil je ze liever in de pilvorm? Dan kan je ook op het internet op zoek gaan naar de beste voedingssupplementen.

Omega 3-vetzuren zijn ook nog eens goed voor je botten en gewrichten. Voldoende reden om vaker zaden en pitten op het menu te zetten. Dit zijn een aantal voorbeelden waaruit je kunt kiezen:

  • Zonnebloempitten
  • Pompoenpitten
  • Lijnzaad
  • Hennepzaad
  • Chiazaad
  • Quinoa

Heb je geen idee hoe je deze gezonde zaden aan je eetpatroon toevoegt? De eerste vijf in het rijtje doen het perfect als topping over een salade of smoothie. Quinoa kun je weer heel goed in plaats van rijst eten.

3. Eet vaker vette vis

vissen-malediven

Houd je van gerookte makreel, haring en zalm? Zet deze gezonde vissoorten dan vaker op het menu. Dat is niet alleen perfect voor je gewicht, maar ook voor je gezondheid. Vette vis bevat een indrukwekkende hoeveelheid omega 3-vetzuren, die je lichaam op tal van manieren ondersteunen.

We zagen ook al dat deze gezonde vetten verzadigend werken en bijdragen aan de vermindering van buikvet. Perfecte voeding dus voor als je wil afvallen en een betere gezondheid wil bereiken.

4. Handje noten als snack

Heb je stevige trek? Neem dan een handje rauwe noten als snack. Noten werken enorm verzadigend, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Dat is gunstig voor je gewicht.

Rauwe noten bevatten eveneens gezonde aminozuren, die de bouwstoffen vormen voor je cellen en spieren. Daarnaast vind je in noten allerlei vitamines en mineralen. Wist je bijvoorbeeld dat je met een paar paranoten al voldoende selenium binnenkrijgt voor de hele dag?

Amandelen leveren veel vitamine E en hazelnoten zitten boordevol folaat (natuurlijk foliumzuur). Doe er je voordeel mee en geniet van een handje gemengde noten als gezond tussendoortje.

5. Olijfolie door de salade

clear glass bottle beside plant

Olijfolie bevat gezonde omega 9-vetzuren, die ook nog eens verzadigend werken. Zo draagt deze olie zowel bij aan een gezond gewicht als aan een betere gezondheid.

Het beste kies je voor de extra vierge variant, want deze is het minst bewerkt. Dat betekent dat deze het meeste gezonde vetzuren bevat.

Olijfolie kun je niet goed verhitten, want dan ontstaan minder gezonde vetten. Gebruik de olie daarom voor koude gerechten, zoals een salade. Met een paar eetlepels witte wijnazijn erbij maak je in een handomdraai een gezonde en lekkere dressing. Probeer het eens!

6. Kokosolie voor bakken en braden

Ken je kokosolie al? De onbewerkte, pure variant staat bol van de gezonde vetten die buikvet tegengaan en je lange tijd een verzadigd gevoel geven. De olie kun je prima verhitten, dus gebruik deze voortaan voor bakken en braden. Zo werk je niet alleen aan een gezond gewicht, maar ook aan een betere gezondheid.

Laat een reactie achter