Een goede en gezonde slaap krijgen is essentieel als we gezond en productief willen zijn. Ongetwijfeld is het krijgen van een goede nachtrust bijna onmogelijk als het bed waarin we slapen oncomfortabel is en als men last heeft van rugpijn. Investeren in een goede matras of een topper zal helpen bij het krijgen van comfortabele slaap. Ben je er niet aan toe of wil je de matras niet vervangen, dan is het aanschaffen van een topper een goed alternatief. Maar hoe kies je nu precies de beste matras topper tegen rugpijn? Hier zijn enkele tips.

Waarom een topper kopen?

moderne-slaapkamer-bruin-boxspring

Veel mensen zijn niet bekend met een matras topper en vragen vaak waar die voor dient. Nou, dit product vult de matras aan, vooral als men een andere dichtheid zoekt dan de matras. Het kan de gebruiker extra steun bieden of meer comfort geven.

Iemand die bijvoorbeeld een hard schuim heeft maar een zachter slaapoppervlak wenst, kan een matrastopper krijgen die een gladde textuur heeft. Sommige mensen zoeken ook naar andere eigenschappen die hun matras niet heeft en kiezen ervoor een matras topper te kopen die die eigenschappen wel heeft.

Sommige toppers zijn perfect voor mensen met rugpijn, want ze zijn ontworpen met verschillende eigenschappen om de pijn te helpen verlichten. Zo helpen de ademende en luchtige toppers rugpijn door een warm bed te voorkomen. Andere hebben verkoelende gel infusie voor een verkoelend effect dat ook de rugklachten kan helpen verbeteren.

Hoe kies je de beste topper tegen rugpijn?

Er zijn verschillende overwegingen bij het kopen van een matras topper. Je moet wel nadenken over de eigenschappen ervan en over wat het kan bieden om goed te slapen. Matras toppers variëren ook in schuimsoort. Weet wat het beste werkt voor je behoeften als je een topper koopt.

Latex – Het Latex rubber schuim maakt gebruik van een melkwit sap van bomen, waardoor het een milieuvriendelijke optie is.

Geheugenschuim – Aan de andere kant gebruikt het geheugenschuim meer chemicaliën bij de productie dan het polymeer, zodat er meer viscositeit en dichtheid ontstaat. Wat dit aantrekkelijk maakt is het vermogen om zich naar de vorm van het lichaam te vormen en die “indruk” te behouden.

Gelschuim – Er is ook het gelschuim, dat een betere warmteoverdracht bevordert zodat het slaapoppervlak koel blijft.

Polyurethaanschuim – Er is het polyurethaanschuim of populairder als het polyschuim en het is de meest voorkomende schuimsoort. Het lijkt sterk op traagschuim, behalve dat het bij de fabricage minder chemicaliën gebruikt. De stevigheid van dit schuim hangt af van de kwaliteit van het polyurethaanschuim. De beste manier om de kwaliteit van een polymeer te beoordelen is de dichtheid van het schuim te controleren.

Voor wie zijn rugpijn wil verlichten is traagschuim de beste optie, omdat het zich rond het lichaam vormt en daardoor voldoende steun biedt aan rug en gewrichten. Het zorgt ook voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht.

Bij de keuze van traagschuim moet men de dichtheid controleren, want alles lager dan vier tot vijf pond per kubieke voet zal niet doeltreffend zijn tegen rugpijn.

moderne-slaapkamer-hout

Maat

De maat van het topper moet passen bij de maat van het matras. Gebruikt men bijvoorbeeld een queensize bed, dan volgt daaruit dat de topper ook queensize moet zijn. Een grotere topper nemen dan de matras is geen goed idee, want de topper zal uit balans zijn en naar één kant omrollen zou kunnen betekenen dat je op de grond valt.

Allergieën

Sommige mensen hebben allergieën of een gevoelige huid. Als zodanig kunnen mensen met allergieën beter een hypoallergene optie zoeken. Bedenk dat niemand goed en gezond kan slapen als hij last heeft van allergieën.

Stevigheid of zachtheid

donkerhout-bed

Houd er rekening mee dat uitzonderlijk zachte toppers niet goed zijn voor de rug, want ze zorgen niet voor een goede uitlijning van de wervelkolom. Men moet ook beslissen over de stevigheid van het topper afhankelijk van zijn matras. Is het bed aan de zachte kant, dan kun je beter voor een stevig topper gaan om de nodige steun te krijgen.

Warmte-vasthoudend

Het is moeilijk slapen als er net te veel warmte in het schuim opgesloten zit. Als zodanig is het het beste een matras en een topper te nemen die niet gemakkelijk warm worden en de lichaamstemperatuur verhogen. Als het gaat om het warmte-vasthoudend vermogen van matrassen en schuimen, is de beste keuze het met gel geïmpregneerde schuim, want dat kan helpen de lichaamstemperatuur gelijkmatig over het slaapoppervlak te verdelen.

Dikte

lichte-slaapkamer

Ook de dikte van de topper is van belang bij rugklachten. De dikste zullen een comfortabel slaapoppervlak bieden. Bedenk dat de dikte van toppers varieert en dat een dun exemplaar niet de extra steun zal geven die de rug nodig heeft. Op zijn minst moet men gaan voor een matras topper die minstens drie centimeter dik is. Sommige dunnere schuimsoorten of die van minder dan drie duim hebben de uitstekende dichtheid om hun dunheid goed te maken. Wie chronische rugpijn heeft, kan echter beter overwegen dikkere schuimtoppers te nemen.

Garantie

Over het algemeen is het altijd de beste keuze om producten met fabrieksgarantie te nemen. Veel fabrikanten van matras toppers geven gedurende een bepaald aantal jaren garantie op eventuele fabricagefouten.

Conclusie

Wie last heeft van rugpijn doet er goed aan de eigenschappen van een topper te bekijken voor hij koopt. Het heeft immers geen zin om voor het artikel uit te geven als het je alleen maar meer pijn zal bezorgen. Plus, weten hoe je de beste topper tegen rugpijn kiest is niet zo eenvoudig, want ze zijn er in verschillende maten, uitvoeringen, en kritische kenmerken.

Het traagschuim is de beste optie voor wie aan rugklachten lijdt. Dit soort schuim onthoudt en past zich aan de rondingen van iemands lichaam aan. Als het vasthouden van warmte een probleem is, dan moet men overwegen een traagschuim met koele gel infusie te kopen. Andere belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een matras-topper zijn de dichtheid, garantie, allergenen, en dikte.

Laat een reactie achter