Televisies maken al tientallen jaren deel uit van het leven van mensen. Gedurende die tijd is de televisiemarkt doorspekt geweest met innovatie. Of de televisie nu gebruikt wordt voor het binge-watchen van shows op een van de verschillende streaming platforms, gamen, of sport kijken, consumenten worden verwend met keuze wat betreft de beste televisiemerken. Het kiezen van de ideale televisie is echter geen one-size-fits-all proces.
Er zijn verschillende factoren die moeten worden afgewogen bij de keuze van de optimale TV, in het bijzonder een go-to merk. Grootte, resolutie, functies en smart TV-interface zijn slechts enkele factoren die consumenten moeten overwegen als ze denken aan de aanschaf van een nieuwe televisie. Natuurlijk dienen de beste televisiemerken meerdere meesters en bieden ze een keur aan redenen voor consumenten om aan tafel te komen, hetzij door waarde ten opzichte van de kosten, hetzij door voorop te lopen met innovatie. En hoewel veel van ’s werelds topmerken ondersteund worden door tientallen jaren van gunstige verkoopcijfers, betekenen de snelle stijgers en dalers van de huidige markt dat de consument moet weten op welke merken hij zich moet richten en welke hij moet vermijden. Hier zijn 12 van ’s werelds meest herkenbare televisiemerken gerangschikt van slechtste naar beste.
Waarom smart TV’s nu helemaal hot zijn
Met de opkomst van streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+, is de manier waarop we entertainment consumeren drastisch veranderd. We hebben nu de vrijheid om te kiezen wat we willen kijken, wanneer we willen kijken en op welk apparaat we willen kijken. Dit heeft geleid tot een revolutie in de televisie-industrie en heeft traditionele televisiekanalen uitgedaagd.
12. RCA
RCA staat bekend om het produceren van een van de meest kosteneffectieve 4K-televisies die je met geld kunt kopen. Hoewel dit voor sommige consumenten als positief kan worden beschouwd, is er ook een reden waarom dit de goedkoopste 4K-televisies op de markt zijn. RCA-televisies, die Technicolor momenteel produceert onder het RCA-label, staan bekend om hun technische problemen en prestaties van lage kwaliteit die niet aan de verwachtingen van haar consumenten hebben voldaan. Budgettelevisies zijn niets nieuws, en hoewel er iets zit in het idee dat “je krijgt waar je voor betaalt”, maakt de negatieve feedback van consumenten dit merk tot een merk om te vermijden. Vooral wanneer er genoeg betere 4K-opties op de markt zijn die ontworpen zijn om de bank niet te breken.
RCA televisies zijn meestal 30 tot 50 inch en zijn door consumenten bekritiseerd vanwege een inconsistente beeldkwaliteit en een smalle kijkhoek. De schermen zijn ook beperkt tot een verversingssnelheid van 60 Hz, waardoor RCA-televisies niet optimaal zijn voor het spelen van de huidige generatie videogames. Het ontwerp van de televisie levert echter weinig problemen op, en de interface is eenvoudig en gemakkelijk op te pakken voor nieuwe gebruikers. Maar ondanks het feit dat RCA een van de oudste elektronicamerken in de Amerikaanse geschiedenis is, is het door de voortdurende achteruitgang onder zijn concurrenten een merk dat je beter kunt vermijden. De meeste moderne RCA televisies kosten minder dan €500.
11. Insignia
Insignia, het elektronicamerk van Best Buy, maakt een van de best verkopende budgettelevisies op de markt. De meeste Insignia’s kosten minder dan €400. Voor wie een goedkopere televisie met een groter schermformaat zoekt, is Insignia een haalbare optie. Ze zijn ook een van een handvol televisiefabrikanten op de huidige markt die de Fire TV interface ondersteunen, een vertrouwd uiterlijk voor veel consumenten. Dit merk komt echter kwaliteit tekort wanneer het vanuit een technisch standpunt tegenover zijn concurrenten wordt gezet. De 60Hz native refresh rate van het apparaat blijft achter bij andere vergelijkbare televisies. Dit en een gebrek aan ondersteuning voor HDMI 2.1 poorten zou consumenten die op zoek zijn naar een gaming televisie ergens anders heen kunnen leiden. HDMI 2.1 maakt hogere resoluties zoals 8K en hoger mogelijk, evenals framerates tot 120 FPS die nodig zijn voor gamers die het meeste willen halen uit consoles van de negende generatie, zoals de Xbox Series X en PlayStation 5.
Insignia televisies missen ook hetzelfde niveau van HDR-ondersteuning als de concurrenten, want die maximaliseert op HDR 10. Insignia producten missen ook lokaal dimmen, en kiezen voor een meer kosteneffectieve maar slechter uitziende directe verlichting. Daardoor missen deze televisies het contrast en de hoogste piekhelderheid van andere televisies in een vergelijkbare prijsklasse. Wie een tweede of derde toestel in huis zoekt, misschien voor kinderen, of een televisie voor een kantoorachtige opstelling, kan het slechter treffen. Consumenten moeten echter geen Insignia-televisie kopen met de verwachting een topproduct te ontvangen.
10. Toshiba
Toshiba’s reputatie op televisiegebied is niet meer wat het geweest is en is allang opgekocht door de Chinese fabrikant Hisense, een andere naam die de hedendaagse consument misschien kent. Toshiba blijft echter als een aparte entiteit opereren en kan de optimale televisie zijn voor wie de vertrouwde uitstraling van het Amazon Fire TV besturingssysteem zoekt zonder de Hisense prijzen of de goedkope uitstraling van Amazon en Insignia televisies.
Aan de oppervlakte doet Toshiba onder voor enkele van de grotere merken op de huidige markt, zelfs met zijn lange geschiedenis als wereldwijde elektronicafabrikant. Toch zou het gezien kunnen worden als een upgrade ten opzichte van Insignia, dankzij een slanker, moderner ogend ontwerp dat mooi past in de meeste kamers. Hoewel geen van de concurrerende merken beschikt over de HDMI 2.1 poorten die zorgen voor een optimale spelervaring, hebben Toshiba televisies een lagere latentietijd bij gebruik in combinatie met moderne consoles. Toshiba heeft ook een kleine voorsprong in de keuze van de poorten, met vier HDMI-poorten tegen drie van Insignia. Als gevolg hiervan blijven Toshiba televisies ondanks hun overweldigende overeenkomsten een voorsprong hebben op het merk Insignia van Best Buy, maar schieten ze tekort ten opzichte van andere bedrijven die een blijvend beter product produceren.
9. JVC
Hoewel JVC een gerespecteerd en gerenommeerd merk is in de wereldwijde elektronica, behoort het Japanse bedrijf niet tot de top van de grote televisiemerken in de wereld. Het mist het marktaandeel en het verkoopvolume van zijn concurrenten, en het zal nooit verward worden met een bedrijf dat op het scherpst van de snede innoveert. Toch heeft het merk een trouwe klantenkring opgebouwd in de bijna honderd jaar van zijn bestaan. De televisies van het bedrijf zijn betaalbare, duurzame apparaten, en moeten worden beschouwd als een upgrade ten opzichte van televisies van Toshiba en Insignia, dankzij een hogere pixeldichtheid en resolutie, en de integratie van Dolby Audio, een technologie die een helderder, beter geluid produceert.
Een van de nadelen van het merk is een inconsistentie in de wereldwijde distributie. JVC televisies zijn niet zo gemakkelijk verkrijgbaar in de Verenigde Staten als in andere landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland, en daarom kan de keuze aan modellen voor Amerikaanse consumenten beperkt zijn. Er is ook een gebrek aan samenhang in de besturingssystemen, want JVC gebruikt een van de verschillende besturingssystemen voor zijn televisies, afhankelijk van de regio van de wereld waarvoor ze gemaakt zijn. Verder zorgen de technische specificaties ervoor dat het bedrijf achterblijft bij zijn overwegend overzeese concurrenten.
8. Philips
Philips volgt JVC in het niet toegankelijk zijn in alle delen van de wereld. Het Nederlandse bedrijf, dat zijn oorsprong vindt in de 19e eeuw, maakt momenteel geen televisies voor een Amerikaans publiek, maar richt zijn aandacht vooral op de Europese en Aziatische markten. Daardoor blijft het qua verkoop achter bij mainstream concurrenten als Samsung, LG, Hisense en Sony. Philips staat er echter nog steeds om bekend een kwaliteitsproduct te maken voor zijn consumentenbestand, met een volledig scala aan beeldschermtechnologieën (waaronder OLED), de Ambilight-functie en concurrerende prijzen. Het ondersteunt ook Dolby Vision.
Toch is het Nederlandse bedrijf niet zonder nadelen op het gebied van televisies. Het besturingssysteem van Philips, Android, laat te wensen over, ondanks zijn populariteit als gebruikersinterface voor mobiele telefoons. Hoewel Android televisies gebruikers betere aanpassingsmogelijkheden en toegang tot meer toepassingen kunnen bieden, blijft de UI achter bij andere besturingssystemen, en kopers hebben vaak problemen gemeld met stotteren en bufferen binnen de menu’s. Gebruikers kunnen de framerate van hun UI verbeteren door te sleutelen in het menu “Ontwikkelinstellingen”, maar je zou ook kunnen aanvoeren dat dit niet nodig zou zijn geweest om een betrouwbare, werkende televisie te garanderen. Gezien de beperkte beschikbaarheid wereldwijd, kunnen consumenten misschien beter elders kijken, ondanks Philips’ geschiedenis van innovatie.
7. Panasonic
Panasonic televisies zijn vanaf 2016 ook niet meer verkrijgbaar in Noord-Amerika, waardoor het aantal modellen dat wereldwijd toegankelijk is beperkt is. Maar ook deze maakt de rang wat betreft het bieden van een eersteklas televisiekijkervaring. De meeste Panasonic modellen staan bekend om hun duurzaamheid en duurzaamheid. Er zijn ook OLED-modellen beschikbaar en de televisie maakt optimaal gebruik van geavanceerde audiotechnologieën zoals Dolby Atmos en DTS:X die zich lenen voor een hogere geluidskwaliteit dan de meeste van zijn concurrenten. Daarnaast is de HLG Photo Mode van Panasonic TV’s een must voor fotografie en multimedia bedrijven en liefhebbers dankzij de HDR kwaliteit.
Alleen al op basis van de kwaliteit van zijn functies zou Panasonic beschouwd kunnen worden als een top-vier televisiemerk, zelfs zonder een Noord-Amerikaanse consumentenbasis. Het merk heeft echter nog steeds zijn nadelen, zoals een gebrek aan keuze in zijn app store in vergelijking met zijn concurrenten, evenals zijn prijspunt. De gebruikersinterface van Panasonic werd vroeger aangedreven door Firefox, maar nadat Mozilla in 2016 de ontwikkeling van de UI staakte, koos het bedrijf ervoor om Android de nieuwe UI te maken. De uitdrukking “Je krijgt waar je voor betaalt,” geldt nog steeds voor de modellen van Panasonic, want de consument krijgt zeker een kwaliteitstelevisie, al is het misschien niet de optimale keuze, afhankelijk van in welke regio van de wereld men woont.
6. Vizio
Vizio is synoniem geworden met zijn inzet voor de productie van budgettelevisies, hoewel dit bedrijf ook opties biedt voor wie wil uitgeven. Dit bedrijf biedt een betere beeldkwaliteit dan enkele van ’s werelds populairste budgetmerken zoals Insignia en JVC, uitgerust met een echte 4K-resolutie naast superieure HDR-ondersteuning. Vizio biedt ook een handvol handige Smart TV-functies, waaronder ingebouwde toegankelijkheid voor Google Chromecast, waarmee consumenten gemakkelijk video naar hun tv kunnen streamen vanaf verschillende apparaten. Het merk is een tussenoptie voor wie een kwalitatieve televisie-ervaring wil zonder geld uit te geven aan LG of Sony.
Hoewel Vizio voor velen het favoriete budget televisiemerk is, zijn de televisies van het bedrijf zeker niet perfect. Sommige consumenten hebben problemen gemeld met de bouwkwaliteit en duurzaamheid, en problemen die je moeilijk kunt vinden bij de nieuwste modellen van merken als Panasonic en JVC. Vizio televisies hebben ook last van soortgelijke problemen als merken als Panasonic, zoals een gebrek aan kwalitatieve app selectie en een onhandige gebruikersinterface waar je even aan moet wennen. Toch is Vizio geen merk dat het afschrijven waard is, vooral gezien het feit dat het beschikt over een van de meest betaalbare OLED-televisies op de markt op dit moment.
5. Hisense
Hisense bestaat al meer dan 50 jaar en werd in 2004 de grootste tv-fabrikant in China naar marktaandeel. Het bedrijf is verder gegroeid door te investeren in bekende merken als Sharp en Toshiba, en is zelf ook niet onbelangrijk: zijn topmodel, de 65-inch Hisense U8H, kan zich meten met de beste televisies ter wereld. Dit specifieke model biedt uitstekende beeldkwaliteit, met ondersteuning voor HDR10, Dolby Vision, en HLG (Hybrid Log-Gamma) voor een breder kleurengamma en diepere zwarttinten. Deze televisie maakt ook gebruik van Quantum Dot technologie, die helpt om de kleurnauwkeurigheid en levendigheid te verbeteren.
Hisense televisies meten zich echter niet in alle opzichten, met als een van de grootste minpunten een probleem dat uniek is voor zijn product: de geluidskwaliteit. De meeste televisies gaan verder dan de audiokwaliteit, met functies als Dolby Atmos op sleeptouw om een optimale audiovisuele ervaring te garanderen. Hisense televisies hebben echter diverse audioproblemen vertoond, vooral bij zijn goedkopere modellen. Hisense televisies gebruiken ook een VIDAA besturingssysteem. Hoewel met VIDAA verschillende aanpassingsmogelijkheden kunnen worden geïmplementeerd, beperkt de app-winkel van de UI opnieuw de mogelijkheden van de gebruiker. Uiteindelijk, als consumenten kunnen leven met het fragiele, broze ontwerp van de televisie, is Hisense een haalbare optie voor hoe goed de beeldkwaliteit zich verhoudt tot zijn concurrenten voor de prijs, naast de bereidheid van het bedrijf om nieuwe functies toe te voegen.
4. TCL
Dankzij een nadruk op mini-QLED-televisies in de afgelopen jaren is TCL (Telephone Communication Limited) een van de snelst groeiende televisiemerken ter wereld geworden. Dit soort televisies zijn kleiner en compacter dan traditionele modellen, waardoor ze een optimale keuze zijn voor wie een kwalitatieve kijkervaring zoekt met beperkte ruimte. De mini-QLED modellen van TCL bieden een reeks geavanceerde functies, zoals ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision naast de quantum dot technologie die het visitekaartje van het merk is geworden. Ondanks het compacte ontwerp is de mini-QLED ook verkrijgbaar in grotere formaten voor niet meer dan € 600.
Recent marktsucces heeft TCL zien stijgen in de gelederen als wereldwijd televisiemerk. Frustraties van klanten over de klantenondersteuning, naast inconsistentie met het out-of-the-box product, verhinderen echter dat TCL in de top drie terechtkomt. Door een gebrek aan kwaliteitscontrole op het eindproduct hebben verschillende consumenten melding gemaakt van dode pixels op het scherm. Bovendien maken sommige modellen gebruik van goedkopere materialen die kunnen leiden tot schermbloedingen of andere defecten. Het gebruik door TCL van vertrouwde besturingssystemen zoals Roku en Android moet deze problemen echter verzachten voor gebruikers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke en gemakkelijk navigeerbare UI. Zolang het out-of-the-box product zonder zijn gebreken is, koppelt TCL een betaalbare prijs aan geavanceerde technologie.
3. Sony
Sony heeft zich specifiek op de televisiemarkt weten te handhaven dankzij een hoge beeldkwaliteit met alle moderne innovaties verpakt in strakke en moderne ontwerpen. Het succes van Sony op andere gebieden van de elektronica, namelijk in de videogame-industrie, heeft de verkoop van televisies gestimuleerd, vooral voor PlayStation-bezitters die hun console willen koppelen aan de optimale televisie die daarbij hoort. Sony apparaten zijn dan ook uitstekende televisies voor spelletjes. Deze televisies maken ook gebruik van een ingebouwde functie die bekend staat als Sony Music en het eigen Acoustic Surface Audio+ dat niet alleen zorgt voor een hoogwaardige audiovisuele ervaring, maar ook voor een unieke ervaring dankzij het geluid dat rechtstreeks van het televisiepaneel komt.
Sony steekt gunstig af bij andere industriële zwaargewichten dankzij de toepassing van OLED technologie. OLED, wat staat voor Organic Light Emitting Diode, maakt gebruik van een achtergrondverlichting om het scherm te verlichten, waardoor schermen diepere zwarttinten en hogere contrastverhoudingen kunnen bereiken dan LCD-schermen. De prijs van deze technologie is niet goedkoop. Hoewel consumenten er zeker van zijn dat ze een sterk product uit de doos krijgen met toegewijde klantenondersteuning, zijn er goedkopere opties die Sony kunnen uitsluiten voor consumenten die niet bereid zijn een premie te betalen. Sony televisies missen ook beveiligingsback-ups en de firewalldekking van sommige van zijn concurrenten, hoewel het grootste obstakel dat consumenten in de weg staat om een Sony televisie mee naar huis te nemen, de prijs is, want de meeste modellen in het hogere segment kosten meer dan €1.800.
2. Samsung
Hoewel nog steeds duur, zijn de televisies van Samsung meestal goedkoper voor wat ze bieden in vergelijking met Sony. Door de minieme prijsverschillen tussen de twee merken heeft Samsung de verkoop van Sony af kunnen houden. Samsung heeft ook het favoriete besturingssysteem van de twee merken en maakt gebruik van het zich snel ontwikkelende Tizen OS waarmee gebruikers binnen hun televisie kunnen navigeren. Sony, ondertussen, gebruikt voornamelijk Android TV, met Google TV UI’s die pas in 2021 zijn geïmplementeerd.
Naast het premium prijspunt, tonen Samsung televisies ook een overvloed aan advertenties die hinderlijk kunnen zijn voor consumenten. Gebruikers kunnen de advertenties blokkeren door ads.samsung.com toe te voegen aan hun router, maar dit zou geen factor moeten zijn voor consumenten die hun zuurverdiende geld uitgeven aan een premium televisie. Bovendien kunnen sommige Samsung televisies worden geleverd met een overvloed aan bloatware of vooraf geïnstalleerde apps die misschien niet nodig zijn voor een optimale productervaring. Als gebruikers zich comfortabel kunnen voelen met gebreken zoals deze, kunnen ze gerust zijn in de wetenschap dat ze een van de eersteklas televisies op de markt krijgen.
1. LG
Wie op zoek is naar de hoogste kwaliteitstelevisie op de markt moet niet verder kijken dan LG. Aan de andere kant, wie op zoek is naar een duurzaam overpresterende budgettelevisie moet ook LG overwegen. Het Zuid-Koreaanse merk maakt televisies voor alle soorten consumenten over de hele wereld en stuurt regelmatig aan op innovatie, waarbij LG’s OLED-model opvalt als marktleider, zelfs nu de technologie steeds gangbaarder en betaalbaarder wordt. LG nam in 2013 een weloverwogen gok op de OLED-technologie en is nu verantwoordelijk voor meer dan 60% van de verkoop van OLED-televisies. Hoe indrukwekkend de OLED-televisies van LG ook zijn, er zijn nog genoeg redenen voor wie niet op zoek is naar een OLED-model om een LG te kopen.
Het bedrijf heeft een reputatie opgebouwd voor duurzame, esthetisch aantrekkelijke ontwerpen op alle modellen. LG televisies worden ook geleverd met de LG Magic Remote, een intuïtieve afstandsbediening die point-and-click technologie bevat voor snellere, efficiëntere navigatie. Wie de voorkeur geeft aan een meer traditionele televisie-ervaring kan de afstandsbediening echter ook gewoon gebruiken, en de webOS smart TV software van het bedrijf onderscheidt zich als een van de soepelste, gemakkelijkst te gebruiken besturingssystemen van alle grote televisiemerken. Samengevat hebben de televisies van LG de zichtbaarheid en inclusiviteit die nodig zijn om een groot merk te zijn, zonder de zwakheden en vergissingen die grote merken geneigd zijn te maken.
Laat een reactie achter