Het kopen van een nieuwe tv kan moeilijk zijn, vooral als het al een paar jaar geleden is dat je voor het laatst een tv met een groot scherm hebt gekocht. Tv’s kunnen er gecompliceerd uitzien, gecompliceerde functies hebben en behoorlijke prijskaartjes die je laten duizelen. De meeste mensen raken tijdens hun zoektocht zo verward, dat ze het opgeven en kijken naar welke tv het goedkoopst is. Zelfs als dat betekent dat ze daardoor een slechte tv kopen.

We willen niet dat jou dat ook overkomt en daarom gaan we er alles aan doen om je te helpen om de beste tv in jouw prijsklasse te kunnen vinden. Daarover gaat dit artikel.

Hoewel elke tv op onze lijst zowel 4K-resolutie als ondersteuning voor High Dynamic Range (HDR) biedt, hebben we ook nog een lijst die specifiek is afgestemd op die functies in de vorm van onze lijst met de beste 4K tv’s van 2020.

Boven aan onze lijst vind je de gloednieuwe Q90 van Samsung, die nu beschikbaar is en wat zeker een kanshebber is voor de tv van het jaar. Op nummer 2 staat de nieuwe 2020 C9 OLED van LG met een schitterend Vizio-scherm dat tot 3.000 eenheden piekhelderheid kan bereiken.

We hebben hieronder modellen van Samsung, LG, Sony, TCL en Vizio opgenomen, dus als je voorkeur voor een bepaald merk hebt, staat er ook zeker iets voor jou tussen. Nadat je op pagina één een tv hebt gevonden, kun je op de tweede pagina meer lezen over hoe de tv werkt en waarom bepaalde specificaties zo belangrijk zijn.

“Moet ik nu een tv kopen of zal ik nog even wachten?”

Dit is een vraag, die we veel horen. Zoals de meeste technologie (denk aan iPhones) worden tv’s ook steeds beter, wat betekent dat als je een jaar wacht – of zelfs een paar maanden – er waarschijnlijk een grotere, flitsendere tv op de markt is gekomen, die ook steeds minder gaat kosten. Ook een goede soundbar kost steeds minder.

Je kunt een steeds groter scherm voor een betere prijs vinden en de tv’s zien er ook steeds mooier uit. De schermen, die in de toekomst op de markt zullen verschijnen, zijn misschien iets groter, een beetje helderder en een beetje goedkoper, maar de schermen die je nu kunt kopen zijn op zichzelf net zo competent.

We kunnen met vertrouwen zeggen dat de meeste fabrikanten eindelijk de drie belangrijkste normen voor tv’s hebben omarmd: Ultra HD, Wide Color Gamut en HDR (HDR10 en Dolby Vision). Als een tv waarnaar je kijkt geen van deze drie technologieën ondersteunt, kijk je eigenlijk geen tv.

Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Check dan de lijst hieronder met de beste tv’s op een rijtje!


Dit zijn de beste TV’s van 2020

 1. Q90R QLED TV (Samsung)
 2. C9 OLED Series (LG)
 3. Q900R QLED TV (Samsung)
 4. Bravia A9F OLED (Sony)
 5. E9 OLED Series (LG)
 6. Q70R QLED TV (Samsung)
 7. Bravia XF90 Series (Sony)
 8. 6-Series van TCL (R615, R617)

1.De Q90R QLED TV van Samsung

Helder en mooi

65”: de QN65Q90R van Samsung | 75”: de QN75Q90R van Samsung

 • Super beeldkwaliteit
 • Indrukwekkende HDR prestaties
 • Bredere kijkhoeken
 • Uitgebreid smart platform

Het afgelopen jaar stond de Samsung Q9FN voor zijn functies en beeldkwaliteit in de schijnwerpers. Hij is echter vervangen in onze toplijst van de beste 4K tv’s en wel door de Q90 QLED TV. De Q9FN was niet perfect. Er waren terechte klachten van consumenten over de kijkhoek en over een overactief dimsysteem, waarbij de donkere tinten niet altijd zichtbaar waren.

Samsung heeft die kritieken duidelijk ter harte genomen. Ze zijn bij de Q90 stuk voor stuk aangepakt. Dit nieuwe model heeft een duidelijk superieure kijkhoek, die zelfs beter is dan een OLED TV en de lokale dimtechniek levert diepe zwarttinten, zonder dat de schaduwpartijen dichtlopen. Op dat gebied is het nieuwe Ultra Black Elite filter niet minder dan een wonder, waarbij omgevingslicht bizar knap wordt tegengehouden.

Het is dan ook niet zo raar wanneer we beweren dat de Samsung Q90 de meest indrukwekkende QLED tv is, die we tot nu toe hebben gezien, met een indrukwekkend aantal functies en vernieuwende innovaties op het gebied van beeldtechniek. Als gevolg daarvan levert deze tv een resultaat dat zich zonder meer kan meten met de beste OLED’s.

Onze enige echte kritiek zou zijn dat, in tegenstelling tot sommige andere concurrenten, de Q90 geen ondersteuning biedt aan Dolby Vision. In alle andere opzichten is de Q90 van Samsung echter een absoluut geweldige tv, die QLED naar een ander niveau brengt.


2. De C9 OLED Series van LG 

De nieuwe OLED van LG is geëvolueerd tot de slimste tv ter wereld

55”: OLED55C9 van LG | 65”: OLED65C9 van LG

 • Super beeldkwaliteit
 • Uitgebreide functies
 • Zeer effectief slim platform

De C9 van LG is een werkelijk uitzonderlijke 4K OLED-tv die datgene wat zo indrukwekkend was aan de C8 OLED van vorig jaar nog verder heeft verbeterd. Het grote verschil is de opname van de 2e generatie Alpha9-processor, die de AI-verbeteringen gebruikt om geweldige SDR- en HDR-afbeeldingen te leveren en helpt met ongelooflijke detailniveaus en beeldkwaliteit het opschalen en het verwerken ongeëvenaard te maken.

Zoals bij alle OLED-tv’s verbleekt de helderheid van het paneel in vergelijking met een LCD-tv, maar helderheid is niet alles. Het zwart en het pixelniveau waar de zelfemitterende technologie op is losgelaten zorgt ervoor dat HDR er verbluffend uitziet. Er is ook ondersteuning voor Dolby Vision en alleen de afwezigheid van HDR10+ stelt ons een beetje teleur.

Er zijn dit jaar ook andere OLED’s die het overwegen waard zijn (zie: de E9-serie van LG), maar we denken dat de OLED C9 de beste prijs-prestatieverhouding biedt van elke tv, die er in het jaar 2020 is gemaakt.


3. De Q900R QLED TV van Samsung

Een 8K LCD-LED TV die de geschiedenisboeken in mag

85”: de QN85Q900RAFXZA van Samsung

 • 8K-afbeeldingen
 • Ongelooflijke helderheid en kleur
 • Baanbrekende schaalvergroting
 • 85”-scherm wat je bijna niet tegenkomt

Bij de meeste mensen – *hoest* contentproviders – gaat het nog volop over de 4K-resolutie en het zal je dan ook vergeven worden als je denkt dat Samsung gek geworden is door de introductie van ‘s werelds eerste echte 8K-tv. En toch, hoewel het gemakkelijk is om kritisch te zijn over de Q900R van Samsung, luidt het echt een nieuw tijdperk van tv-beeldkwaliteit in.

De natuurafbeeldingen in 8k zijn ongelooflijk en zien er net zo uit als in de echte wereld – alleen dan nog beter. Maar nog belangrijker, gezien het gebrek aan echte 8K-content in de nabije toekomst, laat de 85Q900R alle bronnen met een lagere resolutie er vandaag de dag beter uitzien dan ooit.

Of 8K dezelfde impact heeft op kleinere schermen valt nog te bezien, maar als je voldoende ruimte en budget hebt, is de 85Q900R een toekomstvisie die echt de moeite waard is om te kopen.


4. De Bravia A9F OLED van Sony

LG is niet de enige fabrikant die OLED maakt – de A9F is het fatastische model van Sony

Sony KD-55A1 - 4K tv

NU KOPEN

65”: De Bravia 65A9F van Sony | 55”: De Bravia 55A9F van Sony

 • Indrukwekkende opschaling
 • Audio+ geluidssysteem
 • Android Oreo besturingssysteem
 • Zwart ontwerp

Sony’s tweede generatie OLED, het vlaggenschip de AF9, komt op het perfecte moment in de winkels – namelijk hetzelfde moment dat Samsung en LG ook hun nieuwe modellen zoals de Q09FN OLED van Samsung en de E8 OLED van LG introduceren. Deze nieuwe modellen kan Sony combineren met deze fenomenale OLED.

Hoewel we een paar kleine probleempjes verwachten (zoals het zwartniveau dat last heeft van Dolby Vision en de Netflix gekalibreerde modus), is dat niet meer dan logisch op een ambitieus toestel als dit. Als je kunt leven met het ietwat eigenzinnige ontwerp en als je de vraagprijs kunt betalen, is het een geweldig UHD-model.


5.De E9 OLED Series van LG

Een verbazingwekkend en duur OLED-paneel

55”: De OLED55E9 van LG | 65”: De OLED65E9 van LG

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Weelderig en mooi ontwerp
 • Uitstekend besturingssysteem

Over het algemeen biedt de LG E9 OLED een oogverblindend beeld, met scherpe details en echt filmische beelden. De organische LED-schermen van LG missen de helderheid van de concurrerende modellen, maar mensen die op zoek zijn naar een goede filmavond zullen zeker niet teleurgesteld worden.

De E9 verschilt vooral in zijn vorm en zijn grootte-opties van andere OLED-modellen van LG – zowel de meer premium W9 als de goedkopere C9 bieden een groter 77” model – maar het zou ons verbazen als het volledig glazen paneelontwerp van de E9 geen indruk op je maakt. Met een unieke uitstraling en de meerkanaals audio is de E9 een fantastische toevoeging aan elke woonkamer, als je het tenminste kunt betalen.


7.De Q70R QLED TV van Samsung

De Q70R is een solide middenklasse model met het grootste deel van de pluspunten van het vlaggenschip

55”: De QN55Q70R van Samsung | 65”: De QN65Q70R van Samsung

 • Zeer heldere HDR-afbeeldingen
 • Uitzonderlijk contrast
 • Goede smart tv-systeem

Het vlaggenschip van Samsung, de Q90R QLED TV, verbaasde ons onlangs met zijn bredere kijkhoeken, diepere zwarttinten en superieure HDR-afbeeldingen, maar helaas kan niet iedereen het vlaggenschipmodel betalen. Dus wat kan Samsung bieden voor diegenen die QLED-beeldkwaliteit met een beperkt budget willen ervaren?

Ondanks dat hij lager op de lijst staat, bevat de Q70R hetzelfde uitgebreide slimme platform, uitgebreide verbindingen en geavanceerde functies, die elders ook in het assortiment worden gevonden. Dit is niet de meest flitsende tv die Samsung ooit heeft gemaakt, maar als jouw budget beperkt is, is de Q70 een geweldige QLED-allrounder die het bekijken zeker waard is.


8. De Bravia XF90 Series van Sony

Het middenklasse-model van Sony biedt betaalbaarheid en schitterende beelden

Sony Bravia KD-65XD9305

NU KOPEN

65”: De Bravia X900F van Sony

 • Direct LED met lokale dimming
 • Geweldige vloeiende beweging
 • Eenvoudig maar elegant ontwerp

Als je het budget niet hebt voor de nieuwe A1 OLED of de fantastische, maar dure, ZD9 van Sony, moet je zeker eens kijken naar de spiksplinternieuwe XF90 serie van Sony. Met de geweldige helderheid van 4K, een krachtige SDR-naar-HDR remastering en een soepel directe LED-achtergrondverlichting, biedt Sony met de XF90 heel ander type toestel. We hebben genoten van de consistentie in beeldkwaliteit, waarbij beweging (goed nieuws voor de voetbalfans) vloeiend in beeld wordt gebracht, de levendige kleuren van het extra brede kleurbereik én zijn aantrekkelijke HDR modus – je krijgt geweldige beelden in alle kleuren zonder vermoeide ogen.

Gezien de hoge, maar terechte, vraagprijs zijn eventuele opmerkingen eigenlijk te verwaarlozen. We raden de XF90 van harte aan.


9. De 6-Series van TCL (R615, R617) 

Een uitzonderlijke 4K HDR-tv voor de prijsbewuste koper

55”: De 55R617 van TCL

 • Heldere, kleurrijke HDR
 • Ondersteunt Dolby Vision
 • Roku TV is geweldig

Als je diep in de buidel kunt tasten en behoorlijk wat geld op je rekening hebt staan, zouden we je vertellen om niet te beknibbelen en alleen maar te kijken naar de beste tv’s die er op de markt verkrijgbaar zijn zoals de te gekke dunne OLED W8 van LG of de ultraheldere Q9FN QLED van Samsung (beide te vinden in deze lijst). Maar dat is niet realistisch. Voor de overgrote meerderheid van ons is ons budget om aan een tv uit te geven beperkt tot ergens onder de € 1.000 en vaak nog minder dan dat.

Daarom is het absoluut eerlijk om te zeggen dat de 6-serie van TCL de beste tv is, die je in deze prijsklasse kunt krijgen. De prestaties, die je krijgt voor je geld, zijn ongeëvenaard en de beeldkwaliteit – ondanks enkele kleine foutjes – zal echt indruk op je maken.

Laat een reactie achter