Ben jij van plan om een wasdroger te gaan kopen? In dit artikel laten we je de beste wasdrogers zien en hoe jij een droger kunt kiezen, die perfect bij je past.

Alle wasdrogers werken door verwarmde lucht door je kleding te blazen om zo het vocht te verwijderen en de kleding te drogen. Maar er zijn verschillende soorten drogers te koop, die allemaal gebruikmaken van verschillende technologieën, functies en ook een andere niveaus van verfijning hebben.


De Beste Wasdrogers

 1. Siemens WMN16T3471 – iQ500 – iSensoric
 2. AEG T8DE84ES – 8000 serie – AbsoluteCare
 3. Bosch WAT28461NL – Serie 6
 4. AEG T8DEE95S – 8000 serie
 5. Indesit IDV75
 6. Samsung DV80M5210IW 
 7. Bosch WAN28062NL – Serie 4
 8. Bosch WAT28542NL
 9. AEG T7DBN460
 10. Bosch WNAT323471 – Serie 6

1. Siemens WMN16T3471 – iQ500 – iSensoric

Op zoek naar een energiezuinige wasmachine voor kleine wasjes en handige opties om kort te wassen? Dan is de Siemens WMN16T3471 iQ500 ideaal voor jou. Het toerental van 1600 zorgt ervoor dat je was extra droog uit de wasmachine komt. Wil je een keer een was draaien waarbij de trommel niet helemaal vol zit? Dat is geen probleem voor de Siemens WMN16T3471. De beladingssensor meet precies hoe vol de trommel zit. Vervolgens worden de hoeveelheid water en de duur van het wasprogramma hierop aangepast. Heb je niet veel tijd en wil je snel een wasje draaien? Kies dan voor speedPerfect waarmee je wasprogramma’s met één druk op de knop verkorten. Ook is het geen probleem om een wasje op een later tijdstip te starten: gebruik de uitstel-functie om zelf aan te geven wanneer je was klaar moet zijn.


2. AEG T8DE84ES – 8000 serie – AbsoluteCare

De AEG T8DE84ES heeft een vulgewicht van 8 kg en energielabel A++. Alle kleding die je wast kun je nu ook veilig drogen in deze AbsoluteCare droger, van wollen truien tot outdoor kleding. Het AbsoluteCare systeem zorgt ervoor dat iedere stof de juiste trommelbeweging en droogtemperatuur krijgt. Door de SensiDry technologie droogt deze droger op een lage temperatuur, zo wordt je kleding nooit blootgesteld aan onnodige hitte en blijft je kleding elke dag aanvoelen als nieuw. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 154 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. De speciale kleding beschermende ProTex-trommel draait in beide richtingen waardoor je kleding minder kreukt.


3. Bosch WAT28461NL – Serie 6

Op zoek naar een energiezuinige wasmachine met handige functies zoals trommelreiniging met herinneringsfunctie? Dan is de Bosch WAT28461NL Serie 6 ideaal voor jou. Deze wasmachine is geschikt voor kleinere wasjes en heeft de optie om wasprogramma’s energiezuiniger te draaien. Het toerental van 1400 zorgt ervoor dat je was aardig droog uit de wasmachine komt. Wil je een keer een wasje draaien waarbij de trommel niet helemaal vol zit? Dat is geen probleem voor de Bosch WAT28461NL. Door de beladingssensor meet de wasmachine hoe vol de trommel zit en wordt de hoeveelheid water hierop aangepast. Een wasje op een later moment laten starten? Gebruik de uitstel-functie om zelf aan te geven wanneer je was klaar moet zijn. Bovendien heb je keuze uit wel 15 wasprogramma’s voor verschillende soorten was, zoals sport, wol en overhemden.


4. AEG T8DEE95S – 8000 serie – AbsoluteCare

De AEG T8DEE95S heeft een vulgewicht van 9 kg en energielabel A++. Alle kleding die je wast kun je nu ook veilig drogen in deze AbsoluteCare droger, van wollen truien tot outdoor kleding. Het AbsoluteCare systeem zorgt ervoor dat iedere stof de juiste trommelbeweging en droogtemperatuur krijgt. Door de SensiDry technologie droogt deze droger op een lage temperatuur, zo wordt je kleding nooit blootgesteld aan onnodige hitte en blijft je kleding elke dag aanvoelen als nieuw. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 185 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. De speciale kleding beschermende ProTex-trommel draait in beide richtingen waardoor je kleding minder kreukt.


5. Indesit IDV75 – Luchtafvoerdroger

Op zoek naar een eenvoudige luchtafvoerdroger? Dan is de Indesit IDV 75 (EU) met 7 kg droog vulvermogen ideaal voor jou. Een luchtafvoerdroger droogt de was op een hoge temperatuur. Daardoor is deze relatief snel, maar een stuk minder zuinig. Deze luchtafvoerdroger wordt geleverd met een luchtafvoerslang van 1.5 meter. Deze wordt uit een raam naar buiten bevestigd.


6. Samsung DV80M5210IW – Warmtepompdroger

De Samsung DV80M5210IW is gemaakt om slimmer en zuiniger te drogen. Het OptimalDry-systeem meet de vochtigheid en daarop wordt de droogtijd aangepast. Omdat een warmtepompdroger op lage temperaturen droogt, blijft je kwetsbare kleding beter beschermd tegen krimpen. Bovendien is een warmtepompdroger zeer energiezuinig. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 169 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar door de lage temperatuur wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. De vochtigheidssensor meet wanneer jouw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch, waardoor de droogbeurt nooit langer duurt dan nodig is. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is. Wanneer de droger klaar is geeft hij een geluidssignaal, zodat je precies weet wanneer je je was er uit kan halen.


7. Bosch WAN28062NL – Serie 4

Op zoek naar een wasmachine met een klein laadvermogen en handige opties om kort te wassen? Dan is de Bosch WAN28062NL ideaal voor jou. Het toerental van 1400 zorgt ervoor dat je was aardig droog uit de wasmachine komt. Heb je niet veel tijd en wil je snel een wasje draaien? Kies voor het korte wasprogramma om in circa 15 minuten schone was te hebben. Met de optie wasprogramma verkorten kan je de meeste wasprogramma’s met een druk op de knop verkorten. Ook is het geen probleem om een wasje op een later tijdstip te starten: gebruik de startuitstel-functie om zelf aan te geven wanneer het programma moet starten.


8. Bosch WAT28542NL – Serie 6

Op zoek naar een energiezuinige wasmachine met een gemiddeld laadvermogen en handige functies zoals de trommelreiniging met herinneringsfunctie? Dan is de Bosch WAT28542NL Serie 6 wasmachine ideaal voor jou. Het toerental van 1400 zorgt ervoor dat je was vrij droog uit de wasmachine komt. Dit levert naast tijdwinst, ook extra kostenbesparing op als je je was daarna in de droger doet. Een wasje op een later moment laten starten? Gebruik de uitstel-functie om zelf aan te geven wanneer je was klaar moet zijn. Op het digitale display zie je precies hoe lang je was nog bezig is. Bovendien heb je met deze Bosch wasmachine keuze uit 14 wasprogramma’s voor diverse soorten was, zoals sport, overhemden en wol.


9. AEG T7DBN460 – 7000 serie- SensiDry – Warmtepompdroger

De AEG T7DBN460 is uitgeroepen tot Beste koop van de Consumentenbond maart 2021 en is met energieklasse A+++ zeer energiezuinig. Door de SensiDry technologie kun veilig al je kleding drogen op een lage temperatuur, zo wordt je kleding nooit blootgesteld aan onnodige hitte en blijft je kleding elke dag aanvoelen als nieuw. Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 173 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding. Op het digitale display zie je hoe lang de droger nog bezig is, wanneer de droger klaar is geeft hij een geluidssignaal. De speciale kleding beschermende ProTex-trommel draait in beide richtingen waardoor je kleding minder kreukt.


10. Bosch WNAT323471 – Serie 6

Op zoek naar een energiezuinige wasmachine met een klein laadvermogen en handige opties om kort te wassen? Dan is de Bosch WNAT323471 Serie 6 de ideale wasmachine voor jou. Het toerental van 1600 zorgt ervoor dat je was extra droog uit de wasmachine komt. Wil je een keer een wasje draaien waarbij de trommel niet helemaal vol zit? Dat is geen probleem voor de Bosch WNAT323471. Door de beladingssensor meet de wasmachine hoe vol de trommel zit en worden de hoeveelheid water en het wasprogramma hierop aangepast. Heb je niet veel tijd en wil je snel een wasje draaien? Kies voor het korte wasprogramma om in circa 15 of 30 minuten schone was te hebben. Met de optie wasprogramma verkorten kan je de meeste wasprogramma’s met een druk op de knop verkorten. Ook is het geen probleem om een wasje op een later tijdstip te starten: gebruik de uitstel-functie om zelf aan te geven wanneer je was klaar moet zijn.


Wat zijn de verschillende soorten wasdrogers?

 • Geventileerde wasdrogers
 • Condensor wasdrogers
 • Condensor wasdrogers met een warmtepomp
 • Wasdrogers op gas

Op zoek naar de beste wasdroger?

Is het laadvermogen van mijn wasdroger belangrijk?

In de meeste gevallen wel.

Doe je elke keer de gehele 8kg was in je droger? Of slechts een paar kledingstukken?

De meeste mensen halen de lading uit de wasmachine en stoppen deze rechtstreeks in de droger. Daarom is het een goed idee om de capaciteit van je droger af te stemmen op die van je wasmachine.

Heeft de capaciteit betrekking op het gewicht van de natte of de droge kleding?

Het verwijst naar droge kleding. Dus laten we zeggen dat je een wasmachine van 8kg hebt en deze ook met 8kg droge kleding vult. Wanneer je de natte kleding dan na het wasprogramma uit de machine haalt, kan een droger met een capaciteit van 8kg die lading kleding drogen – hoewel het nu wel wat zwaarder is omdat de kleding nat is.

Welke functies moet een droger hebben?

Ontluchting/luchtkanalen

Om wanden waar het vocht vanaf druipt en plafonds met schimmel te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de vochtige, hete lucht uit de droger efficiënt kan wegstromen.

Het installeren van de droger in de buurt van een open raam of het gebruik van een uitlaatventilator kan handig zijn, maar als dit niet mogelijk is, heb je waarschijnlijk een ontluchtingssysteem nodig. Sommige drogers worden geleverd met zo’n systeem en bij sommige modellen is het een optionele extra. Niet alle ontluchtingssystemen zijn echter geschikt voor alle situaties. Bespreek de installatie met het verkooppersoneel om ervoor te zorgen dat je een droger koopt, die je ook goed kunt gebruiken.

Vergeet niet dat sommige drogers alleen een uitlaatopening aan de voorkant hebben en dat dit niet kan worden omgeleid. Dus als je onvoldoende ventilatiemogelijkheden hebt, controleer dan voordat je de droger koopt of het model compatibel is met het ontluchtingssysteem dat je hebt.

Onze beoordelingen over wasdrogers kunnen je precies vertellen welke van de drogers, die wij hebben getest, alleen een ventilatiesysteem aan de voorkant hebben.

Aan de muur bevestigen of stapelbaar

Door je droger aan de muur te bevestigen of op een wasmachine met een voorlader te plaatsen bespaar je ruimte.

Maar:

 • Sommige fabrikanten verkopen deze stapelkits als een optionele extra en ze kunnen ook alleen voor hun eigen merk wasmachine worden gebruikt. (je moet dus een wasmachine en droger van hetzelfde merk hebben)
 • Alleen geventileerde drogers kunnen aan de wand worden gemonteerd – condensor- en condensor drogers met een warmtepomp zijn te zwaar en moeten op de vloer worden geplaatst of op een wasmachine worden gestapeld.

Filters

Je pluisfilter moet om je droger efficiënt te laten werken en het risico op brand te verminderen regelmatig worden schoongemaakt, dus het is handig als het filter aan de voorkant zit en gemakkelijk toegankelijk is.

Reinig het filter van je wasdroger na elk gebruik om het risico op brand te verminderen.

Tuimelrichting

De trommel keert met regelmatige tussenpozen de tuimelrichting om de was zo gelijkmatiger te kunnen drogen en het in elkaar draaien van kleding te minimaliseren.

Droogrek

Sommige modellen worden geleverd met een rek dat aan de binnenkant kan worden gemonteerd om zo ook items zoals gymschoenen of fijne was te kunnen drogen.

Automatisch programma

Dit beweert automatisch te detecteren wanneer de kleding is opgedroogd.

Automatische programma’s kunnen aangeven wanneer de was droog is en dan zal de droger afslaan. Dit kan je helpen om energie te besparen en het risico van beschadiging van de kleding door overdroging te voorkomen.

In de praktijk kunnen deze drogers, afhankelijk van de grootte van de lading die je droogt, een beetje wisselvallig zijn.

Een opmerking over wasdrogers met kindersloten

Hoewel het handig is om de droger zo in te stellen dat als de deur zal sluiten deze automatisch aan zal gaan, is de kans dat je kindje in de droger klimt en de deur achter zich dicht doet een vreselijke maar zeer reële mogelijkheid

Om deze reden raden we aan om gezinnen met jonge kinderen te laten kiezen voor drogers met een kinderslot. Hieronder staan nog meer veiligheidstips.

Hoeveel kost het om een wasdroger te gebruiken?

Een geventileerde wasdroger is één van de meest energie-intensieve apparaten in je huis, met een verbruik van 2,75kWh tot 9,25kWh per lading.

Je betaalt bijvoorbeeld 30 cent/kWh voor je energie. Stel dat een droger 5kWh per lading gebruikt en dat je deze gemiddeld drie keer per week gebruikt (ongeveer 150 keer per jaar). Je moet dan de volgende rekensom maken 0,30 X 5 X 150 . Je droger kost je dan € 225 per jaar aan energie.

Het goede nieuws is dat je zelf het gebruik van een wasdroger in de hand kunt houden en als het zonnetje buiten schijnt, kun je makkelijk de was buiten hangen en zo op je energierekening besparen.

Als je de droger vaak aanzet, kun je overwegen om een droger met een warmtepomp te kopen, omdat de kosten van het gebruik van deze drogers veel lager zijn.

Zes geldbesparende tips voor wasdrogers

 1. Droog je kleding, waar dat mogelijk is, aan de lijn of aan een wasrek– wasdrogers verbruiken veel energie en het zonlicht is gratis.
 2. Houd het pluisfilter schoon – een verstopt pluisfilter maakt het moeilijker voor de lucht om door de kleding te circuleren, waardoor je droger minder efficiënt werkt, er langer over doet om de kleding te drogen en er ook nog eens brandgevaar ontstaat. Je moet het filter van de droger na elke lading reinigen.
 3. Gebruik de hoogste centrifugeersnelheid op de wasmachine en als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, zoek er dan een met een hogere centrifugeersnelheid. Dit extraheert meer water zodat je was droger uit de machine komt en korter in de droger hoeft.
 4. Kies voor een energiezuinige droger. Als je je droger het hele jaar door gebruikt – omdat je bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont waar je geen was buiten mag drogen of in een land woont waar het vaak slecht weer is – kies dan voor een droger die energiezuinig is. De aanschafprijs zal iets hoger zijn maar ze zijn goedkoper in het gebruik, zodat je op de lange termijn geld kunt besparen. Hoe meer energie je droger gebruikt, hoe hoger je rekening maandelijks zal zijn.
 5. Open een raam of gebruik de leidingen van je huis (indien beschikbaar) – door vocht terug te voeren in de wasruimte moet je droger gewoon harder werken om de kleding te drogen, wat jou dan weer meer kost. Als je niet kunt ventileren, overweeg dan een condensor of een condensordroger met warmtepomp te kopen – ze zijn duurder in de aanschaf maar zuiniger in het gebruik en er zal geen vocht van het plafond en langs de muren druppelen, waardoor je daar ook geen geld aan uit hoeft te geven.
 6. Wees sceptisch over droogballen en andere hulpmiddelen – sommige mensen zullen je vertellen dat droogballen in je droger stoppen de tijd en de energie, die nodig is om je kleding te drogen, zal verminderen. We hebben droogballen getest en ontdekten dat het enige dat sneller opdroogde, het geld in je portemonnee was.

Zijn wasdrogers veilig?

Alle drogers, die we de afgelopen jaren hebben getest, hebben een functie om oververhitting te detecteren, wat betekent dat ze worden uitgeschakeld wanneer de temperatuur te hoog wordt.

Maar om ervoor te zorgen dat het gebruik extra veilig is, kun je deze paar punten ook eens controleren:

 1. Volg de instructies in de handleiding.
 2. Sluit de droger rechtstreeks aan op het stopcontact, niet op een dubbele adapter of een verlengsnoer.
 3. Als de droger aan de muur wordt bevestigd, zorg er dan voor dat de droger stevig volgens de instructies van de fabrikant aan de muur is bevestigd. Overweeg om het professioneel te laten installeren als je niet echt een geweldige klusser bent. Hij zou maar stuk vallen.
 4. Kinderen zijn dol op verkennen en kunnen gemakkelijk in de droger klimmen – als je kleine kinderen hebt, vermijd dan de modellen die automatisch starten wanneer de deur wordt gesloten.
 5. Zorg voor een goede ventilatie rond de droger.
 6. Stop geen kleding waarop brandbare materialen zijn gemorst, zoals bijvoorbeeld oliën, in de droger. Was deze voor het drogen in heet water met wat extra wasmiddel.
 7. Sorteer kleding op handdoeken en linnengoed etc. om het sneller te laten drogen.
 8. Plaats geen kledingstukken waaraan rubber of schuim is bevestigd in de droger.
 9. Bewaar geen ontvlambare items in de buurt van de droger.
 10. Reinig het pluisfilter na elke lading (het bespaart tijd, energie en vermindert mogelijke schade aan je kleding).
 11. Volg de aanbevelingen met betrekking tot het drogen in de droger op het waslabel.
 12. Gebruik geen wasverzachters.
 13. Zet de droger niet aan als je niet thuis bent.

Laat een reactie achter