Noem het wat je wil: zelfsturende auto, autonome voertuig, automatische rit of simpelweg een zelfrijdende auto. Het komt er op neer dat de manier waarop we rijden – of niet rijden – van auto’s flink veranderen. Naarmate de technische functies beginnen te concurreren, kopen consumenten een nieuwe klasse auto die verbonden blijft met smartphones, parallel kan parkeren en zelfs automatisch remmen voor botsingen. Zelfs bij een private lease occasion kan je vast en zeker een zelfrijdende auto vinden.

Hier bij Grandlife hebben we een top 10 van de beste zelfsturende auto’s van 2023 opgesteld, waaronder semi-autonome voertuigen, auto’s met een aantal zelfrijdende eigenschappen en bestuurdersloze prototypen die in de nabije toekomst beschikbaar zullen komen. Dus of je nu een autoliefhebber bent waarbij alles om de technologie draait, of gewoon moe bent van al het werk achter het stuur, het is tijd om de toekomst van het rijden te omarmen!

10. BMW 750i xDrive

De techniek van de BMW 750i xDrive is als een van de vroegere modellen met zelfsturende mogelijkheden dat meer een rijhulpsysteem is dan een volledig autonoom. De luxe automatische BMW geeft een waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, heeft een automatisch remsysteem om frontale botsingen te voorkomen en een voetgangersalarm voor ontspannen ritjes door de stad. Het is daarnaast ook uitgerust met een Active Cruise Control, waarmee je achterover kunt leunen en (soort) kunt ontspannen tijdens files.

9. Lexus GS 450h

Toyota heeft op verschillende locaties, waaronder de Consumer Electronics Show, aangekondigd dat het optimaal gaat werken met de zogeheten Integrated Safety self-driving technologie. Alle modellen zullen dit tegen 2030 hebben. De luxe Lexus GS 450h heeft een automatische parkeerautomaat, radar cruisecontrol, botsingswaarschuwing en voetgangers waarschuwingssystemen en zit standaard in alle Toyota en Lexus modellen.

8. Acura RLX RL

Vorig jaar testte de autofabrikant een Acura RLX prototype met zelfrijdende technologie, vergelijkbaar met dat van Google’s zelfsturende auto. Hoewel de apparatuur nog steeds te groot is voor massaproductie, zegt Honda dat er in de meeste van zijn luxe modellen in de nabije toekomst zelfbestuurende functies beschikbaar zullen zijn.

7. Infiniti Q50S 3.7

De Infiniti Q50S maakt gebruik van één voorruitcamera en een radar aan de linkerkant van het spatbord om adaptieve cruisecontrol, noodremming, preventie van het verlaten van de rijstrook en actieve rijstrookcontrole mogelijk te maken. Niet slecht voor een beschikbaar 2015 model!

6. Volvo XC90 T8 Hybrid

Volvo heeft een belofte gedaan om tegen 2017 volledig automatische auto’s op de weg te zetten. Deze auto’s zouden zo autonoom zijn dat bestuurders HDTV kunnen streamen terwijl de auto rijdt! Maar de automaker maakt op dit moment nog steeds golven met semi-autonome modellen. De modellen van de Volvo XC90 uit 2016 (T6 en T8 Hybrid) zijn uitgerust met een Intellisafe Autopilot modus vergelijkbaar met de technologie van het Tesla Model S. De XC90, die trouw blijft aan Volvo’s reputatie als een van de veiligste autofabrikanten op de markt, zal automatisch remmen in kruispunten wanneer tegemoetkomend verkeer wordt waargenomen.

5. Audi RS 7: Robby

Het prototype van Audi, genaamd Robby, is voor de hedendaagse auto’s zo volledig mogelijk automatisch, maar helaas is deze zelfrijdende auto nog niet op de markt. In de tussentijd kunnen consumenten zich verheugen op Audi’s volgende generatie A8, die automatisch parkeren en bestuurd rijden met snelheden tot 60 km per uur – bedoeld om het rijden eenvoudiger te maken tijdens files. In sommige RS 7-modellen kunnen consumenten ook genieten van een aantal zelfaandrijffuncties, waaronder automatische parkeren en rijden.

4. Mercedes-Benz S65 AMG Coupe

Deze high-performance coupe is voorzien van rijhulpmiddelen die zeer vergelijkbaar zijn met die van de BMW 7-serie. Met de camera die in het Mercedes-Benz embleem op de grill is gemonteerd, helpt de luxe tweedeur de bestuurder om automatisch in de rijstrook te blijven en frontale botsingen te voorkomen. Maar met een extra camera in de voorruit en vijf radars die in verschillende richtingen wijzen, is deze Benz ook zeer geschikt voor het detecteren van tegemoetkomend verkeer, zowel in de buurt als op grote afstand.

3. Zelfrijdende Rolls Royce

De eerste autofabrikant met een zelfsturende rijtechniek was meer dan een eeuw voor op in de game. De CEO van Rolls-Royce, Torsten Muller-Otvos zei namelijk:”We hebben al 111 jaar geleden zelfsturende auto’s met chauffeurs uitgevonden”.

2. Tesla Model S P90D

Met één druk op de knop kunnen Tesla’s Model S-wagens (zowel de P90D als de P85D) automatisch de snelweg afgaan, van rijbaan veranderen, de snelheid aanpassen aan de verkeerssituatie en parallel parkeren. Deze elektrische monster maakt gebruik van een combinatie van camera’ s, radars en sensoren en verzameld gegevens van de weg zodat deze geweldige zelfrijdende auto zo lang mogelijk in automatische pilootmodus kan blijven.

1. Faraday Future FFZERO1 EV

Deze baanbrekende all-elektrische supercar verlegt de grenzen als het gaat om rijtechniek. Faraday Future, een nieuw technisch bedrijf gevestigd in Nevada, debuteerde de ultrasnelle zelfrijdende sportwagen op de Consumer Electronics Show van 2016 in Las Vegas. Met 1.000 pk, zelfsturend, hightech functies en een smartphone docking systeem in het midden van het stuurwiel, is dit de zelfrijdende auto van de toekomst.

Laat een reactie achter