Huiswerk is de manier van je leraar om te evalueren hoeveel je begrijpt van wat er in de klas gebeurt. Maar het kan soms overweldigend lijken. Gelukkig kun je een paar dingen doen om het huiswerk minder zwaar te maken.

Maak een huiswerkplan

Begrijp de opdracht. Schrijf het op in je notitieboekje of planner, en wees niet bang om vragen te stellen over wat er wordt verwacht. Het is veel gemakkelijker om tijdens of na de les even de tijd te nemen om de leraar iets te vragen, dan om later op de avond moeite te hebben om het je te herinneren.

Als je veel huiswerk of activiteiten hebt, vraag dan hoe lang een bepaalde huiswerkopdracht moet duren. Op die manier kun je je tijd goed inplannen.

Begin er meteen aan

Het is niet omdat het “huiswerk” heet, dat je het thuis moet doen. Gebruik studietijd of andere extra tijd op school. Hoe meer je op school afkrijgt, hoe minder je ‘s avonds hoeft te doen.

Budgetteer je tijd

Als je je huiswerk op school niet afkrijgt, bedenk dan hoeveel je over hebt en wat er die dag nog meer te doen is. De meeste middelbare scholieren hebben tussen de 1 en 3 uur huiswerk per avond. Als het een zware huiswerkdag is, zul je meer tijd aan je huiswerk moeten besteden. Het is een goed idee om een huiswerkschema op te stellen, vooral als je aan sport of activiteiten doet of een naschoolse baan hebt. Je kan bijvoorbeeld ook gewoon huiswerkbegeleiding Den Haag inschakelen, mocht je in die omgeving wonen.

Let op waar je huiswerk maakt

Als je gaat zitten om huiswerk te maken of te studeren, waar doe je dat dan? Voor de tv? In de keuken, met het geluid van de afwas en vechtende broers en zussen?

Zoek een rustige plek om je te concentreren. De keukentafel was prima toen je jonger was en je je huiswerk niet zo geconcentreerd hoefde te maken. Maar nu doe je het het beste als je een plek kunt vinden waar je niet wordt afgeleid door lawaai, zoals een slaapkamer of studeerkamer.

Vermijd studeren op je bed

Ga aan een bureau of tafel zitten waar je je computer op kunt zetten en waar het comfortabel is om aan te werken. Doe je spullen zoals je telefoon weg, want alleen al het hebben van je telefoon in de buurt, kan afleiden. Daardoor duurt het huiswerk alleen maar langer.

Moeilijkste opdrachten eerst

kantoor-opgeruimd-bureau

Pak de moeilijkste opdrachten eerst aan. Het is verleidelijk om met de makkelijke dingen te beginnen om ze uit de weg te krijgen. Maar je hebt de meeste energie en focus als je begint. Gebruik deze mentale kracht voor de onderwerpen die het moeilijkst zijn. Later, als je vermoeider bent, kun je je richten op de eenvoudigere dingen.

Blijf vooruitgaan

Als je vastloopt, probeer het probleem dan zo goed mogelijk op te lossen – maar besteed er niet te veel tijd aan, want dat kan je huiswerkschema voor de rest van de avond in de war schoppen. Als het nodig is, vraag dan een volwassene of een oudere broer of zus om hulp. Of neem contact op met een klasgenoot. Kies alleen niet iemand met wie je de hele nacht gaat zitten kletsen, anders krijg je het nooit af!

Neem pauzes

De meeste mensen hebben een korte aandachtsspanne. Als je te lang zit zonder je uit te rekken of te ontspannen, ben je minder productief dan wanneer je af en toe pauzeert. Elk uur een pauze van 15 minuten nemen is voor de meeste mensen een goed idee. (Als u echt geconcentreerd bent, wacht dan tot het een goed moment is om te stoppen).

Maak het klaar om te gaan

Als je huiswerk af is, stop het dan in je rugzak. Er is niets erger dan een afgemaakte opdracht die je de volgende ochtend niet meer kunt vinden. Nu ben je vrij om rond te hangen – zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over onafgemaakt werk.

Vraag hulp wanneer je die nodig hebt

laptop-business-werken

Zelfs als je goed oplet in de klas, studeert voor toetsen en je huiswerk maakt, lijken sommige vakken te moeilijk. Je hoopt misschien dat het makkelijker wordt, maar meestal gebeurt dat niet.

Wat bij veel mensen wel gebeurt, is dat ze steeds harder gaan werken terwijl ze steeds verder achterop raken. Er is niets gênants aan hulp vragen. Niemand begrijpt alles.

Begin met je leraar of je begeleider

Sommige leraren zullen voor of na schooltijd met leerlingen werken om dingen duidelijker uit te leggen. Maar wat als je je niet op je gemak voelt bij je leraar? Als je school groot is, zijn er misschien andere docenten die hetzelfde onderwerp kennen. Soms helpt het als een nieuw iemand iets op een andere manier uitlegt.

Vraag het aan een klasgenoot

Als je iemand kent die goed is in een bepaald onderwerp, vraag dan of je samen kunt studeren. Dit kan helpen, maar bedenk wel dat mensen die een onderwerp begrijpen niet altijd even goed zijn in het uitleggen ervan.

Zoek een huiswerkbegeleider

school-werken-schrijven

Je zult hier met een volwassene over moeten praten, want het kost meestal geld om een tutor in te huren. Bijlesgevers komen bij je thuis of ontmoeten je ergens zoals de bibliotheek of een bijlescentrum. Ze werken samen met studenten om dingen die in de klas zijn geleerd te herzien en uit te leggen. Dit geeft je de kans om vragen te stellen en in je eigen tempo te werken. Je leraar of begeleider kan je helpen om huiswerkbegeleiding Rotterdam te vinden.

Laat een reactie achter