Er zijn een paar technieken die de kwaliteit van het kopje koffie dat je zet onmiddellijk kunnen verbeteren. Deze tips kun je ongeacht het koffiezetapparaat dat je gebruikt toepassen.

In dit artikel bespreken we vijf tips om je koffie een stuk beter te laten smaken.

1. Koop hele verse koffiebonen

koffie-bonen

Als je pakken voorgemalen koffie koopt, doe je iets verkeerd. Je kunt veel beter verse koffiebonen kopen.

Er is een reden dat de meeste koffiefabrikanten de datum waarop de koffie is gebrand niet aangeven; de producten die je op de plank in de supermarkt ziet staan, staan er waarschijnlijk al maanden. Koffie is slechts enkele dagen nadat het is gebrand op zijn lekkerst en eigenlijk moet de koffie binnen één maand na het branden worden geconsumeerd.

Ga voor lekkere koffie naar de plaatselijke koffiewinkel of de coffeeshop. Sommigen zaken branden de bonen ter plaatse of de producten, die ze verkopen, zijn afkomstig van branders in de omgeving die in kleinere porties roosteren. Zo heb je altijd verse koffie.

2. Bewaar de bonen op de juiste manier

Om de koffie die je koopt langer vers te kunnen houden, moet je de koffie op de juiste manier inpakken. Hoewel velen fabrikanten aanbevelen om de koffie in een luchtdicht blik te bewaren, is een standaard voorraadblik of een weckpot voor de meeste mensen ook al voldoende.

Als je glazen potten van meerdere formaten hebt, is het geen slecht idee om de koffie steeds in de pot met het juiste formaat over te scheppen, zodat je altijd een vers bakje kunt zetten.

3. Check Personal Blend

Personal Blend is ontstaan vanuit de behoefte om makkelijk verschillende soorten kwaliteitskoffie te kunnen vinden en bestellen. Door het aanbod van de ambachtelijke branderijen op één plek te verzamelen ontstaat een catalogus van de beste koffie in Nederland. Hierdoor vind je snel je favoriete branderij of die koffie met bijzondere eigenschappen.

4. Hoe en wanneer je je koffie maalt, is ook belangrijk

Experts zeggen dat koffie binnen 30 minuten nadat het is gemalen zijn smaak begint te verliezen. Daarom is het het beste om net voordat je een kopje wilt zetten wat bonen te malen.

De manier waarop de bonen zijn gemalen en de consistentie zijn ook behoorlijk belangrijk. Als je de bonen te grof maalt, krijg je een slap kopje koffie. Maar als je de bonen te fijn maalt, zal de koffie te veel extraheren en zal het bitter gaan smaken. De meeste koffiemachines of koffiezetapparaten met een infuus of een filter vragen om een medium tot medium fijne maling.

5. De koffie afwegen

koffie-pers

Bij het zetten van een lekker kopje koffie draait alles om het elimineren van variabelen en een manier om dat te doen, is door elke keer dat je koffie zet dezelfde hoeveelheid koffie per deel water te gebruiken. Met behulp van een digitale weegschaal duurt het slechts een seconde om de hoeveelheid koffie af te wegen.

Idealiter zorgt een verhouding van 1:20 (dat is een deel koffie op 20 delen water of ongeveer 7,5g koffie op 150ml water) voor een redelijk sterke kop koffie. Dat gezegd hebbende willen sommige mensen liever een verhouding van 1:14 of juist 1:30. Het is aan jou om te beslissen wat jij het lekkerst vindt smaken. Als je een vast maatschepje of een maatbeker gebruikt, kun je gemakkelijk steeds dezelfde verhouding aanhouden.

6. Gebruik het juiste water

De kwaliteit van het water, dat je gebruikt, is een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het zetten van een kopje koffie. Het gebruik van hard water vol mineralen hecht niet goed aan de opgeloste deeltjes uit de koffie, wat leidt tot een onvoldoende geëxtraheerde, slappe koffie. Maar het hogere mineraalgehalte leidt ook tot de ophopingen van kalk in het koffiezetapparaat. Het kan dus zo zijn dat je dan het koffiezetapparaat vaker moet ontkalken.

7. Laat de koffie goed doorlopen

kop-koffie

De meeste automatische koffiezetapparaten bereiden het koffiedik niet goed voor op de volledige extractie. Handfilters (die eigenlijk niet anders werken dan de automatische druppelmachines) vragen om een pre-infusie of om zogezegd de koffie tot ‘bloei’ te laten komen. Dit bereidt de koffie voor door er heet water over te gieten om zo het resterende koolstofdioxidegas, dat vrijkomt tijdens het brandproces, ook vrij te maken. Als je deze stap overslaat, kan het koolstofdioxide tijdens een deel van het brouwproces water afstoten, waardoor het brouwsel effectief zwakker wordt en minder smaak afgeeft.

Om de koffie vooraf te laten trekken, moet je een filter in de trechter plaatsen en daar de koffie inscheppen. Gebruik vervolgens een waterkoker om ongeveer 50ml bijna tot het kookpunt te brengen. Giet het verwarmde water langzaam over de koffie en zorg ervoor dat alle koffie in het filter goed nat is geworden. Laat dit ongeveer 45 seconden intrekken voordat je het koffiezetapparaat ook echt aanzet.

8. Zet en drink de koffie op de juiste temperatuur

Veel automatische koffiezetapparaten bereiken niet de optimale temperatuur voor het zetten van koffie.

Een andere stap, die veel automatische koffiezetapparaten overslaan, is het bereiken van een optimale temperatuur. De gewenste temperatuur voor het zetten van de koffie ligt tussen 90° en 95°C. Nieuwere, duurdere modellen hebben een functie waarmee je handmatig de temperatuur kunt wijzigen, maar oudere, goedkopere apparaten hebben dit niet.

Om ervoor te zorgen dat je koffiezetapparaat heet genoeg wordt, laat je het zonder koffie in de trechter doorlopen en gebruik je een thermometer om de temperatuur te meten. Als je dat kunt, moet je ook proberen om de temperatuur tijdens het zetten te meten omdat de watertemperatuur zal dalen als het doorloopt. Als het water in je koffiezetapparaat niet heet genoeg wordt, kun je water uit de waterkoker in je koffiezetapparaat gebruiken.

Houd er echter wel rekening mee dat het water niet tot het kookpunt mag komen omdat het de koffie zal ‘verbranden’. Als dit niet werkt, kun je natuurlijk ook overwegen om een nieuw koffiezetapparaat te kopen.

Laat een reactie achter