Steeds meer mensen hangen beveiligingscamera’s op om hun eigendommen te beschermen. Je wilt natuurlijk niet dat je belangrijke spullen worden ontvreemd. Weinig mensen realiseren zich dat een beveiligingscamera ook juist een beveiligingsrisico is. Namelijk voor je cyberveiligheid. De kans is groot dat hackers juist via die camera op je netwerk komen. Hoe ga je dat tegen?

Een onveilige beveiligingscamera

Neppe IP Camera

Veel mensen kopen een beveiligingscamera, hangen deze op en sluiten de camera aan op het netwerk. Dat is het dan ook: de camera geeft beeld, slaat opnames op en maakt misschien foto’s bij beweging. Kortom, alles wat je van een camera verwacht. Maar wat weinig mensen zich realiseren, is dat je een achterdeurtje voor cybercriminelen in huis hebt gehaald.

De standaardwachtwoorden op een camera zijn namelijk helemaal niet veilig. Ze zijn snel gekraakt, of nog erger: staan gewoon online. Zo kan iedere hacker inloggen op je camera en op het netwerk waar de camera op aangesloten is. Op die manier krijg je niet echt het veilige gevoel waar je die camera voor hebt aangeschaft.

De eerste stap: het wachtwoord veranderen

Wil je je camera veilig gebruiken, begin dan met het veranderen van het wachtwoord. Het standaardwachtwoord is gewoon op internet te vinden en het is dan ook een koud kunstje om in te loggen op een beveiligingscamera. Door het wachtwoord te veranderen, verklein je de kans dat criminelen niet eens moeite hoeven te doen om binnen te komen.

Een sterk wachtwoord is een wachtzin: een brei van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen, die je kunt onthouden aan de hand van een zin. Een ezelsbruggetje, dus. Kun je het wachtwoord niet onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager die je wachtwoord veilig kan opslaan.

Beveilig je camera met een VPN

Neppe IP Cameras

Heb je het wachtwoord veranderd? Dan is het tijd om een VPN te installeren. Een VPN is een Virtual Private Network. Hiermee versleutel je je netwerk. Zie het als een soort tunnel tussen de router en het wereldwijde internet. Door die tunnel wordt data verstuurd en ontvangen. De tunnel zorgt ervoor dat deze data wordt versleuteld, zodat kwaadwillenden niet zomaar je data kunnen lezen of zelfs kunnen aanpassen.

Een VPN heeft nog een ander voordeel: je leent een IP-adres, vaak uit het buitenland. Op die manier is niet te traceren waar jij je bevindt. De locatie van je internetverbinding blijft dan dus geheim.

Beveiligen vanaf je router

Het is een goed idee om beveiliging toe te passen vanaf je router. Kies daarom voor een VPN-aanbieder die ondersteuning biedt voor routers. Je kunt dan in je router al een VPN instellen, zodat alle verbindingen over de router via de VPN lopen. Ook je beveiligingscamera, aangesloten op de router, maakt dan verbinding via de VPN.

Vergelijk online verschillende VPN-diensten en hun mogelijkheden. Door een proefabonnement te nemen weet je of de verbinding snel en veilig genoeg is. Bevalt de VPN? Dan betaal je een paar euro per maand voor meer veiligheid. Zo weet je zeker dat je niet te maken krijgt met pottenkijkers.

Laat een reactie achter