De meest noordelijk gelegen provincie van Nederland, Friesland, staat vol met meeslepende culturele bezienswaardigheden en natuurwonderen, die aanzienlijk minder bekend zijn dan vergelijkbare locaties in het zuiden van het land. Deze geweldige attracties omvatten twee UNESCO-werelderfgoedlocaties, verschillende verbluffende stukken moderne architectuur en één van de kleinste ‘steden’ ter wereld. De mooiste plekken in Friesland zijn dan ook druk bezocht door veel toeristen. Hieronder meer over de beste bezienswaardigheden die op deze plekken te vinden zijn.

1. De vuurtoren van Harlingen

Deze witgekalkte, stenen vuurtoren torent hoog boven het havengebied van Harlingen uit en werd begin 20e eeuw in Art Deco-stijl gebouwd. De vuurtoren staat op de fundamenten van een aantal veel oudere torens. Het verlichtte bijna 80 jaar de west-Friese kust, voordat het in 1998 buiten gebruik werd gesteld. De vuurtoren is sindsdien omgebouwd tot een luxe hotel met een slaapkamer, een badkamer en een panoramisch observatieplatform.

2. Kazemattenmuseum

Van 1927 tot 1932 legde de Nederlandse regering een enorme dijk, de Afsluitdijk genaamd, tussen Noord-Holland en Friesland aan om de waterstanden in Nederland te beheersen en de infrastructuur van het land te verbeteren. Om de militaire verdediging van het land te vergroten, werd langs deze verhoogde weg een reeks forten gebouwd, die vervolgens met een zwaar, modern arsenaal werden uitgerust. Verschillende van deze forten werden eind 20e eeuw omgebouwd tot een oorlogsmuseum genaamd het Kazemattenmuseum, dat inzicht geeft in de militaire geschiedenis van de Afsluitdijk en zijn strategische rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum ligt op een kunstmatige heuvel op ongeveer drie kilometer afstand van de natuurlijke kustlijn van Friesland, die het deelt met een kleine nederzetting genaamd Kornwerderzand.

3. Centraal Apotheek

Temidden van de vele middeleeuwse en renaissancistische gebouwen in de stad, bevinden zich in Leeuwarden verschillende moderne architectonische meesterwerken zoals bijvoorbeeld de Centraal Apotheek. Deze prachtige apotheek werd aan het begin van de 20e eeuw tijdens het hoogtepunt van de art nouveau gebouwd en bevat verschillende elementen, die duidelijk zijn op de leerstellingen van de beweging zijn geïnspireerd, zoals een zeer gestileerd, bijna symmetrisch portret van Hygena, de Griekse godin van de geneeskunde. De apotheek verwelkomt nog steeds klanten en opent elke weekdag van 08.30 tot 18.00 uur haar deuren.

4. Mariakerk

Net als veel andere nederzettingen in Friesland ontwikkelde het dorp Wierum zich rond een hoge kerk, die bovenop een kunstmatige heuvel was gebouwd. De kerk in kwestie werd rond 1200 voltooid en stond oorspronkelijk in het centrum van Wierum, maar werd uiteindelijk een deel van de kustlijn nadat verschillende overstromingen de noordkant van het dorp hadden weggevaagd. De kerk behoort tot de oudste kerken van Nederland en wordt vanwege zijn enorme ouderdom en culturele betekenis als nationaal monument beschermd.

5. Sloten

Vanwege de historische wetten met betrekking tot de stadsrechten zijn er een handvol ‘steden’ in Nederland met minder dan 1000 inwoners. Hoewel Sloten bijvoorbeeld in 1426 al stadsrechten kreeg en nauwelijks groter is dan een klein dorp, wordt het nog steeds als een stad erkend. Hoewel het zeker de moeite waard is om Sloten te bezoeken om deze ongewone, historische conventie te ervaren, zijn er ook verschillende historische bezienswaardigheden in de ‘stad’, waaronder een 18e-eeuwse windmolen en een goed bewaard gebleven grachtengordel.

6. De mummies van Wiuwert

In 1765 ontdekten timmerlieden per ongeluk elf gemummificeerde lijken, die onder de parochiekerk van Wieuwert lagen begraven. Het is nog steeds onzeker hoe deze lichamen zijn behouden, maar de meeste bronnen suggereren dat ze, mogelijk als gevolg van de ongebruikelijke omgevingsomstandigheden onder de kerk, op een natuurlijke wijze zijn gemummificeerd. Hoewel er oorspronkelijk elf mummies waren, zijn er in de loop der jaren zeven gestolen of verloren gegaan, waardoor de kerk nog slechts vier lichamen heeft, die ze in doodskisten met een glazen deksel tentoonstelt.

7. Blokhuispoort

Vanwege de strategische ligging aan de zuidkant van het stadscentrum van Leeuwarden zijn door de eeuwen heen verschillende bolwerken en gevangenissen op de fundamenten van de Blokhuispoort gebouwd. Het huidige complex dateert uit de late 19e eeuw en diende ongeveer 130 jaar als gevangenis totdat het in 2017 tot een uitgebreid cultureel centrum werd omgebouwd. De geschiedenis van het gebouw is nog steeds te beleven door deel te nemen aan rondleidingen onder leiding van de voormalige beheerders van de Blokhuispoort.

8. De Waddenzee

De noordkust van Friesland loopt langs een reeks wadplaten en moerassen, die gezamenlijk bekend staan als de Waddenzee. Dit diverse intergetijdengebied werd in 2009 vanwege zijn ‘ongeëvenaarde schaal en diversiteit’ op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. In de loop der jaren heeft zich een ongewone sport ontwikkeld op/in de Waddenzee, ‘wadlopen’ genaamd, waarbij je tijdens eb over het wad van het gebied wandelt. Diverse gecertificeerde organisaties organiseren op locaties door heel Friesland wadlooptochten (en verwelkomen doorgaans ook nieuwkomers). Een andere goede manier om die verbluffende vergezichten van het gebied te kunnen ervaren, is door naar één van de vier bewoonde eilanden voor de Friese kust te reizen, die elk prachtige duinlandschappen hebben die uitkomen op de Waddenzee.

9. Eise Eisinga Planetarium

Hoewel de universiteit uit het middeleeuwse tijdperk allang is opgeheven, zijn er nog steeds verspreid over de stad sporen van de academische geschiedenis van Franeker. Zo bevat Franeker het oudste nog in bedrijf zijnde planetarium ter wereld dat op het plafond van een gebouw in het stadscentrum is gemonteerd. Dit ongelooflijke apparaat bootst op een schaal van één millimeter: één miljoen kilometer de hemelbeweging van het zonnestelsel na en werd tussen 1774 en 1781 door een amateurastronoom uit Friesland genaamd Eise Eisinga gebouwd. Het planetarium wordt als één van de belangrijkste historische monumenten van Nederland erkend en kwam in 2011 bijna op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

10. Ir. D.F. Woudagemaal

Deze geïndustrialiseerde pompinstallatie is gebouwd om Nederland te beschermen tegen overstromingen en om de beruchte turbulente waterstanden van het land te kunnen beheersen. Het station werd in 1920 opgeleverd en houdt sindsdien de zuidelijke wateren van Friesland beheersbaar. Het was destijds de grootste en de meest geavanceerde constructie in zijn soort ter wereld en vertegenwoordigde het toppunt van de Nederlandse techniek. UNESCO erkende in 1998 het culturele, technologische en historische belang van het Ir. D.F. Woudagemaal en beschermt momenteel het station als Werelderfgoed. Naast het station staat nu een modern bezoekerscentrum en het is mogelijk om aan rondleidingen door de historische faciliteiten deel te nemen.

Laat een reactie achter