Rome is allang niet meer de hoofdstad van de wereld, maar het is nog wel steeds één van de meest historische steden. Het stadsgezicht geeft je het gevoel alsof je je in een theater bevindt en naar een monumentaal spektakel kijkt. Door de mix van verleden en heden is de stad chaotisch, ontspannen en hectisch en de stijlvolle, traditionele, anarchistische, conformistische, egocentrische, charmante en uitbundige inwoners maken die stad zo uniek. Er is veel te zien, maar maak ook tijd vrij om te luieren op een van de zonovergoten terassen, te verdwalen in smalle geplaveide straatjes en om uren te ontspannen in een lokale trattoria. Rome zit zo vol met wonderen en of ze nu uit de oud Romeinse tijd, de Renaissance of uit de Barokperiode zijn (en vaak ook alle drie samengevoegd) zul je, ook als je ze niet zelf opzoekt, op iedere straathoek tegenkomen. Mocht je in de buurt van belgië naar Rome willen vliegen, dan is parkeren op de luchthaven van Zaventham een goed idee.

1. Het Colosseum en de Arcus Constantini (de Boog van Constantijn)

Colosseum in rome

Net zoals de Eiffeltoren bij Parijs hoort, hoort het silhouet van het Flavische amfitheater echt bij Rome. Het Colosseum, het grootste bouwwerk dat de Romeinse oudheid ons heeft nagelaten, staat nog steeds model voor moderne sportarena’s. Het ontwerp van het huidige voetbalstadion is duidelijk gebaseerd op dit ovale Romeinse ontwerp. Het gebouw werd in 72 na Christus in opdracht van Vespasianus gebouwd en nadat zijn zoon Titus het had uitgebreid met een vierde verdieping, werd het in het jaar 80 na Christus ingewijd met een reeks prachtige spelen. Het Colosseum was groot genoeg voor theatervoorstellingen, festivals, circussen of spelen die leden van de keizerlijke familie en hoge ambtenaren vanaf het laagste niveau bekeken. De aristocratische Romeinse families zaten op het tweede niveau en de normale bevolking op het derde en het vierde niveau. Het Colosseum bezoeken is dus echt een aanrader om te doen als je in Rome bent.

Naast het Colosseum staat de Boog van Constantijn of de Arcus Constantini, een triomfboog die in 312 door de Senaat ter ere van de keizer werd gebouwd. De keizer werd na zijn overwinning in de slag om de Milvische brug als “bevrijder van de stad en brenger van vrede” gezien. Je kunt deelnemen aan de Skip the Line: Ancient Rome en Colosseum Half-Day Walking Tour waarbij je in een halve dag met een deskundige gids dit gebied kunt verkennen.

2. Trastevere

Trastevere

Op de beeldschone ‘linkeroever’ van Rome kun je een enorme culturele boost beleven. Je vindt hier in de geplaveide straten talloze hippe, moderne galerijen. Je vindt helaas steeds minder trasteverini, de locals die zichzelf als afstammelingen van de eerste bewoners van Rome beschouwen. Trastevere is geweldig mooi om te bekijken. Als je om je heen kijkt, zie je vele okergele balkonnetjes met klimplanten, nauwe middeleeuwse straatjes, vintage trattoria’s en drukke pleinen. Inderdaad, het gebied is populair onder buitenlanders, die hier naartoe trekken om hun Romeinse fantasie te beleven. Er is zelfs een American University aan Via della Lungara voor degenen die echt een geldige reden zoeken om hier langer te blijven hangen.

3. Palatino

Door de rustige sfeer en de onvergetelijke uitzichten is het meteen duidelijk waarom Palatino voor veel mensen een aantrekkelijke plek is. Met een rondleiding door Museo Palatino kun je meteen de heuvel verkennen. Wandel vanaf hier door de ruïnes en bekijk hoogtepunten zoals het epische Domus Flavia (Het Keizerlijke Paleis) van keizer Domitiaan, het stucwerk van Casa dei Grifi, de Orti Faranesi tuinen uit de 16de Eeuw en het Casa di Livia, wiens weelderige fresco’s nu in Museo Nazionale Romano op Palazzo Massimo alle Terme stralen.

4. San Lorenzo & Il Pigneto

Politieke straatkunst, het centri sociali en de hardcore linkse bewegingen, die je hier tegenkomt, maken San Lorenzo tot het radicale hart van Rome. Ooit was het in de 19e Eeuw een sloppenwijk en stond het beroemd om zijn anti-fascistische geschiedenis. Nu is het een hippe ontmoetingsplaats voor echte bohemians, avant-gardekunstenaars en de zwermen studenten van de nabijgelegen campus van de universiteit van La Sapienza. Meer naar het oosten, voorbij de viaducten in Bladerunner-stijl van Circonvallazione Tiburtina, ligt Il Pigneto wat in snel tempo de hipste wijk van Rome aan het worden is. Het is een verleidelijke mix van ontmoetingsplaatsen voor Afrikaanse migranten, coole tegenculturen en geheimzinnige nieuwe bars en winkeltjes. Bezoek dit gebied ’s avonds om de lokale sfeer te voelen omdat de lokale bohemiens dan de bars binnenstromen. Geniet hier van een diner en bezoek later op de avond een hippe club.

5.Via Appia Antica

De met cipressen omringde Via Appia Antica is een klassieke sunset boulevard; Er zijn verschillende legendes en verhalen over beroemdheden op deze plek. Alleen hier zijn de protagonisten geen vervaagde diva’s, nee, het zijn redders en heiligen. De belangrijkste figuur in de verhalen is Christus zelf, die naar verluidt waar nu Chiesa del Domine Quo Vadis staat bij Peterus is verschenen. Het is moeilijk om de buitenaardse aantrekkingskracht van de oude weg van Rome te betwisten, waar onder glooiende heuvels geheime fresco’s en lang vergeten epigrafieën, verkruimelde mausolea en oude strijdwagenrenbanen op de loer liggen. Probeer deze plek op een zondag te bezoeken wanneer het verkeer niet op de ‘Queen of the Roads’ mag komen en waardoor deze plaats verandert in een paradijs voor voetgangers en fietsers.

6. Romeinse panorama’s

Oorspronkelijk gelegen op zeven heuvels en nu uitgestrekt over meerdere heuvels lijkt Rome speciaal te zijn gebouwd voor adembenemende vergezichten. Andere steden kunnen bijna niet tippen aan de onberispelijke historische bezienswaardigheden in deze eeuwige stad.

7. Zomerfestivals in de stad

Puccini tussen de ruïnes, Herbie Hancock onder de sterren: de zomer in Rome swingt. Terwijl de temperaturen steeds verder stijgen, vind je in deze wereldstad dreunende festivals waar je van allerlei soorten muziek kunt genieten. Van juni tot september verandert het cultuurfeest Estate Romana de stad in een gigantisch podium: dirigenten begeleiden orkesten op het Forum Romanum, er is muziek van alle genres in het verlichte Colosseum en de parken veranderen in theaters.

8. Capitolijnse Musea op het Piazza del Campidoglio

Het oudste openbare museum op aarde is een mix tussen legende, lust en melodrama en je vindt er een verzameling van de meest klassieke schatten van Rome. De collectie werd in 1471 samengesteld door paus Sixtus IV, die ook een paar bronzen beelden aan de stad schonk. Eén van de geschenken was de iconische Etruskische bronzen moeder wolf uit de 5e eeuw voor Christus (compleet met de tweeling uit de Renaissance die bij de wolf drinkt), die je nu op de 1e verdieping van het Palazzo dei Conservatori kunt bekijken.

9. Museo e Galleria Borghese

Image result for galleria borghese

Er zijn goede kunstmusea. Er zijn geweldige kunstmusea. En dan is er het Museo e Galleria Borghese. De collectie die hier te bekijken is, is de moeite van een telefoontje of die van een muisklik die nodig is om een ticket te boeken, zeker de moeite waard. Je kunt de levensgenieter kardinaal Scipione Borghese bedanken voor het verzamelen van deze collectie. Hij was de meest meedogenloze kunstverzamelaar van zijn tijd en als hij iets op het oog had, moest hij het koste wat kost in zijn bezit krijgen. Hij liet Cavaliere d’Arpino in de gevangenis gooien zodat hij zijn doeken in beslag kon nemen en hij liet Domenichino arresteren om zo The Hunt of Diana in te kunnen pikken. Zijn beslissing om in de 17e eeuw Villa Borghese te laten bouwen om zijn steeds groter wordende culturele buit te kunnen huisvesten, was dan ook een logische beslissing.

10. Het Vaticaan

Historisch mooi, rijk en krachtig, werd het Vaticaan ten tijden van Sede Vacante door keizer Nero gebruikt om de christelijke gelovigen te martelen. Onder hen was ook apostel Peterus, wiens graf onder de monumentale Sint-Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro) ligt. Beneden in de Vaticaanse grotten vind je de pauselijke graven, waaronder de eenvoudige marmeren grafsteen waaronder paus Johannes Paulus II begraven ligt. Veel minder bescheiden zijn de aangrenzende Vatican Museums of Vaticaanse Musea waar je verschillende kunst vindt. Je kunt hier ook de wereld beroemde fresco’s in de legendarische Sixtijnse Kapel en het verbazingwekkende plafond van Michelangelo bekijken: stel je doodsbange zondaars en verrukkelijke profeten voor die groot in 3-D zijn afgebeeld.

1 reactie

  • En in dat plafond van Michelangelo zitten trouwens enkele grappige kwinkslagen! Echt een aanrader om met een gids te doen, zo krijg je die allemaal te horen! 🙂

Laat een reactie achter