Valencia heeft veel van de dingen, die toeristen naar Spanje trekken, allemaal op één plek: de stad heeft een levendig oud centrum, met een wirwar van kleine straatjes en prachtige middeleeuwse gebouwen zoals de door UNESCO beschermde Lonja de la Seda.

Valencia ligt ook direct aan de Middellandse Zee, dus je kunt op brede zandstranden luieren en genieten van heerlijke gerechten, die op de zee zijn gebaseerd. Dit is de thuisbasis van paella, het het beroemdste Spaanse gerecht van allemaal. Er zijn ook ultramoderne bezoekersattracties in de Stad van Kunst en Wetenschappen en dit alles maakt van Valencia één van de meest complete bestemmingen van Spanje.

Laten we eens kijken wat de leukste dingen zijn om in Valencia te doen:

1. Stad van Kunst en Wetenschappen

city of arts and sciences-valencia

Stad van Kunst en Wetenschappen is één meest toonaangevende bezienswaardigheden van Valencia. Het complex bestaat uit zes onderdelen, namelijk L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en het Agora. Het is een hele ervaring om tussen die gebouwen door te lopen. Men begon begon halverwege de jaren 90 te bouwen en de laatste hand werd in 2005 gelegd. Reserveer vooruit om lange wachtrijen te vermijden.

2. Huur een fiets

fietser-valencia

Fietsen op Spaanse wegen lijkt misschien een huiveringwekkende ervaring, maar het is in het web van smalle straatjes, autovrije pleinen, parken en boulevard van Valencia volkomen veilig. Je hebt de vrijheid om langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia te fietsen, naar het strand te gaan of gemakkelijke ritjes door de Jardín del Turia te maken. Een bike rental Valencia is gelukkig op het internet goed te vinden.

3. La Lonja de la Seda

Dit majestueuze gebouw uit de late 15e eeuw staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als het meesterwerk van de Valenciaanse gotische architectuur. La Lonja de la Seda is het mooiste monument ter ere van de Gouden Eeuw van Valencia, toen de stad één van Europa’s belangrijkste centra voor handel en cultuur was.

De naam betekent ‘Zijdebeurs’, waar handelaren uit verre streken van de Middellandse Zee elkaar ontmoetten en deals sloten. Binnen kun je je vergapen aan de sierlijke kronkelende kolommen van de grote zaal (Sala de Contratación) en omhoog kijken naar de ongelooflijke details van de gewelfde plafonds. De stoere, gekanteelde omtrek bevindt zich recht tegenover de centrale markt van de stad.

4. Kathedraal van Valencia

Valencia Cathedral

De plechtige gotische kathedraal van de stad dateert uit de 13e en 14e eeuw, met renaissance-, barokke en neoklassieke aanpassingen, die de komende honderd jaar zijn doorgevoerd. Ga naar binnen om 15e-eeuwse renaissance schilderijen van kunstenaars zoals de Valenciaan, Jacomart te zien en verschillende schilderijen uit Rome, die in opdracht van paus Alexander VI werden gemaakt. Maar het meest fascinerende deel en misschien ook wel controversieel, is de Kapel van de Heilige Kelk. Bij het altaar is één van de weinige kelken waarvan wordt beweerd dat ze door Jezus zijn gebruikt om de heilige eucharistie bij het laatste avondmaal te vieren. Dit kelk van agaat is door archeologen gedateerd tussen de 4e eeuw voor Christus en de 1e eeuw na Christus, maar er is nog geen wetenschappelijke analyse gemaakt.

5. El Miguelete

De achthoekige klokkentoren van de kathedraal siert veel ansichtkaarten, die vanuit de stad naar huis zijn gestuurd. Het is een Valenciaanse gotische constructie, die in 1381 begon en iets minder dan 50 jaar later werd voltooid. Oorspronkelijk stond het volledig op zichzelf van de kathedraal, maar uitbreidingen aan het einde van de 14e eeuw brachten de twee gebouwen samen.

Als je zin hebt, is het mogelijk om de 207 treden te beklimmen via een ietwat precaire trap naar de top voor geweldige vergezichten op 50 meter boven de stad. De grote bezienswaardigheid op de top is Miguel, de beroemde klok, die in 1432 werd gegoten en meer dan tien ton weegt.

6. Casco Histórico

Zoals de meeste historische centra in Spaanse steden, is het hart van Valencia gemaakt om rond te dwalen. Alle must-see bezienswaardigheden in dit deel van de stad liggen op slechts een paar minuten afstand van elkaar. Tussen elk herkenningspunt is een doolhof van kleine straatjes met cafés, restaurants en lokale voorzieningen of ambachtelijke winkels.

Om de hitte in de zomer te verslaan, stop dan op een plein als Plaza de la Virgen voor een koel glas horchata, een drankje gemaakt met gemalen amandelen, tijgernoten en een verscheidenheid aan granen en op smaak gebracht met kaneel en vanille. Ga aan de zuidkant van de oude stad naar het Neo-Mudéjar Plaza de Toros (een arena) en de spectaculaire lokettenhal van de Estació del Nord.

7. Barrio del Carmen

De noordoostelijke kant van de oude stad is het jongste en meest bohemièn deel van de stad. El Carmen kreeg vorm in de middeleeuwen en is gelegen buiten de Moorse muren uit de 11e-eeuw, maar binnen de christelijke muren, die in de 14e-eeuw opkwamen.

Wat geweldig is aan deze plek, is de manier waarop de paleizen naast deze koele, schaduwrijke steegjes zijn omgebouwd tot hippe boetieks, bars, restaurants en nachtclubs. Calle de Caballeros, die begint bij Plaza de la Virgen, is waar veel uitgaansavonden in Valencia eindigen. Je kunt ook bij Torres de Quart en Torres de Serranos fragmenten van de laatmiddeleeuwse verdedigingswerken van Valencia zien.

8. Jardín del Turia

Jardín del Turia - valencia

Dit verbazingwekkende park zorgt voor frisse lucht en ontspanning midden in de stad. Het ontstond in de 20e eeuw nadat de rivier de Turia in 1957 buiten haar oevers trad en grote schade aan de stad veroorzaakte. De rivier werd omgeleid en in de jaren 80 werd de rivierbedding in de stad veranderd in negen kilometer groene ruimte. Een totaal van 18 bruggen kruisen nog steeds de rivierbedding, de oudste dateert uit de middeleeuwen en zijn nu gewoon een ander onderdeel van het ongewone landschap in het park.

Verschillende landschapsarchitecten werden aangetrokken om deze tuinen aan te leggen, waarbij een omgeving werd gecreëerd van dennenbossen, sinaasappelboomgaarden, palmen en paden die langs sportfaciliteiten, speelplaatsen en fonteinen leiden.

9. Centrale Markt

central-market-valencia

Tegenover de Zijdebeurs staat een ander gewaardeerd herkenningspunt, het spelonkachtige en vorstelijke gebouw van de Centrale Markt. Zelfs als je hier alleen maar aan het rondkijken bent, zul je dol zijn op het art nouveau-ontwerp van metaal en glas. Ondanks dat het dateert uit het begin van de 20e eeuw, past het perfect bij de historische architectuur in dit deel van de oude stad. En als je zin hebt om op de markt wat boodschappen te doen, ben je hier in de foodie-hemel. Er zijn 400 kleine handelaren op de markt, die tegen de beste prijzen in de stadsboerderij- en zeeverse producten verkopen. Als er een Spaanse lekkernij is waar je van houdt, zoals chorizo, jamón ibérico of manchegokaas, dan is dit jouw eldorado.

10. Strand van Malvarrosa

Malvarrosa-strand-valencia

Binnen enkele minuten van de oude stad kun je zonnen op een mediterraan strand. Malvarrosa is een brede strook goudkleurig zand, dat zich een kilometer lang langs de kust van de stad uitstrekt. Het strand is met de Blauwe Vlag bekroond voor alle voorzieningen die het biedt, van strandwachttorens, een medische post, drinkfonteinen en douches tot de gemakkelijk bevaarbare hellingen en voetpaden. Het goede nieuws is dat je niet ver hoeft te sjokken voor een koud drankje of een hapje, want er zijn permanente restaurants direct aan de boulevard naast het strand.

11. Strand van El Saler

Mavarrosa is een fijn stadsstrand, maar het kan zijn dat je een meer natuurlijke omgeving wilt voor je dag aan de Middellandse Zee. In dat geval is El Saler de juiste keuze: het strand begint een eind ten zuiden van de haven van Valencia, wat je in de verte kunt zien. Met een lengte van 2,6 kilometer betekent dit strand rust en privacy terwijl je je ontspant op het witte zand aan de kust van het natuurreservaat La Albufera. Achter je is weinig meer dan zandduinen en pijnbomen en voor je gematigde golven en een starnd, dat langzaam afloopt in de zee.

12. Oceanogràfic

L'Oceanografic, Valencia Spain | Spain road trip, Valencia spain, Valencia

De ster van de Stad van Kunst en Wetenschappen is dit hypermoderne oceanarium dat in 2003 werd geopend. Met 45.000 individuele dieren van 500 verschillende soorten zul je in Europa geen andere attractie op deze schaal vinden.

Het aquarium is georganiseerd in tien zones, die elk een aparte omgeving weergeven en echt zeewater gebruiken dat uit de waterkant van Valencia wordt gepompt. Dus bij de Arctic tank zul je beluga-walvissen in een ruime en zorgvuldig ontworpen tank zien zwemmen. Elders kun je zandtijgerhaaien, pinguïns, walrussen, dolfijnen en zeeleeuwen spotten. Het komt allemaal neer op een dagje uit dat volwassenen en kleine kinderen niet snel zullen vergeten.

13. Paella

yellow flowers on black round plate

Als je de beste paella van Valencia wilt, ga dan buiten de gebaande paden en ga naar restaurants, die door Valencianen worden bezocht. Er zijn er genoeg in de buurt van Malvarrosa en indien mogelijk zal het altijd verstandig zijn om te reserveren. Paella is waarschijnlijk het beroemdste gerecht van Spanje en werd hier voor het eerst gemaakt. Alles wat erin gaat is lokaal, van de rijst die wordt verbouwd in uitgestrekte velden ten noorden en zuiden van de stad en zelfs de saffraan, die de rijst op smaak brengt. Als je het nog niet wist: de naam van het gerecht komt van de grote ijzeren pannen waarin het wordt gekookt en geserveerd. Je kunt kiezen uit de traditionele vleesvariant, met konijn en slakken of voor de zeevruchtenversie, met garnalen en inktvis.

14. Parque Gulliver

Als je met kleintjes door de Jardín del Turia wandelt, stop dan bij deze fantasierijke attractie dicht bij de Stad van Kunst en Wetenschappen. Het is geïnspireerd op het klassieke werk, Gulliver’s Travels, geschreven door Jonathan Swift in de 18e eeuw. In het park voel je je als een lilliputter en de kinderen hebben een geweldige tijd als ze over de gigantische figuur van Gulliver klauteren, die op de grond ligt. Er zijn glijbanen, hellingen, trappen en allerlei kleine interactieve apparaten. Ook onderdeel van de attractie is een rolschaatsgebied, een gigantisch schaakbord en een minigolfbaan.

15. Las Fallas

Deze vieringen, die plaatsvinden in Valencia in de aanloop naar Sint-Jozefsdag op 19 maart, zouden wel eens de luidruchtigste en kleurrijkste van alle feesten in Spanje kunnen zijn. Las Fallas markeert het begin van de lente en in het verleden hielden de timmerlieden van de stad op de avond voor de 19e vreugdevuren ter ere van hun beschermheilige. Langzaam ontwikkelde het zich tot het geweldige spektakel, dat je tegenwoordig kunt zien, met elke dag iets speciaals.

Zo kun je elke dag om twee uur op het dorpsplein La Mascletá, een oorverdovend vuurwerk aanschouwen. En gedurende de week banen ‘Ninots’, enorme kartonnen sculpturen met satirische thema’s, hun weg door de straten van de stad en worden ze uiteindelijk in de Cremà, de nacht van de 19e, ritueel verbrand.

Laat een reactie achter