Bij het bereiden van biefstuk komt meer kijken dan alleen het vlees dat je bij Spaays bestelt op de grill leggen. Dat kun je doen, maar als je van de perfecte biefstuk wilt genieten, krijg je betere resultaten als je een paar basisrichtlijnen begrijpt voor hoe je je biefstukken voor de grill moet voorbereiden.

De biefstuk wordt diepgevroren en gevacumeerd naar je verzonden. Zo kun je deze nog even bewaren voor je er echt voor gaat zitten om ‘m te bereiden en op te eten. Heb je het plan om de biefstuk te gaan bereiden? Haal deze dan uit de vriezer en leg de biefstuk, nog steeds in de vacuümverpakking, een dag van te voren in de koelkast. Zo kan dit mooie stuk vlees rustig ontdooien.

Is het bijna etenstijd? Dan is het tijd om je sous vide apparatuur erbij te pakken. Verwarm het water voor volgens de richtlijnen en plaats de gevacumeerde biefstuk in het water. Wil je een rare biefstuk? Dan verwarm je het water naar 48 graden en leg je de biefstuk erin voor 45 minuten. Wil je een medium biefstuk? Dan is een watertemperatuur van 52 graden aan te raden. Ga je voor welldone? Dan zet je de temperatuur op 70 graden. Altijd voor 45 minuten.

Het grote voordeel van het garen van de biefstuk door het gebruik van sous vide is dat deze techniek ervoor zorgt dat de biefstuk helemaal ontspant in het water. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel op een natuurlijke manier verdwijnt.

Een koude biefstuk is een taaie biefstuk

rauwe-biefstuk-3-stukken-zout-peper

De reden dat we gekoelde, net ontdooide, biefstuk niet willen bakken is eenvoudig. Een koude biefstuk doet er langer over om te garen, of je nu een pan of een grill gebruikt. De sleutel tot een perfecte biefstuk is hem op een hoge temperatuur gedurende korte tijd te garen. Hoe kouder de biefstuk is als hij op de grill komt, hoe langer het duurt voor hij gaar is. En hoe langer hij boven het vuur doorbrengt, hoe taaier hij wordt.
Bedenk dus gewoon dat een koude biefstuk gelijk staat aan een taaie biefstuk. Door gebruik te maken van de sous vide mogelijkheden, kun je de perfecte biefstuk bakken! Je hoeft ook nooit meer te twijfelen over de malsheid en de kerntemperatuur. Dankzij sous vide weet je dat dat helemaal goed zit. Zonder dat je de biefstuk moet aansnijden om te controleren of het allemaal wel goed is gegaan!

Kruid biefstukken met zout en peper

Als het om het kruiden van een biefstuk gaat, hoef je er niet al te ingewikkeld over te doen. Er zijn allerlei kruiden wrijfsels en kruidenmengsels, maar een perfecte biefstuk heeft echt niet veel meer nodig dan Kosher zout en versgemalen zwarte peper.

Kosher zout is de beste soort zout om een biefstuk mee op smaak te brengen, want de grove kristallen grijpen echt in het vlees. Breng royaal op smaak. Wat peper betreft is ieders smaak een beetje anders. Maar zelfs een klein beetje versgemalen zwarte peper kruidt een biefstuk en geeft hem ook een lichte knapperigheid. Maar let erop dat je versgemalen zwarte peper gebruikt en niet het poederige spul dat in peperstrooiers zit.

Het kruiden van een biefstuk is een van die onderwerpen waar iemand een heel artikel over zou kunnen schrijven, en in feite hebben we dat ook gedaan. Voor wat meer diepgang kun je dit artikel over het kruiden van een biefstuk lezen.

Bestrijk de biefstukken met gesmolten boter

gesneden-biefstuk-asperges

Tenslotte is het gebruikelijk om vlak voor het grillen wat olie op de biefstukken te kwasten. Door dit te doen voorkom je dat de biefstukken aan het rooster blijven kleven en zorg je voor een beetje vocht. Dit is allemaal goed en wel, maar weet je wat nog lekkerder smaakt dan olie? Boter. We kwasten dus altijd wat gesmolten boter over mijn biefstukken voor we ze grillen.

Geklaarde boter werkt het best omdat het een hoger rookpunt heeft dan hele boter, maar als je geen tijd hebt is hele boter ook prima. Gebruik als alternatief een combinatie van gesmolten boter en olie. Bestrijk het licht met een kwastje – de biefstuk mag niet druipen van het vet als hij op de grill komt, anders kan er vetbrand ontstaan.

Laat een reactie achter