Zoek je een alternatief voor traditionele gas-, houtblokken- en elektrische haarden? Een bioethanol haard kan net datgene zijn wat je nodig hebt. Als je nog nooit van een bioethanol haard gehoord hebt, of als je meer wilt weten over wat ze zijn en de voordelen die ze met zich meebrengen, ben je hier op de juiste plaats. We hebben de antwoorden op alle meest gestelde vragen over deze prachtige vuren bij elkaar gezet, zodat je kunt beslissen of ze de juiste keuze voor je zijn. Laten we bij het allereerste begin beginnen:

Wat zijn bio-ethanol vuren en hoe werken ze?

Zoals de naam al doet vermoeden is een bio-ethanol vuur een alternatieve bron van echte vlamwarmte die werkt op bioethanol brandstof in tegenstelling tot gas of houtblokken. Bio-ethanol brandstof is een natuurlijke, op ethanol gebaseerde brandstof die gemaakt wordt van planten zoals suikerriet of maïs. Het is daarom een veel milieuvriendelijker alternatief voor traditionele brandstoffen.

Bio-ethanol vuren werken door eenvoudig bioethanol brandstof in de brander te gieten en hem aan te steken, dus het is veel eenvoudiger dan je aanvankelijk misschien dacht. De brandstof brandt dan 4-5 uur of tot hij gedoofd is, wat gebeurt door het deksel te sluiten en de vlam van zuurstof te hongeren. Het vuur kan dan gemakkelijk bijgevuld worden met meer brandstof als het eenmaal afgekoeld is (wat 10-15 minuten duurt) als je het vuur langer wilt laten branden.

Wat zijn de voordelen van bio-ethanol vuren?

hout-haard-houtenhut

Bio-ethanol vuren hebben heel wat voordelen als alternatief voor traditionele vuurbronnen, maar hier zijn de belangrijkste voordelen:

Milieuvriendelijk

Het belangrijkste en meest voor de hand liggende voordeel van het gebruik van een bioethanol vuur is natuurlijk dat het veel milieuvriendelijker is dan een traditioneel vuur op fossiele brandstof. Omdat de brandstof op plantaardige basis is, branden de vlammen schoon zonder schadelijke stoffen in de lucht te laten vrijkomen.

Geen gas of elektriciteit nodig

Omdat deze vuren zuiver op bio-ethanol brandstof werken, zijn er geen verdere energie- of brandstofbronnen van gas en elektriciteit nodig, wat helpt om de kosten te drukken en alles verfrissend eenvoudig houdt.

Gemakkelijk te installeren

Aangezien de brandstof schoon brandt en geen rook of dampen afgeeft, is het eigenlijk niet nodig dat bio-ethanol haarden een rookkanaal hebben. Dat maakt ze dan weer ongelooflijk gemakkelijk te installeren en veel flexibeler wat betreft de plaats waar ze geplaatst kunnen worden.

Stijlvol en eigentijds

Door het ontbreken van beperkingen voor plaatsing en ontwerp zijn er bioethanol vuren in een enorme reeks strakke, stijlvolle en eigentijdse ontwerpen. De eigentijdse vormgeving van bio-ethanol vuren is perfect voor iedereen die iets anders zoekt voor zijn huis of tuin, en is een verademing voor de moderne binnenhuisarchitectuur.

Efficiënt en regelbaar

Bio-ethanol vuren zijn in staat grote ruimten efficiënt en effectief te verwarmen, en het vermogen kan bij de meeste ontwerpen voor binnenhaarden worden aangepast met behulp van een schuifknop op de brandstofkast (let op, niet alle haarden hebben deze functie). Deze kan helemaal open, half open of een ¼ open gezet worden, wat invloed heeft op hoeveel brandstof verbrand wordt en hoe lang de brandstof meegaat, en ook op het niveau van het vlammenspel.

Zijn bio-ethanol vuren duur in gebruik?

Kratki Lima Bio-ethanol

Het korte antwoord is nee, bio-ethanol vuren zijn niet duur in vergelijking met de kosten van hout- of gasvuren. De kosten van een bio-ethanolvuur kunnen echter variëren, afhankelijk van de kosten van de brandstof die je gebruikt en hoe ver de kastschuif open staat tijdens het gebruik (indien van toepassing). Bio-ethanol brandstof kost gemiddeld ongeveer €2,50 per liter, hoewel de prijzen per merk en bron variëren. Een liter gaat gemiddeld 3,5 uur mee met de schuif helemaal open, terwijl het tot 5 uur of langer mee kan gaan met de schuif slechts ¼ open.

Ook de kwaliteit van de brandstof kan van invloed zijn op de kosten en de efficiëntie. Goedkopere brandstoffen verlagen natuurlijk de gebruikskosten op korte termijn, maar deze brandstoffen zijn vaak brandbaarder en branden daardoor sneller op, wat de gebruikskosten op den duur juist verhoogt. Een goed compromis is op zoek te gaan naar brandstof van goede kwaliteit en in bulk te kopen (als je van plan bent je bio-ethanol vuur regelmatig te gebruiken), want je kunt vaak uitstekende kortingen vinden voor bulkaankopen van brandstof.

Zijn bio-ethanolvuren veilig binnenshuis?

gas-haard

Ja, je kunt speciaal ontworpen bio-ethanolvuren voor binnenshuis kopen die volkomen veilig zijn om binnenshuis te gebruiken. Bij bio-ethanolvuren komt weliswaar kooldioxide vrij, maar deze stof wordt slechts in kleine hoeveelheden geproduceerd en is een natuurlijk bijproduct van elk echt vuur. Bovendien zijn bio-ethanol vuren binnenshuis veel veiliger dan traditionele vuren omdat ze geen rook, as of kankerverwekkende stoffen produceren, dus je ademt geen van deze nare stoffen in je huis in.

Natuurlijk moet je, zoals bij elke brandbare brandstof, wel voorzichtig zijn bij het hanteren van bio-ethanol brandstof en het gebruik van de brander. Alle vuren zijn maar zo veilig als de procedures waarmee ze gebruikt worden, dus zorg ervoor dat je alle instructies en richtlijnen volgt om er zeker van te zijn dat je je bio-ethanol vuur op de juiste manier vult en gebruikt.

Hoe lang gaat bio-ethanol brandstof mee?

Hoe lang bio-ethanol brandstof meegaat, hangt af van de instellingen waarin je de brandstof stookt. Meestal gaat een liter bio-ethanol brandstof 4 uur mee als hij op de maximale warmtestand brandt. Brand je de bioethanol brandstof echter op een minimale stand dan kan de brandstof tot 8 uur branden. Als je het vuur uitzet, dan blijft de brandstof bewaard tot je het vuur weer wilt aansteken.

Geven bio-ethanol vuren warmte af?

Ja, bio-ethanolvuren produceren echt brandende vlammen die veel warmte afgeven, waardoor ze een fantastisch, gelijkwaardig alternatief zijn voor traditioneel gas- of houtvuur voor het verwarmen van huis en tuin. Hier geen kunstmatige vlammen of warmte-loze imitaties!

Nu je alles weet over deze verbazingwekkende haarden, ben je klaar om je gloednieuwe bioethanol haard uit te kiezen en vaarwel te zwaaien tegen de beperkingen en vervelende uitstoot van gas- en houtblokken haarden.

Laat een reactie achter