Tegenwoordig gaan de ontwikkelingen omtrent Smart Home-apparaten steeds verder. Ook het gebruik van biometrische apparatuur komt daarbij om de hoek kijken. Apparaten met een biometrische scan kunnen door middel van je vingerafdruk ontgrendeld worden. Hier zitten natuurlijk grote voor- én nadelen aan! Daar gaan we in dit artikel verder naar kijken.

1. Keyless entry

Allereerst is natuurlijk het zogenaamde keyless entry een groot voordeel. Je hebt dan ook geen sleutel meer nodig om toegang te krijgen tot jouw huis. Door middel van jouw vingerafdruk kun je de deur al open laten gaan. In sommige gevallen kun je zelfs een irisscanner gebruiken, waardoor je door middel van je oog de deur open kunt laten gaan. Doordat een vingerafdruk uniek is, kunnen inbrekers deze vingerafdruk niet gebruiken om de deur te openen.

Door het registreren van de verschillende vingerafdrukken, is het tevens mogelijk om te zien wie op welk moment de vingerafdrukscanner heeft gebruikt. Wil je hiervan gebruik maken binnen een bedrijf, dan is het gemakkelijk om de rechten of toegang in te perken.

2. Kopiëren is onmogelijk

Daarbij komt dat het kopiëren van de sleutel niet meer mogelijk is. Wil je dat iemand toegang heeft tot jouw huis, dan kun je zijn of haar vingerafdruk simpel en snel registreren. Je hoeft niet langer te wachten totdat de sleutelmaker een extra sleutel heeft bijgemaakt. Een biometrische vingerafdruk is binnen no-time geregistreerd.

3. Niets te verliezen

Met biometrische apparatuur kun je ook niets meer kwijtraken. Met ouderwetse sleutels of het gebruik van een tag, kun je deze gemakkelijk kwijtraken. De biometrische scan zorgt ervoor dat je beide elementen niet meer nodig hebt, waardoor je theoretisch dus altijd toegang hebt tot je eigen huis.

4. Beveiliging is belangrijk

refurbished-laptop

Een klein nadeel van de biometrische scan (evenals andere Smart Home devices) is dat deze gehackt kunnen worden. Door de constante connectie met het internet, is het voor hackers mogelijk om deze apparaten te hacken en de data te onderscheppen die ermee verzonden en ontvangen wordt.

Om dit te omzeilen, kun je overwegen om een VPN op je router te installeren. Het grote voordeel hiervan is dat alle apparaten die in verbinding staan met het internet via deze router, beveiligd zijn door deze VPN. Dit komt doordat jouw locatie wordt verborgen en jouw router de locatie van de server aanneemt. Daarnaast wordt de data die verzonden en ontvangen wordt, versleuteld. Hierdoor kunnen hackers deze data veel moeilijker onderscheppen en gebruiken.

5. Koude vingers

Maak je gebruik van de goedkopere versie, de vingerafdrukscanner, dan kan het problemen opleveren als je koude vingers hebt. Dit is ook bij de huidige smartphones een veelvoorkomend probleem. Ook bij een vingerafdrukscanner bij een biometrisch apparaat kan dit voor problemen zorgen. Is het dus koud buiten, dan kan het zijn dat je je eigen huis niet meer binnen kan.

6. Andere problemen

Naast koude vingers kunnen ook vieze of natte vingers voor problemen zorgen. Een vingerafdrukscanner heeft hierbij namelijk ook moeite om op een juiste manier de vingerafdruk te scannen. Daardoor kan het zijn dat je ook op deze manier geen toegang krijgt tot jouw huis. Is daarnaast de vingerafdrukscanner vies, dan is het ook moeilijker om de vingerafdrukscanner te gebruiken.

Maak je gebruik van de duurdere irisscanner, dan heb je hier geen last van. Een irisscanner heeft namelijk geen warmte nodig om te kunnen scannen. Hiervoor hoef je namelijk alleen je oog te laten scannen.

7. Prijzige innovatie

Bij een irisscanner komt echter wel een belangrijk nadeel kijken. Het is een enorm prijzige innovatie. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat veel mensen er nog niet voor kiezen om een irisscanner te installeren. Ook een vingerafdrukscanner is een prijzige innovatie, maar dit ligt qua prijs wel een stuk lager dan een irisscanner.

Biometrische apparatuur in huis is dus zeker aan te raden, aangezien het veel ongemakken kan voorkomen. Daarbij is het wel belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen. Wegen de kosten tegen de baten op, dan is het aan te raden om biometrische apparatuur te installeren. Daarbij is het wel aan te raden om een VPN te installeren, aangezien je hierdoor ook de data die wordt uitgewisseld tussen jouw Smart Home-apparatuur kunt afschermen voor hackers. Maak jij al gebruik van biometrische apparatuur in jouw Smart Home?

Laat een reactie achter