Er liggen inmiddels op circa 10 procent van de Nederlandse woningen zonnepanelen. Hierbij zul je met name panelen zien die een zwarte of een blauwe kleur hebben. Het verschil tussen deze twee typen komt met name door de productieproces van de zonnepanelen die ook wel monokristallijn en polykristallijn worden genoemd. Beide soorten hebben voor- en nadelen, dus het kiezen is niet altijd eenvoudig.

Productieproces

De twee typen zonnepanelen zijn verschillend vanwege het productieproces van de 60 zonnecellen of 120 halve cellen waar een zonnepaneel uit bestaat. Bij de polykristallijne panelen bestaat elk cel uit meerdere onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen. Bij de monokristallijne exemplaren vormt een enkel siliciumkristal de basis voor een zonnecel. Deze zonnepanelen zijn over het algemeen zwart, al kunnen ze ook donkerblauw zijn. De poly panelen zijn daarentegen meestal blauw, al is zwart ook mogelijk. Natuurlijk zijn er ook diverse formaten verkrijgbaar.

Monokristallijn duurder

zonnepanelen-bouw

Over het algemeen zijn de dure zonnepanelen kosten hoger bij de monokristallijn exemplaren dan bij de polykristallijn panelen. De luxe zonnepanelen kopen zal je per mono exemplaar meestal een aantal tientjes meer kosten. Hiertegenover staat dat de afzonderlijke cellen van de mono zonnepanelen een uniforme effen kleur hebben. Bij de poly modellen zie je juist vaak de onregelmatige kristalvlakken. Dit is niet alleen minder mooi, maar het kan ook meer reflectie en een onrustig beeld creëren. Bovendien zijn er in Nederland vrij weinig huizen met een blauw dak. Hierdoor vallen de poly zonnepanelen over het algemeen meer op dan de mono exemplaren.

Opbrengstverschillen

Qua opbrengst kunnen de twee typen ook verschillen. Zo doen de monokristallijne exemplaren het bij bewolkt weer beter dan de polykristallijne panelen. Bovendien is de achteruitgang in opbrengst bij hoge temperaturen van mono panelen lager, terwijl deze modellen sneller opwarmen bij warm weer. Bij de blauwe panelen wordt de productie dan juist een beetje geremd. Er wordt ook gezegd dat de mono zonnepanelen langer meegaan dan de poly panelen, maar dit valt niet in het algemeen te zeggen. Daarom kiest men in principe meestal op basis van het uiterlijk voor de monokristallijne exemplaren.

Laat een reactie achter