Voor veel mensen is het iets waar ze reikhalzend naar uitkijken: het moment waarop ze éindelijk met pensioen mogen gaan. Na jaren van noeste arbeid is het eindelijk tijd voor jezelf. Lekker klussen in en om het huis, rustig aandoen, op de kleinkinderen passen of een aantal mooie reisjes maken. Je hebt het verdiend! Toch geldt dit gevoel lang niet voor iedereen. Er zijn ook genoeg mensen die hun pensioen wel degelijk zien zitten, maar er tegelijkertijd tegenop kijken om geen verplichtingen meer te hebben en helemaal niet meer te hoeven werken. Volledig stoppen met werken? Dat doen ze liever niet. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om ook na je pensioen te blijven werken? En wat voor gevolgen heeft dit op financieel vlak?

Extra belasting betalen 

Zodra je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, dan heeft dit gevolgen voor de belasting die je moet betalen. Dit klinkt in eerste instantie erg voordelig. Zodra je deze leeftijd hebt bereikt, kom je namelijk in een lager belastingtarief terecht. Als je ook na je pensioen blijft werken, hou je dus in theorie meer geld over. Wees je er echter ook van bewust dat aow en pensioen belasting bijbetalen waarschijnlijk noodzakelijk zal zijn.

Hoewel op de AOW en salaris als het goed is al belasting wordt ingehouden, is dat niet het geval wanneer je ook nog eens bijvullend pensioen krijgt. Deze extra inkomsten moeten uiteindelijk dus ook terugbetaald worden. Wil je voorkomen dat je aan het einde van het jaar ineens een hele grote rekening op de mat krijgt? Zorg er dan voor dat je iedere maand al een bedrag aan de Belastingdienst moet betalen. Dit doe je door de ‘voorlopige aanslag’ in te vullen. Zo voorkom je grote bedragen na afloop.

meeting-collegas

Altijd recht op AOW 

Wel fijn om te weten is dat je altijd recht houdt op AOW. Het maakt hierbij niet uit of je doorwerkt of niet. Dit is bij de wet bepaald. Vergelijk het met kinderbijslag. Het maakt niet uit hoeveel je verdiend, je hebt er recht op. De AOW gaat voor iedereen in vanaf de AOW-leeftijd. Daarnaast wordt langer doorwerken door de overheid sinds 2015 steeds meer gestimuleerd. Zo hoeft er geen AOW-premie meer betaald te worden, waardoor je netto ook meer salaris over zult houden en blijf je tijdens het doorwerken werknemerspensioen opbouwen. Hierdoor kan het enorm lonen om nog enkele jaren door te werken.

Als het even kan, kan het financieel dan ook heel aantrekkelijk zijn om nog even door te werken. Houd er wel rekening mee dat je bij extra inkomsten mogelijk ook extra belasting moet betalen. Hier moet je wel op berekend zijn om ongewenste verrassingen te voorkomen.

Wil je onverwachte verrassingen voorkomen? Neem dan contact op met je boekhouder en laat uitzoeken waar je recht op hebt en wat er eventueel bijbetaald moet worden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en óf het financieel aantrekkelijker is om door te werken.

Laat een reactie achter