Het planten van bloembollen is in de herfst een goed idee voor lentebloemen later. Maar bekijk onze waardevolle tips voor je begint.

Bloembollen zijn een van de beste manieren om een kleurrijke lentetuin te hebben, maar als het op het planten van bloembollen aankomt, zijn er een paar dingen die je moet weten. Probeer deze herfst onderstaande tips uit. Dan zou je volgend voorjaar veel mooie bloei moeten hebben!

1. De juiste manier om bloembollen te planten in de herfst

Als je bloembollen aan het planten bent, zijn er een paar dingen om te onthouden. Ten eerste, zorg ervoor dat je een plek kiest met minstens 6 uur zonlicht. Voor vroege bloeiers, zoals narcissen, kun je planten op een plek die zon krijgt voordat de bomen in het voorjaar bladeren hebben. Tegen de tijd dat bomen je bloembollenbed in de schaduw gaan zetten, zouden vroegbloeiende bloembollen bijna klaar moeten zijn voor het jaar. Bollen houden ook van grond die rijk is aan organisch materiaal of compost, en ze houden van goed doorlatende grond. Doorweekte grond of overbewatering doet ze rotten. Tenslotte, als je klaar bent om te planten, is de algemene vuistregel om een bol driemaal zo diep te planten als de bol hoog is, en er daarbij voor te zorgen dat het puntige deel naar boven gericht is.

2. Bereid het bloembollenbed goed voor

tuinieren

Je wilt niet zomaar een gat graven en de bloembol planten. Voor de beste groei, zorg je ervoor dat je een bed voorbereidt vóór het planten. Dit betekent dat je onkruid moet verwijderen en de grond los moet maken. Het is ook een goed idee om compost voor voedingsstoffen of zand toe te voegen voor je plant.

3. Koop op het juiste moment

Dit is een lastige, want tegenwoordig verkopen veel winkels hun herfstbollen in juli of augustus, omdat ze de tuinbenodigdheden op tijd uit de handel willen hebben om de vakantiedisplays op te zetten. Dit betekent dat je je bollen ofwel een maand of drie zorgvuldig moet bewaren, ofwel bij het planten online of per post moet bestellen, zodat je verse, gezonde bollen hebt. Zit je vast aan het vroeg kopen van je bollen, zorg er dan voor dat ze stevig en mollig zijn, zonder schimmel of rot. Laat ze in de zak zitten waarin je ze kocht, en doe die zak dan in een papieren lunchzakje, zodat je de bollen in de koelkast kunt bewaren zonder er een rommeltje van te maken.

4. Plant op de juiste tijd

bloembollen-mandje

Waar je ook woont, er zijn een paar manieren om te beoordelen of het al dan niet de juiste tijd is om je herfstbollen te planten. Probeer in het algemeen te planten als de nachttemperaturen rond de 4 tot 10 graden liggen, of ongeveer zes weken voor je verwacht dat de grond bevriest. De meeste voorjaarsbollen hebben een kille periode nodig om te bloeien, dus als je in een gebied woont waar de grond niet bevriest, dan zul je ze moeten afkoelen. Laat de bollen in de zakken zitten waarin je ze kocht, en zet ze gewoon zes tot 10 weken in je koelkast voor je ze plant. Zorg ervoor dat je bollen niet samen met vruchten bewaart, want de gassen die fruit afgeeft kunnen je bollen doen bederven.

5. Plant de juiste bollen

Niet alle bollen moeten in de herfst geplant worden. Dahlia’s en gladiolen moeten bijvoorbeeld in het voorjaar geplant worden, terwijl narcissen en tulpen het goed doen als ze in de nazomer of vroege herfst geplant worden. Hier is de vuistregel: Als je een bol plant die in het voorjaar bloeit, plant hem dan in de herfst. Voor bloembollen die vroeg in de zomer of later bloeien, plant je ze in het voorjaar.

6. Wacht tot het voorjaar om te bemesten

bloembol-planten

Als je de bloembollen eenmaal in de grond hebt, blijven ze de rest van de herfst en winter slapend, zodat je geen moeite hoeft te doen met bemesten. Wacht tot je de eerste lentescheuten begint te zien, want dat is een aanwijzing dat de wortels groeien en klaar zijn voor voedingsstoffen. Je zult er ook voor willen zorgen dat je niet bemest nadat de bollen beginnen te bloeien, want dat remt de groei van de bollen. Als je nog geen bloembollen in je tuin geprobeerd hebt, moet je dat zeker doen. Met narcissen, hyacinten, tulpen en andere vroege lentebloeiers geven bollenbedden je prachtige kleur lang voordat de rest van je tuin begint te groeien.

Ziekten en knaagdieren vermijden

Knaagdieren en ziekten kunnen de huis-tuinier voor uitdagingen stellen. Met de volgende tips kun je voorkomen dat ziekte en knaagdieren de bollen in je tuin schaden.

Laat intensieve bloembollenaanplant vlot verlopen door concurrentie of ziekteverspreiding te ontmoedigen. Gebruik alleen goed doorlatende grond voor bollen. In natte grond gaan bollen rotten. Plan in de herfst bemesting met een product dat voor bollen is samengesteld, zodat ze niet hoeven te concurreren om voedingsstoffen. Geef water in de lente als de bollen actief groeien, maar laat de grond uitdrogen in de zomer, als ze in rust zijn.

Plant tulpen 8 tot 10 centimeter diep om hun levensduur te verlengen en ze tegen knaagdieren te beschermen. Als ze diep gezet worden, zullen tulpenbollen langzamer splijten en stoppen met bloeien. Ze hebben ook flink wat graafwerk nodig om door knaagdieren bereikt te worden. Het is een win-win situatie.

Ontmoedig knaagdieren om krokussen en andere bollen op te eten door ze in fijnmazige draadmanden te planten. Als dieren de bollen niet kunnen uitgraven, kunnen ze ze ook niet opeten. Draadkorven helpen ook om toevallige menselijke schade met schoppen en schoffels te voorkomen.

Voeg vloeibaar knaagdier-afweermiddel toe aan bollen-drenkend water (in de laagste aanbevolen concentratie) om de behandelde bollen onsmakelijk te maken voor knaagdieren. Bitter smakend knaagdier-afweermiddel wordt door de bollen geabsorbeerd, die dan onaantrekkelijk worden voor muizen, chipmunks, konijnen, wasberen, stinkdieren en de meeste andere dieren. Het is vooral nuttig voor krokussen en andere eetbare, ondiep geplante bollen die gemakkelijk worden opgegraven en opgegeten door passerende beestjes.

Laat een reactie achter