Blokhutten bieden een rustieke charme terwijl ze vaak ook ruimte bieden voor het aanleggen van een kleine moes- of bloementuin. Als extra bonus bieden deze bijzondere huizen ook nog eens vijf extra voordelen, die ze de moeite waard maken om serieus te bekijken of je niet zo’n huis wilt kopen.

Warm tijdens de koudere maanden

Tijdens de koudere herfst- en wintermaanden is het hebben van een blokhut met overkapping in de tuin ideaal. Je zou dan nog gezellig buiten kunnen zitten met infrarood lampen om lekker warm te blijven.

Binnen een blokhut stelt de ‘thermische massa’ van hout de muren van de blokhut in staat om waardevolle energie te verzamelen en op te slaan, zodat deze weer in huis terechtkomt, waardoor koude muren dus tot het verleden behoren. Waar het op neerkomt: jouw gezin heeft het binnen aangenaam warm als het buiten koud is.

Zeer energiezuinig

blokhut in sneeuw

Energie-efficiëntie in woningen is onder huizenbouwers in het hele land een veelbesproken onderwerp geworden. In de eenvoudigste vorm betekent ‘energie-efficiëntie in huis’ het verminderen van onnodig energieverbruik en het verlagen van de vraag naar niet-hernieuwbare bronnen. Naast meetbare kostenbesparingen ten opzichte van gebouwen en woningen met een conventioneel energieverbruik, bieden energiezuinige woningen de bewoners idealiter ook een gezondere leefomgeving.

Het is niet verrassend dat goed gebouwde blokhutten dus zeer energiezuinig kunnen zijn. Om dit optimale resultaat te kunnen bereiken, moet het houten huis wel goed tussen de fundering en de eerste laag stammen worden afgedicht. De verbindingen tussen de stammen en de verbinding tussen het daksysteem en de buitenste muur moeten ook volledig worden afgedicht.

Maar hoe energiezuinig is een correct gebouwde blokhut nu echt? Sommige huizenbouwers bouwen huizen van hout die voldoen aan de wenselijke normen van ‘Energy Star’, die een energielabel heeft gemaakt. Met andere woorden, een huis met een dergelijk label zal 30% energiezuiniger zijn dan de verplichte bouwvoorschriften. Als dat bij jouw houten huis ook het geval is, zul je in de loop van de tijd aanzienlijke kostenbesparingen realiseren, waardoor je meer geld overhoudt om van het leven te genieten.

Gewenste hernieuwbare hulpbron

Veel bouwers van blokhutten en houten huizen volgen strikt de duurzame methoden voor kappen. Sommige bedrijven kappen consequent staande dode bomen, die al door insecten zijn gedecimeerd, terwijl andere bouwers boomstammen uit gecertificeerde duurzame bossen kopen. ‘Groene’ bouwnormen zijn ook populair geworden in de blokhutten-industrie. Gezamenlijk helpen deze oogst- en bouwpraktijken ervoor te zorgen dat hout ook in de toekomst een levensvatbaar bouwproduct blijft.

Gestroomlijnd framingsproces

blokhut

Huizenbouwers van blokhutten gebruiken meestal één van de twee constructiemethoden. Met de ‘bouwpakket’ benadering kiest de bouwer ervoor om een groot pakket voorgezaagde en voorgeboorde stammen naar een locatie te vervoeren. De bouwploeg monteert dan zorgvuldig het bouwpakket aan de hand van een vooraf bepaalde reeks stappen. In tegenstelling tot een huis met bouwpakketten, kiezen andere bouwers de tegenovergestelde benadering en bouwen ze het handgemaakte houten huis van hoge kwaliteit volledig op de locatie zelf.

Hoe dan ook, de bouwploeg van de blokhut kan de fundamenten en de constructie van het houten huis sneller maken dan een vergelijkbaar conventioneel gebouwd huis. Voor een huis van een gemiddelde grootte en met behulp van een ervaren ploeg en een efficiënt bouwsysteem, kan de fundering en de rest van de constructie van het huis in slechts twee weken in elkaar worden gezet.

Gemakkelijker problemen identificeren

groot-blokhut-tuin

Laten we eerlijk zijn: je zult aan een huis altijd onderhoud hebben. Als je bijvoorbeeld in een warm en vochtig klimaat leeft, kan je huis door schimmel- en meeldauwgroei negatief worden beïnvloed. Onvoldoende ventilatie binnen kan het probleem verergeren. Dit is vooral als je je huis als vakantiewoning koopt en niet het hele jaar door gebruikt. Of er kunnen zich binnen insecten nestelen en een hele reeks problemen veroorzaken.

Het is wel duidelijk dat het identificeren van het probleem de eerste stap is om het op te lossen. In een houten blokhut is het gemakkelijk om de boosdoener(s) te vinden: geef de houtblokken gewoon een grondige inspectie. Schimmel en/of meeldauw zullen tegen de rijke natuurlijke kleur of de aantrekkelijke rustieke beits van de houtblokken afsteken. Omdat je het probleem hebt ontdekt voordat het uit de hand liep, is het ook goedkoper om het op te lossen.

Ter vergelijking: een huis met een normale fundering en een niet houten constructie bevat meestal talrijke afgesloten muurholtes. Deze zitten meestal achter het gipsplaat of ander vast materiaal. Het gebrek aan ventilatie in die ruimtes biedt een ideale omgeving voor schimmel en/of meeldauw om te groeien. Bovendien vestigen insectenkolonies zich regelmatig in deze beschermde ruimtes. Waar het op neerkomt: in een normaal huis zul je waarschijnlijk jarenlang de plaag niet vinden, wat de prijs en de tijd, die nodig is om het te repareren, aanzienlijk kan verhogen.

Met deze vijf geweldige voordelen van het bouwen van een blokhut, is het een goed moment om je eigen ideale blokhut in een prachtige groene omgeving te kopen. Je kunt zelfs beginnen met het ontwerpen van jouw eigen moes- of bloementuin!

Laat een reactie achter