Tegenwoordig, wanneer ecologie aan belang wint en het snelle bouwproces een van de belangrijkste voordelen wordt van het kiezen van een type woning, worden blokhutten meer dan ooit gewaardeerd. Daarom hebben we in dit artikel besloten om te bespreken waarom hout een bouwmateriaal is waarmee rekening moet worden gehouden bij een houten huisjes bouwen.

1. Uitzonderlijke isolatie en energiebesparing

Waarschijnlijk heeft iedereen die een beetje interesse heeft in houten hutten ook gehoord van de uitzonderlijke eigenschappen van hout isolatie. Ze zijn uiterst eenvoudig uit te leggen als we hout vergelijken met andere materialen die in de bouw worden gebruikt, zoals staal of metselwerk. De laatste zijn onbrandbaar en zetten uit bij verhitting, dus de structuur van het huis dat ervan is gebouwd, kan niet alleen aanzienlijk verzwakken, maar ook instorten. Geprefabriceerde houten huizen hebben in dit geval een groot voordeel – het hout reageert bijna tegengesteld aan verwarming. Bij verhitting tot een brandbare temperatuur droogt het, waardoor houten constructies nog harder worden. Dit zorgt ook voor veel minder waterlekkage voor blokhutten constructies. Gezien dit feit is het niet verwonderlijk dat glas warmte 23 keer sneller doorgeeft dan hout, marmer 90 keer sneller en aluminium zelfs 7.000 keer sneller.

Als het gaat om het bouwen van houten huizen, wordt vaak benadrukt dat het hout iets uitzet wanneer de luchtvochtigheid onder de 0% daalt. Volgens deskundigen is dit echter geen significante factor bij de bouw van blokhutten, omdat zelfs in het droogste klimaat de luchtvochtigheid niet onder de 5% daalt.

Daarom, om uw huis niet alleen warmer maar ook koeler te houden, en om te voorkomen dat verwarmingsrekeningen uw riemen elk koud seizoen aanhalen, zijn houten structuren die worden gebruikt voor de bouw een geweldig alternatief voor baksteen, beton of steen. Door te kiezen voor een houten constructie van het huis, optimaliseert u de thermische eigenschappen van uw blokhut maximaal.

2. Snelle constructie

huis-ontwerpen-tekeningen

Het is moeilijk tegen te houden dat we hopen te genieten van het idee om zo snel mogelijk ons eigen huis te bouwen sinds het begin van de woningbouw. Daarom hebben houten hutten nog een groot voordeel – ze kunnen in slechts een paar dagen op uw perceel stijgen.

In vergelijking met bakstenen, stenen of beton verkorten eenvoudig te monteren houten constructies niet alleen de bouwtijd, maar besparen ze ook veel kosten voor werk. Dit kenmerk van houten huizen is vooral relevant bij het bouwen van een huis in gebieden met relatief barre weersomstandigheden: frequente en zware regen, sneeuw of zelfs ijs. Als onder deze klimatologische omstandigheden de normale constructie meestal moet worden gestopt, kunnen blokhutten in vrijwel elk weer worden gebouwd. Dit betekent dat het plannen van de bouw van houten huizen veel eenvoudiger is dan het plannen van constructies van een ander type huis.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat het bouwen van een blokhut eenvoudige aanpassing van de gewenste wijzigingen mogelijk maakt, zelfs tijdens het bouwproces zelf, wat praktisch onmogelijk is in het geval van bakstenen of betonnen huizen. De leefruimte van houten huizen is ook geoptimaliseerd vanwege de kleine wanddikte – het kiezen van hout als bouwmateriaal resulteert meestal in 8% meer leefruimte dan in betonnen blokhuizen.

3. Milieuvriendelijkheid

Naarmate het onderwerp ecologie in de huidige samenleving aan belang wint, wordt het ook in de bouwsector niet minder belangrijk. Het feit dat houten huizen duurzaam, hernieuwbaar en milieuvriendelijk zijn, is waarschijnlijk al vele malen gehoord, maar wist je dat houten structuren ook atmosferische CO2 absorberen en opslaan? Heb je gehoord dat hout, ook qua transport, klimaatneutraal is?

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een kubieke meter hout in plaats van andere materialen 0,8 ton koolstofdioxide bespaart. Het is niet moeilijk om te berekenen dat als 20 kubieke meter hout wordt gebruikt om een blokhut te bouwen, in totaal 16 ton koolstofdioxide wordt bespaard. Om het gemakkelijker te maken om de milieuschade van een niet-houten huis van dezelfde grootte voor te stellen, is het vermeldenswaard dat 16 ton steenkool ook wordt gegenereerd na ongeveer 90.000 kilometer rijden. Zoals de bovenstaande voorbeelden laten zien, heeft het gebruik van hout in de bouw, zowel voor structuren als voor het hele frame, zeker een positief effect op de klimaatverandering.

Bij het kiezen van hout voor de bouw van uw houten huis, kunt u ook een aanzienlijke impact hebben op de ecologie, omdat u in dat geval kunt achterhalen waar het bouwhout vandaan komt. De meeste westerse landen hebben al wetgeving die vereist dat er ten minste één boom wordt geplant voor elke boomkap, omdat dit de enige manier is om koolstofvastlegging op de planeet te garanderen. Volwassen bomen gebruiken minder koolstof dan jongere, sneller groeiende bomen, dus het bestrijden van oudere bomen, het gebruik ervan in de bouw en het vervangen ervan door nieuwe koolstof absorberende bomen kan gunstig zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Houttechnologie maakt het ook mogelijk om de pre-productie van het huis off-site uit te voeren, wat op zichzelf niet alleen de bouwtijd, maar ook de hoeveelheid afval vermindert.

Om uw blokhutten echt ecologisch te laten zijn, is het vermeldenswaard om niet alleen te zorgen voor ecologische materialen voor de bouw van het huis, maar ook om de vriendelijkheid van de natuur niet te vergeten bij het creëren van het interieur en interieur van het huis zelf. De voorkeur moet worden gegeven aan grondstoffen of minimaal verwerkte materialen zoals houtvezel of wol voor interieurdecoratie en interieur, evenals aan houten meubels.

4. Veelzijdigheid

In vergelijking met de meeste bouwmaterialen, vanwege de diversiteit, kunt u met hout een andere stijl van interieur creëren, afhankelijk van het toekomstige gebruik van het pand. Sommige bomen zijn ideaal voor maximale isolatie, sommige voor akoestiek, structurele frames, muren, vloeren, plafonds en zelfs meubels. Bovendien is hout compatibel met vele andere materialen, waardoor de stijl van het huis kan worden aangepast aan de architectuur van de regio, die wordt gekenmerkt door baksteen, steen, beton of zelfs gevelbeplating. Houten huizen kunnen dus zowel rustiek als ultramodern zijn.

Als het gaat om de verwerking van hout, zijn andere bouwmaterialen echt moeilijk te verslaan. Niet alleen omdat het hout gemakkelijk te onderhouden en te repareren is, maar het kan ook in elke kleur worden geverfd, gewaxt en gevernist, waardoor u de natuurlijke eigenschappen van het materiaal kunt benadrukken.

Een ander feit is dat, als het gaat om uiterlijk en duurzaamheid, hout niet roest. Hoewel het in een of andere vorm kan oxideren, is deze mogelijkheid statistisch onbeduidend bij het vergelijken van hout met metaal. Hierdoor kunt u de geweldige uitstraling van blokhutten langer behouden. Sommige metalen roesten ook niet, maar ze zijn veel duurder, zelfs gezien de extreem frequente vernieuwing van de beschermende laag hout met professionele middelen.

5. Mechanische eigenschappen en duurzaamheid

houten-tuinhuis

Een van de vele redenen waarom hout vandaag de dag nog steeds in gebruik is, ondanks grote vooruitgang in de techniek, is de duurzaamheid en veiligheid.

In het bijzonder, in tegenstelling tot in het geval van een bakstenen huis, kan een houten huis dat op de funderingen schuift, meeschuiven in plaats van barsten. In het geval van andere soorten huizen kan zelfs de geringste verplaatsing van de fundering scheuren veroorzaken, die meestal resulteren in veel grotere problemen dan alleen een slechte look.

Ten tweede is het vermeldenswaard de uitzonderlijk hoge treksterkte van hout. Als we bijvoorbeeld de treksterkte delen door de zwaartekracht, toont de onderstaande figuur de “breeklengte” van het materiaal (het punt waarop het materiaal van zijn gewicht breekt). In dit geval, hoe korter de afstand, hoe sneller het materiaal breekt. Het breekpunt van staal dat in de bouw wordt gebruikt, is dus 5,4 km en dat van gehard boogstraal is 17,5 km wanneer de breeklengte van sparrenhout 19,8 km is. Het zal nu waarschijnlijk duidelijk worden waarom laminaat hout wordt gebruikt voor gym vloeren in plaats van andere bouwmaterialen.

Ten derde, hoewel hout tot 7 keer lichter is dan beton met dezelfde constructie, is lichtheid zeker niet fragiel. Hout is een veel duurzamer materiaal dan we vaak denken, daarom wordt het nog steeds gebruikt om huizen te bouwen in landen zoals de Scandinavische landen of Canada, waar het klimaat behoorlijk hard kan zijn.

6. Water- en brandwerendheid

Hoewel het denkbaar is dat blokhutten die vaak in contact komen met water uiteindelijk zullen weken en opzwellen, mogen veiligheidsmaatregelen niet worden vergeten. Hoewel veel soorten onbeschermd hout weken en zwellen wanneer ze in direct contact komen met vocht, zijn sommige ook zeer waterbestendig. Een studie van de mate van absorptie van vier verschillende houtsoorten – western red cedar, blackthorn, western hemlock en Sitka spar – toonde aan dat de vochtopname van een ceder minimaal bleef na de juiste behandeling, variërend van 9 tot 11% na een jaar. De luchtvochtigheid van andere, evenals verwerkte houtsoorten, varieerde tussen 14-21%.

Om ervoor te zorgen dat geprefabriceerde houten huizen niet alleen worden beschermd tegen regenval, maar ook tegen andere schadelijke omgevingsfactoren, moet u zorgen voor hoogwaardige hout beschermingsmaatregelen. Alleen door langdurige bescherming tegen UV-stralen te gebruiken, zullen water en krachtige fungiciden en kwaliteitsverf ervoor zorgen dat het houten huis er lange tijd goed uitziet. Aanvankelijk moet het hout van het huisje meestal elk jaar met speciaal gereedschap worden behandeld, dan volstaat het om de bescherming om de paar jaar te vernieuwen, afhankelijk van het aantal lagen dat u hebt bedekt en welk gereedschap u hebt gebruikt. Meestal moet de kant van het huisje die vaker wordt blootgesteld aan zonlicht worden bedekt met beschermende uitrusting of een frequente laag. Als het gaat om verven voor een houten huis, zijn er verschillende soorten om uit te kiezen, afhankelijk van uw voorkeuren en budget. Ze kunnen worden gemaakt op basis van zowel olie als water. Houd er rekening mee dat zowel verf als alle producten die bedoeld zijn om een houten huis te beschermen alleen op volledig droog hout mogen worden aangebracht. In sommige gevallen wordt het zelfs aanbevolen om het hout af te vegen met een vochtige doek of zelfs de oude beschermingsmiddelen te schuren met een nieuwe laag voordat u het bedekt met speciaal gereedschap of verf.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat als het hout ook wordt gekozen voor de interieurdecoratie van een kamer, het ook helpt om de luchtvochtigheid in de kamer te reguleren. Deze functie is vooral handig voor mensen met ademhalingsproblemen of andere ademhalingsproblemen. Om deze redenen wordt hout ook beschouwd als een gezonder materiaal dan metaal, plastic of andere materialen die worden gebruikt om een houten huis te versieren.

Ten slotte, hoewel hout op zichzelf een brandbaar materiaal is en een aanzienlijk aantal mensen het nog steeds vermijdt vanwege het hogere risico op brand, is dit geen op feiten gebaseerde theorie. Houten huizen zijn niet brandbaarder dan andere soorten huizen, paradoxaal genoeg hebben ze zelfs uitstekende brandwerende eigenschappen. De thermische geleidbaarheid van een huis gebouwd van hout is maar liefst 10 keer lager dan die van beton, en hout dat goed wordt onderhouden tijdens een brand behoudt zijn mechanische eigenschappen en sterkte langer dan andere materialen die in de bouw worden gebruikt. Daarom heeft het bouwen van een blokhut in geval van brand een lager instorting risico.

Laat een reactie achter