Onze handleiding kun je gebruiken om door de drie miljoen advertenties op Airbnb te browsen

Of je het nu net hebt ontdekt of het al langer kent, het valt niet te ontkennen dat Airbnb een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop we tegenwoordig reizen. Van knusse boerderijen in Yorkshire Dales tot luxe jachten in New South Wales, Airbnb heeft een buitengewoon scala aan woningen die het repertoire van traditionele hotels ver te boven gaan.

In feite kan de enorme hoeveelheid aanbiedingen nogal verbijsterend zijn. Om je te helpen je zoektocht te kunnen verfijnen, delen wij in dit artikel essentiële tips voor het vinden en voor het boeken van de beste accommodaties op Airbnb.

1. Vraag geld terug onterechte servicekosten

geld

Het schijnt dus dat dat Airbnb de huurder (behalve de huurkosten) van zo’n appartement ook servicekosten in rekening brengt? Dit is niet toegestaan en daarom kan je de airbnb servicekosten terugvragen! Als je de factuur eens goed hebt bekeken, dan zie je dat er servicekosten in rekening wordt gebracht.

Begin dit jaar heeft de rechter zich verdiept in het verdienmodel van Airbnb in Nederland. En wat blijkt: het platform rekent die servicekosten ook aan de verhuurder. Er wordt dus dubbel verdiend aan een en dezelfde boeking!

servicekostenterug.nl

Het is uiteraard mogelijk dat je Airbnb hier zelf over benaderd, maar de kans is groot dat ze er niet op in gaan. Ze zijn het er namelijk niet mee eens. Gelukkig kan je airbnb geld terug krijgen via servicekostenterug.nl. Ze bieden een duidelijk website met uitleg en video’s over waar je de gemaakte servicekosten kan terugvinden. Inmiddels is servicekostenterug.nl met een procedure bezig om namens al haar klanten de kosten terug te vorderen. Ze hebben hier zelfs een team met dure topadvocaten voor ingeschakeld!

2. Vul je hele profiel in

Airbnb vraagt gasten om enkele basisgegevens (naam, e-mailadres en telefoonnummer), samen met een profielfoto en een inleidend bericht in te vullen. Maak van de laatste twee optimaal gebruik. Upload meerdere afbeeldingen van jezelf en schrijf een vriendelijke, informatieve inleiding. Wees onderscheidend met de foto’s die je deelt. Hosts geven de voorkeur aan gasten, die persoonlijk en betrouwbaar overkomen en mensen hebben het niet zo op norse eenlingen of feestbeesten.

3. Verifieer voor een onmiddellijke boeking je ID

Airbnb verifieert je e-mailadres en telefoonnummer en vraagt je ook om je social media accounts te linken. Wij raden je ook aan om door de overheid uitgegeven documentatie te uploaden om zo je identiteitsbewijs te kunnen verifiëren. Dit voegt een groene verificatiemarkering toe aan je profielpagina, die je met de functie Direct Reserveren toegang geeft tot een groter aantal accommodaties. Zonder deze functie moet je meestal een verzoek indienen om een accommodatie te kunnen boeken en wachten op het antwoord van de verhuurder.

4. Onderzoek verschillende buurten 

natuurpark

Als je in een plaats als Londen in de hele stad zoekt, zul je vrijwel zeker overweldigd worden door de resultaten die je te zien krijgt. Om de lijsten aan te scherpen, moet je eerst onderzoeken welke buurten er geschikt zijn.

Is een locatie in de buurt van het centrum van Londen belangrijk? Als dat het geval is, houd er dan rekening mee dat het vanaf Hackney bijvoorbeeld 40 minuten kan duren om er te komen. Houd je meer van een levendige barscene? Dan zou de woonwijk Newbury Park totaal verkeerd zijn. Als je niet weet waar je moet beginnen, probeer dan de Map tool van Airbnb, waarmee je in één oogopslag de populaire buurten en de bijbehorende prijzen kunt vinden.

5. Gebruik filters

De filters van Airbnb helpen je om je resultaten te verfijnen. Helaas biedt de site niet langer een functie voor sorteren op prijs, maar je kunt wel de minimum- en maximumtarieven instellen. Je kunt ook filteren op een hele woning versus een privékamer versus een gedeelde kamer en andere essentiële vereisten zoals het aantal slaapkamers, wifi, huisdieren enzovoort.

6. Lees de recensies en negeer de beoordelingen niet

airbnb-review

Om de beste accommodaties op Airbnb te kunnen boeken, moet je de recensies goed lezen. Wat nog belangrijker is, is dat je op de beoordelingen moet letten. Veel gasten vinden het moeilijk om nadat ze hun host persoonlijk hebben ontmoet en in hun huis hebben verbleven een negatieve recensie achter te laten. Het beoordelingssysteem biedt daarentegen meer eerlijkheid omdat individuele beoordelingen worden opgeslokt tot een algemeen gemiddelde, waardoor er een bepaald niveau van anonimiteit mogelijk is. De beoordelingen zullen waarschijnlijk een duidelijkere indicatie van problemen met de locatie of bijvoorbeeld de netheid geven. Bij alles met drie sterren of minder zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen.

7. Kijk verder dan de standaardvermeldingen

Ongebruikelijke of unieke accommodaties op Airbnb kunnen een extra dimensie aan je vakantie toevoegen, dus sluit dit niet uit.

Airbnb heeft advertenties samengesteld met een breed scala aan thema’s, waaronder vuurtorens, windmolens, boomhutten en zelfs huizen met hun eigen Tesla-laders. Helaas hebben ze hun Airbnb Picks-serie stopgezet, maar dat betekent niet dat je zelf geen unieke accommodaties meer kunt zoeken. Google simpelweg ‘unieke airbnb locatie’ samen met je stad naar keuze en je zou kunnen eindigen in een woonboot in Londen, een windmolen in Nederland of een geodome in New York.

8. Bekijk de foto’s zorgvuldig

airbnb-appartement

Bekijk alle beschikbare foto’s. Als er in plaats van brede shots veel kunstzinnige, abstracte close-ups van objecten zijn, wees dan op je hoede. Kan de host iets te verbergen hebben?

Zorg ervoor dat je weet hoe de slaapkamer eruitziet en dat er, als natuurlijk licht belangrijk voor je is, ook ramen zijn. Wij kennen een gast die in de advertentie foto’s zag met een heerlijk zonnetje dat naar binnen scheen, maar op locatie ontdekte dat het een kunstmatig verlicht kelderappartement was!

Om de beste accomodaties op Airbnb te kunnen vinden, moet je op zoek gaan naar foto’s die door de site zijn geverifieerd. Deze hebben een watermerk in de rechterbovenhoek om aan te geven dat een fotograaf van Airbnb de woning heeft bezocht en de betreffende foto ook heeft gemaakt.

9. Let op kortingen

Veel verhuurders bieden kortingen aan als je een week of langer blijft. Als je dit niet in de advertentie kunt terugvinden, is het vooral als de datums die je zoekt nog vrij zijn altijd de moeite waard om rechtstreeks contact met de verhuurder op te nemen. Wees altijd vriendelijk en gebruik bescheiden taal (bijvoorbeeld “Ik zou graag in je mooie huis willen verblijven, maar het is net buiten mijn budget. Is er een manier om dit tot ongeveer 50 euro per nacht te verlagen?”).

Het is ook het vermelden waard dat uit een test is gebleken dat zes tot vijftien dagen van tevoren de beste tijd is voor het vragen van kortingen, met name voor korte verblijven.

10. Kies voor responsieve hosts

zolder-appartement

Bekijk voordat je contact opneemt met een verhuurder hun reactievermogen. Is hun kalender up-to-date? Wat is hun responspercentage? Reageren ze meestal binnen 24 uur en zijn ze geverifieerd? Airbnb vergelijkt deze statistieken met andere profielen om gasten zo een idee te geven van wat ze kunnen verwachten. Kies voor actieve verhuurders, die snel op je vragen zullen reageren.

Het is de moeite waard om het filter voor Superhosts te proberen om zo de beste hosts in een bepaald gebied naar keuze te kunnen identificeren. Wees echter wel gewaarschuwd dat superhosts vanwege hun verhoogde status een meerprijs in rekening kunnen brengen.

11. Lees de volledige beschrijving

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om de beschrijving van het begin tot aan het eind te lezen.

Ten eerste zullen de beschrijving en de lijst met voorzieningen waarschijnlijk al je vragen beantwoorden, zodat je de verhuurder niet hoeft lastig te vallen voor informatie die hij al heeft verstrekt.

Ten tweede zal de beschrijving waarschijnlijk ook belangrijke kanttekeningen bevatten. Sommige huizen worden bijvoorbeeld vermeld als een ‘hele woning’, maar bij het lezen van de beschrijving kan het zijn dat het in feite een privékamer is, die wordt vermeld als een hele woning omdat gasten toegang hebben tot alle woonruimtes (d.w.z. het ‘hele huis’). Of dit een onschuldige fout is of een opzettelijke poging om het systeem te misleiden, weten wij niet. Hoe dan ook, lees alles wat er staat.

12. Gebruik de verlanglijstjes van andere gebruikers

Eén van de beste tips voor de luie zoeker is om de verlanglijstjes van andere mensen te gebruiken. Er is geen gemakkelijke manier om deze op de site te zoeken, maar een snelle Google zoekopdracht met ‘Airbnb verlanglijst’ samen met de stad naar keuze zal meestal een aantal goede opties opleveren, die zijn samengesteld door gebruikers van de site. Uiteraard moet je de individuele vermeldingen zelf bekijken, maar dit is in elk geval een goede plek om te beginnen.

13. Overhaast je boeking niet

De verleiding is groot om zodra je een perfecte plek hebt gevonden meteen te boeken. Haast je echter niet. Er zijn drie miljoen advertenties op Airbnb, dus ze zullen niet snel zonder huizen komen te zitten. De vermelding ‘slechts 13% van de vermeldingen over is voor deze datums’ is bedoeld om je snel te laten boeken, maar raak niet in paniek. Voeg je favoriete accommodaties toe aan een verlanglijstje en werk ze systematisch door om er zo voor te zorgen dat je op de beste plek terechtkomt.

14. Laat tot slot een recensie achter

Laat binnen 14 dagen na je verblijf een beoordeling achter. Dit voedt niet alleen het ecosysteem van Airbnb, het werkt ook in jouw eigen voordeel. Als jij een host beoordeelt, wordt deze gevraagd om jouw ook te beoordelen. Als je als gast positief wordt beoordeeld, worden toekomstige boekingen gemakkelijker en dan vooral als je naar een zeer gewilde accommodatie kijkt.

Laat een reactie achter