Meubels hoeven niet duur te zijn. Zeker als je een boomstam salontafel wilt maken. Het gebruik van natuurlijke takken en andere delen van bomen is trending in de wereld van interieur.

Wat geweldig is want je kunt voor bijna niets rustieke salontafels voor je woonruimte maken. Voor deze coole boomstam salontafel heb je maar een paar materialen nodig die je misschien al bij de hand hebt, een stel zwenkwieltjes en je tijd.

Dus als je een goedkope bijzettafel met een rustieke uitstraling zoekt, dan is dit project iets voor jou.

Hoe behandel je een boomstamtafel?

Als je je boomstammen goed behandelt, hoef je je geen zorgen te maken over ongedierte en insecten die je huis binnendringen.

De beste manier om boomstammen te behandelen is ze eerst helemaal te laten uitdrogen. Als je vers gekapt hout gebruikt, kan dit wel zes maanden duren.

Een andere factor om rekening mee te houden is de soort hout die je voor je boomstamtafel gebruikt. Sommige houtsoorten breken sneller af dan andere. Als je dus een lang houdbare, verduurzaamde boomstamtafel wilt, zijn roodhout en eik de beste houtsoorten om voor salontafels te gebruiken.

Dit zijn meer winterharde houtsoorten die lang zullen meegaan.

Hoe maak je een boomstam salontafel glad?

Het gladstrijken van de boomstronk is een ander cruciaal onderdeel van het verduurzamen ervan.

Zorg ervoor dat je alle schors verwijdert en hem met schuurpapier schuurt tot hij heel glad is.

Kun je een boomstamtafel als salontafel gebruiken?

Boomstronken zijn populaire tafels in veel huizen vanwege hun rustieke uiterlijk en natuurlijke elementen. Veel mensen hakken nog hout voor hun open haard om hun huis te verwarmen. En ze gebruiken de stronken dan als salontafels.

Als je nu deze look wilt creëren zonder toegang tot je eigen grond, kun je altijd naar je plaatselijke houthandel gaan.

Wat kun je nog meer van boomstammen maken?

boomstamtafel-rechthoekig-rustiek-interieur

Je hoeft je niet te beperken tot het maken van alleen een boomstamtafel. Je kunt boomstammen gebruiken om de meeste soorten meubels te maken, waaronder:

 • Stoelen
 • Bedframes
 • Banken
 • Tuinbedden
 • Looppaden
 • Banken
 • Krukjes
 • Bijzettafeltje

Je zou boomstammen kunnen gebruiken om een huis te bouwen als je dat zou willen. Zoals je ziet is hout een veelzijdig maar eindig materiaal waarmee je zowat alles kunt maken. Wanneer je dit te ingewikkeld lijkt, dan kan je natuurlijk ook een boomstamtafel kopen.


Benodigde materialen voor een boomstam salontafel:

 • Boomstam of een grote boomstronk (op maat gezaagd)
 • 3 zwenkwielen, waarvan één met slot
 • Schroeven
 • Boor
 • Schuurmachine, schuurblok of schuurpapier
 • Doorzichtig polyurethaan
 • Verfkwast

Hoe maak je een boomstam salontafel:

Stap 1: Bereid de boomstam voor

Begin met het voorbereiden van de boomstam. Zaag hem zo nodig op maat met een kettingzaag. En verwijder naar wens overtollige schors (de boomstam die we gebruikten was al kaal omdat hij door essenboor was aangetast voordat hij gekapt werd).

Je kunt stronken vinden van omgevallen en gebroken bomen als je geen boom wilt omhakken.

Kies een stomp die de juiste vorm, grootte en kleur heeft voor je ruimte. Schuur de zijkanten of randen af voor de esthetiek die je verkiest.

Stap 2: Laagje polyurethaan

Als je de boomstam naar je zin hebt geprepareerd (grootte, vorm en oppervlak), breng je een doorzichtige laag polyurethaan over de boomstam aan voor een gladde afwerking. Laat het dan helemaal drogen.

Stap 3: Markeer de plaatsen voor de wielen

Draai de boomstam met de onderkant naar boven om en markeer waar je de wieltjes op de onderkant van de boomstam wilt hebben. Boor zo nodig gaten voor de wieltjes voor.

Stap 4: Bevestig de wieltjes. En viola.

Schroef de wieltjes op hun plaats en je project is compleet.

Zoek een hoekje en zet er een stoel op. Of zet deze salontafel bij je bed of bank. En ensceneer hem met een paar accessoires.

De ringen van hout op het bovenblad trekken echt de aandacht. Je kunt dus een deel hiervan zichtbaar willen houden, want het is beslist een in het oog springend onderdeel van houten boomstammen projecten. Houd er rekening mee dat dit eindproduct zwaar kan zijn, afhankelijk van de dichtheid van je hout en hoe groot de stronk is.

De wieltjes zijn geweldig om salontafels gemakkelijk door het huis te verplaatsen bij het herschikken van je meubels of bij verhuizing. Maar je kunt ook een stel kleine deuvelpootjes gebruiken als je een andere esthetiek wilt.


Vaak gestelde vragen (FAQ)

Waar koop je een boomstam salontafel?

Als je kleine bedrijven wilt steunen, kun je unieke boomstam salontafels vinden op Etsy. Of misschien woon je ergens waar je een plaatselijke houtbewerker kunt vinden. In plaatselijke kringloopwinkels vind je misschien ook boomstam salontafels als je budgetgericht wilt winkelen.

Hoe lang gaat mijn boomstam salontafel mee?

Als je hem goed behandelt, gaan verduurzaamde boomstronk salontafels tientallen jaren mee.

Hoe maak je een rustieke boomstamtafel?

Rustiek is een rauwe en natuurlijke uitstraling. En boomstronken hebben automatisch een rustieke stijl omdat het bomen zijn. Volg de instructies voor dit project om een rustieke boomstamtafel goed voor te bereiden, te behandelen en te maken.

Conclusie

Breng het buitenleven naar binnen met dit boomstam salontafel project. Het is een prachtig natuurlijk element dat stijl en natuur aan je huis toevoegt.

Laat een reactie achter