Als er één ding zeker is, als het over Nederland gaat, is dat er wel heel veel water is. En waar water is, zijn natuurlijk ook boten. En jij vraagt je waarschijnlijk af waar je deze boten kunt huren!

Je hebt zeker weleens die mensen op boten gezien, die genieten van hun tijd in de zon terwijl ze door de grachten varen en een biertje drinken. Maak je maar geen zorgen, want het huren van een boot in Nederland is echt heel gemakkelijk. Dan kun jij ook zwaaien naar die gewone stervelingen, die op de trottoirs lopen!

Wie mag er een boot huren?

boot varen

Iedereen, die ouder is dan 18 jaar, kan in Nederland een boot huren. Minderjarigen mogen natuurlijk wel mee, zolang er maar een volwassene aan boord is. Er is geen speciale vergunning of licentie vereist om een boot in Nederland te kunnen huren, zolang deze maar in een bepaalde categorie valt.

Als je een kind hebt, dat ouder is dan 12 jaar, mogen zij ook de boot besturen en wat ervaring met het varen opdoen, zolang de boot maat niet harder dan 13 kilometer per uur vaart en maximaal zeven meter lang is. Maar als jouw doel een rustige tocht door de grachten is, heb jij geen boot nodig waarvoor een vaarbewijs is vereist.

Waar kan je een boot huren?

Er is in Nederland een groot aanbod van bedrijven, waar je een boot kunt huren. De keuze van het bedrijf, dat het beste bij jou past, hangt ook af van waar je woont dus kun je het beste eerst in de omgeving gaan zoeken.

Amsterdam heeft bijvoorbeeld veel verschillende bedrijven en particulieren, die hun boten aan toeristen verhuren. Veel van de beschikbare aanbiedingen zijn echter van jouw locatie en wat voor soort boot je zoekt afhankelijk.

Er zijn verschillende websites waar je boten kunt vinden, die in Nederland te huur worden aangeboden. Wil je bijvoorbeeld een zeilboot huren Friesland, bekijk dan Nautal eens voor allerlei opties, die je vervolgens kunt filteren totdat je de optimale boot voor jou hebt gevonden.

Als je de voorkeur geeft aan een meer praktische benadering bij het vinden en het huren van boten, ga dan naar jouw plaatselijke toeristeninformatiepunt en zij kunnen je zeker verder begeleiden naar het vinden van de dichtstbijzijnde bootverhuur in jouw omgeving.

Wat voor soort boten kun je huren?

boot met surfplank

De lijst met boten, die je mogelijk zou kunnen huren, is divers en het hangt er echt van af wat voor soort ervaring je wilt. Wil je een traditionele zeilervaring? Ga dan voor een grotere zeilboot. Wil je een luxe boot om voor de kust te varen en met jouw vrienden de Noordzee te verkennen? Een grotere rondvaartboot zou aan jouw behoeften moeten voldoen.

Als je heel dicht bij het water wilt zijn en misschien zelfs het risico wilt lopen om nat te worden, dan is een goedkope kano zeker een leuke optie om te overwegen! Een andere zeer populaire optie zijn de kleine motorboten. Even goedkoop en heel erg leuk. Je kunt ze huren en op je gemak de grachten van jouw stad verkennen.

Hoeveel kost het huren van een boot ongeveer?

De kosten voor het huren van een boot zijn echt afhankelijk van wat voor soort boot je huurt, van de tijdsperiode en of deze door een kapitein bemand wordt of niet. Op websites voor bootverhuur staan de meeste prijzen per dag vermeld en ze kunnen variëren van € 150 tot € 500 per dag. De boten kunnen ook voor een halve dag of zelfs voor een week worden gehuurd, als je meer tijd op de boot wilt doorbrengen. Bij de meeste boten moet vooraf een aanbetaling worden gedaan. Boten zoals kano’s of roeiboten zijn veel goedkoper, maar meestal is de vergoeding per uur in plaats van per dag. Je kunt een kano voor slechts negen dollar per uur huren.

Wat moet ik weten voordat ik een boot ga huren?

Een belangrijk aandachtspunt om te overwegen voordat je een boot huurt, is om een verzekering af te sluiten. Dit hangt ook echt af van het water waarop je vaart. Als je door een drukke Amsterdamse gracht vaart en jij zit achter het stuur (en je hebt geen eerdere ervaring), dan zou je echt een verzekering moeten afsluiten.

Als je je ergens op een meer afgelegen gebied bevindt, is het misschien gemakkelijker, maar een verzekering is wel een optie die je toch moet overwegen. Als je een boot hebt gehuurd met een ervaren kapitein aan boord, hoef je natuurlijk geen verzekering te overwegen – alle wettelijke verantwoordelijkheden vallen dan onder de kapitein.

Wil je toch een verzekering afsluiten, vraag er dan naar bij het huren van de boot. Kijk voor verhuur die hun boten bij de HISWA (een brancheorganisatie voor watersportbedrijven) hebben geregistreerd naar de voorwaarden van de huurovereenkomst. Over het algemeen is het eigen risico van de verzekering gelijk aan de aanbetaling, die je voor de boot betaalt. Dus als je een aanbetaling van € 200 euro betaalt en een ongeval krijgt terwijl je aan het sturen bent, verwacht dan een eigen risico van € 200 te betalen.

Wat moet ik meenemen bij het huren van een boot?

varend boot

Het is duidelijk dat wanneer je door die schilderachtige grachten vaart, er enkele essentiële dingen zijn die je moet meenemen. Ten eerste, als je op een zonnige dag gaat, is zonnebrandcrème een must, vooral als jouw boot geen binnenruimte waar je wat schaduw kunt vinden.

Overweeg om wat snacks/eten mee te nemen, afhankelijk van hoe lang je gaat. Als je op een begeleide boottocht gaat, kunnen er wat snacks worden verstrekt.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Je hebt alleen een vaarbewijs nodig als je van plan bent om een boot te huren, die langer dan 15 meter is en die een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur haalt.

Mag je alcohol drinken op een boot?

Natuurlijk kun je een koud Hollands biertje drinken terwijl je bezig bent, maar net als bij auto’s, als je toevallig achter het stuur zit, drink dan niet tijdens het varen. Kapiteins van boten mogen wel een paar drankjes drinken, maar als je onder invloed van alcohol bent, mag je niet varen. Het alcoholgehalte van jouw bloed mag niet hoger dan 0,5 promille zijn.

Alternatieven voor het varen in Nederland

Stel dat je misschien geïnteresseerd bent om met een boot te varen, maar om verschillende redenen (zoals bijvoorbeeld reisziekte) wil je liever niet dat de boot beweegt. Gelukkig zijn daar ook opties voor! Afhankelijk van de stad zijn er boten die uitsluitend als terrassen worden gebruikt – ze brengen je nergens heen, maar je kunt wel die bootervaring opdoen. Een ander alternatief is een verblijf op een woonboot voor een authentieke Nederlandse ervaring.

Tot slot, voor nog meer gezelligheid, zijn er in Nederland bepaalde coffeeshops op boten gevestigd, die aan de grachten zijn afgemeerd.

Laat een reactie achter