Een boot kopen is een grote beslissing, en eentje waar je niet lichtvaardig op ingaat. Voor wie nog twijfelt, de voor- en nadelen van een boot probeert af te wegen, of zijn wederhelft ervan probeert te overtuigen dat het een goed idee is, kijken we naar 10 redenen waarom bootbezit je leven ten goede zal komen… en de redenen zullen je verrassen.

Of het nu gaat om een piepkleine maar pittige Jon boot, een weekend cruiser, of een kolossaal superjacht, de voordelen zijn hetzelfde. Je zult verrast zijn te ontdekken dat het niet de kosten of de grootte van de boot zijn die de grootste rol spelen in het vergroten van je geluk, maar simpelweg op het water zijn brengt al heel veel geluk met zich mee.

Dus als je merkt dat je je afvraagt ‘waarom zou ik een boot kopen?’ dan is dit waarom;

1. Het stelt je in staat nieuwe vaardigheden te leren

Je eerste boot bezitten is een steile maar plezierige leercurve, die je geest scherp houdt. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen, van het leren van knopen en aanmeervaardigheden tot navigatie en basisonderhoud. Je komt in een heel nieuwe wereld terecht, waar het personeel van de plaatselijke watersportwinkel je nieuwe beste vrienden worden. En je krijgt een kick van het repareren van defecte elektronica of het uitvoeren van een perfecte afmeerbeurt in lastige omstandigheden. Uiteraard moet je je ook bezighouden met de veiligheid en investeren in reddingsboeien.

2. Sociale distance

De laatste paar jaar zijn in vrijwel elke bedrijfstak in de wereld veranderingen opgetreden terwijl we worstelden met de COVID-19 pandemie, en de bootvisserij vormt daarop geen uitzondering. Door sluitingen kwamen er minder boten te koop omdat eigenaars die op zoek waren naar een upgrade naar een nieuwe boot in de achterstand van vertraagde nieuwbouw terechtkwamen. Dit betekent dat er op dit moment wereldwijd een zeer beperkte voorraad is. De aantrekkingskracht van weg zijn van de massa en het water op is echter aantrekkelijker dan ooit, en nu we de pandemie te boven komen is er een groeiende vraag naar zowel nieuwe boten als tweedehands boten. Nu boten al verkocht worden voor ze op de markt komen, is het zaak je in te schrijven bij websites of bij plaatselijke makelaars om de beste kansen te krijgen de perfecte boot te kopen om aan de drukte te ontsnappen en wat afstand te bewaren tijdens je vakantie.

3. Het zorgt voor frisse lucht en lichaamsbeweging

boot met surfplank

Varen is heerlijk ontspannend, maar je moet ook een zekere hoeveelheid spieren gebruiken om alles klaar te krijgen voor een dag op het water. Voorraden inladen, schoonmaken, slepen, te water laten kan allemaal behoorlijk lichamelijk zijn, en dat is uiteindelijk goed voor je. Terwijl je op je boot bent, kun je je conditie verfijnen met watersporten of zwemmen, of de zeilen van je zeilboot hijsen en de zilte frisse lucht in je longen voelen. We weten allemaal dat het hart laten pompen goed is voor lichaam en geest, maar als je dat op zee doet geeft dat tegelijk een gevoel van voldoening.

4. Het biedt vrijheid en avontuur in een thuis van huis

De vrijheid die je krijgt als je zelf kunt bepalen waar je heen gaat wanneer je maar wilt, is buitengewoon machtig. Je eigen boot bezitten en besturen verhoogt je gevoel van eigenwaarde en geeft je een herboren gevoel van vrijheid. Stel je voor dat je een weekend langs de kust vaart, of een dag op het meer doorbrengt. Of je nu uiteindelijk de wereld rond wilt zeilen, of nooit verder komt dan een paar mijl van je thuishaven, uiteindelijk is de keuze aan jou. Vakantie neemt een nieuwe gedaante aan, waarbij de bestemming en het budget door jou bepaald worden en niet door de reisorganisaties. Je kiest je activiteiten, waar je eet, en waar je voor anker gaat.

5. Je kunt nieuwe vrienden maken in een heel nieuwe gemeenschap

zeilboot-klein-spanje

Booteigenaren vormen een unieke, zorgeloze en vriendelijke gemeenschap van mensen met allemaal een gedeelde passie voor de zee. Deel uitmaken van deze niche-gemeenschap geeft je een gevoel van saamhorigheid. Je maakt nieuwe vrienden, leert van elkaar, deelt tips en advies, en maakt gezellig samen. Ongeacht hun beroep, financiële situatie of overtuigingen komen bootvaarders samen om hun liefde voor het op de oceaan zijn te delen. Wie anders ga je immers debatteren over de voors en tegens van waterverplaatsende, halfverplaatsende en planerende rompboten?

6. Het schept een ruimte voor zakelijk gebruik

Een van de meest miskende voordelen van het bezit van een boot is het gebruik ervan voor zakelijke doeleinden. Stel je voor dat je potentiële klanten of zakenrelaties mee uit kunt nemen op je eigen boot in plaats van naar een restaurant of de golfbaan. Niet alleen schept het een blijvend beeld van jou en je bedrijf, maar het biedt ook een ontspannen en ononderbroken ruimte om zakelijke onderhandelingen te voeren. Dineer samen op het dek en geniet van een visplekje terwijl je zakelijke deals afstemt. Met het kalmerende zeemilieu en de luxe van het aan boord zijn van een boot, heb je ze in een mum van tijd op de stippellijn laten tekenen.

7. Het stelt je in staat de wereld op een nieuwe manier te ontdekken

Er is een zekere magie aan op het water zijn die ervaringen biedt die voor landrotten onvoorstelbaar zijn. Het idee je avondeten over de zijkant van de boot te vangen, dolfijnen te zien springen bij het ondergaan van de zon, verborgen baaien en geheime stranden te ontdekken die vanaf het land onbereikbaar zijn, zijn allemaal mogelijk. De ervaringen zijn intiemer, je zintuigen verhoogd, en de herinneringen diepgaander.

8. Er is potentieel voor rendement op investering

boot varen

Het bezit van een boot is een investering, en als je de aankoopkosten, de bedrijfskosten en de onderhoudskosten meerekent, kunnen de cijfers al gauw oplopen. Maar er zijn manieren om deze uitgaven te compenseren en zelfs rendement op je investering te zien. Of je je boot nu een paar weken per jaar wilt verhuren, of aan andere bootbedrijfjes wilt denken – alles van excursies om wilde dieren te bekijken tot een duikboot – er zijn leuke en lucratieve manieren om je investering te compenseren en de kosten laag te houden.

9. Het vermindert stress en vergroot het geluk

Boten stellen je in staat even weg te stappen van de spanningen van het dagelijkse leven. Werk, mobiele telefoons, dagelijkse klusjes, verkeer eisen allemaal een tol op onze geestelijke gezondheid zonder dat we het zelf beseffen. Door een paar uur, een dag, of een heel weekend op je boot door te brengen, verwijder je je niet alleen van die spanningen, maar vervang je ze door plezierige, ontspannende activiteiten. Dat kan vissen of waterskiën zijn, zwemmen met de kinderen, of zitten kijken naar de zonsondergang met een koud biertje in de hand. Er is een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal dat bewijst dat op of bij de oceaan zijn enorme voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid, met bewijsmateriaal uit universitaire studies waaruit blijkt dat het horen van de oceaan een gevoel van kalmte en relativering teweegbrengt terwijl het dagelijkse stressoren wegspoelt.

10. Het creëert betekenisvolle herinneringen met familie en vrienden

grote-boot

Tijd op zee doorgebracht is tijd die bijzondere herinneringen en gedeelde ervaringen met familie en vrienden schept. Sleep de kinderen weg van hun gadgets en leer ze varen, en je geeft ze een nieuwe reeks levensvaardigheden, terwijl je ook samen kwaliteitstijd doorbrengt. Als gezin zou je een nieuwe sport kunnen leren, zoals stand-up paddleboarden of wakeboarden, of aan zeilcursussen beginnen en samen leren.

Een boot kan ook een prachtige ruimte zijn om vrienden te vermaken. Trek op zonnige dagen een gekoelde fles wijn open terwijl je op het dek geniet van een versgevangen en bereide vismaaltijd. Of neem je vismaatjes mee om op zoek te gaan naar nieuwe visstekjes die vanaf de wal niet bereikbaar zijn. Wie je ook kiest mee te nemen, geef ze taken te doen zodat ze zich deel van de ervaring voelen. Het vergroot een gevoel van vertrouwen tussen jullie, en je leert nieuwe dingen over elkaar terwijl je als een team werkt.

Laat een reactie achter