Zowel Breitling als Omega, die niet ver van elkaar zijn opgericht, hebben een lange stamboom van klassieke Zwitserse horloges. Elke horlogemaker combineert 21e-eeuwse innovatie met traditioneel vakmanschap en technieken.

De meeste mensen zouden meer dan tevreden zijn met een Breitling of een Omega, en beide hebben een cultstatus onder horlogeliefhebbers.

Deze horlogemakers hebben een roemruchte geschiedenis en een onbetwistbare stamboom voor het vervaardigen van kwaliteitsuurwerken.

Maar als je beter kijkt, zijn er enkele cruciale verschillen tussen de twee die je voorkeur voor de een boven de ander kunnen beïnvloeden.

Dit blog vergelijkt Breitling met Omega op drie belangrijke punten: innovatie, ontwerp en opmerkelijke modellen. Ook wordt er diep ingegaan op de productieprocessen, de prijs en de garanties om uit te vinden wat de twee scheidt en hoe ze te vergelijken zijn.


Breitling

breitling-b01


INNOVATIE

Breitling produceert horloges voor levensstijlen vol actie, waaronder modellen voor astronauten, piloten, duikers en zoek- en reddingsteams. Breitling heeft ook een samenwerkingsverband met de illustere Britse autofabrikant Bentley.

Hun rijke geschiedenis in de luchtvaart heeft dit merk in de voorhoede van innovatieve ontwerptechnieken gehouden. Ze maken nog steeds horloges voor piloten, een associatie die begon aan het begin van de 20e eeuw bij het ontstaan van het vliegen.

Breitling horloges zijn altijd leider geweest in baanbrekende uitvindingen en was de eerste horlogemaker die in 1969 het zelfoprollende chronograaf uurwerk ontwikkelde.

Drie decennia later bieden hoogwaardige uurwerken zoals het Emergency Model unieke functies zoals een volgbaken voor gevaar en rampen in het echte leven.

DESIGN

Horloges van Breitling hebben uitgebreide complicaties, afgestemd op de doelgroep van het specifieke model. Maar misschien is het meest opvallende kenmerk de grootte van de wijzerplaat van het horloge. Breitling staat erom bekend zeer grote horloges te maken.

De prominentere wijzerplaat biedt de luxe van meer informatie en functies, en het gedurfde, oversized uiterlijk heeft bij sommige mensen een cultstatus.

OPMERKELIJKE MODELLEN

De Navitimer verscheen in 1952, snel gevolgd door de Montbrilliant-lijn. Deze laatste ontleent zijn naam aan de Ruelle Montbrilliant Street, waar Breitling van 1892 tot 1979 zijn werkplaatsen had.

Duikhorloges verschenen in de catalogus van Breitling in 1957 toen ze de Superocean lanceerden en de Transocean in 1958. Meer recent bracht het in 2007 de Superocean Heritage collectie uit.

De jaren tachtig waren een druk decennium voor Breitling, met de introductie van de Chronomat in 1984 en de Colt-lijn, die uitsluitend voor militair gebruik bestemd was.

In 1995 lanceerde Breitling het Emergency model. Het was het eerste en enige horloge in zijn soort, met een intern opsporingsbaken dat een signaal uitzendt op de internationale noodfrequentie.

In 2002 werkte Breitling samen met autofabrikant Bentley aan een nieuw partnerschap, Breitling for Bentley genaamd.

Bentley gaf Breitling de opdracht een boordklok te ontwerpen die de luxe, de ongeëvenaarde kwaliteit en de topprestaties van Bentley ondersteunt.

Technologie beweegt zich in een snel tempo, en Breitling is bijgebleven en heeft zijn positie in de voorhoede van horlogemakersinnovatie behouden. Het bracht in 2014 zijn eerste smartwatch uit, de Exoapce B55.


OMEGA

Omega Seamaster Diver 300m


INNOVATIE

Omega claimt ook grote dapperheid en cutting-edge technologie, gebruikmakend van een stamboom die onder meer het eerste horloge op het maanoppervlak was.

Het Omega-assortiment biedt zeer diverse en creatieve uurwerken, waaronder horloges met 1200 meter waterbestendigheid, stopwatchfuncties en stukken die expliciet zijn ontworpen voor tijd gevoelige sporten zoals autosport.

Omega heeft zich altijd gericht op de sportarena. Het is sinds 1932 de officiële tijdwaarnemer bij de Olympische Spelen. Maar Omega is misschien wel het meest bekend om zijn samenwerking in de populaire cultuur met de wereldberoemde James Bond films.

DESIGN

Visueel hebben Omega horloges meestal een strakke wijzerplaat, met het prestigieuze Omega symbool prominent op de kroon.

Omega’s hebben een standaard horloge met een uiterlijk dat altijd klassiek en traditioneel is. Een Omega horloge voor heren is daarom ook zeer populair.

OPMERKELIJKE MODELLEN

De Omega Speedmaster is waarschijnlijk het meest iconische horlogemodel van Omega.

Als officiële chronograaf voor de legendarische Amerikaanse ruimtemissies, een door de NASA aangewezen status, heeft dit horloge vele incarnaties gekend sinds het in 1969 de pols van Buzz Aldrin sierde. Het blijft tot op de dag van vandaag onverminderd populair.

De Seamaster is ontworpen om de diepte in te gaan en is een van Omega’s beroemdste ontwerpen.

De Seamaster-lijn, die in 1957 werd gelanceerd ter gelegenheid van Omega’s 100ste verjaardag, omvat de Seamaster Aqua Terra die in 2003 werd gelanceerd en de Seamaster Planet Ocean twee jaar later in 2005. Het zijn twee van hun meest gewilde modellen.


Verschil tussen Breitling en Omega

breitling superocean 42


Het belangrijkste verschil tussen Breitling en Omega horloges is het ontwerp. Horloges van Breitling zijn veel groter met een drukkere wijzerplaat dan de conventioneel geproportioneerde en strakke wijzerplaat van Omega.

Afgezien van de grootte, is het moeilijk om een papiertje tussen deze twee iconische merken te leggen.

Het vergelijken van Breitling en Omega horloges hangt af van welk horloge-element je prioriteit wilt geven.

PRECISIE EN NAUWKEURIGHEID

Laten we beginnen met precisie en nauwkeurigheid, het hart van elk kwaliteitsuurwerk.

Omega heeft veel mechanische (niet-quartz) horloges die het predicaat Master Chronometer hebben, ondersteund door twee verschillende certificeringsprocessen.

Breitling heeft geen Master Chronometers, maar wel veel horloges met een certificaat van COSC en de aanduiding Chronometer.

Breitling biedt echter veel kwartshorloges met een COSC gecertificeerde Quartz Chronometer status. De certificering bevestigt de precisienauwkeurigheid van het uurwerk, dat op een hoger niveau presteert dan standaard kwartsuurwerken. Breitling noemt dit SuperQuartz.

Experts zouden zeggen dat Omega de leiding neemt in de nauwkeurigheid van mechanische horloges, omdat een groot deel van hun horloges is gecertificeerd door COSC en METAS, waarbij de laatste het uurwerk test in de kast en onder reële omstandigheden.

Breitling ligt echter voor als het gaat om kwartskaliber en perfectie.

INNOVATIE

Als we wat dieper ingaan op de productieprocessen van de twee bedrijven, is het geen verrassing dat Omega zich altijd heeft gericht op het zelf maken van hoogwaardige, complexe en unieke uurwerken.

Innovaties zoals de Master Co-axial anti-magnetisch zijn kenmerken die Omega onderscheiden van Breitling als het gaat om creatief ontwerp. Puristen van het traditionele uurwerk zwelgen in het feit dat Omega zijn uurwerken zelf vervaardigt.

Breitling is een andere weg ingeslagen en produceert op grote schaal unieke en innovatieve uurwerken en koopt de uurwerken voor hun horloges extern in.

Zowel Breitling als Omega hebben een cultuur van experimenteren met nieuwe materialen, Omega met titanium, goud en vloeibare metalen en Breitling met koolstofvezel.

Breitling is flexibeler dan Omega in zijn aanpassingsmogelijkheden, zodat kopers kunnen kiezen uit een reeks stijlvolle bandjes voor elk Breitling-horloge.

MERKHERKENNING

Merkherkenning is essentieel voor de drager van een Breitling of een Omega horloge.

Omega is net na Rolex het meest herkenbare Zwitserse horlogemerk met iets minder dan 70% internationale merkherkenning. Breitling is niet zo direct herkenbaar en staat wereldwijd op de 15e plaats van meest herkenbare Zwitserse horlogemerken.

Omega heeft het enorme publiciteitsvoordeel in verband met de maanlandingen en hun aanwezigheid aan de pols van ’s werelds beroemdste geheim agent, James Bond, gedurende bijna drie decennia.

Over het algemeen zullen meer mensen een Omega herkennen, en dat is belangrijk, maar horlogeliefhebbers in je omgeving zullen ongetwijfeld een Breitling kunnen herkennen.

KOSTEN

Qua prijs en garantie zijn de twee merken redelijk gelijk. Een nieuw Omega of Breitling horloge op instapniveau kost een paar duizend dollar, waarbij de Omega Seamaster Diver 300 en de Breitling Colt in dezelfde prijsklasse vallen.

Beide fabrikanten bieden dezelfde garantieperiode van vijf jaar, hoewel Breitling dit alleen biedt op modellen met het Breitling in-house uurwerk; de rest ondersteunt slechts twee jaar garantie.

Conclusie

omega nttd groene band

Of je nu kiest voor Breitling of Omega, je aankoop zal niet teleurstellen. Beide merken leveren mooie en functionele horloges, die de klassieke Zwitserse stijl en het horloge-erfgoed ademen.

Omega heeft een grotere naamsbekendheid dan Breitling en verkoopt wel meer horloges, en het is moeilijk om te concurreren met de goedkeuring van 007. Breitling heeft echter merkambassadeurs, en de samenwerking met Bentley vergroot het bereik op de markt voor luxe auto’s.

Met een relatief gelijke verdeling over prijzen en garanties komt het waarschijnlijk aan op persoonlijke voorkeur welk horlogemerk uiteindelijk de beste van de twee is. Zeker, het visuele uiterlijk is een grote differentiator, want de horloges van Omega zijn traditioneler van formaat en schoner dan de meer prominente en complexe Breitling.

Breitling en Omega hebben beide hun unieke plaats en aanhang ontwikkeld binnen de wereld van de Zwitserse kwaliteitsuurwerken. Maak je keuze op basis van technisch ontwerp, een illustere band, of gewoon omdat je het uiterlijk mooi vindt.

Laat een reactie achter