Maar weinig onderhoudsklussen in huis zijn zo belangrijk als het schilderwerk aan de buitenkant, omdat de verf en het voegsel de eerste verdedigingslinie vormen tegen regen, sneeuw en ijs. En een nieuw likje verf zal ook de aantrekkingskracht en de verkoopwaarde van je huis flink verbeteren.

Je moet, zodra je merkt dat de verf begint te barsten, af te bladderen of los te laten de boel herstellen en opnieuw verven. Het negeren van deze problemen zal leiden tot een veel uitgebreidere – en duurdere – opknapbeurt. Hieronder staan zeven tips voor het schilderen aan de buitenkant van je woning en je kunt ze of je nu van plan bent om het huis zelf te gaan schilderen of een professional in te huren stuk voor stuk goed gebruiken.

1. Verschillende soorten verf

verven-kleuren

Er zijn twee basissoorten verf voor buiten: latex op waterbasis en alkyd op oliebasis. De Sikkens Rubbol XD High Gloss is een zeer geschikte verf hiervoor.

Latex kan worden schoongemaakt met water en zeep, droogt snel, heeft maar een geringe geur en blijft langer flexibel, zodat het minder snel barst. Latex verf van de beste kwaliteit bevat 100% acrylhars.

Alkydverf moet met minerale alcohol (verfverdunner) worden schoongemaakt en kan dus, in tegenstelling tot latex op waterbasis, niet alleen met zeep en water worden verwijderd. Maar veel professionele schilders geven de voorkeur aan alkydverf omdat deze duurzaam, vlekbestendig, zeer vloeiend is en met minder strepen opdroogt. Maar alkydverf heeft een sterke geur en droogt zeer langzaam op.

Voor welke soort verf je kiest, is je eigen keuze. Vergeet niet dat als je latex verf aanbrengt op een bestaande laag alkydverf, je eerst het oppervlak moet behandelen met een primer om ervoor te zorgen dat de nieuwe toplaag aan de oude verf op oliebasis hecht.

2. Prijzen van de verf

Er is geen absolute formule om de beste verf voor je huis te kiezen. De meeste verffabrikanten bieden een breed scala aan verven, variërend van goed tot kwalitatief zeer goed. Bedenk eerst hoeveel je aan het project wilt uitgeven en koop vervolgens de beste verf, die je je redelijkerwijs kunt veroorloven omdat de kosten een uitstekende kwaliteitsindicatie zijn. Dure verf bevat meer pigment dan goedkope verf, dus produceren ze ook een dikkere, langdurigere, meer beschermende coating.

3. Lees het etiket

Maar weinig huiseigenaren nemen de moeite om de kleine lettertjes op het etiket van het verfblik te lezen, maar dat zouden ze eigenlijk wel moeten doen. Er staat een schat aan informatie op het blik gedrukt, die je kan helpen bij het krijgen van het beste eindresultaat. Besteed bijzondere aandacht aan de instructies voor het voorbereiden van het oppervlak en de temperatuur van de buitenlucht. De meeste verven mogen niet worden aangebracht als de temperatuur 10° C of kouder is. Maar sommige verven zijn speciaal ontwikkeld om ook onder nul te kunnen worden aangebracht. Neem voordat je begint met schilderen de tijd om het etiket te lezen. Doe het echt voordat het etiket met verf wordt besmeurd en het onmogelijk meer te lezen is.

4. Bereid het oppervlak voor

droomhuis

Om de nieuwe laag verf goed aan het oppervlak te laten hechten, moet je de buitenkant van het huis ontdoen van vuil, roet, schimmel en kalkresten. Een hoge drukspuit biedt de eenvoudigste manier om dit te bereiken, maar met de hand schrobben met een borstel met harde haren is net zo effectief.

Gebruik een hamer om alle oude spijkers te verwijderen en vul de gaten vervolgens met stopverf van buitenaf. Zodra de stopverf volledig is uitgehard, moet je de plekken schuren. Als je nieuwe kit rond ramen, deuren en sierlijsten aanbrengt, zorg er dan voor dat je een kit gebruikt die overschilderbaar is.

Je kunt, zolang het maar in goede staat is, direct over het oude geverfde oppervlak schilderen. Zorg ervoor dat je alle plekken waar de oude verf is gescheurd of afbladdert de resten afsteekt en de plekken schuurt. En je moet blank hout, voordat je het schildert, behandelen met een primer.

5. Kwast of roller? Ja!

brown and silver makeup brushes

De snelste en meest effectieve manier om verf aan te brengen is met zowel een kwast als een roller. Breng de verf op smalle oppervlakken, randen en kleinere gebieden met een kwast aan en gebruik een korte roller met een kleine diameter om grote en lange oppervlakken, zoals de gevel en de decoratie te schilderen.

6. Begin in de schaduw

Als je in direct zonlicht schildert of verf op een door de zon opgewarmd oppervlak aanbrengt, zal de verse verf te snel opdrogen. Als gevolg hiervan zal het niet goed hechten en zal het voortijdig gaan afbladderen of gaan schilferen. Begin dus met schilderen aan de schaduwzijde van het huis. (Als het oppervlak vochtig is, veeg het dan droog.) Wacht dan tot de zon draait en de andere kanten van het huis in de schaduw komen of schilder gewoon op een bewolkte dag.

7. Begin bovenaan

kwasten-verven

Begin bovenaan het huis met schilderen en werk dan naar beneden. Breng eerst verf aan op de nok of de onderkant van de gevelbekleding en schilder vervolgens de brede oppervlakken. Om markeringen van de overlappingen te voorkomen, moet je altijd proberen van het ene natte oppervlak op het andere natte oppervlak over te gaan. Als dat niet mogelijk is en je moet op een eerder geverfd en gedroogd oppervlak schilderen, moet je het al gedroogde verfoppervlak enkele centimeters overlappen.

En aangezien je hoog werkt, moet je de veiligheid van de ladder niet vergeten: reik niet te ver naar de zijkant, anders kun je omvallen. Probeer je heupen binnen de horizontale rails van de ladder te houden. Het is veel slimmer om naar beneden te klimmen, de ladder te verplaatsen en weer omhoog te klimmen dan om te vallen.

Laat een reactie achter