Het verbouwen van de buitenkant van je huis kan voor beginnende klussers best een uitdaging zijn. Renovatieprogramma’s op TV laten het net lijken of verbouwingen makkelijk en snel verlopen, maar voor degenen die net met klussen beginnen, kan het echt een ander verhaal zijn. Je hoort weleens over beginnersfouten zoals overschrijdingen van het budget, een slordig eindresultaat en in zee gaan met louche aannemers. Maar zo hoeft het natuurlijk niet altijd te gaan.

Het belangrijkste voor een succesvolle renovatie van de buitenboel ligt in de planning. Het begint met een veelgestelde vraag: “Ik wil mijn huis gaan verbouwen maar waar moet ik nu beginnen?” Weten hoe je een renovatie moet gaan aanpakken, begint met een duidelijke visie over wat je uiteindelijk wilt bereiken. Het renovatieproces begrijpen en een contract met een gerenommeerd bedrijf afsluiten dat kwaliteitswerk levert, is al het halve werk.

Er moet echter voordat je een contract voor de renovatie van de buitenkant van je woning ondertekent nog veel gebeuren. Je zult nog talloze keren de term ‘due diligence’ gaan horen wat zoveel betekent als gepaste voorzichtigheid, die bij zakelijke investeringen en transacties wordt gebruikt. Deze term betekent gewoon dat jij je huiswerk hebt gedaan en begrijpt waar je aan toe bent. Het is hetzelfde principe dat wordt gebruikt bij het verbouwen van de binnenkant van een huis. Je identificeert de prioriteiten, die de beste renovatiewaarde opleveren en plant vervolgens hoe je deze kunt gaat bereiken.

Het is een enorme hulp voor beginnende klussers om een duidelijke handleiding te hebben. Het hebben van een hulpmiddel om je, voordat je aan een renovatieproject voor de buitenboel begint, door de noodzakelijke stappen te leiden, is belangrijker dan het hebben van een handleiding voor het uitvoeren van de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden. Veel beginners komen tijdens de renovatie in problemen omdat ze niet goed plannen. Het goede nieuws voor beginners is dat dit volledig te voorkomen is.

Heb een duidelijke visie

laminaat verbouwing

Dus waar begin ik met het verbouwen van een huis? Allereerst moet je bij het verbouwen van een huis een duidelijk beeld hebben over wat je wilt bereiken. Ook moet je weten waarom je de buitenkant wilt gaan renoveren. Er zijn veel redenen die je kunnen motiveren om je exterieur te gaan renoveren. Dit kan het volgende omvatten:

  • Onderhoud of reparatie: het kan zijn dat je een lekkend dak hebt of dat de wind de gevelbeplating heeft aangetast en dat je daarom nu een kunststof gevelbekleding wilt hebben. Misschien wil je wel preventief de buitenkant gaan renoveren voordat er schade optreedt. Hoe dan ook, je moet ermee aan de slag voordat het erger wordt.
  • Een verouderde uitstraling: misschien is je huis al wat ouder en is het gebouwd in een verouderde stijl. Je wilt het dan opfrissen en een moderne uitstraling geven. Dat kan bijvoorbeeld met nieuwe ramen of deuren. Nieuwe dakgoten, sierlijsten of zelfs enkele luiken zijn kleine items, die een grote waarde toevoegen. Wat dacht je van het gebruik van steenfineer?
  • Gezinsuitbreiding: misschien waren jullie maar met z’n tweeën toen je het huis betrok, maar hebben jullie nu door gezinsuitbreidingen extra ruimte nodig. Je zou kunnen renoveren om een extra kamer te creëren. Misschien wil je wel een terras of een veranda laten bouwen.
  • Milieuvriendelijkheid: als de buitenkant van je huis te maken heeft met warmteverlies of -winst, wil je waarschijnlijk je energiekosten verlagen en dit kun je doen door te gaan verbouwen. Energiezuinige producten zoals gevelbekleding hout bieden door minder hulpbronnen te verbruiken aanzienlijke besparingen, wat uiteindelijk ook goed voor het milieu is. Er kunnen ook belastingvoordelen aan een verbouwing verbonden zijn.
  • Meer waarde toevoegen: niets verkoopt een huis beter dan het hebben van een aantrekkelijke oprit of uitnodigende voorkant. Je kunt de verkoopbaarheid aanzienlijk verbeteren door de buitenkant van het huis te renoveren. Dit kan uiteindelijk een hogere verkoopprijs opleveren.

Wat je motief ook is om de buitenkant van je huis te gaan verbouwen, je moet een duidelijke visie over je doelen hebben. Zodra je duidelijk weet wat je algemene doel is, is het tijd om door te gaan met het planningsproces. Een stapsgewijze indeling van je prioriteiten leidt je door de planning.

Het planningsproces

agenda

Er is een oud gezegde dat luidt: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ en dat is een waarheid als een koe. De verbouwing kan gemakkelijk slagen als je je renovatieproces goed plant. Je moet voordat je aan fysieke renovaties begint alles al op papier hebben uitgewerkt. De twee grootste blunders, die beginners begaan, is het hebben van dromen die niet realistisch zijn en geen nauwkeurig budget vaststellen. Beide gebreken leiden tot slechte contracten en mogelijk tot rampzalig werk.

Het eerste dat je bij het verbouwen van een huis moet doen, is een lijst maken. Je moet eerlijk tegen jezelf zijn over wat je wilt bereiken en of je het je kunt veroorloven. Neem deze drie punten op in je lijst:

  • Onmisbare prioriteiten: deze items vormen de kern van je visie. Zonder deze items is het project zinloos. Dat kan inhouden dat je ramen moeten worden vervangen of dat je prioriteit aan de deuren, de beplating van de gevel of het dak geeft. Misschien wil je wel gewoon je aandacht richten op een nieuwe verflaag op de muren en kozijnen.
  • Wil ik graag hebben: bedenk wat je tijdens je verbouwing zou willen hebben toegevoegd, maar waar je voorlopig nog zonder kunt. Een nieuw dak kan bijvoorbeeld een noodzaak zijn, maar misschien wil je, terwijl je toch bezig bent, ook graag de dakgoten en de regenpijpen vervangen. Maar als het budget dat niet toelaat, moet je die items van de lijst schrappen en voor later bewaren.
  • Droomitems: als je financiën het toelaten, wees dan niet bang voor het toevoegen van droomitems zoals bijvoorbeeld een portiek. Zijn accenten met steenfineer te veel gevraagd? Hoe zit het met accenten langs de ramen of de afscherming van die veranda? Laat jezelf gaan, maar houd wel de realiteit in het oog.

Nu je je exacte verbouwingsdoel kent en je behoeften hebt beperkt, is het tijd om specifiek over je budget te worden. Onrealistische financiële plaatjes kunnen voor een ramp zorgen. Begin met het weten van je inkooplimieten en het weten wat je maximale budget is. Doe dit voordat je verder gaat met het ontwerpen, het kiezen van producten en vooral voordat je met aannemers contact opneemt.

Je kunt misschien wel een idee over je budget hebben, maar je weet misschien nog niet zeker wat er beschikbaar is. Praat met een expert op dit gebied en vraag waar je grenzen liggen. Dat is niet alleen het maximale te lenen bedrag in het geval dat je een lening nodig hebt. Het gaat ook om eventuele andere schulden die je hebt en of je extra betalingen kunt betalen.

Je moet ook goed naar de waarde kijken. Vraag jezelf op dit punt af of het wel echt verstandig is. Het kan zijn dat je je in een situatie bevindt waarin je dak echt per direct vernieuwd moet worden. Maar misschien kun je de cosmetische verbouwingen uitstellen totdat je extra geld hebt gespaard of andere schulden hebt vereffend. Iets om rekening mee te houden, zijn echter de huidige economische trends. Het kan in je voordeel zijn om dit jaar nog te gaan renoveren voordat de prijzen stijgen en de kosten voor materialen zoals staal en arbeid alleen maar meer worden.

Stel een verbouwingsbudget in

statistieken-onderzoek-financieel-min

Het belangrijkste voor het vaststellen van een succesvol verbouwingsbudget is om gedetailleerd en realistisch te werk te gaan. Je weet nu waarom je renoveert, wat je nodig hebt, wat je wilt en waarvan je droomt. Je weet inmiddels ook wat je je kunt veroorloven. Nu is het tijd om erachter te komen wat je renovatie precies gaat kosten.

Deel je budget gedetailleerd in. Je moet je verwachte kosten tot in detail uitsplitsen. Maak gebruik van deze budgetchecklist. Neem alle kosten op, die je mogelijk tijdens je verbouwingsproject voor het renoveren van de buitenkant maakt. Enkele suggesties zijn:

  • Vergunningen en licenties
  • Kosten voor elektra of belastingen
  • Kosten voor sloop en afval
  • Landschapsverstoring
  • Speciaal gereedschap en de verhuur
  • Werkelijke gebruikte materialen
  • Arbeidskosten
  • Kosten voor beheer
  • Kosten voor advies van een adviseur
  • Ontwerp en tekeningen
  • Financieringskosten
  • Onverwachte gebeurtenissen

Onverwachte gebeurtenissen komen bij het verbouwen van woningen vaak voor. Ze zijn zelfs zo gewoon, dat ervaren aannemers verwachten dat ze gaan gebeuren. Je weet nooit wat je zult vinden als je oude vloeren of lagen van muren verwijdert. Mogelijk heb je een rotte fundering, die moet worden vervangen. Als je ramen er eenmaal uit zijn, heb je mogelijk kozijnen die door vocht beschadigd zijn. Een verwijderde gevelbeplating kan bijna alles onthullen.

Zorg ervoor dat je in je verbouwingsbudget met deze extra kosten rekening houdt. Tien procent is een goede vuistregel. 15 procent is eigenlijk nog beter. Wat je ook gaat doen, het is van vitaal belang om speelruimte voor onvermijdelijke overschrijdingen van bepaalde kosten te hebben. Dat omvat items die je over het hoofd hebt gezien en items die worden geleverd met de ‘dat is extra’ clausules, die zoveel aannemers hebben.

Zorgvuldig en grondig zijn in het vaststellen van een realistisch budget is je beste rendement bij het verbouwen. Veel gevallen van overschrijdingen van de kosten zijn niet echt een kwestie van de overschrijding van je budget. Ze zijn in de eerste plaats het resultaat van onderbudgettering. Neem de tijd om je proces te plannen en je budget nauwkeurig vast te stellen. Je zult blij zijn dat je het hebt gedaan.

Neem je tijd

financieel-plan

Tijd is tijdens een verbouwing je beste vriend. Verander het niet in je vijand. Hoe meer tijd je besteedt aan het zorgvuldig plannen van het proces, het bepalen van een goed budget en het vinden van de juiste materialen en een aannemer voor de renovatie, hoe succesvoller je zult zijn. Vraag het aan klussers die ooit ook beginners waren en ze zullen je vertellen dat het echt waar is.

De waarheid bij het verbouwen is dat alles langer duurt dan je denkt. Helaas is het ook zo dat dingen meestal meer kosten dan dat je verwacht. Je kunt je stress verminderen door zowel tijd als geld te verantwoorden. Hier zijn enkele suggesties voor een betere indeling van je tijd:

  • Kies de juiste tijd voor de verbouwing: tenzij je in een klimaat leeft, dat het hele jaar door warm is, zal je renovatie bijna altijd in de lente, de zomer of de herfst moeten plaatsvinden. Kies wanneer je het project gedaan wilt hebben, blader de kalender zes maanden terug en begin dan met plannen. Geef jezelf een half jaar om te plannen, de beschikbare materialen te vinden en de aannemers te selecteren, waarmee je zou willen samenwerken.
  • Huur een huisinspecteur in: deze professionals kunnen uitzonderlijke investeringen zijn, omdat ze je een eerlijk en onafhankelijk oordeel over de staat van je huis geven. Inspecteurs zullen dingen opmerken, die jij als beginnende klusser niet zult zien. Ze zijn ook goede bronnen van oplossingen en voor het prioriteren van wat er snel moet gebeuren en wat eventueel kan wachten.
  • Onderzoek je producten: een grote uitdaging voor beginnende verbouwers is dat er zoveel verschillende producten en zoveel informatie beschikbaar is, dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Tv-programma’s zijn goede bronnen, maar de meeste laten het te gemakkelijk lijken. Sommige Tv-programma’s onthullen wel valkuilen en dat is echt nuttig. Het internet is een uitstekend hulpmiddel. Beurzen en tentoonstellingen zijn ook informatief. Dat geldt ook voor leveranciers en distributeurs van bouwproducten.

Er gaat echter niets boven een gesprek met aannemers, die in renovaties zijn gespecialiseerd. Zij zijn op dit gebied de echte experts. Velen hebben jarenlange ervaring van onschatbare waarde in het renoveren van exterieurs. De meesten hebben meer problemen gezien en opgelost dan dat jij je kunt voorstellen.

Maar niet alle aannemers zijn hetzelfde. Sommige zijn gerenommeerde professionals, die al jaren actief zijn. Ze zijn succesvol omdat ze hun business en hun kosten kennen en weten hoe ze met hun klanten moeten omgaan.

Een groot deel van je tijd bij het plannen, kun je het beste gebruiken voor het selecteren van een betrouwbare aannemer. Begin hier al vroeg mee en dan ervaar je maar minimale stress en zal de klus soepel verlopen.

Een aannemer selecteren

huis-renoveren-veiligheid

Als beginnend klusser zul je nooit spijt hebben van de hoeveelheid tijd, die je hebt besteed aan het kwalificeren en het selecteren van de aannemer voor je verbouwingen. Je zult in de toekomst veel tijd met hem doorbrengen en je wilt dat die relatie uitstekend is. Ze hebben verschillende vaardigheden, ervaringen en persoonlijkheden. Let bij het selecteren van een aannemer op de volgende punten:

  • Ervaring: ga op zoek naar een aannemer, die de ervaring heeft om je klus uit te kunnen voeren. Dat is van vitaal belang. Je wilt niet dat iemand op jouw kosten aan het oefenen gaat om ervaring op te doen.
  • Kosten: naar alle waarschijnlijkheid krijg je waarvoor je betaalt. Wees heel voorzichtig met goedkope prijzen. Er zit altijd een addertje onder het gras. Aannemers, die in bedrijf blijven, moeten kosten in rekening brengen om hun kosten en overheadkosten te kunnen dekken. Ze moeten ook winst kunnen maken. Zorg ervoor dat de aannemer concurrerend is voor de service die hij levert.
  • Referenties: vertrouw niet alleen op de referenties, die de aannemer je geeft. Doe je best en bekijk eerdere projecten. Praat met klanten die al gebruik hebben gemaakt van hun diensten en bekijk hoe het ging. Dingen gaan niet altijd van een leien dakje, maar het is de manier waarop een aannemer omgaat met gevoelige situaties, die echt veelzeggend zijn. Een andere referentiebron zijn de leveranciers en de onderaannemers van de aannemer, die de renovatie heeft aangenomen. Ze weten precies wat er in de zakenwereld omgaat.
  • Licenties: dit is van cruciaal belang. Alle aannemers moeten een vergunning van de staat hebben en gecertificeerd zijn om je werk uit te mogen voeren. Denk er niet over om in zee te gaan met iemand, die niet officieel is goedgekeurd. Zorg ervoor dat je aannemer door een arbeidsongevallenverzekering gedekt is en momenteel een goede reputatie heeft. Zorg er ook voor dat de aannemer een lokale bedrijfslicentie en een btw-nummer heeft. Als een aannemer je niet van deze essentiële zaken kan voorzien, is de kans groot dat er iets misgaat.
  • Contracten: alle gerenommeerde aannemers zullen je een gedetailleerd contract bezorgen waarin de omvang van het werk, het tijdsbestek, de kosten en het betalingsproces worden omschreven. Zorg ervoor dat je het schriftelijk krijgt, want mondelinge contracten zijn moeilijk af te dwingen.
  • Garantie: een professionele aannemer staat altijd achter zijn werk. Elke aannemer heeft andere voorwaarden en bepalingen, maar ze zullen vooraf weten wat ze zullen dekken en voor hoe lang. Goede aannemers gebruiken ook hoogwaardige bouwmaterialen, die onder een fabrieksgarantie vallen. Besteed tijd aan het onderzoeken van wat een aannemer aanbeveelt.

Laat een reactie achter