De juiste buitenverlichting moet even nuttig als mooi zijn. Dit blog toont je hoe je buitenverlichting kunt kopen die aan je behoeften voldoen en je huis een stevige uitstraling geven.

Drie redenen om buitenlampen te kopen

Als je de voordelen van buitenverlichting kent, kun je een verlichtingsplan maken dat voor jou het beste werkt. Hier drie redenen waarom je verlichting rond de buitenkant van je huis nodig zou kunnen hebben.

1. Buitenverlichting voegt aantrekkingskracht toe

Goede buitenverlichting geeft elk huis meer sfeer. Kleine extra’s, zoals een paallamp aan het eind van de oprit, geven een gastvrij tintje. Installeer op meerdere plaatsen verlichting voor een gelaagde aanblik met maximale aantrekkingskracht.

2. Buitenverlichting zorgt voor een eenheid

Voor nog meer aantrekkingskracht gebruik je armaturen in dezelfde stijl of uit dezelfde verlichtingscollectie om een samenhangend geheel te krijgen.

3. Buitenverlichting voegt veiligheid en zekerheid toe

Zorg voor voldoende licht waar je het nodig hebt, vooral bij deuropeningen, terrassen en looppaden.

dakterras

Hoe kies je de juiste buitenlampen

Afhankelijk van de plaats waar je verlichting wilt aanbrengen, zijn er een aantal keuzemogelijkheden.

Wandlampen

Beste gebruikt voor portieken, patio’s, ingangen, garages

De klassieke voor of achter portiekverlichting, muurlampen kunnen op vrijwel elk verticaal oppervlak worden gemonteerd. Een van de meest geziene buitenarmaturen, wandlampen zijn een duurzame en aantrekkelijke manier om je huis en de omgeving eromheen op te fleuren.

Plafondlampen & Hanglampen

Best gebruikt voor veranda’s, overdekte patio’s

Heb je meer licht nodig op een overdekte veranda of veranda? Of heb je geen plaats voor wandlampen? Plafondlampen en hanglampen zijn de perfecte opties. Gebouwd voor vochtige plaatsen (waar ze nooit direct aan regen worden blootgesteld), kunnen deze armaturen een heldere en mooie aanvulling zijn.

Paul lampen

Best gebruikt voor looppaden, opritten, patio’s

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn paal lampen armaturen die bovenop palen worden bevestigd. Omdat ze meestal in de open lucht geplaatst worden, zoals opritten en paden, zijn de meeste lantaarnpalen “waterbestendig”, wat betekent dat ze ontworpen zijn om bestand te zijn tegen directe blootstelling aan regen en vocht.

Veiligheidslampen

Best gebruikt voor looppaden, steegjes, garages

Bewegingssensor verlichting is de beste oplossing voor een veilig en beveiligd eigendom en wordt geactiveerd door beweging. Vooral veiligheidslampen bieden een helder, vloedachtig licht dat helpt indringers af te schrikken.

Maar bewegingssensor verlichting kan ook decoratief zijn. Deze ontwerpen zijn perfect voor plaatsen met veel verkeer, omdat ze automatisch aangaan wanneer dat nodig is.

Landschap verlichting

Beste toepassingen: Tuinen, Landschapselementen

Landschapsverlichting is een laagspanningssysteem dat los staat van de hierboven genoemde wand- en plafondlampen. Pad-, spot- en schijnwerpers kunnen in combinatie gebruikt worden om je eigendom een rijke, gelaagde aanblik te geven.

Een patio tafereel met buiten wandlampen en plafondventilatoren met verlichting.

De juiste maat buitenlampen kiezen

modern-groen-huis

Wandlampen voor de veranda

Dit is meestal de meest zichtbare buitenverlichting op je eigendom, dus laten we het goed aanpakken! Hier is een eenvoudige formule:

  • Eén armatuur? Je licht moet ongeveer een derde van de hoogte van de deur zijn.
  • Twee armaturen flankeren de voordeur? Je wandlampen kunnen zo weinig zijn als 1/4 van de hoogte van de deur. Ga iets groter als je dubbele voordeuren hebt.
  • De meeste consumenten kiezen een lamp die te klein is voor hun omgeving, vooral als het gaat om veranda lampen en patio wandlampen. Gebruik de bovenstaande regels als leidraad.
  • Je vindt het misschien handig om een stuk papier uit te knippen ter grootte van het licht dat je overweegt te kopen, het op je muur te plakken en dan een eindje achteruit te gaan staan om een idee te krijgen van hoe het er op zijn plaats uit zal zien.

Plafond- en hanglampen

  • Kies een ontwerp dat in verhouding staat tot de afmeting van de overdekte veranda of patio.
  • Zorg dat je ruimte hoog genoeg is om een hanglamp te kunnen plaatsen.
  • Voor lagere plafonds kun je in plaats daarvan een plafondlamp gebruiken.

Niet te veel verlichten

Met een beetje licht kom je buiten een heel eind. Een veelgemaakte fout die de meeste huiseigenaren maken is buiten een te felle lamp te gebruiken. Een lamp die een lager wattage gebruikt is meestal voldoende in het donker.

Veiligheidsverlichting en verlichting van schemer tot dageraad

villa-split-vakantiehuis

Zijn er schemerige plekken op je eigendom, zoals zelden gebruikte zijpaden of ingangen, die potentiële inbrekers kunnen aantrekken? Veiligheidslampen zijn de perfecte oplossing.

Bewegingssensor lampen worden ingeschakeld door nabije bewegingen, waardoor ze ideaal zijn als veiligheidsverlichting en voor druk bezochte delen van je eigendom zoals ingangen en looppaden. Het bereik en de hoek van de bewegingssensor verschillen per uitvoering.

Schemer- tot dageraad-lampen zijn voorzien van speciale fotosensoren die ze activeren om automatisch aan en uit te gaan bij het ondergaan en opkomen van de zon. Ze zijn een probleemloze manier om ervoor te zorgen dat je buitenverlichting alleen brandt wanneer dat nodig is.

Bewegingssensor en dageraad verlichting – Deze ontwerpen combineren beide functies in één armatuur. Bovendien zijn deze functies niet alleen voor veiligheidsverlichting. Veel soorten buitenverlichting bieden zowel schemer-dager als bewegingssensor werking.

Heb je buitenlampen nodig die geschikt zijn voor nat of vochtig weer?

De meeste buitenarmaturen zijn ontworpen voor gebruik op natte of vochtige plaatsen. Hier is het verschil tussen de twee:

Natte lampen zijn bedoeld voor gebruik op plaatsen die direct aan regen en wind zijn blootgesteld. Buiten wandlampen, lantaarnpalen en bewegingssensoren zijn geschikt voor gebruik op natte plaatsen.
Buitenverlichting voor vochtige plaatsen is bedoeld voor overdekte terrassen, pergola’s en andere plaatsen die niet direct aan regen en vocht blootgesteld zijn. Plafondlampen en hanglampen voor buiten zijn geschikt voor vochtig gebruik.

Laat een reactie achter