Contracts for difference (CFDs) zijn een manier waarop een investeerder toegang kan krijgen tot de aandelenmarkt, iets dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Aangezien CFD-makelaars doorgaans leverage bieden bij het handelen van aandelen CFDs, biedt deze manier van handelen investeerders grotere zichtbaarheid op de aandelenmarkt met minder kapitaal. Meestal gebruikt bij daghandel, betekent het ook dat investeerders kunnen handelen op zakkende prijzen, of hun verliezen afdekken voor een ongunstige markt wanneer je het onderliggende activum bezit.

Hier leggen we in meer detail uit wat CFDs precies zijn en hoe ze kunnen worden gebruikt bij de handel in aandelen.

Wat zijn CFDs?

investeren-aandelen-telefoon

CFDs zijn financiële derivaten, waarbij er een overeenkomst wordt gesloten tussen een investeerder en een broker over de waarde van een activum, tussen het openen en sluiten van het contract. In tegenstelling tot traditionele financiële markten is er geen aflevering van fysieke goederen of waardepapieren omdat het onderliggende activum geen eigendom is van de investeerder.

Dit soort handel stelt investeerders in staat om te speculeren over de prijsbeweging van een activum, bijvoorbeeld aandelen in een bedrijf, en het dienovereenkomstig openen en sluiten van het contract. Ze kunnen een kooppositie of een verkooppositie openen, afhankelijk van de voorspelde beweging van de aandelenprijs. Dit maakt een potentiële winst op zowel stijgende en zakkende markten mogelijk.

Bij het handelen in CFDs hoef je de aandelen niet in je bezit te hebben – dat betekent ook dat je niet profiteert van zaken als stemrecht of dividenden van de bedrijven waar de aandelen in zijn geïnvesteerd.

CFDs bieden handelaren echter wel de mogelijkheid om leverage te gebruiken om te speculeren op de beweging van de aandelenmarkt zonder dat je voor de eerste storting grote sommen geld hoeft te gebruiken. Dit leverage is meestal hoger dan die in de traditionele handel en met minder kapitaaluitgaven en groter potentieel voor hogere rendementen. Leverage vergroot de winsten, maar dit is ook van toepassing op je verliezen.

Hoe je verhandel je aandelen met CFDs?

beurs-aandelen-vermogen

Allereerst moet je het juiste CFD handelsplatform kiezen. Het is belangrijk dat je een betrouwbare en gereguleerde provider kiest zodat je er zeker van bent dat alle prijzen en transacties transparant zijn en dat je volledige klantbescherming geniet.

Heb je eenmaal een account geopend en daar een startkapitaal op gestort, dan kun je kiezen met welke aandelen je het stijgen en zakken van de prijzen wilt bepalen. Er is een heel scala beschikbaar met betrekking tot de markt die je kiest, zoals de VS, het VK of Duitsland, maar ook populaire individuele activa als gedeelde CFDs in Facebook en Apple.

Van daaruit kun je zoveel CFD-contracten (ook wel units) openen als je maar wilt. Bij het handelen met leverage moet je er wel voor zorgen dat je voldoende geld op je rekening hebt staan om deze hoeveelheid CFDs te openen en je positie te handhaven.

Ben je van mening dat de aandelenprijs gaat stijgen, dan moet je een kooppositie openen. Denk je dat de markt gaat zakken, dan moet je een verkooppositie openen. Je kunt vooraf via het online handelsplatform automatisch stops en limieten bepalen, tegen een vooraf vastgestelde prijs, om je verliezen te beperken en winsten veilig te stellen.

Zodra een CFD is gesloten, wordt de winst of het verlies bepaald door het verschil in prijs van het onderliggende activum van het openingscontract. Eventuele winst of verlies zal te zien zijn op je rekeningoverzicht. Vanaf ditzelfde account kun je ervoor kiezen om CFDs te  verhandelen in verschillende onderliggende aandelen.

Vergeet niet dat je altijd het handelsplatform moet raadplegen waarin je de CFD opent, omdat hier veel informatie en handleidingen kunt vinden. Als je bijvoorbeeld handel aandelen CFDs met Plus500, dan biedt hun website live marktinfo en gedetailleerde antwoorden op veel gestelde vragen op één plek.

Handel in CFD-aandelen kent zowel voor- als nadelen, net zoals het handelen op de gewone aandelenmarkt, en is meer geschikt voor ervaren handelaren. Vergeet niet je investeringen verstandig te kiezen en je beslissingen te nemen gebaseerd op je manier van handelen, je doelstellingen en je strategieën.

Laat een reactie achter