De foodservice-industrie groeit snel, waardoor kok worden voor veel mensen een lucratief en aantrekkelijk carrièrepad is. Bovendien hebben de groei in het aantal beroemde koks op YouTube de branche betoverd. Maar werken in de restaurantbranche is niet zoals je op tv ziet. Om een beter idee te krijgen van hoe het werken in een keuken echt is, hebben wij deze lijst met 9 dingen samengesteld, waarmee je rekening moet houden voordat je chef-kok wordt.

1. Het is een fysiek veeleisende baan

Als je in een keuken werkt, ben je veel aan de slag met een goede Samura koksmes en beweeg je minimaal 8 uur. Je zult ook zware pannen met voedsel moeten tillen, grote zakken met voedsel moeten dragen en koelruimtes met voedsel moeten vullen, wat een aardige belasting voor jouw lichaam kan zijn. Werken in een keuken is warm, druk en gevaarlijk en dan vooral tijdens het ontbijt, de lunch en het diner, wanneer de koks door de keuken moeten rennen om de bestellingen te verzorgen.

2. Jouw sociale leven zal eronder lijden

person putting food on plate

Voor restaurants zijn de weekenden de drukste tijd van de week en als gevolg daarvan zul je vrijwel zeker ook in het weekend moeten werken, wat het moeilijk maakt om met jouw gezin of vrienden plannen te maken. Bovendien zullen de lange uren jouw andere hobby’s en passies verstoren. Je gaat werken als mensen vrij zijn en je zult vrij zijn als mensen aan het werk zijn.

3. Werken in een keuken is stressvol

Stress en werken in de foodservice gaan hand in hand. Wanneer je in een keuken werkt, zijn er ongetwijfeld momenten waarop de bestellingen zich opstapelen en jij je moet haasten om de bestellingen te bereiden. Sommige mensen gedijen in dit soort situaties en anderen weer niet. Als je niet goed tegen stress kunt, is kok worden misschien niet de juiste optie voor jou.

4. Als je als chef-kok wilt slagen, is een culinaire opleiding zeer nuttig

Als je in een verfijnde eetomgeving wilt werken, is een culinaire opleiding een must. Ervaring helpt ook, maar de culinaire school opent veel deuren, die anders gesloten zouden blijven. Het doel van een diploma is om een doel voor jezelf te stellen en dit ook te bereiken omdat iedereen, ongeacht zijn achtergrond, als afwasser of als lijn kok begint. Beide chef-koks waren het erover eens dat een kandidaat met een diploma plus ervaring aantrekkelijker is dan iemand die net zijn diploma heeft behaald.

5. Het startsalaris is niet geweldig

geld-munten

Jouw salaris, na aftrek van de huur, afbetalingen van leningen voor de culinaire school en de kosten voor bijvoorbeeld koksmessen die je ook nodig hebt, laat niet veel over. Op Knifestore vind je koksmessen van premium kwaliteit die je nodig zal hebben tijdens de opleiding. Met de koksmessen uit de collectie van Knifestore kun je je persoonlijke messenset compleet maken en geheel afstemmen op je eigen voorkeuren. Dit is ideaal voor specialistische koks en studenten van een koksopleiding of kookcursus.

Gelukkig kun je met ervaring de ladder gaan beklimmen en beter gaan verdienen. Je krijgt betaald voor wat je erin stopt en om te groeien en als chef-kok meer te verdienen, moet je voortdurend leren en ervaring opdoen.

6. Jouw ervaring zal, afhankelijk van waar je werkt, veranderen

Er zijn een hoop verschillende banen in de foodservice-industrie, variërend van cateraar of restauranteigenaar tot foodstylist of persoonlijke chef-kok. Elk van deze banen is radicaal anders en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

7. Werken als chef-kok biedt vrijheid en creativiteit

Werken als kok geeft je meer vrijheid en stelt je in staat om creatiever te zijn dan in zowat elke andere carrière. Koken moedigt je ook aan om aanpassingen te maken en nieuwe en interessante smaken te ontwikkelen. Zelfs de recepten zijn slechts richtlijnen want je kunt de verhoudingen wijzigen en nieuwe ingrediënten toevoegen om jouw eigen gerecht te maken.

8. Je vormt met jouw teamleden een sterke onderlinge band

chef-kok

Deel uitmaken van een keukenteam helpt om een gevoel van kameraadschap te creëren, dat vergelijkbaar is met het zitten in een sportteam. Om goed te kunnen functioneren, moet het keukenpersoneel samenkomen en als een eenheid werken. Als gevolg hiervan is werken in een keukenteam een ongelooflijke hechtingservaring en zul je uiteindelijk een hechte band met jouw teamgenoten krijgen.

9. Met een carrière in de foodservice kun je overal terecht

Banen in de foodservice zijn over de hele wereld en in verschillende omgevingen te vinden, dus als je in restaurants werkt, kan jouw baan je naar allerlei interessante bestemmingen brengen. Als je bijvoorbeeld altijd al in New York City hebt willen wonen, kun je daarheen verhuizen omdat je weet dat er banen voor jou beschikbaar zijn. Chef-kok worden geeft je ook de vrijheid om rond te kijken en de juiste persoon te vinden. Als je niet van werken in een gastronomisch restaurant houdt, waarom probeer je dan niet eens de catering? Of zoek een baan bij een resort en grill verse vis voor jouw klanten op het strand. Er zijn veel mogelijkheden en opties die voor je openstaan als je chef-kok wordt, iets dat niet veel andere carrières kunnen claimen.

Het is een moeilijke beslissing om te kiezen welke carrière je wilt nastreven en het is er een, die niet te lichtvaardig moet worden opgevat. Chef-kok worden is een uitstekende carrièrekeuze, maar zoals bij elke baan zijn er voor- en nadelen. De lange werkdagen, de fysieke vraag en het lage startloon kunnen een bittere pil zijn om te slikken, maar als je ervoor kiest om in de foodservice te gaan, word je beloond met een bevredigende baan, die veel vrijheid en creativiteit biedt en voortdurend aan verandering onderhevig is.

Laat een reactie achter