Insight in je cijfers is heel belangrijk als ondernemer. Je wilt weten hoeveel geld er maandelijks uitgaat en in komt, zodat je niet voor problemen komt te staan. Ook moet je in periodes met minder opdrachten weten op welke kostenposten je kunt besparen, of na een goed jaar juist kunnen checken of er genoeg ruimte is voor investeringen. Dit doe je door te budgetteren en te begroten.

Kostenbeheersing

betalen-creditcard

De meeste ondernemers maken een overzicht van hun te verwachten inkomsten en uitgaven voor een bepaalde periode. Dit noem je begroten. Vervolgens kun je voor een bepaalde taak, zoals een project of een specifiek plan, een begroting maken. Dit noem je budgetteren.

Het doel van budgetteren is kostenbeheersing. Door vooraf in te schatten hoeveel geld je nodig hebt voor een bepaalde taak, voorkom je dat je meer geld uitgeeft dan nodig is. Ook helpt het je om tijdens het project grip op het budget te houden. Ben je op 30% van het project, maar heb je al 60% van het budget besteed, dan moet je misschien nadenken over besparingen. Maar het werkt ook andersom, bijvoorbeeld als je een investering wilt doen. Alleen door te budgetteren heb je een goed inzicht in hoe je ervoor staat.

Inzicht met een online kasboek

Als je wilt starten met budgetteren, zorg dan eerst dat je overzicht hebt in de financiële situatie van jouw bedrijf. Een online kasboek helpt je hierbij. Hiermee kun je namelijk op een eenvoudige en overzichtelijke manier al je kosten en opbrengsten op een rij zetten. Daarbij neem je alles mee, ook al je kleine uitgaves. Want een kladblok van €1,20 is voor je gevoel misschien niet de moeite waard om te verwerken in je administratie, maar als je in een bepaalde periode veel van dit soort kleine uitgaves doet, kan dit oplopen tot een flink bedrag. Bij het inschatten van je inkomsten is het belangrijk dat je realistisch bent. Reken jezelf niet op voorhand al rijk, want op lange termijn kan dit financiële gevolgen hebben.

Maak een plan

business-planning

Heb je goed inzicht in je financiën, dan weet je dus hoeveel er elke maand binnenkomt en uit gaat en kun je starten met budgetteren. Hoe kun je besparen? Zijn alle kosten die je maakt echt nodig, of kun je bepaalde uitgaves ook schrappen? Kun je een efficiëntieslag maken? En koop je in bij de juiste partij, of kun je jouw inkopen beter bij een andere, goedkopere leverancier doen? Als je dit weet, dan kun je doelen voor jezelf stellen en per doel een plan van aanpak maken om dit doel ook daadwerkelijk te bereiken. Houd je aan je plan en monitor regelmatig hoe je ervoor staat bijvoorbeeld met een online boekhoudprogramma. Dit helpt je om grip op je financiën te krijgen en te houden.

Maak het jezelf makkelijk

Door een online kasboek aan je boekhouding te koppelen, wordt budgetteren heel eenvoudig. Niet alleen gebeurt een groot gedeelte van je boekhouding automatisch, maar je kunt ook je boekhouder mee laten kijken. Zo weet je altijd hoe je ervoor staat en kan je boekhouder je waar nodig adviseren.

 

Laat een reactie achter