Cocktailparty’s hebben misschien tijdens de meer informele decennia van de jaren zestig en zeventig een kleine dip gehad, maar sindsdien hebben ze hun populariteit met volle kracht herwonnen. Wijn en bier zijn nog steeds populaire dranken, maar de populariteit van mixdrankjes is enorm toegenomen.

Voor de drukke host is een cocktailparty een handige manier om gasten, variërend van buren tot zakenrelaties, te vermaken. Reken er op dat het feest 2 tot 3 uur duurt. Vanwege het vloeiende karakter van een cocktailparty kun je gasten mengen, die zich misschien niet op hun gemak voelen om tijdens een diner van drie uur tegenover elkaar te zitten.

Eén van de beste aspecten van het organiseren van een cocktailparty is dat je kunt experimenteren met een grote verscheidenheid aan gerechtjes op je menu. Omdat iedereen maar weinig zal eten, kun je erop vertrouwen dat er voldoende keuzes zullen zijn als ze iets niet lusten. Iedereen zal waarschijnlijk wel iets vinden, dat ze lekker zullen vinden.

Maar ook is deze maand juli de Rum Month weer van start gegaan! Dat betekent dat BACARDÍ de hele maand weer omtovert tot een Caribisch feest en verrast een maand lang met vernieuwende cocktails die te drinken zijn in deelnemende cocktailbars door heel Nederland. Je kan ze natuurlijk ook gewoon zelf maken op je eigen cocktailparty. Vier een feestje en kijk op de website van BACARDÍ om alle deelnemende BACARDÍ Rum Month bars in Nederland te vinden wanneer je niet zo’n zin hebt om alles zelf te organiseren. Wil je toch helemaal je eigen cocktail party organiseren met de lekkerste BACARDÍ cocktails? Check de tips hieronder dan.


Cocktails

Maar om terug te keren naar het belangrijkste onderdeel van de cocktailparty, de cocktails, volgt hieronder een lijst met enkele favoriete cocktails.

 • Cosmopolitan – een leuk, lichtroze drankje.
 • Dirty Martini – maak je geen zorgen, je hoeft na dit drankje je niet te wassen. Maar met de toevoeging van wat sap van olijven krijgt dit drankje een zoute bite.
 • Chocolate Martini – dit drankje heeft een speciale aantrekkingskracht op elke zoetekauw. Maar het ziet er niet uit zoals je zou verwachten.
 • Apple Martini – ik weet niet of dit drankje meetelt voor de Schijf van Vijf!

Als je echter echt de best mogelijke cocktails wilt serveren, zul je wat meer geld en een deel van je tijd moeten investeren om ervoor te zorgen dat elk drankje met de juiste dosering wordt gemaakt. Voor goedkope alcohol gaan, is ook geen goed idee. Goedkope alcohol zorgt niet voor goede cocktails en dat zullen de meeste mensen wel merken. Kies daarom voor BACARDÍ Spiced. Dat wordt namelijk gemaakt met een gouden rum die is gerijpt in gebrande vaten van Amerikaans eikenhout voor een lichte rooksmaak. Vervolgens wordt de rum geblend met specerijen voor een uitgesproken, maar zachte smaak. BACARDÍ gebruikt voor Spiced geen kunstmatige zoetstoen om de rijke smaak van de specerijen te versterken. BACARDÍ® Spiced is een veelzijdige drank die het goed doet als zowel een klassieke mixdrank, denk aan de welbekende rum-cola, of puur on the rocks waarbij de iconische smaak bewaard blijft. Ideaal voor een cocktailparty dus.

BACARDI Spiced 1

Recepten

Spiced & Coda

150ml Cola (top met cola) + 50ml Bacardi Spiced

Skinny Colada

50ml Bacardi Spiced + 15ml limoensap + 40ml Ananassap + 40ml kokoswater

Dark n Stormy (Spiced & Stormy)

50ml Bacardi Spiced + 15ml limoensap + 100ml Gingerbeer (top met gingerbeer)


Tips voor cocktails

BACARDI Spiced 2

Of je nu een ervaren cocktailparty host bent of net de stijlvolle wereld van cocktailparty entertainment binnenstapt, hier zijn tips om van je volgende feest een succesvol evenement te maken.

 1. Zorg voor voldoende ijs. Je hebt het niet alleen nodig voor het koelen van flessen bier, wijn of champagne, maar ook voor het serveren van drankjes met ijs. Een goede vuistregel is om een pond ijs per gast te hebben.
 2. Wees voorbereid met een assortiment aan diverse soorten glazen voor het soort drankjes dat je wilt serveren. Deze omvatten wijnglazen voor wijn, sap en water, rechte longdrinkglazen voor long drinks, tumblers voor sterke drank en sappen en martiniglazen.
 3. Houd twee keer zoveel glazen bij de hand als gasten. Voor wijn-, champagne- en martini-glazen helpen wijnglas bedels gasten om hun glas te herkennen, terwijl ze op je feestje rondgaan.
 4. Voor een twee uur durend feest, waarop je alleen wijn en/of champagne wilt schenken, heb je één fles voor elke twee gasten nodig. Zorg voor een mix van witte en rode variëteiten. Wit was vroeger de overheersende favoriet, maar rood wordt eigenlijk steeds populairder.
 5. Voor een eenvoudige bar moet je wodka, whisky, wijn en bier inslaan. Voor een completere bar kun je nog gin, tequila, rum, bourbon, vermout, sherry en cognac toevoegen.
 6. Vergeet niet om mixers in te slaan, waaronder sinaasappelsap, frisdrank, tonic, ginger ale, cola, tomatensap, tabasco, citroenen, limoenen, mierikswortel en Worcestershire-saus.
 7. Als je verwacht dat je gasten wijndrinkers zullen zijn, kun je je voorbereiden door een paar flessen van tevoren te ontkurken en vervolgens de kurken te vervangen.
 8. Overweeg om een barman in te huren om de drankjes voor je feest te mixen. Zo heb je veel meer tijd om je met je gasten te vermaken. Er zijn zelfs cateraars die zich specialiseren in bartending diensten.
 9. Zorg dat er ook koffie beschikbaar is voor alle gasten, die aan het einde van het feest wat hulp nodig hebben. Het telefoonnummer van je lokale taxibedrijf zal ook handig zijn en kan worden aangeboden aan gasten, waarvan je denkt dat ze niet mogen rijden.
 10. Een cocktailparty is geen familiefeestje – moedig je gasten met kinderen aan om een oppas voor de avond te vinden.

Tips voor de hapjes

duurste eten

Het mooie van hapjes voor een cocktailparty is, dat het een leuke, eclectische selectie van items kan zijn. Omdat niemand veel van een item zal eten, kun je een paar experimenten en voldoende veilige items serveren, zodat niemand hongerig naar huis gaat. Hier zijn enkele basisrichtlijnen voor het plannen van je menu voor de cocktailparty:

 • Streef naar variatie in je menu. Denk hierbij aan zeevruchten, verschillende soorten vleeswaren, fingerfood, canapés, warme en koude gerechten.
 • Hoewel zoet doorgaans niet als eten voor een cocktailparty wordt beschouwd, is het leuk om tegen het einde van het feest één of twee zoete hapjes aan te bieden. Naast het bevredigen van eventuele op de loer liggende zoetekauwen, helpt het ook om gasten te laten weten dat het feest binnenkort zal eindigen.
 • Bij het schatten van de hoeveelheid voedsel moet je, wanneer er geen diner wordt geserveerd, ongeveer zes hapjes per persoon per uur serveren.
 • Voor hors-d’oeuvres, die geen hapjes zijn zoals kaas en dipsauzen, is één ons gelijk aan één hapje.
 • Lekkere hapjes maken elk event feestelijk en gezellig. Hoe meer hapjes, hoe beter.

Laat een reactie achter